Tujina

Polovica Američanov se bo počutila izdano

New York, 05. 11. 2020 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
104

Ob hudem preštevalnem krču ameriških volitev, ko morda še dneve ne bomo vedeli, kdo bo predsednik ZDA, se je skoraj izgubilo, kako mirno je minil volilni torek. Niso se uresničili strahovi o nasilju na voliščih, ko je predsednik pozival svoje privržence, naj jih gredo nadzorovat. Ni bilo hudih polomij pri sprejemanju glasovnic. Do srede zvečer (še) ni bilo niti hujših protestov.

Volilni zastoj pri izbiranju predsednika ZDA je prinesel prve proteste, a za zdaj so razmere  v državi še mirne.
Volilni zastoj pri izbiranju predsednika ZDA je prinesel prve proteste, a za zdaj so razmere v državi še mirne. FOTO: AP

Ob pozivu Donalda Trumpa, da bo treba nadzirati vsako volišče, so se mnogi spomnili leta 1981, ko je Nacionalni odbor republikanske stranke na stotine oboroženih policistov, ki niso bili v službi, poslal na volišča v zvezni državi New Jersey. Narokavniki z napisom Volilna varnostna služba so jim dali uradni videz, v okrožjih z večinoma temnopoltimi in latino volivci so od njih zahtevali, naj jim pokažejo potrdilo o vpisu v volilni register in mnoge ustrahovali, da raje niso volili. Sodišča so pozneje uvedla 37 let trajajočo prepoved republikancem, da organizirajo nadzor nad potekom volitev, te volitve so bile prve brez nje. Skrajno desne milice pa so javno razpravljale, ali bodo pripravile oboroženo volilno stražo. Toda Ponosni fantje in druge podobe združbe imajo podobno težavo kot sami volivci – kako najti čas ob službi in družinskih obveznostih za odhod na volišča na delovni dan, ugotavlja Amy Cooter, sociologinja z univerze Vanderbilt, strokovnjakinja za milice in podobne skupine.

Razmeroma mirno je minil prvi dan po volitvah, kljub temu da iz Bele hiše ves čas prihajajo očitki o goljufijah in kraji volitev. Popoldne so se po večjih ameriških mestih začela večinoma mirna zborovanja, na katerih so udeleženci zahtevali, da opravijo štetje vseh glasovnic. Policija v New Yorku je priprla nekaj udeležencev, a razmere so bile daleč od spomladanskih nemirov, število policistov je ponekod presegalo število protestnikov. A številne izložbe za zdaj ostajajo obdane z lesenimi zaščitnimi ploščami. Najbolj vroče je bilo znova v Portlandu, največje mesto zvezne države Oregon ima za sabo mesece nenehnih protestov, guvernerka pa je zaradi primerov vandalizma že aktivirala enote nacionalne garde. V Minneapolisu so priprli nekaj protestnikov, ker so zaprli avtocesto, posredovanje policije ni sprožilo izgredov. Nekaj sto ljudi je v Chicagu vpilo Ven s Trumpom! Oblast ljudem! in z napisi pozivalo k upoštevanju vseh glasovnic. Zbirali so se tudi podporniki predsednika, v Detroitu so zahtevali, naj jih spustijo v sobo, kjer preštevajo glasove, tako da je morala posredovati policija. Razgreto je bilo v Phenixu v Arizoni, pred stavbo, kjer poteka štetje, je množica z zastavami in rdečimi kapicami vpila Še štiri leta!, vrsta policistov pa jim je preprečevala vstop.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Večina Američanov je mirno čakala, da se konča štetje v petih zveznih državah, kjer se še vedno odloča predsedniška tekma. Negotovost ni zmotila Wall Streeta, ki ima po navadi rad hitre in jasne rezultate. Delnice so rasle v torek in sredo, po besedah finančnega analitika Alexandra Wagnerja se trgi odzivajo na novice, počasno štetje in napoved sodnih bojev pa nista presenečenje. V torek se je zdelo, da je finančni trg sprejel napoved o prepričljivi zmagi Joeja Bidna in demokratov, v sredo jih tesna tekma ni zmedla, saj je delitev oblasti, ko ima ena stranka Belo hišo, druga pa vsaj eno zbornico kongresa, njihova najljubša izbira. Takšen političen zastoj namreč zagotavlja, da ne bo velikih sprememb v politiki – denimo zvišanja davkov, ki bi lahko ogrozile dobičke. Zrasle so predvsem delnice tehnoloških in farmacevtskih podjetij ter zdravstvenim zavarovalnicam, vsem so grozili ukrepi za nadzor njihovega poslovanja, a so zdaj precej manj verjetni. Toda borzno veselje morda ne bo trajalo dolgo, če se bo preštevanje dolgo vleklo skozi sodne boje, lahko pričakujemo nove padce. Temna senca nad gospodarstvom je vprašanje, kaj bo deljena oblast pomenila za sprejetje novega paketa pomoči, saj nobena stran ne bo želela popustiti v pogajanjih.

