Tujina

Popustil tudi Orban, EU znova enotna: Ukrajini 50 milijard evrov pomoči

Bruselj, 01. 02. 2024 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Voditelji vseh 27 članic EU podpirajo 50 milijard evrov makrofinančne pomoči za Ukrajino, je po pogovorih z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, ki je tako umaknil veto Madžarske, povedal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Orban je dejal, da so dobili zagotovila, da madžarski denar ne bo šel Ukrajini. Pomoč je del revizije dolgoročnega proračuna EU (MFF), ki vključuje še dodatna sredstva za soočanje z migracijami in naravnimi nesrečami. Ukrajina je dogovor že pozdravila. V Bruslju sicer menijo, da EU z dogovorom o nadaljnji makrofinančni pomoči Ukrajini pošilja tudi sporočilo ZDA.

"Imamo dogovor. Enotnost. Vseh 27 voditeljev se je strinjalo o dodatnem paketu pomoči Ukrajini v višini 50 milijard evrov v okviru proračuna EU," je na družbenem omrežju X zapisal Michel po pogovorih z  Viktorjem Orbanom, voditelji Nemčije, Francije in Italije ter predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Srečanje je potekalo pred začetkom zasedanja Evropskega sveta, ki se ga udeležuje tudi premier Robert Golob.

Dodal je, da bo to omogočilo trdno, dolgoročno in predvidljivo financiranje za Ukrajino: "EU prevzema vodenje in odgovornost pri podpori Ukrajine, vemo, kaj je na kocki," je še zapisal Michel.

Orban: Dobili smo zagotovila, da madžarski denar ne bo šel Ukrajini

Orban je na zasedanju v Bruslju umaknil veto na 50 milijard evrov pomoči Ukrajini, s čimer je omogočil dogovor 27 držav članic. Svojo odločitev je utemeljil rekoč, da je prejel "jamstva" za milijarde evrov, ki so bila dodeljena Budimpešti in jih je Evropska komisija zamrznila.

Na nadaljnjo pomoč Ukrajini je na koncu pristal tudi Orban.
Na nadaljnjo pomoč Ukrajini je na koncu pristal tudi Orban. FOTO: AP

Madžarski premier je sporočil, da je Madžarska prejela zagotovila, v skladu s katerimi evropska sredstva, ki so bila dodeljena Budimpešti in jih je Bruselj zamrznil, ne bodo poslana Ukrajini. 

Kot je dejal, je Madžarsko skrbelo, da bo denar EU, namenjen Madžarski, šel v Ukrajino. "Končno smo izpogajali nadzorni mehanizem, ki bi zagotovil, da bo denar razumno porabljen, in dobili smo zagotovilo, da madžarski denar ne bo končal v Ukrajini," je dejal v video sporočilu, objavljenem na Facebooku.

Madžarski premier Orban je tako vendarle pristal na nadaljnjo makrofinančno pomoč Ukrajini v okviru revizije dolgoročnega proračuna unije 2021-2027. Ta vključuje 50 milijard evrov za Ukrajino za prihodnja štiri leta, od tega 33 milijard evrov posojil in 17 milijard evrov nepovratnih sredstev.

Dogovorili naj bi se, da bo Evropski svet na podlagi letnega poročila Evropske komisije vsako leto opravil razpravo o izvajanju finančnega instrumenta za Ukrajino. Če bo treba, bodo voditelji čez dve leti pozvali komisijo, naj pripravi predlog revizije instrumenta v okviru prihodnjega dolgoročnega proračuna.

Orban je sicer pred zasedanjem zahteval, da bi pomoč Ukrajini članice potrjevale s soglasjem vsako leto.

Ukrajinska zahvala

"Pozdravljam sprejetje odločitve o vzpostavitvi instrumenta za Ukrajino v vrednosti do 50 milijard evrov za obdobje 2024-2027. Države članice EU so še enkrat pokazale svojo solidarnost in enotnost v dejanjih za ukrajinsko ljudstvo, da se sooči z vojno," je na družbenem omrežju X zapisal ukrajinski premier Denis Šmihal.

Ukrajinski premier se je zahvalil predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu in voditeljem držav članic sedemindvajseterice za neomajno podporo. "Vsak vaš glas je pomemben prispevek k naši skupni zmagi. Zagotovilo za to je sveženj v višini 50 milijard evrov do konca leta 2027," je zapisal.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nagovoru udeležencem vrha menil, da Evropa pošilja močan signal čez Atlantski ocean in vsemu svetu, da se bo na pravilih temelječ red zoperstavil vsem izzivom. "Pomembno je, da ste to odločitev sprejeli soglasno, vseh 27 članic. To znova kaže na vašo trdno enotnost in podporo Ukrajini," je dejal.

