Tujina

Poročilo o vladavini prava: v Sloveniji skrb vzbujajoče grožnje novinarjem

Bruselj, 30. 09. 2020 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
570

"Grožnje novinarjem so še posebej skrb vzbujajoče v Bolgariji, na Hrvaškem, v Sloveniji in Španiji," je po informacijah portala Politico zapisano v poročilu o vladavini prava, ki ga bodo v Bruslju predstavili danes. Poročilo je odziv Komisije na zastoj v procesu po 7. členu pogodbe EU, ki ga je Unija sprožila zaradi očitanih kršitev vladavine prava na Poljskem in Madžarskem, in v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic kršiteljici.

V poročilu opozarjajo na grožnje novinarstvu.
V poročilu opozarjajo na grožnje novinarstvu. FOTO: Shutterstock

Evropska komisija bo objavila poročilo o vladavini prava, ki že vnaprej dviguje veliko prahu – tudi v Sloveniji. Kot poroča spletni portal Politico, naj bi bila naša država omenjena v kontekstu omejevanja medijske svobode. "Grožnje novinarjem so še posebej skrb vzbujajoče v Bolgariji, na Hrvaškem, v Sloveniji in Španiji," so po njihovih informacijah ugotovili v Bruslju.  

Poročilo je odziv Komisije na zastoj v procesu po 7. členu pogodbe EU, ki ga je Unija sprožila zaradi očitanih kršitev vladavine prava na Poljskem in Madžarskem ter v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic kršiteljici. Kot piše Politico, bo precej kritično. Tako naj bi opozorili, da se Evropska unija v nekaterih članicah sooča z resnimi izzivi ter da obstajajo primeri, ko je zaščita pravne države na preizkušnji. Določene države so kot problematične omenjene večkrat, posebej je izpostavljena grožnja neodvisnosti sodstva na Madžarskem in Poljskem, toda – dodajajo – izzivi obstajajo tudi v drugih državah, pri čemer so izpostavljene Bolgarija, Romunija, Hrvaška in Slovaška. 

V zvezi s poročilom sicer odmeva poziv predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, naj odstavi podpredsednico Komisije, komisarko za vrednote in preglednost Vero Jourovo. Ena ključnih oseb pri pripravi poročila ga je namreč žalila z izjavo, da na Madžarskem nastaja "bolna demokracija". A iz Bruslja so sporočili, da ji predsednica Komisije povsem zaupa. 

Kaj je že znano? 

Evropska komisija je osnutek poročila Sloveniji predala že konec avgusta, vlada pa je sredi septembra v Bruselj poslala odziv nanj.  

Poročilo je, smo takrat pisali, do Slovenije kljub določenim opozorilom razmeroma pozitivno. Omenja pa težave policije in tožilstva, nizko zaupanje v sodstvo zaradi vmešavanja vlade, politikov in interesov ter dolžino in neuspešnost preiskav zaradi pomanjkanja virov. Omenja pa tudi pomanjkanje ustreznih pravil, ki bi urejala konflikte v medijskem prostoru. Gre za navzkrižje med političnimi strankami in lastniki medijev.  

Dvojni standardi?

Postopek po sprožitvi 7. člena je vmes, kot omenjeno, skoraj zastal, domnevno zato, ker med državami ni bilo prave volje za ukrepanje proti dvema članicama. Vprašanje vladavine prava se je nato znova znašlo v središču zanimanja javnosti poleti ob sprejemanju svežnja za obnovo Evrope po pandemiji koronavirusne bolezni. Takrat so (neuspešno) predlagali, da bi EU finančna sredstva vezala na spoštovanje vladavine prava. 

