Tujina

Poraz parlamentarne levice na Zahodu?

Ljubljana, 16. 10. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Marko Hočevar
Komentarji
53

Zmaga SPD na zveznih parlamentarnih volitvah v Nemčiji in verjetna koalicija SPD-Zeleni-liberalci je zopet obudila upanje v vrnitev socialdemokracije kot močne in predvsem zmagovite politične sile v Evropi. V tem kontekstu je treba nekoliko bolj jasno analizirati dejansko vsebinsko politiko današnje levice.

Nemčija parlament
Nemčija parlament FOTO: AP

Zgodovina politične levice je neločljivo povezana z zgodovino razrednega boja. Socialdemokracija v Evropi v 19. stoletju je nastala predvsem kot antikapitalistični politični projekt, ki je svoje teoretske in praktične temelje črpal iz različnih radikalnih političnih filozofij. Cilj je bil jasen – odprava kapitalizma in odprava kapitalistične zasebne lastnine produkcijskih sredstev. V tem kontekstu je bil tudi boj za demokracijo povezan z bojem zoper kapitalizem – delavski razred je skozi 19. stoletje bil personifikacija ljudstva, demosa, subjekta demokracije, kajti volilno pravico so takrat imeli le najbogatejši posamezniki. Torej ideja odprave kapitalizma, identifikacija delavskega razreda kot revolucionarnega subjekta in širjenje politične demokracije so bili neločljivo povezani. 

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega 'think tank' Inštituta za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Prva svetovna vojna je v Evropi ustvarila plodna tla za prvi poskus odprave kapitalizma. Boljševiška revolucija, ki je v tistem obdobju predstavljala žarek upanja in dejansko alternativo kapitalizmu, se je iztekla v enopartijsko birokratsko diktaturo. Druga svetovna vojna je sicer omogočila širitev levega političnega projekta, toda razen ene izjeme (socialistična Jugoslavija) je real-socializem predstavljal predvsem avtoritarne politične sisteme s popolnoma nedelujočim gospodarstvom.

Takšne politične izkušnje in umanjkanje "revolucije" na Zahodu so socialistične, komunistične in socialdemokratske stranke usmerile v reformistično strategijo in k dolgotrajni "pozicijski vojni" (Gramsci) s kapitalističnim razredom. Vseskozi pa je večina levih strank ohranjala jasen antikapitalistični horizont, čeprav je bil odmaknjen daleč v prihodnost. Skozi nadaljnja desetletja se je antikapitalistična ideja počasi in postopoma skozi reformistične parlamentarne stranke preoblikovala v zagovor keynesianske države blaginje, ki je bila oblikovana le zaradi strahu kapitala pred močnim in politično organiziranim delavskim razredom – v podobi sindikatov in levih strank – ter zaradi obstoja alternative, kakršna koli je že bila. 

Prvi pomembni prelom v levici v Zahodni Evropi se je zgodil leta 1959, ko je nemški SPD na kongresu v Bad Goddesbergu v program zapisal, da ne nasprotujejo več ideji zasebne lastnine produkcijskih sredstev vse dokler ne ogroža družbeno pravičnost, kar je seveda contradictio in adjecto. Preostale stranke niso (takoj) sprejele takšne usmeritve, toda od začetka 80. let prejšnjega stoletja, ko je realsocializem zašel v krizo in ko je neoliberalizem, prek zagovora privatizacije in deregulacije kot dveh ključnih odgovorov na protislovja države blaginje, začel svoj slavni pohod, je tudi leva antikapitalistična politika v različnih podobah in oblikah zašla v krizo.

Dr. Marko Hočevar
Dr. Marko Hočevar FOTO:

Poraz socializma v hladni vojni je še dodatno razrahljal levo politiko. Vzpon Tonyja Blaira kot vodje laburistične stranke v Združenem kraljestvu je pomenil še en dodaten premik proti "sredini": neoliberalna ideologija »tretje poti«, ki sta jo začrtala Blair in njegov ideolog, znameniti sociolog Anthony Giddens, je temeljila na life-style politikah, odkrivanju identitet, počasnem krčenju države blaginje in podpiranju kapitalizma. Tretja pot je postala sinonim za politični poraz in propad leve politike v Evropi v začetku 21. stoletja. 

