Tujina

Poljska se pripravlja na vojno: pod orožjem bankirka, dijak, operna pevka ...

Varšava, 24. 03. 2023 19.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
368

Poljska se pospešeno pripravlja na obsežen vojaški konflikt. Poleg ogromnih investicij v vojaško opremo svoje vrste intenzivno krepi tudi teritorialna obramba. V t. i. peti steber nacionalne obrambe se množično vključujejo ljudje iz vseh sfer civilnega življenja. Na vadbišču pri Varšavi je ekipa CNN naletela na bankirko, študenta, operno pevko in druge povsem običajne Poljake, ki jih druži "najmanjši skupni imenovalec – patriotizem".

Ruska invazija na Ukrajino je močno spremenila poglede na koncept (ne)varnosti na zahodu. To zagotovo najbolj občutijo države na Natovem vzhodnem krilu, med katerimi največ pozornosti zavzema Poljska, ki ima dolgo zgodovino konfliktov z Rusijo. V odzivu na vojno, ki divja na njenih mejah, sta se poljska država in družba mobilizirali. Poljska je poleg velikih donacij orožja postala tudi pomembna tranzitna točka za dobavo zahodne pomoči Ukrajini. Poljska vojska igra ključno vlogo pri obrambi Natovega vzhodnega krila, piše CNN. 

Pri tem eno ključnih vlog igra teritorialna obramba (TDF), ki je v preteklem letu zabeležila skokovito rast števila novih članov, povsem običajnih ljudi iz različnih poklicev. Poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak je dejal, da pričakuje, da se bo število prostovoljcev v prihodnjih letih povečalo z več kot 30.000 na 50.000.

"Skupni imenovalec je patriotizem"

Ekipa CNN je obiskala vadbišče v okolici Varšave, kjer je spoznala ljudi, ki se urijo v vojaških veščinah in si prizadevajo za vključitev v TDF. Med ljudmi v vojaških uniformah, ki so vadili rokovanje z orožjem, sodelovali v taktičnih vajah in izpopolnjevali komuniciranje na bojišču, je pisana bera državljanov – bankirka, srednješolec, talentirana operna pevka in drugi. 

"Ozaveščenost je prvi korak k pripravljenosti," je za CNN povedal poveljnik skupine, poročnik Mark Zaluski. "Učimo jih struktur, učimo jih, kako nositi uniformo, učimo jih, kako se vesti drug do drugega, in v zelo kratkem času lahko vidite, kako se civilisti spremenijo v res neverjetne vojake."

Čez nekaj dni bodo njegovi naborniki diplomirali kot pripadniki pehote iz osnovnega programa usposabljanja TDF in se vrnili v svoje dnevne službe. Njihovo urjenje se bo sicer nadaljevalo v naslednjih dveh letih v obliki mesečnih tečajev. "Tragični dogodki preteklega leta so spremenili miselnost veliko ljudi. Opažamo približno tretjinsko povečanje zanimanja za vpis" je dejal Zaluski.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mary, 36-letna mati dveh otrok, ki se ukvarja z bojem proti pranju denarja za eno od večjih ameriških bank, zdaj usklajuje svoje življenje z odgovornostmi v teritorialni obrambi. Pravi, da jo je vojna v Ukrajini spodbudila k odločitvi. "Zelo sem vesela, da imam možnost hkrati delati in biti vojak. Ni mi treba izbrati med vojsko in delom v banki. To je bila torej neverjetna priložnost za mnoge od nas." 

24-letni Pawel, ki je magistriral iz nacionalne varnosti, med spomladanskimi počitnicami opravlja 16-dnevno usposabljanje. "Po invaziji sem čutil potrebo – da moram nekaj storiti," pravi in dodaja, da se čuti prisiljenega naučiti se braniti sebe in svojo družino, "še posebej, če bi se kaj zgodilo Poljski."

22-letna Laura, ki študira operno petje, pravi, da je članstvo v TDFV družinska obveznost. Njena sestra dvojčica se je prijavila, njena mama pa je v postopku pridružitve. Pravi, da je bila, tako kot mnogi mladi v njeni državi, "pretresena" nad invazijo in je želela pomagati. Pred tem nikoli ni rokovala s pištolo. Biti operna pevka je po njenih besedah "drug svet, a gre za podoben proces". "Učenje za operno pevko terja veliko trdega dela in usposabljanja skozi proces, ki te naredi boljšega. Enako velja tudi tukaj – sledim istemu vzorcu."

"Ne glede na njihovo ozadje, socialno-ekonomski status, stopnjo izobrazbe, zaposlitev, ne glede na to, kje živijo, v mestu, v predmestju ali na podeželju – vsi imajo radi Poljsko in vsi želijo služiti 'z zastavo na svojem ramenu', ker ni večje časti kot služiti svojemu narodu. Domoljubje je skupni imenovalec," med nadziranjem usposabljanja sklene njihov poveljnik Zaluski.