Tesen izid in dolgo štetje v Nevadi je spodbudilo tudi podpornike Donalda Trumpa, da so odšli na ulice.
Tesen izid in dolgo štetje v Nevadi je spodbudilo tudi podpornike Donalda Trumpa, da so odšli na ulice. FOTO: AP

Razpadanje starih naukov

Temeljno spoznanje po dveh dneh je potrditev, da Trump ni enkraten preblisk, ampak odraz globoko razdeljene države, v kateri slaba polovica verjame v njegovo temačno slikanje prihodnosti. Dokončno se je podrlo utečeno razumevanje volilne dinamike, saj so ankete še enkrat več precej zgrešile razpoloženje volilnega telesa v številnih zveznih državah, kljub temu da so po 2016 precej prilagodili svoje modele in dali večjo težo slabše izobraženim belim volivcem. Za zdaj je še prezgodaj za natančne analize, kaj je šlo narobe, prav tako so pretirane trditve, da to pomeni zaton industrije merjenja razpoloženja volivcev, saj so ankete eno od ključnih orodij volilnih tekem v demokraciji. Toda razpadajo stari nauki, denimo to, da velika volilna udeležba nagrajuje demokrate. Letos se bližajo rekordu iz 1960, ko je volilo 63,8 odstotka vseh volivcev, po nekaterih napovedih bi morda lahko segli celo do 1900, ko je volilo 73,7 odstotka vseh volilnih udeležencev. Toda takrat je bilo teh precej manj, saj ženske še niso imele volilne pravice, kar samo poudarja, kako množično so se tokrat odzvali Američani. In kako se ta številčnost ni prelila v pričakovano prednost demokratov.

Udarni dvojec televizije Fox News Tucker Carlson (levo) in Sean Hannity milijonom Američanom na desnici sporočata, da so priča "levičarski zaroti".
Udarni dvojec televizije Fox News Tucker Carlson (levo) in Sean Hannity milijonom Američanom na desnici sporočata, da so priča "levičarski zaroti". FOTO: AP

To dokazuje, da ameriško volilno telo doživlja notranjo preobrazbo, stare koalicije se podirajo in nastajajo nove, analitiki pa (še) ne znajo tega prevesti v rezultate predsedniških tekem. Ljubezen slabše izobraženih belih volivcev do Trumpovega populizma ni bila muha enodnevnica, sloviti proletarski modri zid na srednjem zahodu, ki je demokratom desetletja dajal volilno moč, ne obstaja več. Pensilvanija, Michigan in Wisconsin so zdaj najbolj nihajoče države, Ohio postaja vse bolj rdeč. Na drugi strani republikanci izgubljajo svoj prijem nad sončnim pasom, državah na jugu ZDA, kjer so bili dolgo povsem varni. Arizona se je uvrstila v tabor držav, ki nihajo med demokrati in republikanci, Georgia in Severna Karolina ponujata vse več priložnosti demokratom, hitra rast mestnih središč v Teksasu nekdanjo utrdbo konservativizma potiska v liberalne vode. Prepad med podeželsko in urbano Ameriko postaja vse globlji, arhaični volilni sistem pa prvi omogoča, da osvoji Belo hišo, tudi ko je v manjšini. Če Trump zmaga, bo to že tretje predsedovanje v zadnjih dvajsetih letih, ko je predsednik zbral manj glasov od poraženca.

