Tujina

Poljska zaradi Severnega toka 2 oglobila Gazprom

Varšava, 03. 08. 2020 18.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poljska je oglobila ruskega energetskega velikana Gazprom, ker se ni vključil v preiskavo s področja varstva konkurence pri projektu izgradnje plinovoda Severni tok 2. Globo je postavila v višini 48 milijonov evrov.

Nord Stream 2 (Severni tok 2) - dodatna povezava za prenos plina med Rusijo in Nemčijo.
Nord Stream 2 (Severni tok 2) - dodatna povezava za prenos plina med Rusijo in Nemčijo. FOTO: Shutterstock

Gazprom je zavrnil predajo dokumentov, povezanih z vzpostavitvijo konzorcija, ki financira Severni tok 2, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil poljski varuh konkurence UOKiK. UOKiK je izpostavil, da je bil konzorcij ustanovljen brez njegovega soglasja. Ta poleg Gazproma vključuje še pet podjetij: Royal Dutch Shell, OMV, Uniper, Wintershall in Engie Energy.

Poljski varuh konkurence je zaradi pomanjkanja sodelovanja v preiskavi že oglobil tudi švicarsko družbo Engie Energy, in sicer v višini 172 milijonov zlotov (28,9 milijona evrov). Gazpromova nepripravljenost na sodelovanje je preiskavo otežila, ni pa je ustavila, je poudaril prvi mož UOKiK Tomasz Skory. "Na voljo imamo zadostne dokaze in bomo zaključili delo," je napovedal.

Če bo osrednji organ za varstvo konkurence na Poljskem zaključil, da je bil konzorcij vzpostavljen nezakonito, ga lahko oglobi v višini do 10 odstotkov njegovih letnih prihodkov, naloži pa mu lahko tudi dezinvestiranje ali celo zaprtje.

Gazprom je napovedal pritožbo. "Gazprom bo po proučitvi uradne odločitve UOKiK sprejel ukrepe za zaščito svojih interesov, vključno s pritožbo zoper izrečeno globo na sodišču, kjer bo moral UOKiK dokazati doslednost svojega stališča. Globa v primeru sodne pritožbe ne bo izterljiva do uveljavitve sodne odločitve," so po poročanju ruske tiskovne agencije Tass zapisali v Gazpromu.

Izgradnja je razburila številne v Evropi, prav tako proti izgradnji ZDA.
Izgradnja je razburila številne v Evropi, prav tako proti izgradnji ZDA. FOTO: Shutterstock

Poljska je glasen nasprotnik Severnega toka 2, saj ga vidi kot namero Rusije, da poveča svoj vpliv v Evropi oz. njeno odvisnost od ruskega plina. S projektom bo namreč Rusija obšla tranzitne države, s katerimi bi lahko imela težave, to je Ukrajino, Belorusijo in Poljsko.

Trasa plinovoda Severni tok 2 bo potekala pod Baltskim morjem od ruske do nemške obale. Plin - letno naj bi se ga v Nemčijo iz Rusije po dveh ceveh nateklo 55 milijard kubičnih metrov - naj bi po plinovodu po prvotnih načrtih stekel do konca lanskega leta, a se je časovnica zamaknila. Trenutno je plinovod zgrajen v 93 odstotkih.

Projekt se sicer sooča s številnimi težavami. EU je tako aprila lani sprejela spremembe plinske direktive, po katerih pravila, ki veljajo za interne plinovode v uniji, veljajo tudi za plinovode, ki vodijo v tretje države ali prihajajo iz njih.

Glede na spremenjeno direktivo bi moralo projekt Severni tok 2 usmerjati podjetje, neodvisno od ruskega plinskega velikana Gapzprom. Hkrati bi moralo biti 50 odstotkov zmogljivosti plinovoda rezerviranih za plin drugih dobaviteljev.

Družba Nord Stream 2, zadolžena za projekt, se je zaradi odločitve Splošnega sodišča EU, da zavrne njen zahtevek po umiku sprememb te direktive, že pritožila na Sodišče EU. V podjetju namreč vztrajajo na stališču, da je spremenjena direktiva diskriminatorna in sprejeta z namenom omejitve projekta plinovoda Severni tok 2.

