Tujina

'Popolna ekonomska odvisnost nas dela ranljive za politično izsiljevanje'

Bruselj, 24. 10. 2022 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Bi moral odnos Nemčije in Kitajske vzbujati evropsko nelagodje? Nemški kancler Olaf Scholz namreč vztraja pri vezeh s Kitajsko, ki so morda pretesne, v svoji analizi ocenjuje Politico. V času, ko Ši Džinping začenja nov petletni mandat, se tako pojavlja vprašanje – ali Nemčija ponavlja napako, ki jo je storila, ko se je preveč približala Rusiji? Scholz je sicer pretekli teden v Bruslju evropskim kolegom dejal, da ne bi smelo biti 'ločitve' od Kitajske.

Del evropske politike opozarja, da Evropa s Kitajsko ponavlja napako, ki jo je storila z Rusijo, ko gre za odnos z avtoritarnimi režimi.
Del evropske politike opozarja, da Evropa s Kitajsko ponavlja napako, ki jo je storila z Rusijo, ko gre za odnos z avtoritarnimi režimi. FOTO: AP

Jeseni leta 1959 je višji uradnik iz Maove Kitajske vodil misijo v Kijevu, ki je bil takrat takrat del Sovjetske zveze. Pregledal je tovarne, se seznanil z državnim načrtovanjem in se z več kot 30 tovariši popoldne s čolnom odpravil na vožnjo po reki. To je bila drugačna Ukrajina od tiste, s katero ima danes opravka kitajski voditelj Ši Džinping. Je bil pa tisti uradnik, ki je v tem času obiskal tudi Prago in Moskvo, njegov oče. In čeprav je bil Ši takrat star le šest let, naj bi ga očetove zgodbe o tem potovanju tako prevzele, da je še dolgo razlagal, s kakšno toplino je oče govoril o potovanju v Sovjetsko zvezo in fotografijah, ki jih je posnel. Tako pravi profesor Joseph Torigian, ki je v moskovski knjižnici izbrskal časopisne izrezke o tistem potovanju, povzema Politico.

Danes Ši začenja že svoj tretji mandat, medtem ko Evropa pluje v razburkane vode. Od tekme za tehnološko nadvlado do potencialnih oboroženih konfliktov med Pekingom in Washingtonom – Evropa ima malo razlogov za navdušenje nad novim Šijevim mandatom. Tega se očitno zavedajo tudi evropski voditelji, ki so prejšnji teden sprožili alarm zaradi strateške grožnje, ki jo Kitajska predstavlja zahodu. Volja po sodelovanju zavoljo podnebja in trgovine je drastično šibkejša.

"Pod vodstvom Šija se je evropski odnos s Kitajsko poslabšal," je dejala Janka Oertel, vodja oddelka za Azijo pri European Council on Foreign Relations. Po njenem se je spremenila Kitajska, ne Evropa. "Evropejci se zdaj prilagajajo novi resničnosti."

Močnejši odgovor Evrope pripisuje kitajski brutalni domači represiji, regionalni asertivnosti in agresivni diplomaciji – vse našteto je v neskladju z zahodno politiko. Bolj kot kar koli drugega je Bruselj v razmislek prisililo kitajsko strateško zavezništvo z Rusijo. Medtem ko Peking Rusiji ni ponudil vojaške pomoči, je gospodarska in politična podpora jasna.

Kitajska bi si lahko Tajvan prisvojila s silo.
Kitajska bi si lahko Tajvan prisvojila s silo. FOTO: Shutterstock

Ena od teorij, zakaj Ši ni pripravljen obsoditi Putinove agresije nad Ukrajino, govori o ambicijah Kitajske, da bi se dokopala do popolnega nadzora nad Tajvanom. Šijevi načrti za Tajvan bi morda ostali neopaženi, če Vladimir Putin, človek, ki ga je nekoč imenoval za svojega najboljšega prijatelja, Evrope ne bi prebudil z brutalno invazijo na Ukrajino. Evropa je odgovorila z ostrimi sankcijami, četudi ti ukrepi predstavljajo neposreden negativen vpliv na evropsko gospodarstvo.