Kot smo že poročali, Poljska gradi največjo kopensko armado v Evropi. Povečala je obrambne izdatke na štiri odstotke, kar je dvakrat več, kot zahteva zavezništvo. S tem postaja največji porabnik sredstev na prebivalca v Natu. Poljaki so med drugim v Južni Koreji naročili 1000 glavnih bojnih tankov K2 in 250 novih ameriških tankov M1A2 SEPv3 Abrams. Poleg tega gredo v nakup 18 Himarsov in več sto raketometov ter oklepnikov. Letalstvo krepijo s 96 ameriškimi helikopterji AH-64E Apache in 48 južnokorejskimi bojnimi letali FA-50.  Na ukrajinskem bojišču se neuradno bori tudi več sto poljskih prostovoljcev. Rusija sicer trdi, da je v Ukrajini pod orožjem več tisoč Poljakov. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (368)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

P. M.S.N.
26. 03. 2023 15.39
-1
Komentarji kateri pišete da so Poljaki pokvarjeni. Zakaj že? Če pogledamo zadnje stoletje največ zla so naredili Rusi in Srbi. Največ genocida so naredili Srbi in Rusi. Samo vi vse države katere so na sproti Rusiji označite kot pokvarjene države. Pot so v Evropi vse pokvarjene države samo Srbija in Rusije. Samo ne razumem pa da tisti kateri podpirate Ruše zakaj potem preprosto ne greste v Rusijo živet. Zakaj ste vse v Eu
Apostol1
29. 03. 2023 21.49
Uporabnik1873682............... Preberi malo zgodovino Tasmanije in Avstralije pa še kaj , potem pa govori o Rusih. Prej je pa bolje , da si povsem tiho.
Branko Erčulj
25. 03. 2023 16.14
+9
Tisti, ki je zakuhal vojno v Ukrajini, hoče utišati pomisleke pri ljudeh iz okoliških držav z vojnim hujskaštvom.
Sandx
26. 03. 2023 18.13
+0
Branko Pozdravljen…kako si vse uredu? Pozdrav od Sandija K.
Luka Zeleznik
25. 03. 2023 14.02
-5
Naj Rusi naredijo konec temu z atomsko bombo!
Brainkiller
25. 03. 2023 17.32
+7
Luka Zeleznik, se je tudi tebi poslabšalo??? kdo komurkoli želi, da vrze atomsko bombo???? tega niti svojemu sovcrazniku ne moreš želeti, se sploh zavedaš kaj to pmeni????' očitno sploh ne veš kaj pišeš, ker če bi se zavedsal, bi bil raje tiho
pesnitev
26. 03. 2023 21.10
-1
Luka, dobro, da nisi Rus, s tem svojim mišljenjem...
MASTERS 2
25. 03. 2023 13.59
+0
Ukrajincev sploh ni, na zahodu so poljaki,ob meji z mađarsko živijo mađari.Ob romunski meji pa romuni,bolgari,moldavci,romi na drugi strani pa belorusi.Na vzhodu pa rusi.
MASTERS 2
25. 03. 2023 13.48
+10
Rusi imajo miljonsko vojsko ,poljaki pa 30.ooo toliko o tem.
Luka Zeleznik
25. 03. 2023 14.05
-2
Poljaki so takoj za ukrajinci. Drug najbolj pokvarjen narod v Europi.Slovanski bratje Rusi
P. M.S.N.
26. 03. 2023 15.34
-1
Najbolj pokrarjen narod. Po vaše so vsi pokvarjeni kateri so na drugi strani od Rusije.
ap100
25. 03. 2023 11.54
+4
a bo napadla ukrajino ?
Xdata1
25. 03. 2023 11.31
+7
Nehajte s to vojno po željah Amerike. Mediji morate takoj pobrati vsako novico. Ljudem je dost.
Rudar
25. 03. 2023 11.44
-7
Je bolj po željah Rusije kot vseh ostalih skupaj.
Jigga
25. 03. 2023 10.11
+9
pa kdo se bo boril v tej vojni od mladih? nobeden. Lahko pokajo kolk hočejo, to ni leto 1940, da boš koga drugega kot poklicne vojake lahko prisilil. Je pa Američanem lepo ratalo ponovno vojno zakuhat. EU zgolj njihovi hlapci. Za njih smo le kmeti na šahovnici, briga njih tam čez lučo koliko bo narod tu trpel. Evropska kri zanje ničvredna.
puspan
25. 03. 2023 11.22
+0
Jigga, ali misliš, da so Poljaki tudi takšni slabiči, kot naši mamini sinčki?
nebel
25. 03. 2023 09.55
+7
