Tujina

Poročilo o pokolu v teksaški osnovni šoli ugotavlja sistemske napake oblasti

Uvalde, 17. 07. 2022 22.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poročilo o streljanju v šoli Uvalde v Teksasu, v katerem je bilo ubitih 21 ljudi, je pokazalo "sistemske napake in izjemno slabo odločanje" tistih, ki so sodelovali pri odzivu. Več napak so v 80 straneh poročila odkrili tudi pri šoli. 18-letni strelec je 24. maja ubil 19 otrok ter dva učitelja.

Predhodno poročilo odbora predstavniškega doma zvezne države Teksas so pred objavo najprej prejele družine žrtev streljanja v teksaški osnovni šoli Rodd, poroča BBC. Poročilo podrobno opisuje ravnodušen pristop oblasti na kraju dogodka.

Odbor, ki je preiskoval pokol v šoli, je prepričan, da je poročilo na skoraj 80 straneh najpopolnejši opis dogajanja med napadom in po njem. Med drugim ugotavlja tudi, da šola ni bila ustrezno pripravljena na nevarnost oboroženega napadalca ter da je imela navado, da je vrata pustila odklenjena ali priprta. To je sicer v nasprotju z varnostno politiko šolskega okoliša.

Strelski pohod v teksaški osnovni šoli.
Strelski pohod v teksaški osnovni šoli. FOTO: AP

Ugotavljajo, da je večina žrtev umrla prav zaradi teh napak, še preden so v stavbo stopili reševalci. "Od približno 142 nabojev, ki jih je napadalec izstrelil znotraj stavbe, je skoraj gotovo, da jih je več kot 100 izstrelil, še preden je v šolo stopil kateri koli policist," so zapisali v poročilu.

Dogajanje v šoli v času pokola so podrobno razkrili tudi posnetki nadzornih kamer, ki so prikazovali postopanje policistov na hodnikih šole. Storilec je bil tako z žrtvami zaprt več kot uro, preden so ga onesposobili. Na dan pokola je bilo v šoli 376 reševalcev različnih enot. Šef policije šolskega okrožja Pete Arredondo je bil zadolžen za intervencijo intervencije na šoli. Junija je bil poslan na administrativen dopust, kasneje pa je s položaja tudi odstopil.

"K večjemu številu smrtnih žrtev bi lahko prispevalo tudi pomanjkanje vodstva, saj so poškodovane žrtve na pomoč čakale več kot eno uro, napadalec pa je v tem času še naprej občasno streljal," še piše v poročilu, ki še dodaja, da nihče od odgovornih ni prevzel pobude.

Medtem ko poročilo močno kritizira organe pregona, pa ob tem izpostavlja, da ne morejo nikomur razen napadalcu "pripisali zlonamernost ali zle motive".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
18. 07. 2022 15.28
Me ne preseneča, da je odgovornost na obeh straneh. Zaklenjena vrata niso rešitev, saj onemogočajo izhod v sili.
JohannDoe
18. 07. 2022 09.24
+1
In sploh se nas neposredno ne tiče, ne tako ne drugače. Toliko se nas tiče kot indijska ritualna posilstva. Bi mogoče šli še tisto opisovat v detajle in v epizodah, da nam pridejo v kri in jih začutimo ter se najdemo v njih, vsak po svoje? Jaz sicer najbrž nisem ciljna publika, tako da ne mene poslušat.
User1538643
18. 07. 2022 09.24
Tole niso sistemske 'napake', ampak diskrepancija med lažmi, ki jihvtrosijo prebivalstvu, in sebi, o sebi, ter dejstvi in stanju stvari v realnosti.
JohannDoe
18. 07. 2022 09.12
+3
Kaj pa ono, da intenzivno pisanje o nečem spreminja ljudi in vzpodbuja posnemovalce? Tega si nisem jaz izmislil, tudi Američani in oblasti o tem debatirajo. Tole žvečite že dva meseca in še vedno se vam zdi, da je premalo intenzivno. Kdaj bo dovolj intenzivno?
IKOSS
18. 07. 2022 09.28
O tem, da prisotnost določene teme v medijih lahko poveča število incidentov, so bile delane analize, ki so ta fenomen potrdile!
IKOSS
18. 07. 2022 08.03
+2
Običajno je, da hujše posledice vedno povzroči sosledje vrste posameznih dogodkov. Ko takšen incident analiziramo, je treba preizkavo zasnovati dovolj široko. Ta se je v šoli začel s tem, ko je napadalec z vozilom zletel v jarek ob tej. Popolnoma jasno je postalo, da gre za napad v trenutku, ko je streljal na dva zaposlena šole, ki sta mu želela pomagati. Ker se mu nista bila sposobna učinkovito upreti, sta pobegnila, storilec pa je lahko vstopil v poslopje šole, s tem pa se je kompleksnost posredovanja izjemno povečala. Ob incidentu z aktivnim strelcem doktrina veleva, da se 1. poizkusi storilca čim hitreje nevtralizirati, 2. v kolikor to ni mogoče vsaj zaplesti v spopad (odvzeta sposobnost manevra in odvzeti čas), 3. v kolikor tudi to ni mogoče, vzpostaviti parametr na način, ki omogoča neposredno opazovanje storilca in njegovo morebitno nevtralizacijo, v kolikor se za to pokaže priložnost. V nasprotju s tem so se policisti odločili za takojšen umik po prvem stiku s storilcem in zgolj zavarovanje širšega parametra! Eden od razlogov za neuspeh je bila tudi neustrezna izvedba taktičnega premika po hodniku in zavarovanje osvojenega položaja. Ravnanje policistov kaže na veliko pomankanje ustrezne usposobljenosti za izvajanje tovrstnih taktičnih nalog! Nedvomno je krivda za smrti na strani napadalca, žal pa policisti niso uspeli preprečiti nekaj žrtev, ki bi jih z ustreznejšim ravnanjem lahko. Vsekakor je zaželeno, da se iz tega incidenta potegne nekatere zaključke in tako v bodoče izboljša odziv na takšne incidente.