Tujina

Položaj 'skrajno nevaren', Zahod Rusiji ob morebitnem napadu grozi s sankcijami

Washington, 20. 01. 2022 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, U.Z., T.H.
Komentarji
705

ZDA in Nato že dlje časa obtožujeta Rusijo, da s krepitvijo vojaških sil na ukrajinski meji načrtuje invazijo. Biden pa je zdaj sprožil polemiko, ko je nakazal, da bi lahko manjši vdor Rusije privedel tudi do manjšega odziva zaveznic Nata. Ameriški državni sekretar Blinken se je v Berlinu sestal z državami zaveznicami. Zahod zagotavlja, da je enoten, in napoveduje, da čakajo Rusijo ob morebitni invaziji hude gospodarske sankcije. Sredstvo pritiska na Moskvo bi lahko bil tudi plinovod Severni tok 2, ki povezuje Nemčijo in Rusijo.

Ameriški predsednik Joe Biden je na novinarski konferenci ob prvi obletnici prevzema položaja dejal, da skuša Vladimir Putin najti prostor zase v svetu med Kitajsko in Zahodom, odločitev za vojno pa bo po njegovih besedah odvisna od tega, na kateri strani postelje se bo Putin zbudil.

Dejal je, da bo Rusija plačala visoko ceno, če se bo odločila za vojaški napad na Ukrajino, a dal vedeti, da odgovor ZDA morda ne bo tako resen, če si bo Putin privoščil le manjše vpade na ukrajinsko ozemlje.

Republikanski senator Ben Sasse se je takoj odzval na te besede, rekoč, da je Biden s tem Putinu praktično dal zeleno luč za napad na Ukrajino, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je tvitnil, da želi zahodne sile spomniti, da manjši vpadi ne obstajajo.

Biden je nato naknadno skušal pojasniti svojo izjavo. Poudaril je, da je vsak premik ruskih enot v Ukrajino invazija:"Vsak premik zbranih ruskih enot čez mejo je invazija in bo naletel na silovit in usklajen gospodarski odgovor, o katerem sem podrobno govoril z zavezniki in ga zelo jasno predstavil tudi predsedniku Vladimirju Putinu."

Ta satelitski posnetek prikazuje razporeditev bojnih skupin na vadbenem območju Pogonovo v Voronežu v ​​Rusiji v sredo, 19. januarja 2022.
Ta satelitski posnetek prikazuje razporeditev bojnih skupin na vadbenem območju Pogonovo v Voronežu v ​​Rusiji v sredo, 19. januarja 2022. FOTO: AP

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je sicer že takoj po novinarski konferenci sporočila, da se stališče ZDA ni spremenilo. "Predsednik Biden se zaradi mnogih izkušenj zaveda, da ima Rusija poleg vojaške akcije širok scenarij agresije, vključno s kibernetskimi napadi in paravojaškimi taktikami. To je danes potrdil z besedami, da bodo takšna dejanja ruske agresije naletela na odločen, recipročen in enoten odziv," je sporočila. 

Kremelj je bil danes do izjave iz Washingtona kritičen. "Takšne izjave prispevajo k destabilizaciji razmer, saj lahko nekaterim vročekrvnežem v Ukrajini vzbudijo lažno upanje," je dejal Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

ZDA verjamejo, da je Rusija pripravljena na napad na Ukrajino

Psakijeva je sicer Rusijo v torek obtožila, da lahko vsak trenutek napade Ukrajino. Poudarila je, da je položaj najresnejši doslej in skrajno nevaren. Zagotovila je, da bodo ob morebitni invaziji Rusije, ki je že zavzela Krim in podpira proruske separatiste na vzhodu Ukrajine, sledile resne gospodarske posledice. "Na mizi so vse opcije," je dejala. Za napetosti je obtožila Putina, čeprav Kremelj zanika, da bi pripravljal napad na Ukrajino. "Upamo, da se bo odločil za diplomatsko pot. Obstaja tudi druga pot in od Rusije je odvisno, za katero se bo odločila. Če se ne bo odločila za diplomatsko pot, bodo posledice zelo resne," je dejala.

 

V State Departmentu so zaskrbljeni zaradi premika ruskih vojakov v ukrajinsko severno sosedo, Belorusijo.
V State Departmentu so zaskrbljeni zaradi premika ruskih vojakov v ukrajinsko severno sosedo, Belorusijo. FOTO: AP

Visoka predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva, ki ni želela biti imenovana, pa je novinarjem dejala, da so v State Departmentu zaskrbljeni zaradi premika ruskih vojakov v ukrajinsko severno sosedo, Belorusijo. V državi bodo sicer po pojasnilih Minska in Moskve potekale skupne vojaške vaje, a v ZDA jih skrbi, da želi Rusija vojake pod pretvezo vaj v državi namestiti za daljše obdobje in si odpreti pot za morebiten napad na Ukrajino s severa.

