Tujina

Poljska: država, ki ne spoštuje vladavine prava, zaveznico vidi v Sloveniji

Varšava/Ljubljana, 04. 09. 2020 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Vrečar, Neža Pušnik
Komentarji
343

Poroka le med moškim in žensko, prepoved splava in svetovalni centri za "povrnitev naravne spolne usmerjenosti". V to verjame Poljska, država, ki ne spoštuje vladavine prava, in edina država, proti kateri je EU aktivirala sedmi člen pogodbe – ta v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic članici Unije, ki sistematično krši temeljna evropska načela. In Poljska se je s pozivom k odstopu od istanbulske konvencije obrnila prav na Slovenijo.

"Feminističen izum, ki hoče upravičiti homoseksualno ideologijo." S temi besedami je istanbulsko konvencijo, katere osnovni cilj je boj proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini, poimenoval poljski pravosodni minister Zbigniew Ziobro. Konservativna vlada, ki ji pripada Ziobro, svojih pogledov na družino, pravice žensk in LGBT-skupnosti ne skriva. Zapisali bi jih tudi v novo konvencijo, ki bi za njih nadomestila istanbulsko, k sooblikovanju pa je povabila tudi Slovenijo. Nekaj stvari, ki bi jih Poljaki poudarili v novi konvenciji: poroka le med moškim in žensko, pa tudi to, da se starost otroka začne že ob spočetju, s čimer se omejuje oziroma prepove pravico žensk do splava. 

Ko pogledamo smer, v katero gre naša zunanja politika, vidimo, da se pod aktualno vlado približujemo državam višegrajske četverice. Spomnimo lahko tudi na voditelje, ki so se udeležili Blejskega strateškega foruma na zadnji avgustovski dan. 

Naklonjenosti Madžarski naš premier Janez Janša ne skriva. Državi, v kateri je Viktor Orban (po lastnih besedah) ustvaril "neoliberalno, krščansko demokracijo". Poleg tega (ne po lastnih besedah) si je podredil medije in zamajal temelje demokratičnih vrednot, na katerih sloni Evropska unija. 

Svojo zaveznico v slovenski vladi očitno vidi tudi Poljska, na čelu z vladajočo stranko Zakon in pravičnost (PiS), ki jo vodi Jaroslaw Kaczynski, in predsednikom Andrzejem Dudo. Ta je v zadnji predvolilni kampanji dejal, da so "pravice LGBT-skupnosti bolj destruktivna ideologija kot komunizem". Proti liberalnemu kandidatu, varšavskemu županu Rafału Trzaskowskemu, je na julijskih volitvah zmagal za las, in sicer z 51 odstotki glasov. 

Da je LGBT-skupnost tista, ki ogroža tradicionalno družino in poljske vrednote, meni tudi Kaczynski. Vsi poznavalci političnih razmer na Poljskem se zavedajo, da čeprav sta uradno na čelu države predsednik Duda in premier Morawiecki, niti v ozadju vleče prav on. Na desetine občin po državi se razglaša za "mesta brez LGBT", pred dnevi pa je poljska katoliška cerkev, na katero se vladajoča PiS močno naslanja, pozvala k vzpostavitvi svetovalnih centrov, ki "pomagajo ljudem pri povrnitvi naravne spolne usmerjenosti". To odločitev je na Twitterju delila tudi višegrajska skupina, katere tvite nemalokrat poobjavi tudi premier Janša. Iz Urada vlade za komuniciranje (UKOM) so nam odgovorili, da vlada o tem ni razpravljala, prav tako o tem niso sprejeli stališča. 