Kakorkoli so priprave Poljakov previdnost in njihove težnje po Ukrajinskem ozemlju tudi znane in delno razumljene, je tudi res, da celotna Nemčija danes ni zmožna postaviti niti četrtino teh kapacitet za vojno, kar v NATU vedo, in bi Poljaki Nemce danes vojaško pregazili. Tudi Francija ni kaj dosti na boljšem, preprosto v Natu danes ne morejo dostaviti enako količino vojakov in jih oborožiti za takojšen poseg v vojno. Niti proces traja dlje časa, mesece in leta. Skratka v NATU nihče drug tega nima in ne more pomagati. Bi rekel da niti Poljska pripravljenost ne bo dovolj za kak pomembnejši prevaganje tehtnice. Razen povečanja krvi in mrtvih Ukrajincev. Jim ne zavidam, kot tudi tega, da se ne morejo otresti Ameriškega vpliva, čeprav jih še najbolj življensko ogroža.
Brabus
25. 03. 2023 09.52
+10
Seveda, bogati poljaki se bodo pa z velikimi terenci umaknili v zahodno evropo, ker bodo za njih , če bo treba, umirali patrijoti.
za naše
25. 03. 2023 09.51
+3
Vojska mora biti kvalitetno obòrožena,in usposbljena za začetno odvračanje . Morali bi pa vlagat v mlade hekerje, s karerimi bi pa lahko spravili na kolena marsikatero državo ! Ne vem ,če drži naš prekmurec, ki je vdrl v pentagon je pred leti izročen ameriki ,da mu menda sodijo!? Malo morgen....To mora ostat pri nas z dobrim plačilom seveda
Brkinjo
25. 03. 2023 09.45
+11
Ne se pacit po nepotrebnem..pustite orozje pa se vrnite lepo domov druzinam in molite boga da ne pokne pri vas
Sandx
25. 03. 2023 09.38
-7
Poljaki bojo zakorakali v Belorusijo samo po svoje ozemlje ki ga je SSSR odvzela Poljakom…kaj Rusofili tuki ne pase?!
Broj1 TNT
25. 03. 2023 09.40
+8
rusi so tud samo zakorakal na krim katerega je UA šenkal hruščov!
Rezervni Kristus
25. 03. 2023 09.46
+4
Kaj še čakaš, pejt na fronto pomagat svojim fašistom, iz kavča ni efekta, pa še hinavsko je...
Broj1 TNT
25. 03. 2023 09.36
+12
zanimivo da je tudi dolfe imel isti izgovor - OBRAMBA! nemcija je po 1.s. vojni bila tako osiromašena da je bila ranljiva in je dolfe rekel da se mora oborožiti zato da se lahko brani!meriški židovski bankirji in orožarji so mu prikimali in z ladjami dostavljali denar v nemčijo za vzpostavitev vojaške industrije!
Slavko BabIč
25. 03. 2023 09.35
+9
kako vas mediji pripravljajo in perejo za nabor in na bojišče v Ukrajino, ki sploh ni EU !
Ivar The Boneless
25. 03. 2023 09.58
+7
puspan
25. 03. 2023 11.25
-3
Slavko, kako moreš pisati kaj takega o EU, ko si sam iz Balkana. Tam imate drugačne vrednote.
Slavko BabIč
25. 03. 2023 09.34
+8
polske pravlice...
Desade
25. 03. 2023 09.25
+11
Hah ne vem kakšen smisel ma to konvencionalno oboroževanje za poljake. Če se zapletejo v vojno z Rusijo, k čemur očitno stremijo, bodo po njih slej ko prej začele deževat jedrske konice. V tem primeru jim vso to oboroževanje nič ne pomaga, ne vem a se tega oni zavedajo? Bolše bi nardil če bi ves ta trud vložil da do njihove vpletenosti v vojno sploh ne pride. Ker v primeru totalne vojne, zmagat v nobenem primeru ne morejo, poljska bo prej uničena.
Nace Štremljasti
25. 03. 2023 09.50
+6
amerosi bodo pa zbrisal,kot iz afganistana
za naše
25. 03. 2023 09.13
+12
Če pride do svetovne vojne vedite, da bo nato razpadel, in bodo vse države sploh na balkanu in srednji eu.jemale ozemlja sosednjim državam. Torej bomo mi zbrisani kot država,in za to se zahvalite sedanjim bizgecom na oblasti!. Denar ,ki je bil namenjen vojski so dali za begunske centre ,neke inštitute (nika,jenul), in seveda v gen-i
sannja5
25. 03. 2023 09.08
+15
bojim se tudi za naše fante, može. Tile se ne bodo ustavili pri strelivu, rabili bodo tudi živo silo za streljat. Kdor je videl prisilne mobilizacije v Ukrajini, se lahko upravičeno boji
Ivar The Boneless
25. 03. 2023 10.00
+6
Prvi dan take zahteve pade naša vlada. V to sem prepričan.
sannja5
25. 03. 2023 09.06
+11
žalostno, kako nas silijo v vojno, cene pa vsak dan višje. Najbolj zamerim politikom, ki so plačanci, svetla izjema Orban in naš Kučan, ki se je potegnil za mir s somišljeniki