Ši je sicer tudi na zadnjem kongresu partije razlagal o mirni združitvi s Tajvanom, a v resnici je ta možnost minimalna. Kitajske vojaške vaje so delovale kot vaja za prihodnjo invazijo.

Tajvan je tako postal neizogibno vprašanje, s katerim se soočajo evropska podjetja in oblikovalci politike. Bo šla Kitajska v vojno? Kako se bo Evropa ekonomsko odzvala? Kaj pa vsa podjetja, ki sodelujejo s to državo? In kako je z najnaprednejšimi mikročipi, ki so pretežno prihajali iz Tajvana?

"Mislim, da nas neuspešna evropska politika do Rusije uči, naj premislimo o našem pristopu do Kitajske," je za Politico povedal litovski zunanji minister Gabrielius Landsbergis. Poudarja, da gre osel le enkrat na led in da ne bi smeli ponavljati napak v odnosu do avtoritarnih režimov.

V Bruslju uradniki spodbujajo vlade EU k širšemu gospodarskemu sodelovanju s Tajvanom, hkrati gospodarstvo vzpodbujajo, da zmanjša svojo odvisnost od tajvanskih polprevodnikov. Skoraj 90 odstotkov najnaprednejših čipov, ki jih porabi Evropa, namreč prihaja iz Tajvana.

Nemški kancler Olaf Scholz ne želi večjega prepada med EU in Kitajsko.
Nemški kancler Olaf Scholz ne želi večjega prepada med EU in Kitajsko. FOTO: AP

A osrednje vprašanje je, kaj bo storila Nemčija? Sledila evropski zadržanosti ali šla po svoje? Koalicija v Berlinu glede Pekinga zaenkrat pošilja mešane signale. Nemški kancler Olaf Scholz v začetku novembra načrtuje potovanje na Kitajsko, s seboj pa bo vzel gospodarsko delegacijo. To se bo zgodilo le nekaj mesecev po potovanju na Japonsko, s katerim naj bi želel iskati nove poti za nemško gospodarstvo, da zmanjša odvisnost od Kitajske. Prav tako torej ne želi "ločitve" s Pekingom.

To sicer ni enoten pogled v Berlinu. V nedavnem intervjuju za Süddeutsche Zeitung je nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock napadla podjetja, ker so ustvarila odvisnost od Kitajske. "Popolna ekonomska odvisnost nas dela ranljive za politično izsiljevanje," je dejala.

"Naloga odgovornega gospodarstva in še bolj politike – je, da ne dovoli, da se vrnemo v situacijo, ko moramo čez nekaj let rešiti kemična in avtomobilska podjetja z milijardami, ker so postala odvisna od kitajskega trga," meni.

