Tujina

Poljska pripravljena na kompromis pri finančnem svežnju EU

Varšava/Bruselj, 04. 12. 2020 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Namestnik poljskega premierja Jaroslaw Gowin je povedal, da je pri sprejemanju svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo covida-19 možen kompromis. Po njegovem mnenju bi lahko zadoščala že zavezujoča izjava, s katero bi pojasnili sporen mehanizem o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava. Evropski komisar za gospodarstvo pravi, da EU ne bo popuščala Poljski in Madžarski, predsednik Evropskega sveta pa ostaja optimističen.

Gowin je v četrtkovih pogovorih z evropskimi komisarji v Bruslju pojasnjeval, zakaj Poljsko skrbi trenutna oblika mehanizma o vladavini prava. Predstavil pa je tudi argumente, ki kažejo na možnost kompromisa pri tem vprašanju.

Po njegovem mnenju začasni proračun ne bi bil v interesu Poljske in nobene druge članice EU, čeprav nekateri menijo drugače. "Zato verjamem, da je v interesu vseh Evropejcev, da se najde dober kompromis," je povedal namestnik poljskega premierja Mateusza Morawieckega. Ta je sicer še v pogovoru za četrtkovo izdajo časnika Frankfurter Allgemeinen Zeitung branil veto na sveženj.

"Takšen kompromis je možen, četudi ne v obliki novih pogovorov o obliki pogojevanja, pa v obliki zavezujoče izjave, s katero bi pojasnili (uredbo o vladavini prava)," je dejal. "Interpretativna izjava bi lahko bila (...) jasna izjava Evropskega sveta, da pogojevanje ne bi bilo uporabljeno za izvajanje neupravičenega pritiska na posamezne države članice na področjih, ki nimajo zveze s pravilno porabo sredstev EU," je pojasnil Jaroslaw Gowin.

Poljska naj bi bila pripavljena na kompromis z EU glede spornega mehanizma.
Poljska naj bi bila pripavljena na kompromis z EU glede spornega mehanizma. FOTO: Shutterstock

"Vsi vemo, da morebiten veto ne bi samo avtomatično sprožil postopka začasnega proračuna, ampak bi lahko sprožil tudi načrt B, kot so ga imenovali moji sogovorniki. O njem so govorili z velikim odporom, a niso popolnoma izključili te možnosti. Obstaja tudi možnost neke oblike sodelovanja med preostalimi 25 članicami EU," je še povedal po poročanju tujih agencij.

Madžarski premier Viktor Orban, ki vztraja pri vetu, je v današnjem odzivu na ta stališča namestnika poljskega premierja dejal, da dodatna izjava ne bo dovolj. Madžarska "trdno vztraja" pri tem, da morata biti večletni proračun in sklad za okrevanje ločena od "politično spornega" pogojevanja z vladavino prava, je Orban povedal v pogovoru za javno radijsko postajo Kossuth.

Po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI je poudaril, da sta z Morawiekcim pretekli teden podpisala skupno izjavo, da bosta državi v razpravi o svežnju zastopali enaka stališča. Poleg tega sta se zavezala, da ne bosta sprejeli nobenega predloga, ki ne bo sprejemljiv za drugo.

Poljska skupaj z Madžarsko od sredine novembra zaradi nestrinjanja z uredbo o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava blokira celoten sveženj za spoprijem Evrope s pandemijo covida-19, vreden 1824 milijard evrov. Sveženj vključuje prihodnji sedemletni proračun Unije v vrednosti 1074 milijard evrov in 750-milijardni sklad za okrevanje.

Gentiloni: EU Madžarski in Poljski glede veta ne bo popustila 

EU glede veta Madžarski in Poljski ne bo popustila in bo sveženj za spoprijemanje Evrope s pandemijo novega koronavirusa sprejela brez njiju, če bosta vztrajali pri blokadi, je danes opozoril evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni. Izrazil pa je prepričanje, da bo dogovor na koncu vendarle dosežen.