Je pa izrazil obžalovanje, da EU do konca marca ne bo izpolnila obljube o dobavi milijona izstrelkov v enem letu. Zaradi zamude pri izpolnjevanju tega cilja je potrebna enotnost pri vzpostavitvi sklada za vojaško podporo Ukrajini v okviru Evropskega mirovnega instrumenta, je dejal.

Dogovor EU o pomoči Ukrajini po mnenju Bruslja tudi sporočilo ZDA

Da Evropska unija z dogovorom voditeljev članic o nadaljnji makrofinančni pomoči Ukrajini pošilja tudi sporočilo ZDA, sta prepričana von der Leynova in Michel, z njima se strinja tudi Golob.

Z dogovorom se Michelovem mnenju pošilja sporočilo Ukrajincem, da jih unija še naprej podpira: "To je sporočilo našim evropskim državljanom, saj kaže našo enotnost in vodstvo Evropske unije, pa tudi da se ne pustimo ustrahovati Rusiji, ki krši mednarodno pravo. Poleg tega pošiljamo sporočilo ZDA in našim partnerjem po svetu, ki podpirajo Ukrajino ter njeno ozemeljsko suverenost in celovitost," je še povedal. Izrazil je upanje, da bo odločitev EU o nadaljnji pomoči spodbudila pristojne v ZDA, da bodo odobrili podporo Ukrajini.

Da gre za signal ZDA, kjer republikanci v kongresu blokirajo potrditev 61 milijard dolarjev dodatne pomoči Ukrajini, je menil tudi nemški kancler Olaf Scholz. "Upam, da bo sporočilo, ki ga pošiljamo danes, pomagalo olajšati stvari", tako da bo ameriški predsednik Joe Biden dosegel potrditev svojega načrta pomoči Ukrajini, je po današnjem vrhu EU dejal Scholz.

Današnji dogovor po besedah francoskega predsednika Emmanuela Macrona tudi kaže, da Evropa ne bo omahovala pri podpori Ukrajini. "Sporočilo je jasno: Rusija ne more računati na utrujenost Evropejcev pri podpori Ukrajini," je dejal novinarjem.

'Madžarska ni dobila nobega darila'

Predsednica komisije von der Leynova je ob tem zanikala, da bi madžarski premier v zameno za podporo Ukrajini dobil zagotovila o odmrznitvi evropskih sredstev, namenjenih Madžarski. Tudi Macron je novinarjem zagotovil, da "Madžarska ni prejela nobenega darila".

Michel pa je pojasnil, da so v sklepih Evropskega sveta spomnili na sklepe zasedanja, ki je potekalo decembra 2020. Tedaj so določili načela za izvajanje uredbe o pogojevanju izplačila evropskih sredstev z vladavino prava. EU je sicer v okviru tega mehanizma Madžarski zamrznila 6,3 milijarde evrov kohezijskih sredstev. Gre za del od skupno okoli 21 milijard evrov zamrznjenih sredstev.

Michel pa je pojasnil, da so v sklepih Evropskega sveta spomnili na sklepe zasedanja, ki je potekalo decembra 2020. Tedaj so določili načela za izvajanje uredbe o pogojevanju izplačila evropskih sredstev z vladavino prava. EU je sicer v okviru tega mehanizma Madžarski zamrznila 6,3 milijarde evrov kohezijskih sredstev. Gre za del od skupno okoli 21 milijard evrov zamrznjenih sredstev.

Golob medtem ni želel komentirati, kaj je madžarski premier prejel v zameno za podporo vključitvi pomoči Ukrajini v revizijo večletnega finančnega okvirja. "Pomembno je, da je proračun potrjen," je poudaril. Ob tem je pozdravil določilo, da bodo voditelji vsako leto opravili razpravo o izvajanju finančnega instrumenta za Ukrajino.

Slovenija si je sicer v proračunskih pogajanjih prizadevala, da se sredstva povečajo tudi za druge prioritete, ne samo za Ukrajino. Med temi je Golob naštel migracije, soočanje z naravnimi nesrečami in Zahodni Balkan.

"Vse tri prioritete, ki jih je Slovenija zagovarjala, so vključene v povečanje dolgoročnega proračuna," je povedal in izrazil zadovoljstvo z dogovorom. Seveda bi bilo bolje, da bi bilo sredstev več, vendar pa je pomembno, da so, je še povedal premier.