Plinovodu nasprotujejo tudi ZDA, ki bi rade imele večji energetski vpliv na stari celini. Washington je zato že uvedel sankcije zoper projekt, in sicer proti plovilom, ki so vpletena v polaganje cevi, pa tudi proti vsem osebam, ki upravljajo s temi plovili. Zdaj v ZDA načrtujejo nove ukrepe.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Banion
10. 09. 2021 14.20
Bodo rusi poljakom zaprli pipico, konec je socializma in poceni plina, ti še niso spoznali da pomeni biti zahodna država tudi primerno obnašanje in plačevanje
Marleneroya
28. 08. 2021 21.02
A so Slovenci že razpustili FIRMO južni tok, ki ga ne bo..Sam prašam..??
totalka
10. 10. 2020 16.30
+2
Poljaki lahko samo pušijo karo rusom.......da jih nebo zeblo.....lahko pa kupujejo plin svobode(cena sitnica ),noben jim ne brani.... itak pa AMERI kupujejo utekočinjeni plin v Rusiji in ga transportirajo do boljakov za dvojno ceno :)))))))
jutri_pa_res
09. 10. 2020 12.04
Če želi EU postati neodvisna od ruskega ali ameriškega plina, mora zgraditi kakih 200 jedrskih elektrarn po 1000 MW moči.
Walter Pravicek
04. 08. 2020 08.18
+25
RUSKI PLINOVOD ZA CELOTNO EU V NEMČIJO:GLEJ ČUDO:POLJSKA NI POSODILA"NEKAJ METROV ŠIROKEGA PASU,TER PREKO CELE ŠIRINE IZ VZHODA NA ZAHOD ZA POSTAVITEV NA ZEMLJI TEGA PLINOVODA,NITI TA NE POTEKA PO POLJSKI!DA NEBI BILO ZAMERE SO POLOŽILI PLINSKE CEVI POD MORJEM!-ZAKAJ TEGA NE NAREDIJO AMERIKANCI DO ALASKE ALI HAWAJEV?!-KAJ BRIGA POLJAKE IN AMERIČANE,ČE EU KUPUJE PLIN V RUSIJI-DO SEDAJ JE BIL PLINOVOD SPELJAN PREKO UKRAJINE,PA SE VE KAKŠNE IZSILJEVALSKE CIRKUSE SO UKRAJINCI VEDNO V JESENSKEM ČASU DELALI.AMERIKANCI SO POLJSKO ŽE"ZASUŽNJILI"Z PATRIOTI,KI JIH"NUJNO"TA KATOLIŠKA DRŽAVA POTREBUJE NASPROTI PRAVOSLAVNE DRŽAVE RUSIJE,A MI VSI SMO SLOVANI!BRATRANCI!KAJ SE AMERIKANCI SPLOH VMEŠAVAJO?HOČEJO SVOJ PLIN UTEKOČINIT,VOZIT V LUKE EVROPE,TER NATO TRANSPORTIRATI DO SKLADIŠČENJA.A CENA JE OBUPNO VISOKA.BO TRUMP IN KASNEJŠI PREDSEDNIKI DALI NEKAJ DOLARJEV IZ PRORAČUNA USA,DA SE CENA TEGA PLINA ZNIŽA ZA UVOZNIKE?NE,NITI MALO NE!NAČRT,USKLADITEV MED NEMČIJO V IMENU EU IN RUSIJO JE BILA NAREJENA DAVNO,ODLIČNO ZA EU,JUŽNI TOK BI POTEKAL PREKO TURČIJE,A SE NI IZŠLO,TEDAJ JE NAJBOLJŠA TA VARIANTA,KONČNO RUSI IMAJO OZEMLJE (ENKLAVA KALININGRAJSKA OBLAST TER ODPRTO POT NA BALTSKO MORJE!)MED POLJSKO IN LITVO,TER PO VSEH SVETOVNOZNANIH PRAVNIH NORMAH SMEJO IZ NOTRANJOSTI RUSIJE POŠILJATI PLIN V TO IZVEN RUSKO OBMOČJE-KALININGRAD JE GLAVNO MESTO .VEČJE OD SLOVENIJE-NEKOČ CELO NEMŠKO OZEMLJE!A POŽRTEŠNOST NE DA MIRU NE POLJAKOM NE AMERIKANCEM-NAS V EU PA NAJ GLEDA K---!"
