Tujina

Poljska roka sprave? Premier vendarle razmišlja o 'nekakšnem dogovoru' z EU

Varšava, 03. 08. 2021 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po dolgotrajnem pravnem pingpongu med EU in Poljsko se zdi, da se je žogica po dolgem času vsaj nekoliko umirila. Poljski premier Mateusz Morawiecki je v svojem zadnjem intervjuju namreč spregovoril v spravljivem tonu in dejal, da želi z Evropsko unijo doseči "nekakšen dogovor". Jabolko spora so namreč reforma poljskega disciplinskega senata in ostale pravosodne reforme.

Poljska je postala polnopravna članica Evropske unije maja 2004, hkrati s Slovenijo.
Poljska je postala polnopravna članica Evropske unije maja 2004, hkrati s Slovenijo. FOTO: Dreamstime

Njegove izjave so sledile podobnim komentarjem poljskega predsednika Andrzeja Dude, zato je videti, da se ostra retorika vendarle počasi mehča.

Bruselj in Varšava sta namreč že dalj časa na okopih zaradi reform na področju pravosodja, ki jih izvaja desna poljska vlada – odkar je leta 2015 prišla na oblast, se je spreminjanja pravosodnega sistema lotila na način, ki je vladajoči stranki namenil večje pristojnosti na sodiščih in pri imenovanju sodnikov. Omenjene spremembe so naletele na številne kritike in tudi opozorila EU, ki je reforme poljskega pravosodja označila za nedemokratične in zagrozila s sankcijami.

Poljska vlada je vse kritike odločno zavrnila in ob tem EU obtožila vmešavanja. Šlo je celo tako daleč, da so se pojavila že svarila o izstopu države iz EU.

Morawiecki: Želimo si biti del EU

V nedeljskem intervjuju za provladno televizijo Republika pa se je premier Morawiecki odločil za spravljivejši ton. Dejal je, da njegova vlada članstvo v Evropski uniji ceni, zato si želi zgladiti odnose z Brusljem. "Situacija je zapletena, saj smo članica EU, želimo si biti del EU. Zaradi prostega trga profitiramo, poljska podjetja rastejo, delavci zaslužijo več," je dejal. "Zato moramo doseči nekakšen dogovor z EU," je priznal.

Poljska vlada in njeni podporniki trdijo, da so reforme nujne za spopad s korupcijo in prekinitev zapuščine komunističnega obdobja v poljskem pravosodju.
Poljska vlada in njeni podporniki trdijo, da so reforme nujne za spopad s korupcijo in prekinitev zapuščine komunističnega obdobja v poljskem pravosodju. FOTO: Dreamstime

Napovedal je tudi, da bo predlagal spremembe glede discipliniranja sodnikov, ki je v zadnjem času dvigovalo največ prahu.  

Poljska je morala zakonitost poljskega disciplinskega senata in sporni zakon, ki omogoča disciplinski postopek proti sodnikom, zagovarjati pred Sodiščem EU. Zakon namreč uvaja disciplinski postopek proti sodnikom, ustanavlja organ, ki odloča o njihovi neodvisnosti, ter vzpostavlja disciplinski senat za nadzor nad sodniki vrhovnega sodišča s pooblastilom, da se jim lahko odvzame imuniteta in da se lahko proti njim vodi kazenski postopek.

Sodišče EU je odločilo, da omenjeni zakon ni skladen s pravom Unije. Evropska komisija je nato Varšavi sporočila, da ima do 16. avgusta čas, da pojasni, kako bo spoštovala sodbo Sodišča EU, sicer ji grozi finančna kazen.  

Bruselj je proti Varšavi sicer sprožil že več pravnih postopkov, poljsko ustavno sodišče pa je sredi julija odločilo, da začasni ukrepi Sodišča Evropske unije glede poljskih pravosodnih reform niso v skladu s poljsko ustavo. Na mizi pa imajo še eno pomembno odločitev – odločiti morajo, ali ima nacionalno pravo prednost pred evropskim ali obratno. To je ustavno sodišče, ki sicer velja za njemu naklonjenega, pred nekaj meseci prosil prav Morawiecki.