Predlogu sta, pričakovano, najglasneje nasprotovali Madžarska in Poljska, po nekaterih informacijah pa naj bi se jima pridružila tudi Slovenija. Spomnimo. Bruseljski dopisnik britanskega Financial Timesa je na Twitterju takrat zapisal, da se omenjene tri države "upirajo sistemu, ki bi povezal denar s spoštovanjem temeljnih pravic",in dobil odgovor Janeza Janše: "Narobe. Želimo samo to, da za vse veljajo enaki standardi. Za Poljsko, Slovenijo, Luksemburg, Madžarsko, Nemčijo ... Enaki standardi glede neodvisnega sodstva, medijev, svobode govora ... Nikakor nikjer ne podpiramo selektivnega pravosodja in dvojnih standardov." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Evropski parlament je sicer že januarja z veliko večino glasov ugotovil, da "se je položaj tako na Poljskem kot tudi na Madžarskem po sprožitvi 7. člena Pogodbe o EU poslabšal". "Dejstvo, da Svetu ni uspelo učinkovito uporabiti 7. člena, dodatno spodkopava celovitost skupnih evropskih vrednot, medsebojno zaupanje ter verodostojnost EU kot celote," so takrat opozorili poslanke in poslanci. Besedilo prav tako poziva Evropsko komisijo k uporabi vseh orodij, ki jih ima na razpolago, za preprečitev kršenja skupnih vrednot, kot so hitri postopki za ugotavljanje kršitev evropske zakonodaje ter predlogi začasnih ukrepov pred Sodiščem EU.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (570)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nidani
30. 09. 2020 19.24
+2
Če se kdo sprašuje, kako se je takrat lahko povzpel nacizem, je sedaj priložnost, da se ozre naokoli! To je to!
riss
30. 09. 2020 16.18
-7
Imamo leva medija RTV SLO in POP TV, ter desnega NOVA TV. Omenil sem najbolj ekstremna odklanjanja. Baje pogosto grozijo novinarjem NOVA TV, zato me zanima, če grozijo komu tudi iz omenjenih levih medijev in kdo grozi??
riss
30. 09. 2020 16.14
-4
Ni mi znano, da so kakšnega novinarja preganjali, kar se tiče te vlade. Zato se naj javi tisti, ki imajo kakršnokoli slabo izkušnjo.
riss
30. 09. 2020 16.12
-4
Naj se javijo novinarji, katerim so grozili in kdo naj bi jim.
mmickica
30. 09. 2020 16.11
-5
A v Sloveniji da so groznje novinarjem skrb zbujajoce??? Ne mi rect! Ti nasi pisuni lahko pljuvajo po komrkoli brez posledic, pa se ne zgodi nic. Kako pa je potem v Franciji, ki je ne vidim na tem seznamu??? Tam novinarje celo pobijajo, ce me spomin ne vara!? To vladavino prava si je levica v EU malce prikrojila se mi zdi in kar je najvecja sramota, da nasi levicarji v Bruslju blatijo naso, torej svojo vlado! Absurd brez primere in toliko o tem, koliko jim je mar za Slovenijo... Absolutno nic, gre se jim le za svoje tszadnje!
mosqito
30. 09. 2020 15.44
-5
SLOVENIJA JE PONOSNA, DA IMA KONČNO SPET VLADO JANEZA JANŠE. 🇸🇮🇸🇮🇸🇮
mosqito
30. 09. 2020 15.43
-8
ŽIVEL JANŠIZEM...!!!🇸🇮🇸🇮🇸🇮
bovin
30. 09. 2020 15.01
+2
Poročilo , kot bi ga pisala Blaž Zgaga in Mazej Šurc.
pravisprehajalec
30. 09. 2020 14.15
-8
Ultra levičarki komunist Denebolić spodaj se posmehuje, ker so mi Levičarji dali ime Ibro in da sem balkanec. Kot da sem s tem nekaj manjvrednega? je slovenski levičar morda prikriti rasist, kljub svojemu internacionalizmu in domnevni enakosti? Tako kot pri Orwellu? Da so vsi enaki, le nekateri so bolj enaki od ostalih. Je tako levičarji? Orwell vas je prečital.
puspan
30. 09. 2020 14.28
-3
Kakšne skrbi vzbujajoče novice neki. Za laži, ki jih pišejo, naj jim plačajo tisti, ki jim verjamejo, jaz že ne.
Berenika
30. 09. 2020 14.44
+8
