Tujina

Poljska in Ukrajina pozvali k ustavitvi gradnje plinovoda Severni tok 2

Varšava, 22. 02. 2021 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, N.M.
Komentarji
8

Poljski in ukrajinski zunanji minister sta pozvala k ustavitvi gradnje plinovoda Severni tok 2, saj naj bi šlo za “sabotažo evropske energetske varnosti.” Zbigniew Rau in Dmytro Kuleba sta zapisala, da je Severni tok 2 že dovolj prizadel Zahod in da je potemtakem čas, da se projekt ustavi.

Zunanja ministra sta mnenja, da imajo lahko ZDA ključno vlogo pri ustavitvi kontroverznega projekta, pri katerem želi Rusija dobavljati plin v Nemčijo. Na začetku projekta v letu 2011 je bil ta predstavljen kot način za diverzifikacijo virov plina za Evropo. V resnici gre za sabotažo evropske energetske varnosti, zato sta ameriškega predsednika Joeja Bidna pozvala, naj naredi vse, da se projekt ustavi.

Severni tok 2
Severni tok 2 FOTO: Dreamstime

Plinovod Severni tok 2, ki je sicer že skoraj dokončan, bi podvojil količino ruskega zemeljskega plina, ki v Nemčijo priteče čez Baltsko morje. Na ta način pa bi si Nemčija lahko zagotovila ugodno energetsko oskrbo. Kritiki, med njimi tudi Združene države Amerike, pa trdijo, da bo plinovod le povečal energetsko odvisnost Evrope od Rusije.

Trasa plinovoda poteka pod Baltskim morjem. Plin, ki poteka prek ruske do nemške obale, naj bi po plinovodu sicer po prvotnih načrtih stekel do konca lanskega leta. Letno naj bi se ga v Nemčijo iz Rusije po dveh ceveh steklo 55 milijard kubičnih metrov. Predvidena časovnica pa se je zamaknila tudi zaradi ameriških sankcij.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekodnas
22. 02. 2021 19.06
+3
Od 27 držav evropske unije sta samo Poljska in " neevropska" Ukrajina " tako pametni"??
Walter Pravicek
22. 02. 2021 16.29
+6
KAJ IMA UKRAJINA Z SEVERNIM TOKOM?NE BO VEČ MOGLA IZSILJEVATI,DOBIVATI PLIONA ZASTONJ ASLI ZAPIRATI VENTIULOV!POLJSKA?JA TRUMPA NI VEČ,VPRAŠANJE SO OBRAMBNI(ALI NAPADALNI)PATRIOTI.,IN TU SE NEMCEM,FRANCOZOM IN OSTALIM ČLANICAM EU FUČKA!POLJAKI VEDNO NEKAJ PO SVOJE!KOT KATOLIŠKI NAROD BI MORALI BITI BOLJ SOLIDARNI.A VSEKAKOR ONI SI NAJ PLI KUPUJEJO V AMERIKI,BO DOSTI DRAŽJI!KJE PA SO SEDAJ MADŽARI?
Saloreich
22. 02. 2021 16.03
+9
Klošarija od Ukrajine naj se raje ne repenči in poplača dolgove za nazaj. Ali pa naj si uvaža plin in ZDA za 20× višjo ceno.
borjac
22. 02. 2021 16.01
+5
Poljska in Ukrajina predlagata ustavitev projekta Severni tok 2, ti dve državi sta povedali samo to, kar so jim ZDA napisale, mislim da bo potrebno to uresničiti, potem pa kupovati Ameriški plin, ki je za 30% dražji od Ruskega plina, Nemčija in ostale države EU bodo z dražjim energentom izredno konkurenčne Ameriški industriji, kar je tudi namen Američanov, je pa res da se zaradi Navalnega to splača storiti, še posebej če predlagata to dve državi, ki sta špica Evropske demokracije, le da je Poljska demokracija kar se tiče pravic žensk tam nekje v srednjem veku, Ukrajina in demokracija pa sta dva popolnoma različna pojma. Kako so učinkovite EU sankcije lahko vidimo na primerih SA (umor in razkosanje novinarja), ter ZAE ob primeru ujete in zaprte princese Latife, resnično odmevne sankcije EU-ja ob takem izrazitem kršenju demokracije.
Walter Pravicek
22. 02. 2021 16.32
+3
KOLIKO ŠKOLJK RABLJENIH ZA WC SO IZVOZILI IZ ZAHODNIH DRŽAV V UKRAJINO?KOMBIJI NABITI Z ROBO IZ ODPADOV,Z REGISTRACIJAMI KOMBIJEV IZ POLJSKE,MADŽARSKE,ROMUNIJE ,MOLDAVIJE,A VSE SE ZAPELJE V UKRAJINO!IN TAKŠNI BI PROTESTIRALI?A HOČEJO V NATO!
Generacija56
22. 02. 2021 15.50
+6
Zelo zabavno... Poljska je povečala uvoz ruskega plina ob zadnji zmrzali za 89%, hahahahaha...
Sisoje
22. 02. 2021 15.10
+7
Jaz pa pozivam k ustavitvi kopanja kanala za telefonski kabel v Papua Novi Gvineji !!!!!!
Walter Pravicek
22. 02. 2021 16.35
KJE SPODNJI DEL=PORT MORESBY ALI ZGORNJI V WEWAK?