Tujina

Poročilo o aferi Partygate: 'Neuspeh pri vodenju in napačne presoje'

London, 31. 01. 2022 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Dolgo pričakovano poročilo višje državne uslužbenke Sue Gray so pristojni končno predali britanskemu premierju Borisu Johnsonu, kasneje pa tudi javno objavili. Johnson se kot premier sooča z največjo grožnjo doslej, ker naj bi kljub omejitvam prirejal zabave v svoji rezidenci in pisarni na Downing Streetu 10. Do sedaj se je vseskozi upiral čedalje glasnejšim pozivom k odstopu in poslancem odgovarjal, naj počakajo na uradno poročilo višje javne uslužbenke. Ta je v svojem poročilu ugotovila, da se tovrstne zabave ne bi smele zgoditi. Odzval se je tudi Johnson, ki je dejal, da se opravičuje za stvari, ki jih "enostavno nismo naredili prav".

 

Sue Gray je v svojem dolgo pričakovanem poročilu, kjer opisuje začetne ugotovitve glede domnevnih kršitev protikoronskih ukrepov britanskega premierja Borisa Johnsona, zapisala, da je na nekaterih srečanjih in domnevnih zabavah, prišlo do resnega neupoštevanja visokih standardov, ki se pričakujejo od tistih, ki delajo v središču vlade, pa tudi standardov, ki se pričakujejo od celotnega britanskega prebivalstva v omenjenem (koronskem) času. Grayjeva je v raziskala 16 dogodkov v obdobju 20 mesecev, ki so se zgodili na Downing Streetu in drugih vladnih uradih. 

V poročilu se višja državna uslužbenka sklicuje na zahtevo metropolitanske policije, da se le minimalno omenja dogodke, ki jih preiskujejo, kar pomeni, da je bila zelo omejena pri tem, kaj lahko pove in zapiše v poročilu. 

Zabave na Downing Streetu
Zabave na Downing Streetu FOTO: AP

"Da ne bi posegala v policijski preiskovalni postopek, so mi dejali, da bi bilo primerno le minimalno sklicevanje na konkretne zabave, ki jih preiskujejo. Žal to pomeni, da sem zelo omejena v tem, kar lahko povem o teh dogodkih, in trenutno ne morem zagotoviti smiselnega poročila, ki bi vsebovalo obsežne informacije o tem, kaj vse sem zbrala in ugotovila."

V poročilu je tako med drugim na splošno ugotovila, da je prišlo do neuspeha pri vodenju in presoji

Iz poročila še izhaja, da je težko upravičiti kakršna koli srečanja v času pandemije, ko je vlada jasno prosila državljane, naj sprejmejo omejitve javnega življenja. "Vsaj nekatera od zadevnih srečanj predstavljajo resno neupoštevanje ne le visokih standardov, ki se pričakujejo od tistih, ki delajo v središču vlade, ampak tudi standardov, ki se pričakujejo od celotnega britanskega prebivalstva v tistem času," je zapisala. 

'Zabave v času zaprtja ne bi smele biti dovoljene'

Poročilo je dolgo 12 strani in pojasnjuje, da se nekateri dogodki v rezidenci na Downing Streetu zaradi omejitve javnega življenja ne bi smeli zgoditi, pa tudi pristojni ne bi smeli dovoliti, da se razvijajo tako, kot so se. Kritična je bila do čezmernega uživanja alkohola ob različnih priložnostih in v času, ko se ljudje v pretežni meri niso smeli družiti. Zapisala je, da so bile zabave pri premierju organizirane brez jasnega dovoljenja ali nadzora in da takšno početje ni primerno. 

Če potegnemo pod črto, je Greyjeva zaključila, da se je celotno prebivalstvo znašlo v nekem edinstvenem, kompleksnem času, ki od javnih uslužbencev in širše javnosti zahteva posebno pozornost. Za konec je še poudarila, da ugotavlja, da se številna od teh srečanj, ki jih očitajo Johnsonu, ne bi smela zgoditi. 