Ameriška diplomacija je obenem zaskrbljena nad predlogi režima beloruskega voditelja Aleksandra Lukašenka za spremembe ustave, ki bi Rusiji dovoljevale namestitev jedrskega orožja v državi.

Zahodne zaveznice napovedujejo usklajen odgovor.
Zahodne zaveznice napovedujejo usklajen odgovor. FOTO: Dreamstime

Zahodni zavezniki zagotavljajo, da so enotni

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes v Berlinu nadaljeval diplomatska prizadevanja za rešitev ukrajinske krize, ki jo je sprožila Rusija. Sestal se je z nemško zunanjo ministrico Annaleno Baerbock in kolegi v okviru četverice zaveznic, ki ob ZDA vključuje še Veliko Britanijo, Francijo in Nemčijo. Govorili so o skupnih prizadevanjih pri odvračanju ruske agresije proti Ukrajini. 

Tudi Baerbockova je Rusijo pozvala k umiritvi konflikta. Berlin in Washington se strinjata, da bosta krizo rešila le politična pot in dialog, je dejala. Poudarila je pomen ohranitve miru v Evropi in dodala, da so zahodne zaveznice pripravljene ukrepati, četudi bi to vključevalo ukrepe, ki bi imeli zanje gospodarske posledice.

Britanski premier Boris Johnson pa je opozoril, da bi bil vsakršen ruski vdor v Ukrajino katastrofa. "Ne samo za Ukrajino, tudi za Rusijo. To bi bila katastrofa za ves svet," je prepričan.

Sankcije in plinovod kot sredstvo pritiska na Moskvo?

Evropski zavezniki so sicer poudarili, da je treba zavzeti enotno stališče, in Rusiji zagrozili z resnimi sankcijami  ob vsakršnem napadu. "Evropa bo na morebitni napad odgovorila z obsežnimi gospodarskimi in finančnimi sankcijami. Transatlantska povezava odločno stoji za tem," je zatrdila predsednica Evropska komisije Ursula von der Leyen.

Blinken pa pravi, da je lahko plinovod Severni tok 2, ki povezuje Nemčijo in Rusijo, sredstvo pritiska na Moskvo. "Treba je izpostaviti, da po Severnem toku še ne teče plin, kar pomeni, da je plinovod sredstvo pritiska Nemčije, ZDA in zahodnih zaveznic, ne pa Rusije," je poudaril.

Nedavno dokončani plinovod, ki naj bi podvojil dobavo ruskega plina v Nemčijo, je že dolgo veljal za možno pogajalsko točko v krizi. Čeprav je Nemčija prej vztrajala, da je plinovod zgolj komercialni projekt in ga ne bi smeli ustaviti iz političnih razlogov, je kancler Olaf Scholz nedavno dejal, da so odprte vse možnosti.

 

Ruski vojaški konvoj
Ruski vojaški konvoj FOTO: AP

Zaskrbljene tudi sosednje baltske države

Neimenovani predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva je v Berlinu, kjer so potekali varnostni pogovori o Ukrajini, povedal, da so ZDA svojim baltskim zaveznicam dale zeleno luč, da začnejo v Ukrajino pošiljati orožje ameriške izdelave za odvrnitev ruske agresije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Evropski zavezniki imajo vse, kar potrebujejo, da bodo lahko v prihodnjih dneh in tednih še naprej krepili varnost Ukrajine," je dodal. Natančnih količin in vrste orožja ni navedel, arzenali baltskih držav pa po poročanju AFP med drugim vključujejo javeline oziroma rakete za uničevanje tankov.

Kopičenje ruskih vojakov in orožja ob meji je precej vznemirilo tudi baltske države, ki so prav tako članice Nata. "Zgodovina nam kaže, da se popuščanje agresorju konča z veliko vojno. Tega si ne želimo. Vsaka država, ki se brani, mora imeti možnosti, da to tudi stori," pa je opozoril litovski obrambni minister Arvydas Anusauskas.

Antony Blinken se trudi rešiti ukrajinsko krizo.
Antony Blinken se trudi rešiti ukrajinsko krizo. FOTO: AP

Blinknova diplomatska turneja

V petek se namerava Blinken v Ženevi  sestati še z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, v Berlin pa je prispel iz Kijeva, kjer se je v sredo pogovarjal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo. Tam je znova dejal, da ZDA podpirajo suverenost in ozemeljsko celovitost države, Putina pa pozval, naj za izhod iz krize izbere miroljubno pot. Če bo izbral konfrontacijo, bo to imelo posledice za Rusijo, je opozoril. 