Različne obuditve levega političnega projekta na »Zahodu« v 21. stoletju poskušajo biti radikalne, sploh v primerjavi s tretjo potjo. Toda če nekoliko bolj podrobno analiziramo današnji politični diapazon levih parlamentarnih političnih strank na Zahodu (predvsem EU in ZDA), ki se samodeklarirajo kot demokratično-socialistične, lahko ugotovimo protislovje – socializem je negacija kapitalizma, toda v teh strankah se zelo malo govori o socializmu, kritiko kapitalizma pa je nadomestila kritika neoliberalizma kot specifične emanacije kapitalizma. Demokratični socializem je tako v bistvu sinonim za keynesiansko državo blaginje, ki je temeljila na kapitalizmu. 

Horizont dolge "pozicijske vojne" na poti proti nekapitalistični družbeni ureditvi in nekapitalističnemu produkcijskemu načinu je zamenjala ideja zadružništva in integracija le-tega v globalni trg. Ekološke teme postajajo dominantne, pri čemer je bizarno, da velikokrat kot rešitev za ekološko uničenje planeta vidijo v zeleni rasti in zelenem keynesianskem kapitalizmu. Vprašanje predstavljanja delavskega razreda je vse manj pomembno – kajti ta, po prepričanju številnih, ne obstaja več ali ga je zelo malo. Namesto delavskega razreda se naslavlja prekariat (ki se ga povečini razume ločeno od delavskega razreda). 

Poraz socializma v hladni vojni je še dodatno razrahljal levo politiko.
Poraz socializma v hladni vojni je še dodatno razrahljal levo politiko. FOTO: AP

O razrednem izkoriščanju se le redko govori. Govori se o izkoriščanju ali težkih življenjskih razmerah ljudi brez jasne navezave na razredne pozicije in na razredne neenakosti, ki so temelj kapitalizma. Ob tem pa so v ospredju teme različnih manjšinskih in identitetnih skupnosti. Podporniki današnje life-style levice so predvsem urbani, mladi, kulturniki in visoko izobraženi – lahko bi celo rekli srednji razred. Takšen preobrat desni populisti, ksenofobi, mizogini politiki spretno in vešče izkoriščajo, kajti jezo zoper kapitalizem in izkoriščanje pavperiziranega delavskega razreda kanalizirajo v sovraštvo drugih: migrantov, beguncev, manjšin itn. 

V zadnjem desetletju smo imeli več levih uspešnih in/ali navdihujočih zgodb, ki pa so vse bolj ali manj končale s porazom: Syriza v Grčiji, Sanders v ZDA, Corbyn v Združenem kraljestvu. Tudi ti projekti so se samodeklarirali kot demokratično-socialistični projekti. V tem kontekstu so bili ti poskusi vsekakor bili bolj radikalni od nemškega SPD in drugih strank neoliberalne tretje poti. Toda šlo je za politične projekte, ki so spominjali na socialdemokratske politike in ideje iz druge polovice 20. stoletja: močna država blaginje, odprava in prenehanje privatizacij, podržavljanje določenih storitev, obdavčitev najbogatejših. Čeprav so ti projekti predstavljali resen in radikalni prelom z neoliberalno politiko sodobnega sveta in odpirali prostor za določene procese emancipacije in omejevanja trga, antikapitalizma, razen v primeru določenih radikalnih delov Syrize, ni bilo na dnevnem redu.

Današnje zgodbe o demokratičnem socializmu, ki se pojavljajo v Zahodnih država, praviloma niso usmerjene zoper obstoj kapitalizma, zoper razredno izkoriščanje in zoper uničevanje planeta: namesto odprave razredov imamo zagovor obdavčitve najbogatejših, namesto radikalne redistribucije bogastva nostalgično iskanje izgubljene države blaginje, namesto radikalne antikapitalistične ekologije pa zagovor zelene kapitalistične rasti, ki ni nič kaj zelena. Danes je vse bolj očitno, da je levica, globalno gledano, vzela zares Fukuyamino napoved o »koncu zgodovine«. Antikapitalizem se je zvedel na boj za drugačen, bolj "človeški", kapitalizem. 