"Mislim, da smo do teh članic zelo jasni, da bomo nadaljevali tudi brez njiju, vendar sem prepričan, da bomo na koncu dosegli dogovor," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Gentiloni na konferenci Med 2020 v Rimu.

"Seveda ne bomo pokleknili pred vetom, to bi moralo biti Madžarski in Poljski zelo jasno, vendar sem še vedno prepričan, da bomo na koncu dosegli dogovor," je dejal. Dejstvo, da Svetu EU trenutno predseduje Nemčija, pa je po njegovi oceni lahko "dobra prednost pri iskanju rešitve".

Michel ostaja optimističen glede svežnja za okrevanje, alternativ noče komentirati

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel sicer ostaja optimističen glede usode svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo v vrednosti 1824 milijard evrov. 

V pričakovanju vrha unije prihodnji četrtek in petek, ki mora rešiti zaplet z blokado Madžarske in Poljske, da bo mogoče sveženj uveljaviti, se vse glasneje in jasneje omenjajo alternativni scenariji, s katerimi bi zaobšli veto Budimpešte in Varšave. A Michel o alternativnih scenarijih noče govoriti, saj je njegova prioriteta izpeljati zgodovinski julijski dogovor o svežnju, ki vključuje prihodnji sedemletni proračun unije in 750-milijardni sklad za okrevanje, ker je to ključno za verodostojnost EU, je dejal. 

Ob tem ugotavlja, da je položaj težak, a izpostavlja, da želi ostati optimističen in da upa, da bodo težave premostili. Reševanje težav z blokado julijskega dogovora je primerjal z obnavljanjem poročne zaobljube.

Pogojevanja z vladavino prava se ne sme uporabljati arbitrarno, vsakogar je treba obravnavati enako, je še poudaril Michel, a obenem izpostavil, da je vladavina prava tesno povezana z DNK evropskega projekta.

Če dogovora o celotnem svežnju ta mesec ne bo, se bo unija namesto z novim večletnim proračunom financirala po sistemu začasnih dvanajstin, kar med drugim pomeni bistveno manj kohezijskih plačil. 750-milijardnega sklada pa v tem primeru sploh ne bo.

Članice sedaj preučujejo možnosti, kako bi lahko sklad za okrevanje vzpostavile brez Madžarske in Poljske. Neuradno se na primer omenja možnost, da bi odločitev o lastnih virih sprejeli v okviru medvladnega sporazuma, pravno podlago za instrument za okrevanje pa na podlagi okrepljenega sodelovanja.

Na dnevnem redu tudi prihodnji odnosi z Veliko Britanijo po brexitu in odnosi s Turčijo

Madžarska in poljska blokada svežnja za okrevanje ne bo edina pereča tema na vrhu prihodnji teden. Voditelji se bodo morali lotiti tudi vprašanja odnosov z Združenim kraljestvom po brexitu. Čakajo pa jih tudi zahtevne in pomembne odločitve glede odnosov s Turčijo in podnebnih ciljev.

V povezavi s Turčijo je Michel danes ponovil, da se enostranska dejanja in sovražna retorika nadaljujejo, tako da se "igra mačke in miši" mora končati. Voditelji so po njegovih besedah pripravljeni uporabiti vsa razpoložljiva sredstva, torej tudi možnost sankcij.

Brexit, splošna

Pričakuje se tudi dogovor o krepitvi cilja za zmanjšanje izpustov do leta 2030 s sedanjih 40 na najmanj 55 odstotkov. Soglasja o tem po Michelovih besedah za zdaj še ni, je pa bilo storjenega veliko napredka. Kaže sicer, da lahko podnebni cilj postane talec spora glede vladavine prava.