A njen šef očitno meni nekoliko drugače, prav tako s seboj v Peking očitno ne namerava vzeti francoskega predsednika Emmanuela Macrona. "EU se ponaša s tem, da je zveza, ki jo zanima globalna trgovina, in se ne bo postavila na stran tistih, ki spodbujajo deglobalizacijo," je dejal Scholz.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Trex
12. 03. 2024 09.00
Ne samo Kitajska, isto delajo Nemci z Indijo. Vse stavijo na outsourcing "ponavljajocih se procesov" v te drzave, ko pa se potem taiste drzave pojavijo z izdelki , ki so najprej kopija, potem pa boljsi od originala, PANIKA. Ma MBA jevci so ze pospravili dobicke in nagrade v zep in so ze zapustili podjetje, ki je zabredlo v tezave
Ost1234
26. 10. 2022 16.27
+1
Ne razumem ,da večina še ne vidi da je EU dejansko le še kolonija ZDA, vodilni EU politiki pa pod popolnim vplivom ameriške administracije! ZDA nikoli NISO rešile Evrope! So jo pa ekonomsko zasužnjile! To je njihov plan - najprej neko državo razbij, uniči, nato jo zasipaj s krediti ! Države bodo potem s temi krediti plačevale storitve in materiale ameriških podjetij. In tako ameriškje firme dobijo takojšnje plačilo, kreditiranim državam pa ostane dolg, ki ga bodo plačevale še desetletja!Mimogrede - GB je šele pred nekaj leti odplačala dolg iz obdobja WWI, kdaj pa bo tistega iz WWII , pa lahko le ugibamo!
nikhrast
24. 10. 2022 17.18
-5
Ne vidite kako je Amerika že dvakrat rešila Evropo, po prvi in drugi svetovni vojni. Pa drugi vojni so Evropo še ekonomsko postavili na noge z Marshallovim Planom, samo Yuga je bila tako trapasta da je odklonila to pomoč.
Draža
24. 10. 2022 14.56
+2
Eu je ostala izolirana od ostalega sveta,nobeden nas več ne povoha,bravo Eu vodstvo.
User2369190
24. 10. 2022 13.27
+4
jasno da je cilj kavbojev oslabiti nemško gospodarsko konkurenco na vseh področjih. kot sem bral, nemška podjetaja plačujejo8 krat več za zemeljski plin kot njihovi ameriški konkurenti. To so bombe in rakete s katerimi nas bombardirajo naši kvazi zavezniki in prijatelji. in tudi nas, saj smo vezani na Nemčijo. Če bo padla EU v revščino bo to ravno zaradi naših "prijateljev".
ZeeZee80
24. 10. 2022 13.11
+4
Dokler je cel svet plesal po Evropskih in Ameriških notah, ta odvisnost ni motila nikogar,sploh pa ne ultra bogatašev. Zdaj ,ko se pa plošča obrača,pa jok in stok.... Ta dvoličnost mi gre že orng na k.....
MihaK77
24. 10. 2022 13.19
+6
Pozabljaš pa, da si zaredi tega plesanja po Evropskih in Ameriških notah tudi ti mnogo lažje živel. Zdaj kmalu lahko tudi ne boš več. Lahko boš živel tudi v revščini. Vedno je tako, da je pač nekdo na vrhu nekdo pa v bedi.
MathewM
24. 10. 2022 15.24
MihaK77: seveda je res, da smo tudi navadni državljani priviligirani. Okoli teg ZeeZee ni nič rekel, sploh ni bistveno. Bistveno je, da imamo eni pač načela, drugi pa "naša stran je 100% na pravi strani zgodobine, drugi pa ne", pa naj bo še tako bizarna situacija.
Kaj_je_res
24. 10. 2022 13.06
+7