Zdi se, da današnji sentiment levice pomeni tudi kulminacijo stoletja "melanholije levice", kot ta koncept formulira Enzo Traverso: odpoved in žalost zaradi izgube komunistične utopije, ki se je iztekla v birokratsko avtoritarno zgodbi ter zaradi poraza v boju zoper kapitalizem. Toda tokrat je ta "melanholija" kvalitativno drugačna. Takšni projekti ostajajo na diskurzivno-samodeklarativni ravni še zavezani, do določene mere, ideji socializma kot negacije kapitalizma, toda v praksi temeljijo na odpovedi boju zoper kapitalizem. Vizija nemške SPD iz leta 1959 je med večjim delom Zahodne (parlamentarne) levice očitno zmagala. Redefiniranje leve politike se je zvedlo na sprejetje kapitalizma, trga in na kulturni boj, v katerem "levica" ne more nikoli zmagati. Od različnih oblik in vrst antikapitalizma je ostal keynesianski levoliberalizem. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komel123
16. 10. 2021 18.22
+1
Ni ga populizma, ki bi preživel na dolgi rok.
Ugovor vesti 133.člen
16. 10. 2021 15.49
+3
Poraz levičarjev v Evropi, pri nas bodo pa zmagali in mi se gremo, da smo nekaj. Ponosni nasledniki so samo še pri nas in nikjer drugje, niti v jedrni, niti v vzhodni EU.
nikhrast
16. 10. 2021 14.28
-3
Največji sovražniki socializma so pa sindikati, vsaj v Severni Ameriki, folk sam pa hoče socialo, sovraži pa socializem. Podjetni, malo brihtni, pa ambiciozni hočejo nekaj ustvariti sami, ne da jih zavira država.
tito73
16. 10. 2021 13.17
+1
Danes so zanimive demonstracije v Rimu-antifašistične.
Pepe Bol?ev
16. 10. 2021 12.23
+0
Domobrancki so si ocitno samo naslov prebrali…😂🤦🏼😂
tito73
16. 10. 2021 13.11
+3
tornadotex
16. 10. 2021 11.58
+2
Levica na zahodu in s tem komunisti izginjajo.Tudi pri nas bodo.Janša ima veliko metlo.
piljan
16. 10. 2021 12.10
+5
Super sveči,potem bo pometel sam sebe,da si drugi ne majejo rok.
piljan
16. 10. 2021 12.12
+3
piljan
16. 10. 2021 12.15
+3
mažejo rok.Strela svečarija,še tipkovnica ne mara puklavega komunajza.
biggbrader
16. 10. 2021 11.37
+2
Tanja, zadnja protagonistka, lažnjivka in izvoznica lažnjivih idej.
vrtnar01
16. 10. 2021 11.44
-1
sramota, da to veleizdajalko Slovenije sploh še omenjate in ji delate reklamo 🤮
rb63
16. 10. 2021 13.22
+1
Vašemu puklastemu v laganju ne seže niti do pet.
Energetski mesija
16. 10. 2021 13.56
+1
rb, seveda, če Gospod Janša stojo naredi
biggbrader
16. 10. 2021 11.28
-7
Evropa ni rabila 45 let, da je spoznala nekaj letno zablodo.
MeireMetran
16. 10. 2021 11.28
-4
Ljudje hočejo živet, ne pa partizanščino, pridige, parole, rekvizite totalitarizma in iz rdečih skupinskih kotlov )) "ŽRET.".
Adolph
16. 10. 2021 10.33
+0
To je poslledica brezobzirnega turbo kapitala in njene politicne stranke v Nemciji,in ne socialisticnega preobrata,tovarisi,ne sami sebi lagati . . . . .
JApajaDAja
16. 10. 2021 09.18
+5
zanimiva je primerjava izjav predsednika hr milanovića-sdp in slo pv-sds glde pravosodja, medijev...kot,da jima izjave piše isti avtor!
Korintos11
16. 10. 2021 09.32
+5
Milanovič je samo senca od SD! Na hrvaškem toti nimajo kaj za iskati, tam hara HDZ, taki narod pač.