Politična in kulturna razdeljenost še poglablja ujetost v povsem ločeni medijski okolji. Konservativni del ZDA se vrti okoli televizije Fox News, na kateri je izjemno gledani voditelj Tucker Carlson včeraj opisoval demokratsko zaroto, s katero se ne skušajo samo dokopati do oblasti, ampak zamenjati politični sistem v državi. Sledil mu je Sean Hannity in podžigal gledalce z besedami Vsak Američan bi moral biti jezen ... zaradi te izjemne sramote, ki se dogaja pred našimi očmi. Neuradni svetovalec predsednika Trumpa je tako krepil trditve predsednika o volilni goljufiji in o "glasovnicah, ki se pojavljajo kar iz zraka". Razlaga je na ameriški desnici vedno preprosta, tudi Hannity govori o levičarski zaroti, njegov seznam zarotnikov je kratek: lažnivi mediji, globoka država, goljufivi anketarji in velika tehnološka podjetja. Resnica je seveda vedno bolj zapletena, postarani ameriški politični sistem pa ne zmore več zajeti tako hudega razkoraka med obema poloma. Največji pesimisti govorijo celo o možnosti razpada republike, čeprav je država v preteklosti preživela še hujše delitve. Za zdaj je gotovo, da se bo v prihodnjih dneh polovica Američanov po volitvah počutila izdano. Edino vprašanje je, katera polovica.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jankomat
05. 11. 2020 20.44
belci pravijo - vsako življenje je vredno---v resnici pa so skoraj vsi nacionalisti ,zato glasujejo za trumpa.
VeNoM
05. 12. 2020 09.37
Biden pa pravi: "Če ne glasuješ zame, nisi črn."
ni_mi_vse_eno
05. 11. 2020 18.56
Je imel že Thomas Jefferson prav, ko je rekel: »Če Američani kdaj dovolijo zasebnim bankam, da nadzorujejo izdajo svoje valute (FED), bodo ljudem odvzeli vso lastnino, dokler se njihovi otroci ne zbudijo brez svojih domov, na celini, ki so jo njihovi očetje osvojili ..." Točno to se je zgodilo.
ni_mi_vse_eno
05. 11. 2020 18.52
-1
Po določenem razmisleku je bil 911 leta 2001 načrtovan zato, ker je imel nekdo uvid v najbolj verjetno prihodnost in ta verjetnost je kazala na državljansko vojno 2010. Zato so si izmislili zunanjega sovražnika, kot je analiziral Adam Curtis, BBC, Power of nightmares = moč nočnih mor. Ta musliman je bil sposoben onesposobiti NORAD s plastičnim nožem in porušiti blok 7 (building 7 collapse, 23 angles) ne da bi se zaletel kakršno koli letalo. S tem dogodkom so očitno prestavili državljansko vojno za 15 do 20 let. Saj je očitno, da se bodo pobili med sabo. Black lives, white KKK, elita uživa, raja pa nosi breme vedno večje nezapolenosti brez strehe nad glavo. Ogromno mladih brezdomcev.
Bukovlist
05. 11. 2020 17.10
+2
Neumen naslov! Tudi v Sloveniji je bilo veliko ljudi razočarano, ko je zmagal Barbiman.
aljo kot
05. 11. 2020 16.52
+1
"Land of the free" hahaha naiven narod do nezavesti, se še zavedajo ne da živijo v najbolj policijski državi na svetu....
nikhrast
05. 11. 2020 18.10
Malo po Midwestu, pa da se tam pogovoriš s folkom, oči se ti bodo odprle.
nikhrast
05. 11. 2020 16.47
-1
Volitve v Ameriki ne moreš primerjati z volitvami v kakšnem parlamentarnem sistemu, kot Slovenija. V Sloveniji glasujemo samo za poslance, oni potem podprejo premiera in vlado. Predsednik države ima pa samo protokolarno funkcijo.
sabro3
05. 11. 2020 14.57