"ijevi načrti za Tajvan bi morda ostali neopaženi, če Vladimir Putin, človek, ki ga je nekoč imenoval za svojega najboljšega prijatelja, Evrope ne bi prebudil z brutalno invazijo na Ukrajino. " Sori, ruska opracija v ikrajini je daleč od brutalne. Brutalnih je 100 vojn, ki so jih po svetu vodili Američani.... ZDA bi pa itak radi naredili Evropo popolnom odvisno od njih in poskušajo preprečiti vsako povezovanje, dejansko so v tem obdobju ZDA krvoses Evrope, milijarde denarja evropskih delavcev se prelivajo "gospodarju čez lužo".
Jak Tobim
24. 10. 2022 14.10
+3
rusko pobijanje urkajincev ni brutalna? seveda ni, je najnizkotnejši zločin primerljiv z genocidom v času nemškega rajha. a si ob pamet v svoji nizkotnosti? klanje civilistov, ki se nimajo s čim braniti ni brutalno - strinjam se. je zločin brez primere strahopetcev, ki ponoreli od svoje moči in bogastva mislijo, da lahko blodnje udejanijo - in ko ne gre po njihovih strahopetnih blodnjah umirajo stotisoči nedolžnih. bedno, strahopetno, zločinsko.
c-2040
24. 10. 2022 14.30
+0
@Jak Tobim: Če misliš, da je zato, ker je ena stran konflikta bolj pri koritu medijev kot druga, druga tudi bolj krvoločna(= Rusi so grdi, umazani, zli, pa še smrdijo), potem - si pač nasedel propagandi. ))
AlternativeFacts
24. 10. 2022 13.05
+0
Mogoče je pa čas, da se ameriška kolonija, ki jko ljubkovalno imenujemo EU, naslni na Afriko....P ase kdo v teh butalah vpraša, zaklaj nihče v EU ne pojamra, kako so ZDA odvinse od Kitajske, ali ruskih energentov..pa dajmo nekrat pokazat hrbtenico, če sploh še vemo kaj to je...
kameltrajbar
24. 10. 2022 13.04
+4
ewropa je imela lepo priložnost.... eu znanje, tehnologija.... ruski poceni energenti in surovine....toda kaj, kao svobodomiselna eu, je raje podprla neonaciste v ukrajini... ne moreš dovoliti, da neke neonacistične enote skačejo rusiji pred nosom... in to rusom, ki so imeli 26 milijonov žrtev zaradi nacizma.... 😒
kameltrajbar
24. 10. 2022 12.58
+7
najbolj tehnološko izpopoljnenje čipe dela tajvan.... 2 do 3 rakete na tovarno in svet se prestavi 20 let nazaj..... ne zahebavajmo kitajce, oni znajo preživeti.... 😒
Skinwalker
24. 10. 2022 12.48
+6
Lepo so to uredili politicni klovni..Seveda od teh poslovanj z rusijo in kitajsko so oni dali velik dobicek v svoj žep. Kot vedno.. P.S Še malo pa bodo dobili izplacane DIVIDENDE OD DELNIC KI SO JIH KUPILI. SAJ SO SAMI PRIPOMOGLI DA SE JE VSE UMETNO DRAZILO.
pravica1
24. 10. 2022 12.44
+6
Ali pa nismo toliko pomembni, kot si mislimo. Smo pa sami sebi najvecji sovraznik…
testtest
24. 10. 2022 12.44
+8
Zakaj so EU in Amero firme selile proizvodnjo na Kitajsko? Ker jih je vodil pohlep po dobičku. Sedaj bi pa vse preselili nekam drugam, vendar je to propad EU-ja, saj podjetja ne bodo konkurenčna proti Kitajskim podjetjem.
AufbiksMB
24. 10. 2022 12.53
+2
Upam, da ne kupujes poceni izdelkov in upam, da nimas dva racunalnika v hisi. Kajti drugace si hipokrat, ker si pohlepen in hoces vec kot eno racunalnik. Smartphone je tudi racunlanik mimogrede.
AlternativeFacts
24. 10. 2022 13.07
+0
Aufbiks. Katerih poceni izdelkov? Tisto kar je tako poceni je od zahodnih korporacij, ki potem tebi prodajajo kot kitajsjo robo....daj se že enkrat zbudi v realnost...
Bananistanec
24. 10. 2022 12.41
+5
Globalizacija in sankcije prinašata rezultate
Draža
24. 10. 2022 12.36
+4
Vsi svetovni mediji vsak dan javljajo, EU propada,saj je vsak dan več tisoč Evropejcev brez hrane, službe in brez ogrevanja.