biggbrader
16. 10. 2021 11.33
+1
Dvomim, če je Sanader (No.I. v HDZ) pokasiral že nekajkrat po nekaj let. Komunisti na Balkanu imajo še vedno "ubijalsko" moč.
jodr
16. 10. 2021 08.59
+13
Socialna demokracija je bila močna samo v Sloveniji, kjer je lahko po mili volji kradla družbeno in zasebno premoženje in bogatela na račun naroda. To je bilo obdobje razcveta nevladnih organizacij in javnega sektorja in uvoza migrantov.
Korintos11
16. 10. 2021 09.32
+2
20 let ni toliko dolga naredila kot tota vlada v letu in pol.
TheGrayMask
16. 10. 2021 09.46
+0
srebrnibreg
16. 10. 2021 09.48
+9
Za krajo družbenega premoženja se zmeni z demos kateri je v dveh letih uničil celotno gospodarstvo in privatiziral po domače pokradel tovarne katere je delavski narod gradil desetletja.
jodr
16. 10. 2021 09.50
+3
Malo si preberite zadnjo knjigo Rada Pezdirja. Priporočam.
srebrnibreg
16. 10. 2021 10.00
-1
Ti pa Pokradena Slovenija in Trilogija. Priporočam. Pezdir je pa poln pameti samo malo pred volitvami in to samo teorija brez ligike in spisobnosti svojo teorijo dokazati v dajanju.
tito73
16. 10. 2021 13.13
+1
Pezdir ali Požar isto sranje samo drugo pakovanje.
Gozdni joza
16. 10. 2021 08.30
+1
Oooo kje so že te prelepi časi, čudovito otroštvo v Titovi jugoslaviji. Danes pa vecina otrok na racunalnikih, depresivnih, še tistim nekaj ki so zunaj na igrišču se jim drugi posmehujejo
Energetski mesija
16. 10. 2021 08.42
+4
lahko še vedno podoživiš otroštvo, kupuj samo kraš čokolado, tankaj na bone, po kavo in banane hodi v Avstrijo, po kavbojke pa Italijo... nobene ovire ni da bi se vrnil v otroštvo
Energetski mesija
16. 10. 2021 08.44
+4
aja, pa SV bi lahko zgradila letalsko bazo pod (v) krvavcem, zgradila atomski bunker pod Pohorjem... kot v tvojem otroštvu
Generacija56
16. 10. 2021 09.10
+8
Ranchi, genijalno dober komentar... Za razliko od Juge, kjer je bila država samozadostna, danes lahko dobiš cepivo le še enega proizvajalca, ameriškega, tistega, ki je virus patentiral. Na Tv lahko gledaš le še enega proizvajalca fimov, ameriškega, kjer lahko vsak večer, s ponovitvami na vseh kanalih, gledaš, kako so američani porazili vse države na svetu, pobili vse ruske mafijce in vsa bitja v vesolju.Imajo najboljše policiste, snajperje, rakete, letala in nihče jim nič ne more... Veš, kaj, tudi meni se stoži po bonih, kavi iz Avstrije, kakšni veselici, plesu, družinskih izletih.... Menjali bi to vse, kar imam danes, za tiste čase.
mužik
16. 10. 2021 09.17
-2
Oooo kje so že te prelepi časi, čudovito otroštvo v Titovi jugoslaviji. IMAŠ priložnost pa se seli v Venezuelo ,tam ti bo lepo ,samo boš bolj lačen kot sit Sistem kot v bivši JUGI .
mužik
16. 10. 2021 09.21
-1
pozabil si napisati živela KPJ, živeo drug TITO
JApajaDAja
16. 10. 2021 09.25
-3
gen..56.....to bi lahko podoživel le, če bi še skresal svoja leta za-30+ !
Energetski mesija
16. 10. 2021 09.26
-3