Michel je imel danes novinarsko konferenco o prvem letu svojega mandata, ki ga je opisal kot "leto, kot ga še ni bilo". Poudaril je, da je v prihodnje ključno obvladati covid-19 ter zagotoviti okrevanje na temelju zelenega prehoda in digitalne preobrazbe ter strateško avtonomijo, ki bo pomenila več vpliva in manj odvisnosti.

Na vprašanje, kaj je bil najbolj zabaven in najtežji trenutek v minulem letu, pa je odgovoril, da je bilo na zgodovinskem julijskem vrhu nekaj zabavnih trenutkov, a da bo o njih morda govoril kdaj pozneje. Najbolj boleče zanj pa je, ko trpijo evropski državljani, na primer v terorističnih napadih.

V EU načelni dogovor o proračunu 2021, a pogoj za izvedbo dogovor o svežnju za okrevanje

Pogajalci osrednjih institucij EU so danes sicer dosegli načelni dogovor o evropskem proračunu za prihodnje leto, a njegova izvedba je odvisna od tega, ali bodo članice unije dosegle tudi dogovor o celotnem svežnju okrevanja. Dogovor namreč temelji na večletnem finančnem okviru za obdobje 2021-2027, ki je neločljiv del svežnja za okrevanje. 

Rok za dogovor v okviru spravnega postopka v procesu sprejemanja proračuna je ponedeljek. V nemškem predsedstvu so tako komentirali, da je bil dogovor dosežen "rekordno hitro", kar kaže, da je Evropa zmožna skupnega delovanja v času krize.

"Vendar pa lahko proračun za leto 2021 začne veljati le, če se odpravi blokada celotnega svežnja proračuna in sklada za okrevanje. Brez tega nas z začetkom naslednjega leta čaka drastičen rez v financiranju EU." je opozoril veleposlanik Nemčije pri EU Michael Clauss.

Po današnjem dogovoru bi proračun za leto 2021 v obveznostih znašal 164,2 milijarde evrov, v plačilih pa 166,1 milijarde evrov. Financiranje je osredotočeno na blaženje učinkov covida-19, v podporo vzdržnemu okrevanju ter zeleni in digitalni tranziciji.