Oznanitev te razsodbe je bila sicer že večkrat prestavljena, nazadnje na 31. avgust, poroča Associated Press (AP). Spomnili so tudi, da se je Morawiecki prejšnji mesec sestal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, tema pogovorov pa je bila prav (ne)odvisnost pravosodja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lutra Lutra 1
05. 08. 2021 12.33
+1
Poljaki bi nepovratna sredstva iz EU, ideološko pa so vedno bolj v srednjem veku. Jaz bi jim kar odprl vrata v srednjeveško temo.
borjac
04. 08. 2021 09.59
+3
Izstopili iz EU, da bi ti Poljaki, no pa naj izstopijo, v trenutku ko bodo izstopili bodo izgubili 12 milijard € neto prilivov iz EU, pa delavske vize za delo na zapadu, nihče ne upošteva tega dejstva, da je iz Poljske odšlo na v EU 6,5 milijonov Poljakov(beguncev), z doslednim upoštevanjem sankcij proti Rusiji so si sami zaprli ogromen Ruski trg, z izstopom iz EU bodo izgubili še Evropskega, oziroma bo EU zaščitila svoj trg, ne dvomim, da bodo vodilne desničarske strukture in RKC še zmeraj živele na veliki nogi, kaj pa navadni Poljaki ?? ti cerkveni fanatiki in Kacynski so popolnoma uničili vso zapuščino Leha Walense, ki je pravzaprav popeljal Poljsko v demokracijo iz Varšavskega pakta, a izstopili naj bi, naj izstopijo in to TAKOJ.
Ivan zDoba
04. 08. 2021 08.48
+5
Desnuharji si želijo biti del EU predvsem zaradi financ medtem, ko jim je demokracija tuja. V lastnih državah izvajajo diktaturo.
User300173
03. 08. 2021 20.51
+4
EU birokrati so iz EU držav in ne prišleki iz drugega kontinenta. Svojo zakonodajo si pred vstopom moral uskladiti z evropsko in ne obratno. Ustavno sodišče članice lahko presoja skladnost lastnih zakonov z EU zakonodajo in ne obratno. So presojali ali je možno dobiti tuja darila v milijardnih zneskih? Neto prejemniki bi hoteli "soliti pamet" neto plačnikom v "skupno" blagajno"? Težka bo in taki manevri se hitro končajo ko se prične "pipica" zapirati.
kivzfccz
03. 08. 2021 19.25
-5
Ni kaj pametovati. Tam imajo komunistične sodnike, kot pri nas. KJER JE BIL KOMUNIZEM 70 LET SO PROBLEMI PODOBNI NASIM, SAJ NE PREBOLIJO NOVE OBLASTI.
Ivan zDoba
04. 08. 2021 08.51
+5
Po 30ih letih?! Ne kakaj. Tistih sodnikov ni več. So v penziji ali pa na pokopališču. Desnuharji ni radi povozili demokracijo in dobivali denar iz EU. Takim še "balkanec" ne moreš reči, ker so poden od podna. Nižje ne gre.
borjac
04. 08. 2021 10.06
+1
Dober odgovor Ivan, nekateri v svoji politični vnemi pozabijo na faktor imenovan čas, kaj bodo po 40 ali 50n letih še zmeraj govorili o komunističnih sodnikih, udbi itd., sodniki imajo v povprečju čez 60 let, torej 2021 minus 1991 je 30 let, torej bi morali ti sodniki, tudi tisti najmlajši imeti 80 let. potrebno je znati računati je povedala nekoč Ljudmila.
kwa.dugaja
03. 08. 2021 18.44
+5
ne razumem zakaj rinejo v EU ce imajo drugacne vrednote?? isto kot madzarska, na vsak nacin v EU, a potem proti homotom, proti splavu, proti ne vem cem se vsemu. saj vsi vemo za kaj je zahod, ne sprenevedajmo se. oni pa hocejo ovce i novce, ne gre to tako. potem naj ustanovijo svojo unijo pa se ne bo potrebno nobenem prilagajat