meni pa se popolnoma nič ne toži, na tv imam 300 programov, lahko gledam kar hočem, na ulici lahko mirne duše pošinfam politike, brez da bi dobil odmaranje na eksotičnim otoku, imam malo podjetje brez straha, da bi se kdo našel in nacionaliziral (zaenkrat) družinskih izletov mi noben ne omejuje, lahko gremo kamor hočemo kadar hočemo, veselice pa plesi pa še tudi bojo...
Dante69
16. 10. 2021 09.32
+2
Ranchi depresija se da pozdravit, samo k zdravniku ne boš prišel, če nimaš šusa, maske oz potrdila, da si bolan in srečo če si sit in na toplem. Svobode v jugi pa opranci tako ne smete omenjati, ker vas zabolijo predvsem jame in pravice delavca in ljudi nasploh.
Korintos11
16. 10. 2021 09.34
+4
Generacija56
16. 10. 2021 09.38
+3
Ranchi, tudi jaz imam 300 TV kanalov. Na vseh vrtijo ISTI REPERTOAR ŽE DVE LETI! Da, ostane mi tuba, kjer lahko cedim sline ob pogledu na plaže, jahte, ki jih 99% nas nikoli ne bo videla, a sem prepotoval pol sveta... O družinskih izletih lahko samo sanjaš, ker zbrati družino, danes, je logistično, z omejitvami, ki veljajo, NEMOGOČA NALOGA! Veselice pa bodo, a šele, ko ti bodo zamenjali oba kolka, ko dobiš srčni vzpodbujevalnik in slične dosežke moderne dobe in ko bodo prireditelji sposobni zagotoviti varnostnike, gasilce in ambulantno vozilo, hahahahahaha...
Energetski mesija
16. 10. 2021 10.05
-1
bojo prej veselice, predn bom rabu vse kar si naštel, tud v jugi je bil na tv en in isti repertuar, partizanski filmi in politična nastava. če pa se sliniš po tubi o eksotičnih krajih in jahtah, pa si sam kriv, pri nas pa si lahko privoščimo, moj oče je prej garal, sedaj jaz in lahko rečem da smo si kr precej ustvarili. veliko več v RS kot pa v SFRJ, je pa treba delat, to je pa dejstvo
polikarbonatka
16. 10. 2021 10.33
+3
Ranchi,danes imaš še prekarno delo.Velik izum neoliberalizma,pa še veliko dobrot ki ti ponuja novi sistem.
biggbrader
16. 10. 2021 11.35
+0
SlobodaNE
16. 10. 2021 08.22
-13
Za Slovenijo je absolutno nujno da vlada levica.
mužik
16. 10. 2021 09.23
-10
Antikrist Anarhist
16. 10. 2021 09.42
-1
@tarakan Saj trenutna vlada je komunistična!
rob3rt
16. 10. 2021 09.49
-1
Trenutna, od 1991 do danes so brez izjeme vladale samo različne boljševiške sekte v Sloveniji.
ValterUdovernik
16. 10. 2021 10.54
+0
Grozno
16. 10. 2021 11.54
+3
Komunistični desničarji, levi fašisti, srednji nacisti, ... Mater ej, mi mamo kar zanimivo politično sceno v Sloveniji. Videno samo pri nas.
Energetski mesija
16. 10. 2021 08.20
+2
bravo zahod... rešite se dokler se lahko, drugače vas čaka Balkan
Generacija56
16. 10. 2021 08.14
+17
Levica je posvojila nekatere utopične ideale, ki v današnjih razmerah, svetu, ne preživijo. Po zahodnih mestih letajo ekstremisti z noži, politiki izkoriščajo "drugačnost" za delitve, politične pritiske, EKONOMSKE pritiske.... Levica ne bo nikoli več zmagovala. Še v koaliciji bodo cokla...
janez horvat
16. 10. 2021 08.05
+7
"Druga svetovna vojna je sicer omogočila širitev levega političnega projekta, toda razen ene izjeme (socialistična Jugoslavija) je real-socializem predstavljal predvsem avtoritarne politične sisteme s popolnoma nedelujočim gospodarstvom." KAJ SMO PA POTEM IMELI MI? NAŠ TITEJ NI BIL AVTOKRAT IN NAŠ SISTEM AVTORITAREN?
motorist_mb
16. 10. 2021 08.03
+2