Opozicija in tudi nekateri člani vladajočih konservativcev Johnsona obtožujejo, da je lagal parlamentu o tem, kaj je vedel o zabavah v svoji rezidenci. Ločeno preiskavo dogajanja je sicer sprožila tudi policija, ki bo pod drobnogled vzela 12 dogodkov. Obstaja možnost, da bi lahko tisti, ki so se jih udeležili, vključno s premierjem Borisom Johnsonom, prejeli globo zaradi kršenja ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa.

Odzval se je tudi Johnson, ki je uvodoma dejal, da se je seznanil s poročilom in da se opravičuje "za stvari, ki jih preprosto nismo naredili prav". "Moramo se pogledati v ogledalo in se nekaj naučiti," je dodal. Dejal je še, da je bila ta pandemija težka za vse in da so ljudje res naredili vse, kar je bilo možno ter da razume njihovo jezo. "Vem, da ni dovolj, da se opravičiš." Napovedal je niz sprememb pri upravljanju na Downing Streetu, pa tudi vnovično presojo trenutno veljavnega pravilnika glede obnašanja javnih uslužbencev. V prihodnjih dneh naj bi sledilo še več naznanil z namenom izboljšanja delovanja vlade. "Razumem in bom ukrepal," je dejal po poročanju britanskega BBC.

Nanj se je obrnil vodja liberalnih demokrati Sir Ed Davey, ki je dejal, da ne najde s katero bi lahko opisal izgube življenje med pandemijo, s katero se je rečalo na tisoče ljudi, medtem ko se je premier zabaval. Davey je Johnsona vprašal, ali mu je sploh mar za "ogromno škodo", ki jo je povzročil in ga tudi on ponovno pozval k odstopu. Premier mu je odgovoril, da mu je zelo mar za škodo in javnost pozval, naj počakajo na rezultate policijske preiskave in pred poslanci zatrdil, da ostaja na položaju.

"Premier nas je imel za norce," pa je bil kritičen vodja laburistov Keir Starmer. Govoril je o besu in celo krivdi, ki so jo mnogi ljudje v državi občutili med pandemijo. Pravi, da to ni prav, da se ljudje tako počutijo, saj so s spoštovanjem pravil rešili nemalo življenj, medtem, ko premier ni ravnal primerno. Dodal je, da je premier "človek brez sramu", ker ni odstopil zaradi obtožb in da vsi, ki so vpleteni v škandal "degradirajo sebe in svoje urade ter rušijo vez zaupanja med vlado in javnostjo". 

Spomnimo, v Veliki Britaniji so potekale prepovedane zabave – do sedaj so jih razkrili že sedemnajst, potekale pa so na Downing Streetu 10 in na nekaterih ministrstvih v času treh strogih zaprtij države oziroma covidnih karanten, ko zabav ne bi smelo biti. 

Po zadnjih razkritjih so se pozivi k odstopu predsednika britanske vlade še okrepili. Naj Johnson odstopi, je znova zahteval tudi vodja laburistov Starmer. Da so bila pravila za takšne dogodke jasna, pa je poudaril tudi zunanji minister v senci David Lammy, ki je dejal, da je zabava ta pravila kršila. "Zakaj bi bila pravila za predsednika vlade drugačna, kot so za druge prebivalce?" je vprašal.

Downing Street je sicer že priznal, da se je osebje 19. junija 2020 za kratek čas zbralo v kabinetu: "Skupina osebja, ki je tisti dan delala na številki 10, se je po sestanku na kratko zbrala v kabinetu, da bi premierju čestitala za rojstni dan." Ob tem so dodali, da so se osebe v kabinetu zbrale le za 10 minut. Kot poroča ITV, pa se je dogodka kljub temu da je bilo mešanje gospodinjstev v zaprtih prostorih v tistem času prepovedano, udeležilo 30 oseb. Po poročanju medijev naj bi srečanje organizirala premierjeva žena Carrie Johnson.

Da se je udeležila omenjenega dogodka, je priznala tudi notranja oblikovalka Lulu Lytle, a je ob tem dejala, da je bila tam le za kratek čas, ko je čakala na pogovor s premierjem o prenovi stanovanja na Downing Streetu.