piljan
03. 08. 2021 19.24
+7
Preprosto,ker jim diši denar,ki ni njihov.Kot puklavemu komunajzu.
antilevi?ar
03. 08. 2021 18.16
-4
Poljak želi spremeniti neizogibno,..nebo šlo,.Poljska želi ven,..
slim386
03. 08. 2021 18.26
+7
Naj gre. Pa še našo kimalicijo in svečkarje naj vzamejo s seboj
Burkež
03. 08. 2021 18.02
-4
HJA, ZADEVA JE MALO ČUDNA... EU OČITNO TRENUTNO STANJE OCENJUJE, KOT NEODVISNO SODSTVO, PRAVIČNO IN STROKOVNO, ČETUDI SO CELOTNI SISTEM Z "VMEŠAVANJEM" VZPOSTAVILI KOMUNISTI... TOREJ JE VSE OK, DA SODSTVO DELUJE PRISTRANSKO, DA SE NEKOMU SODI, DRUGEMU PAČ NE, DA ŠE IZVAJAJO MONTIRANI PROCESI... AJA SEVEDA... NAŠI LAHKO... NA TAK NAČIN BO EU PROPADLA V NEKAJ LETIH... NO VSAJ V SLOVENIJI IMAMO RESSSS STROKOVNO IN NEODVISNO IN 100% POŠTENO SODSTVO, KJER JE PRED ZAKONOM VSAK ENAK IN KJER ŠE KRIVICE NIKOMUR NE ZGODIJO...NAŠE SODSTVO SO VZPOSTAVILE POLITIČNO NEODVISNE IN NE PRISTRANSKE OSEBE....UH VSAJ TO, SI PREDSTAVLJATE TO, DA BI V SLOVENIJI NEKOGA PO KRIVEM OBSODILI, ALI DA BI NEKOGA NAMENOMA NE TOŽILI, PA DA BI ŠE KOMU V SLOVENIJI ZGODILA KRIVICA???🤔🤦‍♀️😂
bojer
03. 08. 2021 17.31
+3
Menim, da ni vse tako enoznačno. Nacionalna zakonodaja je povsem dobrodošla in, po moje, primarna, če bolj ščiti šibkejšega, oškodovanca,.... Zgolj v premislek, beremo možno namero našega predsednika vlade o "mučenju"... Zaenkrat v naši zakonodaji ni dovoljena zloraba najstnic v smislu porok, toda to bi se lahko v hipu spremenilo, če bi se trend v državi spreminjal v negativno smer.
User300173
03. 08. 2021 17.29
+9
Kaj so podpisali (tudi mi) ob vstopu v EU? Zunanje pogodbe so običajno nad notranjimi, zato moraš paziti kaj podpišeš. Če se izkaže, da so bile pristopne pogodbe v nasprotju z nacionalnimi pravnimi akti bi to pomenilo, da so politiki z podpisi kršili nacionalno pravo? So v takem primeru mednarodne pogodbe in sporazumi nični? Pred dokončnim podpisom pristopa države v EU je morala biti nacionalna zakonodaja usklajena z zakonodajo EU. Bodo začeli padati "okostnjaki" iz omar?
antilevi?ar
03. 08. 2021 18.18
+3
Nace Štremljasti
03. 08. 2021 16.42
+6
farji so cokla demokraciji samo poslušajte me ne glejte moja dejanja
Apoteka
03. 08. 2021 16.17
-4
Tudi pri nas imamo sicer redke sodnike,ki izhajajo še iz komunizma,recimo sodnik Zobec.
slim386
03. 08. 2021 18.27
+3
Imamo pa veliko poslancev iz časa komunizma... predvsem iz ssds
Aijn Prenn
03. 08. 2021 16.09
+4
Vrečt na hitro ven iz EU in poklicati Valdimirja naj pride red naredit. Pa Solidarnošč spet zalaufat, pa delat za 150DEM mesečne plače, pa bo takoj mir.
malaraja
03. 08. 2021 16.05
+4
Uf, denarčku se ne bi odrekli. Bravo EU, končno pravi vzvodi s skorumpiranimi diktatorji!
MrKritik77 .
03. 08. 2021 16.05
+5
Poljaki. Ali boste sprejeli vrednote demokracije svobodne Evrope, ali pa se lahko vrnete v situacijo, ko se boste o tem pogovarjali z Rusijo in ostalimi sosedami. Vsi vemo, kako se vam je glede tega do sedaj izšlo.
antilevi?ar
03. 08. 2021 18.20
-2
MOJSTER SQIRTINGA
03. 08. 2021 16.05
+8
Zaradi eme glave trpi namiljone ljudi,kot pri nas.