Ker članice še niso potrdile večletnega proračuna, pogajalci ne morejo potrditi skupnega besedila za proračun 2021, tako da bo morala komisija v primeru potrditve večletnega okvira predstaviti še en predlog proračuna za leto 2021, pri čemer bo upoštevala današnji dogovor. To naj bi omogočilo hitro sprejetje besedila, ki je bilo usklajeno danes.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (178)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bojer
04. 12. 2020 20.55
+3
V kolikor je resnično pomembna vladavina prava, naj v tej regulativi najdejo rešitev, kako se ogniti Poljski in Madžarski.
pepi bolcev
04. 12. 2020 19.22
+1
Neandrtalci nimajo kaj delat v EU
Ana Sols
04. 12. 2020 18.35
+1
Oportunisti, naj grejo te drzave ven iz EU pa bo mir...
borjac
04. 12. 2020 18.07
+2
V srednjem veku, ko so vojske prodirale na druga ozemlja, se je včasih zgodilo, da kakšnega dobro utrjenega gradu niso mogli zavzeti, niso vztrajali, ampak so ga zaobšli in osvajali ozemlje naprej, kasneje se je grad sam vdal ker jih je uničila lakota, tako naj EU zaobide Poljsko in Madžarsko, le kako bosta Orban in Kacynski razložila svojemu narodu, da je lačen zaradi njihovih političnih egoizmov, ne narodnih ampak njihovih političnih osebnih egoizmov, mimo grede elita ne bo lačna, oni bodo žrli in se zabavali, narod pa bo lačen, isto velja za Slovenijo če se Janša še kaj napihoval.
kaktusar1
04. 12. 2020 17.55
+2
men se že čudn zdi, da so twitkota poklical v izrael, ker belčki so le krivi za veliko judovskih žrtev in deportacij v taborišča..sam očitno je tudi v izraelu denar vladar...nekaj mu bo pa spet kapnilo v žep--pa bo izrael mel denar, slovenija oklepnike, twitko pa honorar...............
kaktusar1
04. 12. 2020 17.49
+1
naj jih pa blokirajo pomoč in stvar bo rešena..v parih mesecih se bodo zlomili...finančno..
komarec
04. 12. 2020 16.36
+1
Ja seveda kako pa ko gre za denar.
lakala28
04. 12. 2020 15.26
-1
Meni osebno je ta veto oz. sporazum orbanescu-morawiecki-jajo vedno bolj všeč. Resda nam blokira sredstva, ki bi nam olajšala izhod iz krize a po drugi strani je itak jasno da delavci in socialno RES ogroženi ne bi imeli veliko od tega ali skoraj nič kot do sedaj in je bolje, da ta denar prihranimo do dne, ko bo z njim upravljala demokratična in demokratično izvoljena vlada. Zgodovina se ponavlja: v vsakem slabem je nekaj dobrega.
BenQurer24
04. 12. 2020 14.35
+6
zdaj ko so fsi kanali spucani... se pa lažje sodeluje :D
Aijn Prenn
04. 12. 2020 14.32
+3
Temu se reče brezgatna diplomacija.
Aijn Prenn
04. 12. 2020 14.31
+2
He he he he he... par njihovih so dobili brez gat, pa so prec bolj kooperativni.
orel?ek
04. 12. 2020 14.06
+6
Mislim, da bi bilo potrebno, po vzoru ZDA zgraditi zid me EU ter Mađarsko in Poljsko. V nasledni fazi pa ti dve državi uvrstiti na seznam držav "osi zla" in proti njima uvesti gospodarsko blokado.
pravisprehajalec
04. 12. 2020 14.31
-4
Kaj sedaj cviliš. Leta 1945 ste nas slovenski levičarji spravili za železno zaveso z Višegrajci.
Aijn Prenn
04. 12. 2020 14.34
+3
Leta 45 so tvoji predniki tekli čez drn in strn...
Uporabnik1718834
04. 12. 2020 15.17
+4
ĐONI ŠETAČ dežurni zgodovinar iz Terstenjakove.Ta železna zavesa je bila za nas iz Yuge prepustna.Mi smo šli kamor smo hoteli.
kaktusar1
04. 12. 2020 17.52
+2