groza me je, ko poslim da smo"zahodni svet" se pravi tu EU v nemilosti ter imbecilnih volilcev na drugi strani luže, kdor koli bo zmagal nas bo strigel naprej, naj živimo ovce,.....
User416781
05. 11. 2020 14.33
+0
Zakaj neki je tip na sliki prišel v podporo Trumpu opremljen z avtomatsko puško in v neprebojnem jopiču? Hahahaha. In ljudje zraven, kot da ni nič. Only in USA. Lahko smo zelo srečni, da živimo, kjer živimo. Evropa in EU je višek civilizacije in miru. In za to se je vredno truditi, kljub napakam, ki jih EU ima. To je tudi glavni razlog, zakaj Trumpa ne prenesem - ker je poleg tega da je narcisoidni socipat zelo odkrito povedal, da je EU potrebno razbiti. Sedaj pa bo razbit on in bo odšel na smetišče zgodovine.
NB777
05. 11. 2020 15.05
Ne rqzumem zakaj so samo republikanci obtozeni da imajo orozje, a demokrati pa nimajo te pravice? Aja oni so "demonkrati" ki so pridni in nikoli niso storili kaj slabega... Prosim lepo
Erin Straus
05. 11. 2020 14.32
+1
🐑🐑🐑🐑 GREDO V RAZ ZAKOL!
riss
05. 11. 2020 13.19
+2
Spremljal sem podrobno, na tujih TV programih, na internetu, vse je izgledalo popolnoma jasno. Prednost Trumpa je bila velika, skoraj neverjetna, dobil je Texas, Florido, skupaj je to 67 el.glasov. Vodil je v večini tistih držav, kjer so morali še šteti. Zelo čudno je to izgledalo, štetje so upočasnili oziroma ga kar ustavili. Rezultat se je v nadaljevanju začel spreminjati v korist Bidna. Tudi te države, ki so še ostale lahko doživijo preobrat, če "bo potrebno", vsaj takšen je občutek, zato se čaka, ker ne vem zakaj bi bil problem prešteti Nevado, kjer je še potrebnih 6 glasov za Bidna, razlika pa 8.000 glasov in še neštetih ca 100.000 glasovnic. Ne vem, tudi, če ne bi bilo nič narobe, je ta neenak sistem po zveznih državah (prosto po ameriškem prešernu) skregan z vsako logiko. Lahko se pričakujejo velike demonstracije. Sam sem bil res bolj za Trumpa (samo zaradi tega, ker je naš zet), čeprav sem v preteklosti bolj podpiral demokratske predsednike, kolikor sem jih pač "v sebi". Res pa leva politika v Sloveniji ni znala nič iztržiti iz omenjenega dejstva. Verjetno ta vlada bi, čeprav ne podpiram tvitov JJ, ki so se pokazali kot nediplomatsko dejanje. Res pa, da je včeraj zjutraj izgledalo, da so volitve odločene in bo Trump dobil vsaj okoli 300 el.glasov. KUHNA???
sabro3
05. 11. 2020 15.09
+0
kaj trobezljaš, to je vendar država z največjimi standardi demokracije,....
Antoniozmaj
05. 11. 2020 12.39
+5
a je ivani jansha že čestital Bidnu? 😂😂😂😂
Antoniozmaj
05. 11. 2020 12.36
+13
pri nas v Sloveniji se počuti izdano približno 85% državljanov 😜😜😜
Antoniozmaj
05. 11. 2020 12.37
+7
največjo krivdo pa pripisujem predsedniku države, šele potem pa smc in desus
User112003
05. 11. 2020 12.54
-4
nevem če je to res..... =) 85% je mal velik glede na to da je zmagal na volitvah in tud zdj bi dubu največ glasov glede na ankete
Heretik1
05. 11. 2020 17.23
+1
@itak Upoštevati moraš tudi volilno udeležbo!
Uporabnik1940659
05. 11. 2020 12.28
+2
Ali to na kaj spominja? 1933 > 2000 > 2016 > 2020........ Zgodovina se ponavlja, kajne???😡😡😡⛓⛓⛓⛓🐑🐑🐑🐑
nightifly
05. 11. 2020 11.53
+4