Zvečer naj bi Johnson družinske prijatelje gostil tudi v premierjevi uradni rezidenci, vendar pa so z Downing Streeta to zanikali, češ da gre za izmišljotino. "Tistega večera je premier skladno s pravili manjše število družinskih članov gostil zunaj," so dodali.

Gre za zadnjega v nizu dogodkov, ki so se v času strogih covidnih ukrepov pripetili trenutni vladi. Med njimi sta tudi zabavi na Downing Streetu, ki sta se odvili dan pred pogrebom princa Filipa aprila lani in vrtna čajanka.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Banion
31. 01. 2022 21.54
Počivalšek je, v času vsesplošnega zaprtja, v gostilni pil vodo in se mu še opravičiti ni bilo treba
jbtjbt
31. 01. 2022 19.17
+5
Tudi Beovička je imela v prvem valu fešto z 50 ljudmi,mi pa doma v kletkah.In,a ji kdo kej more???????
vvvilice
31. 01. 2022 19.13
+2
Tudi gospod Boris J. je del hišice iz kart, ki se sedaj ruši. Čas je že. Dol z okupatorji.
marina1004
31. 01. 2022 19.12
+2
Dober je za butaste angleze
vvvilice
31. 01. 2022 18.41
+1
Lestvica zaupanja se je precej spremenila. Povsem na dno so padli politiki, zdravniki so močno zdrknili navzdol, novinarji uradnih medijev so med njimi vmes, policaji so ravno tako globoko na dnu. Pravniki se nekako borijo s sredino lestvice. K sreči pa gasilci in reševalci zavzemajo vrh zaupanja ljudstva. Sedaj pa se dvigajo vozniki tovornjakov! Na njih je upanje za svobodo!
SnowmanR
31. 01. 2022 18.11
+1
Angleži prikrivajo svojo nesposobnost z vmešavanjem v Ukrajini... Kaj ste ugotovil da ne bo šlo z Vladimirjem kot so začrtal... 😂😂😂
Walter Pravicek
31. 01. 2022 18.10
+2
Johnson+mlada ženička pomeni bunga-bunga celo noč.Še dobr,da ni Berlusconija povabu!
Nace Štremljasti
31. 01. 2022 18.03
+3
je tudi elizabeta plesala na štangi ki jo je držal filip to je moralo biti noro,če je pa spustila vodo je filip pa verjetno ponorel to je bila verjetno nora zabava,čarles in kamela sta pa vlečko vlekla sam prašam
vvvilice
31. 01. 2022 17.42
+6
"Kako veš, da politik laže?" "Ustnice premika!"
vvvilice
31. 01. 2022 17.41
+4
Sploh ne vem zakaj ga še gledajo z njegovimi brezveznimi izgovori in opravičili. Če bi bil dec, bi odstopil. Je pa prototip politika, to pa je res, vse zame, za druge me pa ne briga. Samo da sem na konju!
ap100
31. 01. 2022 17.33
+3
kaj se sekira, gotovo je kje še kakšen žur
ho?emVšolo
31. 01. 2022 17.30
+7
Jonson se spremeveda kot Vizjak in stranka NSi, ki je čakala v neskončnost za pojasnilo ministra. Bomo videli, kako demokracija deluje na otoku. V Sloveniji pač ne.
Kopriva60918022
31. 01. 2022 17.28
+1
že 2 tedna čakam članek: "VB ukinja vse Covid ukrepe" PCT bo preteklost, maske bodo preteklost...očitno ga ne bom dočakal..tovrstne "afere" so zgleda posledica takšnih političnih odločitev...
bandit1
31. 01. 2022 16.42
+5
Pa ta tip bi laho igral v risankah. Ga ni opazu še noben producent?
biggie33
31. 01. 2022 16.27
+14
V angliji so imeli zabave, pri nas pa seminarje s prleškimi sendviči in vodo..
vvvilice
31. 01. 2022 16.18
+19
Seveda, oni so imeli prave informacije o "smrtonosnem" virusu in so se lahko družili. Narod so pa zapirali. Banda. Politiku ne verjemi ama nič.