sam pametni zgodovinarji iz desnega bloka....sam eno minuto, pa da vidi kako se cvili..
Quatflow
04. 12. 2020 13.17
-4
EU spila svojega Boga. Ampak ne za brezpogojno ceno odresenika. Tudi oni imajo svoje zahteve. Mogoce pa za vzorec kaksni drzavi malo popustijo.
macek_garfield
04. 12. 2020 13.16
+11
ha ha ha poljaki so stisnili rep med noge, koso videli kaj se je zgodilo z enim poslancem iz madjarske v bruslju, pa so si rekli, raje se omehcamo, kot pa da se kaksnega nasega politika kje v kaksni sobi bunga bunga najdejo pa to
malaraja
04. 12. 2020 13.28
+6
Ali pa, ko ženo ali hčer pelje na splav v eno drugo državo, ker ga je doma prepovedal. Kar naj jih novinarji fajn na piko vzamejo, klerohinavce!
dule100
04. 12. 2020 12.59
-13
EU ve, da se mora omehčati! Drugače grozi propad EU! 💪💣
Berenika
04. 12. 2020 13.10
+13
Zakaj zavajaš. Ni potrebe. Mehča se Poljska. Sicer pa, dvomim, da si sploh prebral članek. Dule kot dule.
Walter Pravicek
04. 12. 2020 12.31
+12
EU ima:V ENI ROKI EVRE,V DRUGI PA IZGON IZ RAJA.POLJSKA BO VZELA EVRE!BRAVO!MADŽARI BAJE NASLJEDNJI DVE LETI NE POTREBUJEJO EVROV IZ KASE EU!NORVEŠKA JE SPREJELA SKLEP,DA ZARADI TAKŠNIH POTEZ MADŽARSKE,DA BI DALI VETO NE BO VEČ DAJALA FINANČNE POMOČI MADŽAROM!
Walter Pravicek
04. 12. 2020 12.30
+12
EU ima:V ENI ROKI EVRE,V DRUGI PA IZGON IZ RAJA.POLJSKA BO VZELA EVRE!BRAVO!MADŽARI BAJE NASLJEDNJI DVE LETI NE POTREBUJEJO EVROV IZ KASE EU!NORVEŠKA JE SPREJELA SKLEP,DA ZARADI TAKŠNIH POTEZ MADŽARSKE,DA BI DALI VETO NE BO VEČ DAJALA FINANČNE POMOČI MADŽAROM.TORAJ TUDI NAKUPOV MADŽAROV V SLOVENIJI NE BO?NE POMOČI ZA GRADNJO DRUGEGA TIRA ?,NE NAKUPA PETROLA?,NE NAKUPA SLABŠEGA KANALA PLANET?MIRNO LAHKO SPIMO!
dule100
04. 12. 2020 12.56
-6
SLObunkeljn
04. 12. 2020 15.32
+2
Dere se in ponovi, da bi še najbolj topoumni v kleti končno enkrat dojeli 😜
reket
04. 12. 2020 11.25
+12
Narod so vrnili v srednji vek in se sprasujejo, kako- da oni pa spostujejo vladavino prava in da je to le njihova varianta taiste? Sprenevedanje do neba! Nobenih kompromisov, rabijo ucinkovit padec na tla in ne pogovore v rokavicah.
pravisprehajalec
04. 12. 2020 11.38
-19
Seveda levičarski Komunist ne bo nikoli razumel, da Narod morda noče "naprednega"....
Paskakvali
04. 12. 2020 11.43
+17
Šetač.....pa keri narod? Kdaj am bo jasno da vas nekaj sektašev niste narod?
Paskakvali
04. 12. 2020 11.44
+16
12% volilnega telesa ima janževc za narod......bog mu pomagaj!
reket
04. 12. 2020 12.23
+8
Nisem ne levicarski, ne komunist, pac pa visoko izobrazena in prosvetljena oseba.
heavyd
04. 12. 2020 12.36
-8
reket - vidim da nikoli nisi bila na Poljskem. No, jaz sem bil. V 10 letih so naredil tak napredek, da jih mi nikoli ne bomo dohiteli.
heavyd
04. 12. 2020 12.37
-7
Paskakvali - kdaj bo vam jasno da 70 let komunizma ni enako narod?
reket
04. 12. 2020 12.45
+13
Lahko imajo blisc in denar, nimajo pa miru, vsaj zenske ne in ne hvala za tako drzavo. Svoji hceri tega nikoli ne privoscim, tudi ,ce bi se kopala v zlatu. Vrednote, vrednote!
malaraja
04. 12. 2020 13.31
+4
Poljska je toliko sanjska država, kot je Poljakov preplavilo Evropo. Uk gre tudi zaradi njih ven, ker so uničili domače delavce z dumpingom. Poljak pač dela za pičle pare in živi standard, kot so ga vajeni doma. Anglež bo pa pleskal stene za denar, s katerim lahko KULTURNO živi. Na Poljskem si verjetno videl lepe fasade. Za njimi mora biti pa beda, če tako bežijo ven.
