16°C

Poljski senat zavrnil sporni predlog medijske zakonodaje

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
AVTOR
STA /
KOMENTARJI
2
Poljski senat je zavrnil predlog medijskega zakona, s katerim skuša poljska vlada po mnenju kritikov utišati glavno neodvisno televizijo v državi TVN24. Predlog, ki določa, da podjetja izven Evropskega gospodarskega prostora ne bi smela imeti kontrolnega deleža v poljskih medijskih podjetjih, se zdaj vrača v spodnji dom parlamenta.

Poljska televizijska mreža TVN je pogosto zelo kritična do vlade.
Poljska televizijska mreža TVN je pogosto zelo kritična do vlade.FOTO: Shutterstock

Proti predlogu medijske zakonodaje je glasovalo 53 članov zgornjega doma poljskega parlamenta, za pa 37, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zdaj se zakonodaja vrača v spodnji dom parlamenta oziroma Sejm, ki jo je avgusta že enkrat potrdil. Če bodo poslanci še enkrat glasovali za predlog, bo ta sprejet. Vendar pa ni gotovo, ali bo vladajoči stranki Zakon in pravičnost (PiS) uspelo zbrati dovolj glasov.

Zaradi spora o predlogu je sicer nekaj dni pred prvim glasovanjem razpadla poljska vladajoča koalicija.

Predlog, do katerega so bili kritični tako v ZDA kot EU, določa, da podjetja izven Evropskega gospodarskega prostora ne bi smela imeti kontrolnega deleža v poljskih medijskih podjetjih. Tako bi morala denimo ameriška skupina Discovery prodati svoj večinski delež v poljski televizijski mreži TVN, ki je pogosto zelo kritična do vlade.

PREBERI ŠE
ZDA Poljsko pozvale k spoštovanju demokracije in svobode medijev