##########Temeljno spoznanje po dveh dneh je potrditev, da Trump ni enkraten preblisk, ampak odraz globoko razdeljene države, v kateri slaba polovica verjame v njegovo temačno slikanje prihodnosti. ########## dragi novinar , zelo zalostno je to kar ste napisal . Upam,da je moje mnenje kaj vredno in se administrator ne bo takoj posluzil brisanja . Pravite, da je spoznanje po dveh dneh potrditev , da je Trump odraz razdeljene drzave . NE ,dragi novinar , to pa res ne morete ugotoviti po 2 dneh . Ameriska drzava je razdeljena ze nekaj sto let . To razdeljenost politiki ustvarjajo umetno ,ker je samo taka druzba uspesna. Samo tekmovalnost ,konkurenca lahko sproducira rast ,napredek , tekmovanje,ki privede do boljsih ,enkratnih rezultatov . Tudi zato so ZDA prve v svetu skoraj v vseh kategorijah , v vsem . In zanimivo je pri tem ,da je to najbolj barvita skupnost tega sveta .Talilni lonec celega sveta . In kljub temu je ,lahko recemo - velika ,mogocna drzava ,ki zapoveduje ,ali vsaj narekuje politiko skoraj vsem . Na koncu koncev , so se morale s tem druzbenim sistemom hoces noces sprijazniti tudi vse socilaisticne drzave sveta ,ce so zelele preziveti . To je inteligentno storil tudi Tito , ki je doma res vztrajal z ene vrste socializma ,toda v ´´poslovanju´´ s svetom ,se mu je moral prilagoditi ,drugace bi zaprli barako . Skoda , da na tem portalu medijske hise ni udarnih svobodnih novinarjev , ki bi pronicljivo v vsakem politiku nasli tisto kar ga karakterizira in ne tisto ,po cemer ga je treba lopniti s palico . Kot vidim , je celo zagovarjanje Republike na teh portalih prepovedano . In potem se cudimo ,ce se pojavljajo razni ekstremisti z vseh strani ..... Vcasih , se v casu socializma ,se mi zdi , da so v Ljubljani izdajali verodostojne diplome . ..........!!!Danes je vse v rokah kvazi demokratov ,se bolj pa FB ,Twitterja , Googla in podobnih . Z letom 2020 in Bidenom so tile tici na vrhu TECH korporacij prevzeli virtualno ,delno pa ze tudi realno ,posvetno oblast .In jo okrasili z nalepko -Demokracija . Nic vec ne bo tako kot je bilo .
borjac
05. 11. 2020 11.39
+7
Leva zarota pride zmeraj prav, ko desnica izgublja, kot da desnica ne sme izgubiti, v demokraciji lahko volitve dobiš ali pa izgubiš, je pa zanimivo kako identični so slogani in obtožbe republikancev, z Slovensko desnico, kjer prednjači Janševa SDS, takoj ko nekaj ne gre po njihovi volji in načrtih, so krive zarote, krivosodje, globoka država, Kučan .......
dejannovak
05. 11. 2020 10.51
+1
Nisem povsem prepričan, a posebnih razlik med toliko blatenimi oboroženimi muslimani, ki branijo svojo zemljo pred demokratičnim nasiljem, in temi usa norčki z brzostrelkami pred volišči ne vidim. Jih kdo?
nightifly
05. 11. 2020 11.16
+6
novak ,,,,,, ocitno je za vas Ustava neke drzave samo prirocna stvar po kateri lahko urinirate ,mar ne ? Od kdaj lahko 1 i 2 .amandma ameriske ustave primerjate z nekimi obor .mulimani ? Vam kanjka kaksno kolesce ? Za vas ustava R Slovenije kaj pomeni ,ali si zivljenje v Sloveniji lahko prikrojite kot vam pase ? Vidite ,taki kot ste vi so nevarni za drzavo .
CIGU MIGU
05. 11. 2020 10.36
+3
v amerike 50 procentov,pri nas pa 90 procentov,razlika je oćitna
ArkaMast
05. 11. 2020 10.23
+11
Nikoli več TRUMP. Nikoli več Janša.
Karantanija
05. 11. 2020 10.17
+5
To je obljubljena dežela ....
Erin Straus
05. 11. 2020 14.32
+1
Karantanija
05. 11. 2020 10.14
+8
Pravimo, da so volitve edini resnični pokazatelj, kaj si želi narod. A Trump bi prekinjal štetje in spreminjal ... Potem škoda, da so volitve sploh bile.
Sputnik8
05. 11. 2020 11.29
+2