Tujina

Poročilo odbora Sveta Evrope izpostavlja nasilje varnostnih sil v BiH

Strasbourg, 14. 09. 2021 17.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odbor Sveta Evrope za preprečevanje mučenja ter nečloveškega ali ponižujočega ravnanja ali kaznovanja je objavil poročilo svojega periodičnega obiska v Bosni in Hercegovini, v katerem izpostavlja nasilje varnostnih organov v BiH. Ob tem je odbor BiH pozval, naj odpravi "zlorabe, ki jih izvajajo policisti".

Poročilo CPT navaja, da je delegacija odbora prejela številne navedbe fizičnih in psihičnih zlorab, ki so jih nad zaporniki izvajali organi pregona Federacije BiH.

Resnost navedb o zlorabah, kot so falaka (udarci po podplatih), posilstva z gumijevkami in navidezne usmrtitve s pištolo, bi lahko po mnenju odbora že pomenila mučenje, opozarja odbor v poročilu in dodaja, da so zaporniki tudi navajali, da so jih policisti pretepali z rokami, lesenimi palicami in električnimi kabli. Tovrstno prakso naj bi izvajali predvsem kriminalistični inšpektorji in pripadniki enot za posebne intervencije, da bi od osumljencev kaznivih dejanj izsili priznanje.

Poročilo še posebej izpostavlja nasilje policije v dveh kantonih BiH, in sicer v kantonu Sarajevo in v Hercegovsko-neretvanskem kantonu. Za Republiko Srbsko poročilo navaja, da so zabeležili manj navedb o zlorabah policije kot v letih 2012 in 2015.

"Potrebni bi bili rigorozni ukrepi, s katerimi bi spodbujali spremembo," navaja poročilo. Odbor SE pri tem predlaga uvedbo avdio- in videosnemanja policijskih pogovorov z osumljenimi ter pravi, da bi bilo treba zagotoviti temeljitost in zaupnost zdravniških pregledov priprtih kriminalnih osumljencev.

Bosanska policija
Bosanska policija FOTO: Shutterstock

Poročilo tudi navaja, da preiskave policijskih zlorab niso bile učinkovite, saj niso bile izpeljane pravilno, pa tudi temeljito ne, ter da jih ni mogoče imeti za nepristranske in neodvisne. Policija v BiH po navedbah CPT tudi ne spoštuje v celoti pravice do odvetnika, otožen je dostop do zdravnika, izjema so nujni primeri.

Poročilo posebej izpostavlja razmere v zaporih v Sarajevu in Mostarju, kjer so zaporniki v svojih celicah zaprti tudi do 23 ur dnevno, ženske zapornice pa pogosto nimajo rednega dostopa do zunanjih prostorov in kopalnic. Tudi zdravstvene oskrba zapornikov je v teh zaporih slaba.

V zaporu v Banjaluki je odbor na drugi strani v primerjavi s prejšnjimi obiski zabeležil izboljšanje ozračja med osebjem in zaporniki. Kot pozitivno poročilo izpostavlja odprtje posebne bolnišnice za forenzično psihiatrijo v mestu Sokolac in hkrati priporoča stabilno financiranje ustanove.

Pristojne oblasti BiH so v odgovoru navedle podrobne informacije, posebno o ukrepih nekaterih policijskih agencij, ki so sobe za zaslišanje osumljenih opremile z opremo za avdio- in videosnemanje, ter izobraževanje kriminalističnih inšpektorjev o vodenju preiskovalnih pogovorov. Prav tako so sprejeli ukrepe za izboljšanje materialnih pogojev in režimov v zaporih ter povečali število osebja v zaporih.

CPT je bil na obisku v BiH od 11. do 21. junija 2019.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
14. 09. 2021 20.38
+1
Birokrati so dve leti pisali poročilo?
agent.brinko
14. 09. 2021 19.32
+5
ne podpiram nasilja, pa vendar zapor je zapor in ne hotel. več jim nudiš, več hočejo imeti. Primejava = Slovenija. tudi v obljudeni državi, ki poka od demokracije in svoboščin v ZDA, so eni največjih kršiteljic človekovih pravic.