Večmilijardno povečanje proračuna

Revizija dolgoročnega proračuna unije 2021-2027, vrednega 1216 milijard evrov v tekočih cenah, sicer predvideva skupno povečanje za 64,6 milijarde evrov. V to je poleg pomoči za Ukrajino vključenih dodatnih 9,6 milijarde evrov za soočanje z migracijami in sodelovanje s tretjimi državami, tudi za podporo Zahodnemu Balkanu. Revizija predvideva še po 1,5 milijarde evrov za solidarnostni sklad in za spodbujanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva.

Za pokritje tega povečanja bodo morale članice prispevati dodatnih 21 milijard evrov, 10,6 milijarde evrov pa bodo pridobili s prerazporeditvami obstoječih sredstev. Za 33 milijard evrov posojil, namenjenih Ukrajini, niso potrebni dodatni prispevki članic niti prerazporeditev obstoječih sredstev.

V luči današnjega izrednega zasedanja voditeljev držav članic EU v belgijski prestolnici, tudi pred evropskih parlamentom, poteka protest kmetov. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (680)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vezuv_
10. 02. 2024 15.03
+1
Stran vržen denar! Mar bi to uporabili za oživitev EU gospodarstva, en da vse delajo na Kitajskem in je nekvalitetno.
HongKong
05. 02. 2024 09.51
In potem vse tiho je bilo...prodal se je piskica Hungarska. Prodal. Samo tisti ki so se prodali mislijo da se vsi lahka kupijo. Zal NE. Pol Evrope nima pitne vode a oni 50 miliard na orozje.
funkytown
03. 02. 2024 10.27
+3
Stavim da bi vec kot 80% evropejcev na referendumu glasovalo proti
Rains
02. 02. 2024 13.20
-2
Rusofili bi raje 50 milijard poslali teroristom v Gazo.
mackon08
02. 02. 2024 12.53
+3
Ukrajini 50 milijard oni pa z dumpinškimi cenami uničujejo knetijstvo v EU. Nesposobna pokvarjena bruseljska banda.
Gašper15
02. 02. 2024 10.42
+1
Zanimivo dokler bo Bruselj diktiral tempo in bojo vladali taki Butalci bo šlo še bolj navzdol žal je tako Evropa mora pasti kajti oni smo trošijo in talajo miljarde.
musicus
02. 02. 2024 11.56
+1
Mojca Levec
02. 02. 2024 09.36
-1
EU me spominja na Yugoslavijo
HongKong
05. 02. 2024 09.55
+1
Ti se nisi rodila ko je Jugoslavija imela tisoce tovarn ko smo proizvajal vse zivo od sivanke do svemirske optike. Zdaj pa kaj imas v banana republjik Zljoveniji? No povej. Hlapci bli in ostali. Pika. Vsi smo ziveli lepo vsak je mel solanje in delo po tem in nismo meli parazite direktorje ki so takoj vnicili na svoje garaze vlekli delo iz Iskre, Uljanika Puljskega ladelnickega giganta, da o Litostroju in se 300 ostalih podjetjij v rokah delavecev. Kaj mas v Titovem Velenju zdaj? Par direktorjev Gorenja skupaj z unimi v Gornjoj Radgoni so pokradli vse in prodali tujcem. Njih par se vozi v Bmwjih in mislijo kak so frajerji. Kmet ostaja kmet. Pika. Mojca najdi si kaksnega Kekca da te ornk drmne odzadaj pa ko koncujete urlaj: Zivijo Tito Zivjela Jugoslavija.
zmerni pesimist
02. 02. 2024 08.11
+0
A kmetje so že zapustili bruselj
Senzor
01. 02. 2024 21.56
+2
Kaj so mu obljubili bruseljski politiki, da je popustil???
Rains
02. 02. 2024 13.17
+1
STRIKE-ONE 333 V.I.P
01. 02. 2024 21.27
-1
Folk se tu zmerja in krega ker v bistvu eni so za to da se poslje nas eu denar. Nujno potreben v eu saj vidite kako pocnejo kmetje, ki potrebujejo ta denar… in drugi ki pa niti slucajno.nocejo vec poslijati denarja Sej vemo katero je pametna pot. Zanimivo pa je da priznali ali ne cepljeni v glavnem podpirate to norost.
marre
01. 02. 2024 21.51
+0