Odstop od istanbulske konvencije je Poljska napovedala konec julija, saj naj bi ta promovirala ideologijo spola; zakoni, ki jih je v zadnjih letih sprejela vlada, pa naj bi ponujali zadostno zaščito za ženske, je dejal poljski pravosodni minister. S tem se ni strinjalo na tisoče Poljakinj, ki so organizirale množične proteste po vsej državi – mnoge oblečene v rdeče obleke in bela pokrivala iz serije Deklina zgodba, posnete po istoimenskem distopičnem romanu, v katerem so posilstva, zatiranje in nasilje nad ženskami del družbe. Obleka je v zadnjih letih postala simbol boja za pravice žensk po svetu. "Gre za poskus legitimizacije nasilja v družini," je za Reuters dejala organizatorka protesta v Varšavi Marta Lempart

Protesti na Poljskem proti odstopu od istanbulske konvencije
Protesti na Poljskem proti odstopu od istanbulske konvencije FOTO: AP

V zadnjih letih so množični protesti proti potezam konservativne vlade postali skorajda stalnica – naj gre za poskus uvedbe popolne prepovedi splava v državi ali pa poskus omejevanja svobode medijev. Na udaru so se znašli tudi priseljenci, za katere je leta 2015 Kaczynski dejal, da so "v Evropo že prinesli bolezni, kot sta kolera in griža, pa tudi vse sorte zajedavcev". 

Slovenija je istanbulsko konvencijo podpisala 8. septembra 2011 in ratificirala 5. februarja 2015, podprlo pa jo je 80 poslank in poslancev. Slovenski odziv na poljsko ponudbo za odstop od istanbulske konvencije in sooblikovanje nove je bilo razumeti kot "ne". A ne odločen, ogorčen in brezpogojen ne – na ministrstvu za pravosodje so sicer v odgovoru zapisali, da menijo, da obstoječa konvencija postavlja dobre temelje za soočanje z izzivi v naši družbi in utira pot naproti vrednotam, kot sta enakost in dostojanstvo za vse državljane, in da zato za drugačno ureditev ne vidijo razlogov. Posredovali so jo tudi ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kjer so sicer zavzeli podobno stališče, a pristojni minister Janez Cigler Kralj je dejal tudi, da lahko konvencija vsebuje tudi stvari, ki komu "niso toliko všeč", in da bodo pozorni tudi na vidike, ki bi "zanje utegnili biti problematični". Za pojasnilo teh besed smo zaprosili tudi ministrstvo, odgovore pa še čakamo. 

Poljski veleposlanik in članice Ženskega foruma SD med protestom pred veleposlaništvom
Poljski veleposlanik in članice Ženskega foruma SD med protestom pred veleposlaništvom FOTO: Bobo

Članice Ženskega foruma Socialnih demokratov so se včeraj odločile za protest pred poljskim veleposlaništvom v Ljubljani, saj so prepričane, da je konvencija nujno potrebna in zapolnjuje veliko vrzel na področju varovanja človekovih pravic žensk. Veleposlanik Krzysztof Olendzki je zatrdil, da je nasilja nad ženskami na Poljskem zelo malo in da je za njih dobro poskrbljeno. Kot pravijo v SD, do besede ni pustil nikogar (nobene od tam prisotnih žensk), prav tako pa ni odgovarjal na vprašanja. 

Tudi v SMC menijo, da bi bil odstop od istanbulske konvencije nesprejemljiv. "Istanbulska konvencija je velik civilizacijski dosežek in predstavlja velik korak naprej v obravnavi nasilja. Ravno zaradi tega sta odstop od te konvencije in usmeritev na neka nova področja z ideološko obarvanimi pogledi za nas nesprejemljiva," je poudarila vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga

Na vprašanje, ali po njenem mnenju vlada lahko sama odstopi od konvencije glede na to, da jo je ratificiral državni zbor, je odgovorila, da je to vprašanje za parlament. "Vsekakor pa Slovenija kot država o tem sploh ne bi smela razmišljati," je zatrdila. 

V Forumu za demokracijo pa so v odzivu na poljski predlog izpostavili, da kot škandalozno in nadvse pomenljivo razumejo že gesto, da Poljska v Sloveniji prepoznava zvestega partnerja, pripravljenega podpreti idejo o odstopu. Na nas se je torej obrnila država, ki znotraj EU sistematično krši temeljna evropska načela – to so v času te vlade očitno naši zavezniki.

