Tujina

Pompeo: Pričakujem, da bo to zelo pomemben in produktiven obisk

Washington, 05. 08. 2020 21.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
13

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je potrdil, da se bo prihodnji teden mudil v prestolnicah držav srednje in vzhodne Evrope, med drugim tudi v Sloveniji. Glavna tema obiska naj bi bila prerazporeditev ameriških vojaških enot iz Nemčije, poleg tega pa naj bi se z voditelji držav pogovarjal tudi o omrežju 5G in Kitajski.

"V ponedeljek se bom odpravil na Češko, v Slovenijo, Avstrijo in na Poljsko. Vse velike prijateljice Amerike. Pričakujem, da bo to zelo pomemben in produktiven obisk," je na današnji novinarski konferenci, ki so jo večkrat preložili, dejal ameriški državni sekretar Mike Pompeo

Mike Pompeo
Mike Pompeo FOTO: AP

Svoj obisk naj bi začel v Pragi, kjer se bo v torek ali sredo srečal s češkim premierjem Andrejem Babišem. Nato naj bi se napotil v Slovenijo, kamor naj bi prispel v četrtek. Sledil bo obisk Avstrije. Na Poljskem pa ga pričakujejo v soboto, kjer naj bi se udeležil slovesnosti ob obletnici bitke za Varšavo. 

Glavna tema obiska naj bi bila nedavna odločitev Pentagona, da ZDA iz Nemčije umaknejo 12.000 vojakov in jih prerazporedijo po drugih evropskih državah. Ameriški predsednik Donald Trump je Berlin obtožil "prestopništva" glede obrambnih izdatkov in dejal, da bi morala Nemčija za vojsko prispevati več, ne pa da se zanaša na Nato. Nekateri kritiki Trumpovo odločitev vidijo kot "uslugo" Rusiji. Toda, ZDA so se ta teden zavezale, da bodo na Poljsko poslale dodatnih 1000 vojakov. Ameriški obrambni minister Mark Esper je dejal, da bo ta poteza "okrepila kljubovanje Rusiji, ojačala Nato in pomirila naše zaveznice". 

V Evropi se sicer pojavljajo skrbi, da skuša Washington s prerazporejanjem svojih vojakov vnesti razdor med članice EU. 

Poleg tega pa naj bi se z voditelji pogovarjal tudi o omrežju 5G in Kitajski, o čemer smo poročali že včeraj. Prav Kitajska je bila ena glavnih tem današnje Pompeove novinarske konference. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simon ?olni?
06. 08. 2020 14.21
+1
Jebela kar rasten ob vse večjem zavedanju, kako pomembni smo Slovenci za USAjce. Meni že par mesecev pošiljajo v podpis kup peticij, ki bojo preprečile zmago Trumpu, z našo pomočjo bojo USAjci premagali Kitajce na področju mobilne tehnologije, za zahvalo pa bomo dobili kakšnih 400 do 500 njihovih soldatov, če bo kvota 12 tisočih, ki užaljeno zapuščajo Nemčijo, pravično porazdeljena še med Avstrijce, Čehe in Poljake. A jih lahko mi ponudimo - v odnosu do USA, morda še za malenkost servilnejši Hrvaški?
JanezNovakJohn
06. 08. 2020 14.16
+0
janšisti = kupljenci= prodane duše
sabro3
06. 08. 2020 13.14
+1
Aplikacije iz Ljudske republike Kitajske ogrožajo našo zasebnost, širijo računalniške viruse ter trosijo propagando in lažne informacije," je dejal tale gospod pred dnevi, vse v duhu prostega gospodarstva,....hotel je samo povedati da; samo ameriškim podjetjem je dovoljena zloraba osebnih podatkov in vohunjenje , ostalim pa kazni sankcije blokiranje premoženja, meni pa blokada in izbris lažnih komentarjev ane Admin?
Pomemben petelin
06. 08. 2020 11.23
-1
Komunstični izdajalec ,kateri e je dogovarjal za incidente v piranskem zalivu bo ponovno pokazal ,kaj se je naučil na komunstičnem obramboslovju , da za ohranitev lastnega sistema je dovoljeno izdati Slovenski narod, nič novega,.Pompeo se pa hvali kako krade ,laže in goljufa za cilj v politiki ni prijateljstva razen kadar gre za zakon privlačnosti podobno gre z podobnim . Z komuntičnim izdajalcem znata, najbolša prijatelja postat.Če hočete sovražnika premagat ga spoznajte Sun Tzu Umetnost Vojskovanja .Verjamem da so na tstenjakovi sposobnejši od izdajalskega komunstičnega obramboslovca spoznajte ,kar se je izdajalec učil v komunističnem obramboslovju in postanite generali predvidite njegovo potezo in ne boste več potrčkoti.Slednji bodite pozorni kako bo izdal slovenski narod za lastni sistem sigurno znamo podpisat da bomo jemali amerški plin iz Krka po 2 kratni ceni in še prispevali hrvatom v proračun.Podpisa od taglavnega izdajaca ne bo gor to je umetnost kumonistčnega obramboslovja.Seveda bomo pomagali rušit plinovod Nemčiji in Rusiji bog nedaj da bi sodelovali v združevanju in podprl Nemčijo in Rusijo in stem Evropo.V javnost se da tema za zaprtimi vrati pa druga ,naš komunstični izdajalski obramboslovec in njegovi podrepniki bodo nepripravljeni prišli na sestanek.
sabro3
06. 08. 2020 10.56
+2
Pompeo:"Pričakujem, da bo to zelo pomemben in produktiven obisk" pomemben za hlapce ki bojo pokazali gospodarju svojo neskončno predanost in produktivno ker bomo producirali hvalospev temu kriminal..cu
kamu
06. 08. 2020 09.41
+12
"Lagali smo,varali smo,kradli smo." Besede nekdanjega direktorja CIE Mika Pompea o delovanju ameriške obveščevalne agencije v času,ko jo je vodil.Stali so za državnimi udari v številnih državah Latinske Amerike in so soodgovorni za stotisoče nedolžnih žrtev.Samo, da vemo koga bomo gostili.
sabro3
06. 08. 2020 10.47
+6
tako je , ta zločinska USA sedaj že odkrito deluje proti vsem ki ogrožajo njihovo nenasitno pohlepno krajo, ta gospod pa je jastreb ki nam ne primaša nič dobrega, ampak naša politična elita ga bo pričakala odprtih rok in z slinastimi nasmeški,..pa srečno
revolucija_mb
06. 08. 2020 08.57
+7
Šefi pridejo malo pogledat....ojojoj, kak še vam bo žal da to mirno prenašate. ZDA so obsojene na propad!!
sabro3
06. 08. 2020 08.41
+10
a je to ta gospod kateri nam je uvaljaval Guaidoa kot rešitelja Venezuela , sedaj pa ga je označil za nesposobnega, kaj nam rabi obisk takšnega politika, aja da bomo dobili navodila za klečiplazenje,...
Walter Pravicek
06. 08. 2020 08.18
+3
Za Kitajce je bil jasen:komunisti!Ampak DELOVNI,marljivi,vsak teden boljši.Cel svet Kitajcem bolj zaupa kot Trumpo!
revolucija_mb
06. 08. 2020 08.57
+0
Kwaj
06. 08. 2020 08.12
+7
Bucko prihaja da vidi kako njegove ovce na oblasti.....
Nimasmisla
06. 08. 2020 08.08
+3