zmajskorpion
01. 03. 2022 16.06
A lahko pišeš z malimi črkami, ker je neberljivo?Drugače +
Sokril
03. 08. 2020 21.35
+27
Zakaj se Poljska jezi? Naj kupijo utekočinjen (sicer zelo drag) zemeljski plin od Američanov. Nekaj pa bodo že plačali za ameriško zavezništvo proti zlobnim Rusom, ki bodo po propagandi MSM vsak čas prekoračili meje.
Walter Pravicek
04. 08. 2020 08.22
+14
TUDI MOJA UGOTOVITEV-ALI PREKO MOJE ZEMLJE,PA ZASTONJ,KOT "TRASARINA"PLIN,ALI TOŽBA,A NIČ NE GRE PREKO POLJSKE.TO JIH MUČI!ŠUNTANJE AMERIČANOV,JE OGABNO NEVREDNO BESED,KI BI RADI TOTALNO SKREGALI KATOLIKE Z PRAVOSLAVCI.
MASTERSS
03. 08. 2020 21.26
+20
Sm kako je rusija pokazal srednji prst poljski ,ukrajini pa tudi ostalim ki so proti severnemu toku 2 ko je speljala plinovod okoli njih to je kr smešno...namesto da pobirajo mastne denarce, ker bi šel plinovod čez njihovo ozemlje zdej klošarjo in pišejo neke banalne kazni na katere se bo rusija požvižgala...sm poljaki in ukrajinci bo treba počasi izvleč te trde glave iz ameriških riti, ker zdej pa že sebi odžirate kruh...
Nimasmisla
03. 08. 2020 20.47
+8
Na koncu zmeraj zmaga denar
Uporabnik1727405
03. 08. 2020 20.41
+32
Ker ZRN nujno rabi Ruski plin ,bo Severni tok 2 izgrajen ne glede na vse znane pritiske...
walter2
03. 08. 2020 20.11
+42
Ne razumem kaj ima Poljska s Severnim tokom 2 saj ta sploh ne bo tekel čez njeno ozemlje!
janezek123@gmail.com
03. 08. 2020 20.20
+42
V bistvu nima nič razen tega, da bo izgubila prihodke, ki jih služi sedaj s transportom plina od Rusije do Nemčije.
Iniesta
03. 08. 2020 20.04
+38
Polaki ne marajo Rusov ze od nekdaj in so poleg Albancev najbolj zvest evropski zaveznik Jenkijem ...
Walter Pravicek
04. 08. 2020 08.30
+7
OD ROMANA MALI VITEZ NI NIČ SPREMEMB:KATOLIŠKA POLJSKA PROTI PRAVOSLAVNI RUSIJI.PODPIHOVALCI AMERIKANCI Z "DARILI"OROŽJA POLJSKI.Z EU SE ŠPETIRAJO,HOČEJO VIŠEGRAJSKI PAKT(DRŽAVE VZHODA,KJER SO BILE OKUPACIJE S STRANI SOVJETSKE ZVEZE(NE RUSIJE),(KAJ BI JANŠA RAD NAREDIL,ČE SLOVENIJA-JUGOSLAVIJA NI BILA NIKOLI POD REŽIMOM STALINA?)TER UBOGLJIVOST,DA SE DOBI OD NATO ŠE VEČ POZORNOSTI,VOJAŠKE POMOČI!VSE V STILU_BOJIMO SE RUSOV!JE TO POTREBNO?OBOJI SO BILI ČLANI INTERNACIONALE,KOMUNISTI(A NE VSI).
Let it be ...
03. 08. 2020 19.57
+10
Evropa bi mogla biti povsem neodvisna od rusije in američanov! Problem je, da američani in rusi jemljejo vojsko veliko bolj resneje kot cela evropa skupaj. Če bi evropa vlagala isto toliko denarja v vojsko, kot ti dve državi, bi bili svetovni policaji američanom in rusom. Tako pa smo odvisni od rusov in američanov.