Tako kot je zanimivo, da teoretiki zarot in antivakserji povecini podpirate kremeljski rezim.. V tvojem primeru je potrebno dodati se verski fanatik..
STRIKE-ONE 333 V.I.P
01. 02. 2024 21.56
+2
Ne podpiramo kremeljski rezim ampak se upiramo globo-homo-mrna režimu. Anime sano in corpore sano.
Grma53
02. 02. 2024 09.57
+1
Jederno Evropo si naši levičarji predstavljajo tako, da še naprej pošiljamo pomoč Palestincem v Gazi za nakup raket in gradnjo rovov, Evropa in Ukrajina pa naj delajo po njihovem diktatu, drugače jih je potrebno razpustiti, tako kot Yugoslavijo.
marre
01. 02. 2024 20.59
+9
Kar se Evrope in Rusije tiče, je ta zgodba za naslednjih 50 let zakjučena.. Tudi če bi se jutri spremenil režim v Moskvi in bi se Rusi umaknil iz Ukrajine, je potrebnih vsaj 10-15 let za vrnitev odnosov, tako ekonomskih kot vseh ostalih, na izpred čas 22.2.22, kaj šele na izpred 2013 leto.. Tako, da sem prepričan, da je ta zgodba za časa našega življenja zaključena..
JAZsemTI
01. 02. 2024 20.17
+1
Je EU v spregi z ZDA mislila, da bodo z ukrajinskim ovnom razbili Kremelj zdaj pa nam žilavi Rusi počasi puščajo kri. Po Evropi in ZDA vre in gori kot že dolgo ne nam pa servirajo novice o Severini in vanabijih iz resničnostnih šovov.
Zmaga Ukrajini.
01. 02. 2024 20.33
+0
Kajpak gre tvoji nacistični moskoviji "odlično". Rubelj noro raste "gospodarstvo" jim laufa,... ma nimaš boljšega. Moskviči so tako žilavi, da malokdo tako. Navajeni ostrih zim, zdaj nalašč zmrzujejo in hkrati trpijo še izpad elektrike in vode. To so res "kerlci", ni kaj.🤣🤣🤣
marre
01. 02. 2024 20.52
+2
Hahahaha o čem ti človek haluciniraš.. Rusija vsak dan gubi ljudi, tehniko, do sedaj so izgube za neko normalno zahodno državo nepredstavljive, ne mine dan, ko se ne vžge neka rafinerija, termoelektrarna ali kakšen drug pomemben objekt, v kar nekaj mestih in delih države so zaradi zastarele infrastrukture in sabotaž na stotisoče, ljudi ostal brez ogrevanja in to na minus 40.. Če kdo Rusi kar hitro puščajo kri.. Res je, da je Rus navajen na bedno in življenje v blatu, ampak tudi on ima neko mejo.. Zato pa sta jim v 100 letih razpadla 2 imperija..
Zmaga Ukrajini.
01. 02. 2024 20.15
-1
Orban je več kot očitno na putlerjevi listi. Tudi moskovitski mediji o njem govorijo kot o "našem človeku". Sicer je pa očitno luštno nategovat ovce s pojasnilom: "da so dobili zagotovila, da madžarski denar ne bo šel Ukrajini." Kolikšna je verjetnost, da se lahko nekdo, ki se že leta in leta svaljka po politiki in zdaj že dodobra pozna mehanizme in delovanje EU, dela tako trapastega v stilu: "sem mislil, da...."? Očitno si ne upa javno povedati kaj je res mislil in kaj je bilo dejansko ozadje njegovega ponovnega izsiljevanja unije.
nestabilen
01. 02. 2024 20.07
+6
Kmetje po Evropi moraji bit zelo veseli.Vse za Ukrajino,za njih nic.
funkytown
01. 02. 2024 19.53
+9
V bistvu samo denar iz mojega žepa za katerega garam in iz žepa vseh državljanov EU gre v neko ukrajino ki ni niti članica EU niti članica NATO in z njo nimam nobene veze. Namesto da bi se ta denar vlagal v EU, v napredek, v infastrukturo, v ekonomijo... itd.... se meče v neko vojno nesmiselno v kateri umira na stotisoče ljudi, namesto da bi strmeli da nehajo vojno bojo naš denar metali v to vojno za nedoločen čas. Mene niti malo ne briga Ukrajina, z nami nima nič, pred vojno z Rusijo je bila skoruptirana nizkotna država, zdaj naenkrat pa nas briga in je naš heroj itd... prav smešno... pa še smešni so mi ljudje tukaj kateri pravijo da se gre za našo varnost lol... mi smo v NATO, kateri ima 50x močnejšo vojsko ko Rusija, Rusija niti v sanjah nebi napadla članico NATO ker ve da bi bila popolnoma uničena njena vojska, to so take smešnice da mi še na smeh ne gre. Res nikoli ne bom kapiral zakaj lastni člani evrope podpirajo da njihov trdo prigaran denar se meče v ukrajino, israel in bilokam naokol za stvari od katerih mi nimamo popolnoma nobene koristi, samo sami sebe uničijemo počasi, res tega ne bom kapiral NIKOLI