Istanbulska konvencija, pogosta vprašanja in odgovori
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (343)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
05. 09. 2020 13.28
+12
Hej slovani, kdaj se bomo ponovno združili
Uroš
05. 09. 2020 13.11
+18
Ne bluzite. V 30 letih vladavine levih bi lahko dali homoseksualcem vse pravice tega sveta. Pa se vec. Pa jim niso ker vecina slovencev tega tudi ne podpira. Ce se povezujemo s Poljsko in drugimi drzavami se ne pomeni da bomo kar poenotili vse zakone. Tako da prosim da ne strasite ze tako cisto prestrasenega folka.
resslovenka
05. 09. 2020 13.43
+23
Vsak pameten Slovenec, ki zmore trezno presojo, se v življenja drugih ne vtika. Vtikajo se lažni moralisti, ki še zdaleč niso brezmadežni. Čisto evidentno. Pravico nam delijo tisti, ki imajo največ "masla" na glavi. 🙄
Perivnik
05. 09. 2020 18.34
-2
maldrugacen
05. 09. 2020 12.58
+14
Ko bo konec tega levičarske ga medijskega LGBT spina in to bo kmalu, bodo vse države sledile Poljskem zgledu.
Samo gasssss...
05. 09. 2020 12.41
+12
Tako je red mora biti!!!
vlahov
05. 09. 2020 09.30
+8
Jaz nisem politično opredeljen in sem proti vsem kapitalističnim liberalcem . V tem primeru zagovarjam Poljsko politiko . Dve ženski in otok .... Prvi otroci zdaj postajajo polnoletni in so moteni , ker vedo potiho , da nekaj ni vredu v družini !! Dva moška in otrok je pa" narobe svet" To je realnost in sem 20 let počakal , da vidim s svojimi očmi .
buda78
05. 09. 2020 09.04
+1
🤮🤮🤮🤮🤮🤮
na22mor
05. 09. 2020 08.41
+5
poljaki vaš zaveznik pri teh rabotah je JJ in SDS in ne Slovenija zato nas ne žalite
revolucijakorupcijafasizem
04. 09. 2020 21.42
-13
Za splav ne vem ce bi se se trinjal z prepovedjo,ampak ženske ki se odločijo za splav se mi zdi,da sedaj dobijo peros za spiti.
ROMELS
04. 09. 2020 18.54
+13
Bolje malo trde roke, kot pa anarhija.
staridida
04. 09. 2020 18.19
+26
Za Fajonko je najboljš Albanija...
FAUSTOS1
04. 09. 2020 18.17
-6
višegrajska skupina je skupnost diktatorjev,ki trpinčijo svoj narod in se obnašajo kot oligarhi.
nekodnas
04. 09. 2020 19.18
+4
Bolje živeti v dobri diktaturi , kakor v slabi demokraciji...
Sokril
04. 09. 2020 19.39
+19
Ni bolšjega življenja kot v predmestju Pariza. Tam sploh ne potrebuješ TV, samo pogledaš na ulico.
gamoto
05. 09. 2020 08.18
+4
Se strinjam ampak v diktaturi tako kot jo je imel TITO ne pa mali Janša vsi zaposleni so dobili stanovanja, hiše so si zgradili službe so imeli sedaj je Slovenija več zadolžena kot prej cela Jugoslavija, pa bo negdo rekel če ti je bilo tako lepo pa pojdi na Balkan pa saj se Janša obrača vučiču v Bosni jemlje nezakonite kredite pa še kaj, mađari Poljaki pa še nekateri so lahko samo sanjali življenje v taki diktaturi sedaj se pa obrača politika k Orbanu ma to je sramota če je tako lepo na Mađarskem zakaj pa delovna sila beži iz teh držav v Nemčijo, Avstrijo, Francijo.
Cervantes Saavedra
05. 09. 2020 10.11
+8
ZA nekod: Take izbire si ne želimo. Le kdo pri nas jo ponuja!? Bolje je živeti v dobri demokraciji kot v slabi diktaturi.
