Tujina

Poljska katoliška cerkev bi vzpostavila svetovalne centre za 'povrnitev naravne spolne usmerjenosti'

Varšava , 01. 09. 2020 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
140

Poljska katoliška cerkev je sprejela uradno držo glede vprašanja LGBTqia+ skupnosti, ki vključuje tudi poziv k "vzpostavitvi svetovalnih centrov, ki pomagajo ljudem pri povrnitvi naravne spolne usmerjenosti". V državi sicer z vodilno stranko PiS in predsednikom Andrzejem Dudo bijejo oster boj proti tej skupnosti.

Na julijskih predsedniških volitvah na Poljskem je z majhno prednostjo zmagal Andrzej Duda – prejel je 51 odstotkov glasov, liberalnega župana Varšave Rafala Trzaskowskega pa je podprlo 49 odstotkov volivcev. 

Že med volilno kampanjo je Duda dejal, da so "pravice LGBT skupnosti bolj destruktivna ideologija kot komunizem", 80 občin na Poljskem pa se je že lani razglasilo za "mesta brez LGBT skupnosti", navkljub ostrim kritikam Evropske unije. To ravnanje so podprli lokalni politiki in vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS). 

Poljske opozicijske poslanke

Med zaprisego Dude so se poljske opozicijske poslanke oblekle v mavrične barve, ki predstavljajo LGBTqia+ skupnost, nekatere med njimi pa so v rokah protestno držale tudi ustavo in poudarjale, da bi moral predsednik republike zaščiti dobrobit vseh državljanov. Na prisegi je Duda obljubil, da bo odprt do vseh skupin in političnih strank, hkrati pa poudaril, kako pomembno je zaščititi družino v poljski družbi. 

Od takrat so aretirali že več aktivistov LGBTqia+ skupnosti, ki so jih obtožili vandalizma, saj so nekaj verskih spomenikov prekrili z mavričnimi zastavami. Med njimi je bila tudi aktivistka Margot, ki je bila priprta tri tedne, v tem času pa so se zvrstili številni protesti, na katerih so ljudje zahtevali njeno izpustitev. Sodišče je sicer dosodilo, da bo pridržana dva meseca, kar je sprožilo tudi odziv EU. 

Pooblaščenka za človekove pravice pri Svetu Evrope je pozvala, naj Poljska nemudoma izpusti aktivistko. "Ukaz, naj dva meseca ostane v pridržanju, pošilja zaskrbljujoče sporočilo za svobodo govora in pravice LGBT skupnosti na Poljskem," je tvitnila Dunja Mijatović

Protest LGBT skupnosti proti diskriminaciji
Protest LGBT skupnosti proti diskriminaciji FOTO: AP

Na škofovski konferenci, ki je potekala konec avgusta, so škofi pozvali k večjemu spoštovanju verskih simbolov, prekrivanje kipov z mavrično zastavo pa so oklicali za oskrunitev, ki "povzroča bolečino vernikom". Po konferenci so izdali tudi dokument s 27 stranmi, na katerem pozivajo katolike, naj spoštujejo ljudi, ki se identificirajo kot del LGBT skupnosti, a da naj ne "nekritično sprejemajo njihovih pogledov". V dokumentu so sicer obsodili kakršnokoli obliko nasilja proti tej skupnosti, hkrati pa so pozvali k ustanovitvi "svetovalnih centrov", v katerih bi "pomagali ljudem, da si povrnejo naravno spolno usmerjenost in seksualno zdravje". Opozicija je to že označila za poskus sporne konverzijske oziroma reperativne terapije. 

V dokumentu so med drugim izrazili nasprotovanje zgodnji spolni vzgoji otrok. "Odgovornega odraščanja ne moremo povezovati s tem, da otroke izpostavljamo materialom, ki razkrivajo človeško intimnost in jih učijo užitka ’manipulacije’ njihove seksualnosti," so zapisali. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

To stališče poljske katoliške cerkve je delila tudi Višegrajska skupina, ki smo ji z zunanjo politiko aktualne vlade vedno bližje, njihove tvite pa pogosto deli tudi premier Janez Janša. Za komentar na držo Poljske smo zato prosili tudi Urad vlade za komuniciranje (UKOM), na odziv pa še čakamo. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3