Rains
01. 02. 2024 20.09
-6
Tako kot Rusija noče, da se ji NATO "približuje", Evropa noče, da se ji Rusija približuje. Ne vem kaj tebi tukaj ni jasno.
JAZsemTI
01. 02. 2024 20.19
+5
Evropa brez Rusije je kot dojenčica brez mamine zize - hira in umira🤔
Zmaga Ukrajini.
01. 02. 2024 20.38
-2
Res moraš biti popolnoma omejen, da verjameš temu, kar pisariš.
marre
01. 02. 2024 20.49
+0
Seveda je to potrebno.. Bližje ko je Rusija jedrni EU, večja je nevarnost za našo varnost in stabilnost.. Kot vidimo Rusija na svoje sosede na silo projecira kvazi moč, če tega ne more, potem na vsak način poskuša z destabilizacijo, financiranjem proruskih in anti EU oseb in strank, skratka na vse načine.. To je drobiž v primerjavi s tem, kakšno sranje bi imel, če bi Putler dejansko uspel v Ukrajini..
Andrej Križman
02. 02. 2024 10.10
Ja itak.Denar v Ukrajino pol ga pa se pokradejo med sabo.Glih zadnic afera 40 mil.za nabavo fantomskega orozja.Ta denar EU krvavo potrebuje za kaj bolj pametnega
March
01. 02. 2024 19.29
+10
Če nas slučajno opazuje kakšna vrsta z drugega planeta, verjetno umira od smeha...plačujemo, da se pobijamo med sabo.🤦‍♂️
Andrej Križman
02. 02. 2024 10.10
periot22
01. 02. 2024 19.19
+6
Uršula Ameriška la...a!
Armagedon1
01. 02. 2024 19.09
-5
Ruski vohun Orban deluje v interesu Rusije in ne v interesu EU. To ve že cel svet.
Kollerik
01. 02. 2024 19.49
-2
Madžarska desnica že sanja o ukrajinskem Zakrpatju....
Rookoko
01. 02. 2024 21.56
borjac
01. 02. 2024 18.13
+4
"Bratstvo i jedinstvo v Jugi", je šlo zaradi pretakanja financ neznano kam k vragu, tudi "bratstvo i jedinstvo v Eu" bo zaradi pretakanja milijard in odkritih kraj šlo k vragu.
Armagedon1
01. 02. 2024 19.21
+0
Ni res. Juga je šla v k.... zaradi srbske nadvlade in srbske želje po podreditvi takratne anti države ter želje po jugoslovanizaciji (beri srbizaciji) države. Zato jih je Srbija od Slovenije dobila po p.... Z bojanoti smo jih strtali iz Slivenije.
Kollerik
01. 02. 2024 19.33
+4
Jugo bi bilo mogoče rešiti. Slovenija in Hrvaška sta v tem smislu podali svoj predlog o preureditvi države iz federacije v konfederacijo, saj so spremembe bile nujno potrebne. Vendar je ameriški bankir Milošević s svojimi hlapci tipa Bulatović, Karadžić itd. že sanjal svojo veliko Srbijo in je ta sicer razumni predlog zavrnil.
marre
01. 02. 2024 18.11
-10
To je nekak malo več k 1€ na prebivalca EU.. Kar je z drugimi besedami popolnoma zanemarljivo.. Kar se pa napadene Ukrajine tiče, za njih je pa to razlika med življenjem in smrtjo aka Rusko okupacijo, ki pomeni prav to.. Smrt za Ukrajinski narod, državo, jezik in kulturo.. Še Američani se morjo spametovat, pa hitro zaprt oranžnega primitivca in sprejet paket pomoči, da bo lahko Ukrajina ne samo preživela ampak tudi pregnala zločinskega okupatorja iz svoje države..
Priap
01. 02. 2024 18.23
+3
Priap
01. 02. 2024 18.25
+6
Ker v Evropi živi 50 milijard ljudi, zato pa pride to 1 eur na prebivalca. Logično ja...