nikhrast
04. 09. 2020 17.19
-12
Je Slovenija že izobesila mavrično LGBT zastavo v Varšavi?
dannyer
04. 09. 2020 13.38
+0
Problem niso konzervativci ti se že v večini strinjajo do 3 mesecev. le levica bi izvajala splav do 9 leta. kar je absurd. istanbulska konvencijo je treba spremenit.
Millady
04. 09. 2020 13.47
+19
Cervantes Saavedra
04. 09. 2020 17.54
+12
za dan: Odličen predlog!!! Istanbulsko konvencijo je treba, kot praviš, spremeniti tako, da bo splav dovoljen le prve 3 mesece. Potem se bodo konservativci v večini z njo strinjali.
dannyer
04. 09. 2020 17.54
+7
sami so izjavili neomejeno pa do konca. tudi ko se otrok rodi tako da malo srkastično a ni daleč od resnice
SlobodaNE
04. 09. 2020 13.25
+25
Od vseh postkomunističnih držav je polsjka naredila največji napredek in zraven ohranila dostojanstvo. Noben jim ne more nič očitati.
EEgon
04. 09. 2020 17.39
+24
Mars1212
04. 09. 2020 12.54
+39
Turčija je tudi podpisala istanbulslo konvencijo! Turčija!!!?? Pa Švedska, ki ji očitno ni mar za eksponentno rast posilstev v svoji državi. Hinavščina na kubik
dannyer
04. 09. 2020 12.37
+15
ravno od tistih držav ,ki same kršijo vladavino prava francija nemčja švedska anglija nizozemska belgija polnih ust pa imajo hude kršitve v zadnjih 10 letih
PE PE BOLCEV
04. 09. 2020 12.17
-10
Povsem jasno je zakaj primtivcki mislijo, da se da spolno opredelitev zdraviti. Sklepajo po sebi. Zato se pa bojijo gejev. Sklepajo po svoji spolni opredelitvi, ki je ocitno na tako majavih temeljih.
bysaRD
04. 09. 2020 12.24
+24
Polagaš besede v usta in zaključuješ razmišljanja namesto drugih. To je nestrpnost do drugače mislečih.
PE PE BOLCEV
04. 09. 2020 12.07
-3
pulse kaj pa je to dejansko resnicno stanje??? Si si pogledal rezultate zadnjih volitev? In programe stranke, ki so dobili dobro polovico glasov??? O cem ti bluzis???
pulse77
04. 09. 2020 11.56
-2
Novinar v tem članku ne predstavlja dejstev iz vseh zornih kotov - kar bi kot novinar moral narediti - temveč zagovarja samo, kar se sklada z njegovimi osebnimi stališči - kot je npr. promocija homoseksualnih porok. Tako v članku ni odsevano dejansko, resnično stanje, temveč zgolj pogled politične levice.
Iluzionist
04. 09. 2020 12.07
+29
kako ste smešni, figure na šahovnici brez možganov in lastne volje, zagovarjate kar vam vaš führer ukaže
PE PE BOLCEV
04. 09. 2020 12.14
-4
Iluzionist. Ko bi jim vsaj ukazal. On se samo prilagaja tej zatohli metaliteti. A si ga kdaj slisal, da bi kaj grdega rekel o gejih???
KOdOvce
04. 09. 2020 12.22
-4
Ne rabijo ukaza, zagovarjajo vse kar prebere na novi in reče fuhrer...so kr pridni moram rečt xD
KOdOvce
04. 09. 2020 12.22
-3
Ne rabijo ukaza, zagovarjajo vse kar prebere na novi in reče firer...so kr pridni moram rečt xD
gulmor
04. 09. 2020 11.50
+63
Zaradi politike in cerkve se vračamo v temačni srednji vek.
Perivnik
04. 09. 2020 17.11
-7
A bejš no; ne bluzi neumnosti; zaradi cerkve se je folk skultiviziral.