Tujina

Poljska obeležuje 10. obletnico letalske nesreče v Smolensku

Varšava, 10. 04. 2020 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Poljska se je danes ob 10. obletnici letalske nesreče v Smolensku spomnila 96 smrtnih žrtev, med njimi takratnega poljskega predsednika Lecha Kaczynskega. Predstavniki vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) so ob 8.41, ko je letalo strmoglavilo, položili vence ob spomeniku umrlemu predsedniku in bližnjem spomeniku žrtvam letalske nesreče.

Vence v Varšavi so danes položili brat umrlega predsednika in vodja PiS Jaroslaw Kacynski, premier Mateusz Morawiecki in predsednica spodnjega doma parlamenta Elzbieta Witek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaradi epidemije novega koronavirusa na Poljskem so sicer obsežne slovesnosti, ki običajno potekajo na ta dan, precej okrnili.

V strmoglavljenju letala tupoljev tu-154 10. aprila 2010 v bližini Smolenska v Rusiji so ob Lechu Kaczynskem in soprogi umrli tudi vodilni predstavniki poljske politike in vojske, ki so bili na poti na spominsko slovesnost ob obletnici pokola poljskih častnikov in intelektualcev v Katinskem gozdu leta 1940.

 

V nesreči je umrlo 96 ljudi.
V nesreči je umrlo 96 ljudi. FOTO: AP

V preiskavi, ki je sledila, so tako poljski kot ruski preiskovalci prišli do ugotovitve, da je bilo strmoglavljenje posledica pilotove napake, slabega vremena in neustrezne kontrole letalskega prometa. Kljub leta 2011 objavljeni poljski preiskavi je vlada pod vodstvom PiS leta 2016 sprožila novo preiskavo. Nekateri člani PiS namreč trdijo, da je šlo pri strmoglavljenju letala za atentat, ki so ga verjetno izvedli Rusi in da takratna poljska vlada pod vodstvom Donalda Tuska incidenta ni ustrezno preiskala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.