4°C

Polno cepljeni potniki na Novo Zelandijo drugo leto ponovno brez karantene

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Maja Korošec /
KOMENTARJI
7
Na Novi Zelandiji bodo s postopnim odpiranjem države končali z nekaterimi najstrožjimi ukrepi na svetu, povezanimi z zajezitvijo covidne pandemije, ki so jih uvedli pred skoraj dvema letoma. Polno cepljeni turisti bodo na otoško državo lahko prišli od 30. aprila 2022. S tem ukrepom bodo odločevalci ublažili mejne omejitve, ki veljajo že od marca lani.

Domačini se bodo lahko vrnili prej. Polno cepljeni imetniki vizumov za prebivanje v sosednji Avstraliji bodo lahko vstopili v državo od 16. januarja. Novozelandci, imetniki vizumov iz večine drugih držav, ki morajo biti prav tako polno cepljeni, pa bodo lahko v državo prišli od 13. februarja, poroča Sky news.

Nova Zelandija bo kmalu prešla tudi na sistem covidnega semaforja, ki se bo osredotočil na visoko stopnjo cepljenja in ne na ustavitev javnega življenja, kot je veljalo do sedaj.
Nova Zelandija bo kmalu prešla tudi na sistem covidnega semaforja, ki se bo osredotočil na visoko stopnjo cepljenja in ne na ustavitev javnega življenja, kot je veljalo do sedaj.FOTO: AP

To postopno ponovno odpiranje bo končalo nekatere najstrožje omejitve zaradi pandemije covida-19 na svetu, ki jih je pred skoraj dvema letoma uvedla država južnega dela Tihega oceana. Na ta način je želela omejiti širjenje novega koronavirusa in pomagati svojemu gospodarstvu, da čim prej okreva, navaja Sky news.

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je sicer že nedavno nazaj napovedala, da naj bi v kratkem uvedli nov sistem covidnega semaforja, na katerega bo vsa država prešla hkrati. Osredotočil se bo na visoko stopnjo cepljenja in ne na ustavitev javnega življenja, kot je veljalo do zdaj. Vlada naj bi novi sistem potrdila 29. novembra in določila natančnejši datum prehoda, o čemer smo že poročali.

PREBERI ŠE
Nova Zelandija uvaja nov sistem covidnega semaforja

Izbruh izjemno nalezljive različice Delta v začetku tega leta je državo prisilil k spremembi strategije. Glavno mesto Auckland se šele zdaj, ko se stopnja cepljenja dviguje, le postopoma odpira. "Postopni pristop k ponovnemu povezovanju s svetom je najvarnejši pristop za skrbno obvladovanje tveganja. S tem se zmanjšajo morebitni vplivi na ranljive skupine in zdravstveni sistem Nove Zelandije," je po poročanju Sky news dejal minister, odgovoren za covid-19 Chris Hipkins.

Po novih pravilih potnikom ne bo več treba ostati v državnih karantenskih ustanovah. Bo pa država uvedla druge ukrepe, ki bodo vključevali negativni test na novi koronavirus pred odhodom, dokazilo o cepljenju in negativni test ob prihodu.

Koronavirus pasica nova
Koronavirus pasica novaFOTO: 24ur.com