janezek123@gmail.com
03. 08. 2020 20.19
+22
Amapk, če bi Evropa zapravljala za vojsko takšen delež pobranih davkov, kot to počnejo v Ameriki in Rusiji, potem ne bi imeli "socialne države" in sorazmerno lagodnega življenja kot ga imamo v primerjavi z Rusijo in Ameriko.
Walter Pravicek
04. 08. 2020 08.37
+4
RUSI:KOLIKO ZASLUŽI RUS+ŽENA POTROŠITA ZA STVARI KOT PRI NAS:POLOŽNICE,OSEBNE POTREBE ,NA KREDIT ALI LIZING AVTO,IZLETI,DOPUSTI-POPOLNOMA ENAKO Z SLOVENIJO-LOĆITVE SO EXPRESNE,STANOVANJE KUŠPIŠ ALI DOBIŠ PO BABUŠKI.V JESEN,PA POGLED NA IZPISEK BANKE TER TE MEČE OB TLA-LUKNJA NA SVOJEM RAČUNU-DOVOLJENI LIMIT......AMERIKA:VEDNO VEČ KREDITNIH KARTIC,VEDNO HOČEJO VEDETI KOLIKO LETNO ZASLUŽIŠ,TER,ČE ENA KREDITNA KARTICA NE"PRIME"POISKUS Z DRUGO,TRETJO ALI DESETO.ČE NOBENA JE BANKROT!EH,TO JE AMERIKA.NAPUH IN GROŽNJE Z VOJNO!MALIM,KI MORAJO UBOGATI,DA DROBTINICE DOBIJO!
Brdavssar
03. 08. 2020 19.52
+40
Čim nekdo omeni ruse...potem takoj drugi kontra...američani so boljši....pa saj tu ni bistvo tega...bistvo je , da so siromaki poljaki užaljeni do nebes....rusom pa je to itak vseeno....briga njih za poljake.....
Walter Pravicek
04. 08. 2020 08.39
+6
PRAV IMAŠ-POZNAM POLJAKA,KI NE HODI VSAKO NEDELJO K MAŠI,PA NE PREKLINJA RUSKIH KOLEGOV,KER OBOJI TRDO DELAJO,TER POVEDO,DA DELAJO RAZDOR LE AMERIKANCI.
Brdavssar
03. 08. 2020 19.50
+30
Poljske mokre sanje....
mertseger
03. 08. 2020 19.46
+46
V evropi je razburila samo tiste ki bodo sedaj ostali brez denarja kjer potekajo sedajni plinovodi proti EU. Za ZDA se pa ve oni so proti prodajali bi nam pa 3 krat dražji plin.
dr21
03. 08. 2020 19.46
+16
Madona, Rusom se že tresejo hlače
bandit1
03. 08. 2020 20.18
-2
Ko odpirajo šlic - zadrgo, ker je narejena na kitajskem in se zatika.
Walter Pravicek
04. 08. 2020 08.39
+1
Walter Pravicek
04. 08. 2020 08.43
+4
Ne bi bil siguren!Moji bratje po orožju so bili ravno Rusi najboljši!SMO BRATRANCI,tako z Poljaki,kot Rusi,VSI SMO SLOVANI-ORBAN (in Madžari)NIMA NIČ Z SLOVANI,GERMANI ali ROMANI-ON JE BOK TE PITAJ KAJ?
Stevo Rakijevi?
03. 08. 2020 19.39
-2
reakcionar
03. 08. 2020 19.38
-39
Zakaj ste tako nastrojeni proti našim katoliškim bratom POljakom?
reakcionar
03. 08. 2020 19.37
-37
Tako je Poljska. Udari Nemčijo in Rusijo po denarnici!
Generacija56
03. 08. 2020 19.22
+48
Projekt se ne sooča s težavami samo okoli projekta, dokler pa Nemčija stoji za projektom, si vsi samo lomijo zobe. Tudi EU direktiva je za Nemčijo neobvezujoča in so jo že izničili. Torej, vse kar človek po medijih prebere, je branje kričanja hlapčkov...