Na mejah z Ukrajino je sicer nameščenih več deset tisoč ruskih vojakov, kar krepi bojazen pred morebitno rusko invazijo na Ukrajino. 

Blinken je pred pogovori z Zelenskim in Kulebo v Kijevu še opozoril, da bi Rusija na meje  z lahkoto poslala dodatne enote. Poudaril je, da vedo za obstoj načrtov za dodatno povečanje teh sil v zelo kratkem času, kar daje Putinu možnost, da hitro sprejme dodatne agresivne ukrepe proti Ukrajini.

Visoki ameriški uradnik je medtem potrdil, da so ZDA odobrile dodatnih 200 milijonov ameriških dolarjev varnostne pomoči za Ukrajino ob 450 milijonih, ki jih je Bidnova administracija že dodelila Kijevu. "Zavezani smo suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine. Še naprej ji bomo nudili pomoč, ki jo potrebuje," je dejal neimenovani visoki uradnik. Zelenski se je že zahvalil za to in drugo pomoč.

Blinken je tudi ocenil, da Rusija, ki predvsem zahteva zagotovila, da Ukrajina ne bo sprejeta v Nato, ni bila izzvana. Obtožil jo je, da želi "izpodbijati nekatera temeljna načela, ki so podlaga za celoten mednarodni sistem in so potrebna za ohranitev miru in varnosti, kot je načelo, da en narod ne more s silo spremeniti meja drugega". "Če bomo dovolili kršenje teh načel in nekaznovanost, bomo odprli zelo veliko Pandorino skrinjico. Ves svet opazuje, kaj se tu dogaja," je še opozoril.

Ukrajinski zunanji minister Kuleba je na skupni novinarski konferenci z ameriškim državnim sekretarjem zatrdil, da Ukrajina ne načrtuje napadov na proruske separatiste. "Ukrajina ne načrtuje nobenih ofenzivnih operacij" proti promoskovskim borcem, ki nadzorujejo območje na vzhodu države, je dejal.