foxterier
04. 12. 2020 13.56
+4
seveda, narod želi inkvizicijo. Smo videli množice ljudi na cesti, ki so jasno povedali, kaj narod hoče. Si narobe razumel, kajne?
vito
04. 12. 2020 15.23
+1
ne, sprehijalec...narod hoče - "stoječega".
lakala28
04. 12. 2020 15.30
+1
No reket, jaz sem bil tudi tam. Če si bil v edini lepi blagovnici v okolici Varšave, potem to še ni Poljska. Tako kot jajo in sds nista narod in ne Slovenija. Poljaki kot narod nas še dolgo ne bodo dohiteli na splošno, mafijci pa so se že. Zato pa so taki frendi. Poljaki so, po sektaško, na ulicah kar tako malo za vajo, a ne?
fNovak
04. 12. 2020 11.24
+17
Madžare in Poljake ter maršala in njegovega podrepnika logarja ven iz EU.
pravisprehajalec
04. 12. 2020 11.39
-7
To je res. Slovenija je po poročilu ESČP iz 2015 prva v Europi po kršenju človekovih pravic.
Walter Pravicek
04. 12. 2020 12.33
+11
V POLJSKO NE MOREJO:MADŽARI NISO SLOVANI!LOGAR IN JANŠA TUDI NE.JANŠA JE KOMUNIST,LOGAR NJEGOV SLEDILEC.A JE BOLJ DESNI!TORAJ NJIMA OSTANE LE MADŽARSKO GOSTOLJUBJE!JEJO IZJEMNO DOBRO MADŽARI!
malaraja
04. 12. 2020 13.32
+4
Walter, saj se bo Janša dobro počutil. Zver ima fajn prijatelje in bodo imeli nonstop zabave.
lakala28
04. 12. 2020 15.34
+1
Jaz Poljakov in Madžarov ne bi metal v isti koš kot sta orbanescu in marawieckega. Tako kot mi nismo jajotov narod, tako si tudi oni zaslužijo ne lee boljše ampak DOBRO. To se dela na način tihih a vztrajnih pritiskov, ko nisi nikjer zaželen, pa nihče te ne vabi, pa nič n vpraša, pa ... Državljani smo odrasli v smislu zavedanja leta 2020 in 21. stoletja, ti psihiči pa so izgubili v zgodovini in tavajo proti smetišču zgodovine, edino kamor sodijo.
nightifly
04. 12. 2020 11.17
+11
Upam ,da UE ne popusti tem ...**** niti za misjo dlako . Ce se je absolutna vecina odlocila za upostevanje pravne klavzule ,potem je na 2 clanicah ,kjer tako ali tako sepa na eno nogo ,da sprejmeta norme vecine clanic ......ali pa po eni nogi ,ali po trebuhu zapustita UE . Prav sigurno ni pricakovati ,da bi celotna Evropa postala diktatorska druzba drzav , ki ne spostuje posameznikov . Jasno pa je ,da sta ti dve drzavi ze zgodovinsko retrogardni , popolnoma bolestno konservativni , kjer prevladuje tendenca oblasti,da nadzoruje in dirigira zivljenje posameznega drzavljana - skratka ,da mu predpisuje strogo konservativno zivljenje --po volji boga . Noro . To je nekaj takega kot pre-era 1789 . Upam ,da ostale drzave ne nasedejo .
bonkintos
04. 12. 2020 11.26
-8
A ti bisprejel ,da tvoj sosed vabi ljudi na delo... potem bi pa višek ljudi tebi porinil...NA SVOJI ZEMLJI SI GOSPODAR.
nightifly
04. 12. 2020 13.37
+1
bokintos ,,, napisal sem vam obsirno moje misljenje o tem , pa mi je zal redaktor to obrisal . Se sam ne vem zakaj ,ceprav sem skusal napisati stvar uravnotezeno . Ocitno tudi to ni zazeljeno . Samo toliko napisem - obe drzavi ,pa se kaksno bi lahko zraven vtaknil , se obnasajo vzviseno in enostransko . Skrivata se za formulo samostojnosti , svobode odlocanja in podobno . V redu -toda istocasno naj spokata kufre in naj zapustita UE , kot je to storila VB . In stvar je resena . Doma bosta lahko poceli skoraj vse ,torej tisto kar jim bo narod dovolil . In ko bo prevec ,se bo pojavila resitev v stilu Causescuja . Amen .