Novinarstvo v službi "Bolnih sil" fašizma in domobranstva, ki so vojno že zgubili, pa še večkrat jo bodo, je fašistično diktatorski koncept vloge novinarstva in medijev v družbi, ki je že imela totalen poraz, kapitulacijo. Za nacistično geslo "En Narod, En Imperij, En Vodja" so bili domobranci gluhi na oba ušesa, najbolj pa na srednje, saj bi "avantgardo" prevzelo nemštvo, njihova narodna izdaja bi botrovala k popolnem izbrisu naroda, sami izdajalci bi pa verjetno v kloniranje vnesli nemške avantgardne gene. Svoboda govora in pisanja bi bil torej korak naprej v razvoju samo ene družbe, njen cilj bi pa bil brezlastninska in brezrazredna družba Marxovega kamenodobnega človeka. Tako pravi sprehajalec po zaprtem oddelku mentalne ustanove razvija svojo kamenodobno družbo.
Berenika
30. 09. 2020 14.50
+7
"Ibro in da sem balkanec. Kot da sem s tem nekaj manjvrednega?" Je balkanski desničar morda prikriti rasist, kljub svojemu internacionalizmu in domnevni enakosti? Kajti napisal si: "Ime: Pepić priimek: Bolcanović".
pravisprehajalec
30. 09. 2020 15.05
-7
Danebolić, Novinarstvo v službi "zdravih socialističnih sil" je povsem enakovredno novinarstvu pod delavskim socializmom in fašizmom. Ker vsak socializem razvije enak slog poročanja in medijske svobode, značilen za vse socializme. Takšnega na liniji progresa. Odpade medijska svoboda pri levičarjih v skladu z leninističnim konceptom svobode govora in tiska v družbi, kjer so na oblasti "zdrave sile". Zakaj bi nekdo imel svobodo govora in tiska, če pa zdrave sile v družbi določajo smernice le tega? Nepotrebno, kot je ugotovil že vaš Lenin.
pravisprehajalec
30. 09. 2020 15.06
-6
Kot balkanec, Danebolić, pač pišem v jeziku okolja, v katerem je mekani ć nekaj povsem običajnega. Te morda to moti?
Berenika
30. 09. 2020 15.24
+7
Torej ne boš odgovoril na vprašanje, ki sem ti ga zastavila že trikrat, zakaj namreč zagovarjaš pedofilijo. Intimna opcija? Saj to ni nič kaj takega. Večinoma nevropsihiatrija zanika možnost ozdravitve, ker gre za gensko deklinacijo. Morda zato po pravnomočni kazenski sodbi kazen prestajaš doma, v tako rekoč hišnem priporu, kjer od jutra do mraka visiš na portalu prav poklican od Boga s svojim bibličnim razlaganjem. Ugotovitve sodnih izvedencev psihiatrične stroke me pa prav nič ne motijo. Kar sedi na portalu. Do smrti.
Paskakvali
30. 09. 2020 13.52
+11
Domobranska kletna eskadrilja na okopih.......
puspan
30. 09. 2020 14.31
-5
Paskakvali, se bojiš, da boš ti tudi penzjon po fotru izgubil? Pri Karitas se prijavi v vrsto, da boš župco dobil.
mosqito
30. 09. 2020 13.44
-8
Neskončno sem hvaležen staršem, da so me vzgojil v Desničarja.
mosqito
30. 09. 2020 13.41
-7
LEVNUHI so kot stekle lisice.... vodi jih virus sovraštva, egoizma, večvrednosti, ....skratka v glavah imajo virus več vrednosti in idiotizma. NEOZDRAVLJIVO.
Castrum
30. 09. 2020 13.39
-8
@bojanF, v zgodovini Slovenije je bil najvišji index medijske svobode med leti 2004 in 2008. Takrat je Slovenija dosegala mesta med 20im in 22im. ...Potem pa je začela kampanija 571 in užaljena pisma "resnice" v Bruselj. Od takrat Slovenija rapidno pada ....Še najslabše rezultate v zadnjih 10ih letih smo imeli pod Cerarjem in Šarcem:)))....Kako pravijo? Podatki ne lažejo....
poneumljanje
30. 09. 2020 13.41
+6
Castrum
30. 09. 2020 13.54
-7
Seveda je enostavno preveriti podatke. No, enostavno je tistemu, ki je funkcionalno pismen, angleško seveda. No in ker je stari dobri Castrum pošten in fejst fant, ti pomaga razširiti obzorja. Enostavno v brskalnik vtipkaj "Worldwide Press Freedom Index" in na koncu dodaj letnico za tisto leto, ki te zanima. Bo šlo? Če ne sporoči, bom narisal:)))))
pravisprehajalec
30. 09. 2020 14.37
-8
Resnica Levičarja ne zanima. On pozna svojo "resnico". Moteče elemente pa odstrani, kot nas uči zgodovina.
Berenika
30. 09. 2020 14.52
+10
Resnica Desničarja ne zanima. On pozna samo resnico Vodje. Moteče elemente pa odstrani v taboriščih, kjer "delo osvobaja", kakor nas uči zgodovina.
pravisprehajalec
30. 09. 2020 15.07
-8