Blinken je na novinarski konferenci še dejal, da na pogovorih ta teden ne bo uradnega odgovora na ruske predloge glede ukrajinske krize. Dodal je, da morata obe strani najprej poiskati skupne točke. "Tokrat ne bom predstavil dokumenta zunanjemu ministru (Sergeju) Lavrovu. Videti moramo, kje smo in ali obstajajo priložnosti," je dejal novinarjem v Kijevu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (705)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peter veliki
25. 01. 2022 15.56
+1
Rusi so agresor, ki je desetljetja zatiral ljudi pod svojo oblastjo. Čas je da se svet upre proti rusum.
Janez Francl
23. 01. 2022 10.46
-1
Jaz vidim samostojno oklepno brigado , ki nima nobenih groženj navzven . A sedaj Rusi še parkirat ne bi smeli al kaj ? Dajte slike takrat , ko bo razporejena v borbeni poredak ! Sam takrat jo pa videli ne boste ! Pozdrav od nišanđije iz II. OKB Ruske Jaska !
Cila
22. 01. 2022 16.17
+4
Kaj, ne bomo več plin kupoval od njih ali samo še plin, ostalo pa ne? Kakšna pogajanja so to, če nimate enga pametnga vzvoda...
Janez Francl
23. 01. 2022 11.06
nikhrast
21. 01. 2022 17.15
+0
To je problem prijatelje si lahko izbereš sam, žlahto pa ne. Pa že stokrat sem povedal da Rusi niso priljubljeni v Severni Ameriki, nekateri pa še vedno ne kapirate, ne vidite da je tu okoli nas polno poljskih in ukrajinskih migrantov.
revolutionmustcome
21. 01. 2022 11.00
+3
A se sploh zavedate da je vojna pred vrati?
zmha
21. 01. 2022 09.38
O cem se sploh kregajo
Kras21
21. 01. 2022 09.15
+1
Nič me bo....
morituri
21. 01. 2022 09.38
+0
Rusi so se z Amerikanci že dogovorili, vsaj po besedah Bidna, da bodo zasedli del Ukrajine z večinsko rusko populacijo, koliko pa je tega ozemlja pa nihče ne ve. Zanima me samo kaj so od Putina v zameno dobili Američani?????????????
Janez Francl
23. 01. 2022 10.48
-1
Zakaj bi morali Rusi katerega vprašati , če lahko vzamejo nazaj Rusko ozemlje , ki je bilo samo admistrativno dodeljeno Sovjetski socialistični republiki Ukrajini .
Damjan Qwertz
21. 01. 2022 08.54
+1
in evropa bo zmrznla cene energentov pa sam še gor
GOTOVI STE
21. 01. 2022 08.21
+2
Biden je povedal ravno tako... ce krades malo in pocasi ni nic hudega ne smes pa veliko in na hitro..
Slovenia First
21. 01. 2022 08.03
Izlocili jih bodo iz SWIfT sistema buhuu kitajci imajo svojega in pol sveta zravvm. Mora da se v moskvi vsi sekirajo.
TheGreatRusia
21. 01. 2022 08.00
+6
KAKO ZANIMIVO, DA JE ZAHOD VEDNO "ZASKRBLJEN", KONFLIKT USTVARIJO SAMI, POSTANEJO "ZASKRBLJENI", FORMIRAJO LOKALNE OPOZICIJE IN NJIHOVE KLOVNE TER MEDIJSKO GONJO, POVEZANO DELUJEJO ŽE DESETLETJA A RECEPT JIM VEČ NE GARANTIRA "USPEHA". KO SE SAMO SPOMNIM BALKANA IN ARABSKE POMLADI KAKO SO VPELJALI "DEMOKRACIJO" IZ KATERE JE EDINI REZULTAT, LAKOTA SOVRAŠTVO IN KAOS! RUSOM SI PA NE UPAJO PISNIT IN ZDA PORIVAJO EVROPO V TO. STARČEK IZ BELE HIŠE NI POKAZAL ENEGA SAMEGA DOSEŽKA, TRUMPA SO PA MEDIJO BIČALI ID PRVEGA DO ZADNJEGA DNE MANDATA, ZA BIDENA SPLOH NE VEMO, DA JE ŽIV.
JAZsemTI
20. 01. 2022 21.58
+9
Kaj pa lahko zahod naredi. Evropa je lahko samo tiho. Putin plin in nafto obrne proti Kitajski in Evropa se sesuje kot hišica iz kart. Američani pa tudi vedo, da so 30 let provocirali a Putin ni pijandura Jelcin...
LevLandau
20. 01. 2022 21.53
+7
Amerika + NATO = Kriminal
+2
...spet en lep časopis za *it *brisat, revnim...
User300173
20. 01. 2022 21.44
+6
Kuba 1962...Takratna Sovjetska zveza potegnila rakete iz Kube. Sedaj pa ZDA in NATO zaveznice nasprotujejo Rusiji, ker noče NATA pred vrati. Bodimo realisti, pa ja ne bo Rus dovolil, da mu bodo mahali pred dvoriščem z raketami. Kdor drži Ukrajino, ta ima Rusijo na dlani. Tako nekako je izrekel nek politik ali general.
JAZsemTI
20. 01. 2022 21.58
+1
Janez Francl
23. 01. 2022 10.54
Ukrajina je mehak trebuh Rusije . Od Karpatov naprej sama ravnica do Moskve ! Ukrajina so vrata za Rusijo , Rusi pa niso glih blesavi ! Putin naj pošlje atomske rakete na Kubo , USA bodo popenile in potem na mirovni konferenci oboji stopijo korak nazaj .
Mustache
20. 01. 2022 21.34
+2
Rusi bodo snedli nato cevapcice za salo malo. Mogoce se bo potem prenehal globalni nato terorizem...
WolfeWoof
20. 01. 2022 21.31
-8
Ruse treba prtisnit za uha oreng. Se umešavajo po celem svetu pa putn pol govori kot da je on nek car. Dej bog da bi mu use propadlo. Same podgane ruske.
nekdonekje
20. 01. 2022 21.42
+6
Vsak, ki ima kaj možnosti se povsod vmešava. Predvsem pa Američani, ki za povrh poizkušajo potisnit v vojno še Evropo.
Janez Francl
23. 01. 2022 10.56
Ko bodo prišli sem , te bomo še enkrat vprašali to o podganah !
drugnben
20. 01. 2022 21.29
+0
Krimski polotok so Rusi ukradli Ukrajini za malico in ni nobene denate da bi ga vrnili.
nekdonekje
20. 01. 2022 21.40
+4
LevLandau
20. 01. 2022 21.54
+3
@drugnben: Ummm, si že kdaj slišal za volitve ? Pejt tja pa vprašaj folk, za kaj so volili, bedak !
Damjan Qwertz
21. 01. 2022 08.58
+3
polotok je bil ruski do leta 1954, in tako je sedaj spet nazaj njihov
MMery
20. 01. 2022 21.28
+9
Naj ta Zda neha igrat svetovnega policaja.
SlobodaNE
20. 01. 2022 21.25
+10
Pravilno da se je Rusija postavila za sebe, predolgo so se jim pustili.