Posteni
24. 10. 2022 12.42
+0
Navadna laz... Kaj bo pozimi bomo pa vidli
AufbiksMB
24. 10. 2022 12.43
+2
Kaj nimas za jesti? :) Ne mores na pivo? Sluzbe nimas in zato dobivas socialno? Res ti je tezko.
devote
24. 10. 2022 12.32
+9
najprej jim ni pasalo, da je nemcija povezana z rusijo, zdaj jim kavbojcem ne pase da se nemcija povezuje s kitajsko...na vsak nacin hocejo uniciti nemcijo, motor evrope. sami bi radi dominirali, ampak jim je cel svet dal kajlo. to nam delajo nasi prijatelji...ob takih pa res ne rabis sovraznikov...
AufbiksMB
24. 10. 2022 12.54
+2
Nemcija ni motor Evrope. Ampak samo izskorisca Evropo...predvsem Vzhodno Evropo, kot jo je tudi v casu Hitlerja...
devote
24. 10. 2022 13.10
+4
deloma je res, vendar brez nemcije polovica industrije v sloveniji obstane
Draža
24. 10. 2022 12.29
+5
Eu je sama sebe zaklala s sankcijami proti Rusiji, to je ta Eu.
hansola
24. 10. 2022 12.32
-6
EU bo postala samo močnejša s prekinitvijo stikov z Rusijo. Isto se bi zgodilo s Kitajsko, Kitajska rast že nekaj časa stagnira, trenutno je celo v upadu, izguba partnerjev zahoda pahne kitajsko v takšno recesijo, da ne pridejo več ven.
AufbiksMB
24. 10. 2022 12.33
-2
Kaj se nisi v Botswani? Da je bila na strani Zahoda v casu t.i. hladne vojne. Inv dobrih odnosih s takratno Juzno Afriko proti Rusiji.
Vse stransko
24. 10. 2022 12.25
+0
brez prc ni dobička v kapitalizmu po svetu. nemčija to dobro ve in zna. pa še kdo. pa tudi po rusiji se vsem kolca glede dobičkov. ampak, storjen je bil korak v napačno smer.
AufbiksMB
24. 10. 2022 12.31
-2
Avtoritarci se zmeraj najdejo skupaj...v nemciji je se zmeraj prisotno nacisticna ideologija...zato pa se tako dobro razumejo s Kitajci in Rusi. Saj v obeh drzavah se je razvil nekaksen nacionalni socializem, ki je nekoc vladal v Nemciji. Prav tako so te tri nacije zelo egoisticne in ljubijo denar, ter si zelijo drugim vladati. Saj se vidi kako Nemcija vedno nekaj vsiljujej drugim v EU...in so nas potisnili v vojno...saj brez nemskih podkupljencev, EU ne bi bila odvisna od Rusije. Rusija je in bo ostala sovraznik Evrope. Tisti, ki so ziveli v ruskem suzenjstvu to ze vejo...unicijo vse.
hansola
24. 10. 2022 12.34
+1
Niti ne, Kitajsko zamenjuje počasi zamenjuje Indija kot glavni partner pri proizvodnji. Primer Apple je že preselil 30% proizvodnje v Indijo. So cenejši in zaneslivejši partner.
AufbiksMB
24. 10. 2022 12.45
+1
Samsung ima proizvodnjo v Vietnamu...ja saj pocasi bodo sli in ko ne bo vec stika z Zahodom in se ne bo dalo vec kopirat...potem se bo videlo kako bo s Kitajsko...seveda to se bo sele videlo cez nekaj desetletij. Tako kot je Sovjetska Zveza propadla...do propada je kazala, kot da ni nic...a notri je vrelo...
Komendator
24. 10. 2022 12.25
+3
Saj se Kitajska lahko združi s Tajvanom, le njihovo demokratično politično ureditev naj prevzamejo. 😉
AufbiksMB
24. 10. 2022 12.32
+2
Matjaz1000
24. 10. 2022 12.25
+4
Biznis delimo še naprej s kitajsko...lubckat se pa ni treba z njimi...to je to....če se kitajsko odrežemo bomo pa res tanko piskali....zaradi njihovih notranje političnih oslarij..boli me!!! Njim je tudi vseeno...za nas....