Taborišča in Gulage so uvedli narodni delavski socialisti in komunisti. Levičarji.
Berenika
30. 09. 2020 15.27
+10
Hitler, Mussolini, Stalin itd. vsi so bili levičarji. Verjetno si ti sam napisal nov izvod biblije in iz nje to citiraš, ali imate pa tam na zaprtem oddelku res neko noro literaturo. No, saj, norcem norost.
puspan
30. 09. 2020 16.27
-6
Koliko motečih elementov je komunizem imel, se lepo vidi, da še do danes ni uspelo vseh dokopati in to 75 let od dneva, ko je bilo konec vojne.
puspan
30. 09. 2020 16.33
-5
Za levičarje se je vojna začela šele na koncu, ker so se pred tem raje skrivali v luknjah. Res pa je, da so bili zato tudi bolj uspešni kasneje.
pravisprehajalec
30. 09. 2020 18.08
-4
#Hitler, Mussolini, Stalin itd. vsi so bili levičarji. # Seveda so bili, saj so sami to trdili. Kdo pa si ti pa tvoja sekta pravovernih, da bo pa ona odločala kdo je bil in kdo ni bil oziroma kdo je in kdo ni. Imaš kakšne reference?
pepi bolcev
30. 09. 2020 13.34
+11
Monty. Se lepo vidi komu se trga k nevzgojenemu otroku, ki ne dobi igrace.
Common_sense
30. 09. 2020 13.28
-14
Levičarjem se dobesedno trga. T-R-G-A. Ko steklemu psu na ketni. Ogabno.
poneumljanje
30. 09. 2020 13.42
+17
Zakaj hodiš cvilit in žalit na ta portal? Nora 24 te zelo pogreša !
flamengo
30. 09. 2020 13.18
-9
Edina grožnja novinarjem pri nas v zadnjem času je bila ko je albanski priseljenec grozil Jožetu Možini, da ga bo povozil. Sodna in novinarska srenja se ni zganila. Hinavci
Berenika
30. 09. 2020 13.22
+7
Common_sense
30. 09. 2020 13.23
-15
Čestitke za nesovražni govor:) Kar tako naprej.
Berenika
30. 09. 2020 13.29
+15
Monty, zakaj sovražen? Možina spada med domobrance, torej te, ki verjetno sami sovražijo lastni narod, sicer ne razumem zakaj bi ga izdali. Aha, zdaj sem se spomnila, ti si tisti veliki cenzor, "požigalec knjig", ki si si pod člankom o cenzuri Mladinske knjige mukoma izboril preko petsto minusov. Ja, vsekakor čestitke.
puspan
30. 09. 2020 16.34
-6
ina5785
30. 09. 2020 16.47
+5
flamengo - Joooj čuj, kaj pa če mu je jašari grozil. . . . . . . . . ?????????
mosqito
30. 09. 2020 13.16
-10
Levnuharski pisunčki,so kot on faliran JENULL.....samo jokcanje in zdraharstvo...ko jim nekdo resnico v čelo nabije,pa JOKCAJO in tožarijo...CELO TAM JOKCAJO, KJER SO VČASIH PLJUVAL...,PO BRUSLJU. SICER PA NIČ NOVEGA...RDEČI FAŠI ZBLOJENCI.
pepi bolcev
30. 09. 2020 13.13
+13
Jansa poveca javni sektor s starimi kadri, ki bodo se naslednjih 25 let lahko greli riti na nas racun in domobrancki vsi veseli!
pepi bolcev
30. 09. 2020 13.12
+7
Domobrancki zagovarjajo SD?! Kaj bomo se docakali v tem fasisticnem obdobju??
Common_sense
30. 09. 2020 13.06
-2
Napadi na medije? Evo vam napad na medije. Lastnica Mediane Janja Božič Marolt – delna lastnica slovenske podružnice AGB Nielsna od RTV Slovenija posredno zaslužila več kot devet milijonov evrov! Dokazano. Obenem je družinska prijateljica z direktorjem Pro Plusa (Vrabcem), ki pobira 80% oglasnih prihodkov v Sloveniji. In na vzorcu 500 ljudi "ustvarja" javno mnenje. Ena zadnjih domislic je bila njena - da je koruzni Šarec politični "Luka Dončić". Res so ubogi naši mediji. Res. Ubožčki. V bistvu so pa banda.
Razumnež
30. 09. 2020 13.09
-9
Common_sense
30. 09. 2020 13.10
-4
Common_sense
30. 09. 2020 13.20
-6
Pepček: :)))) Saj bo vse v redu....Pomiri se.
Common_sense
30. 09. 2020 13.22
-8
aja Pepe, en majčken zastonj nasvet. Ko zanikaš, se v slovenščini vedno uporabi rodilnik, oz. drugi sklon. Torej reče se "Ničesar ne veš". Tožilnik na tem mestu ni primeren. Ker sicer se smešiš ob tem, ko ste levičarji bojda blazno izobraženi in oh in sploh....Sedaj pa, adijo. papa.
pepi bolcev
30. 09. 2020 13.39
+12
Ja Monty, priznam, sem ze veckrat, da mi rodilnik dela tezave. Vidis v tem je razlika med nama..