Tujina

Poročilo: voditelje Libanona opozorili na nevarnost eksplozivov v pristanišču

Bejrut, 11. 08. 2020 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Neža Pušnik, A.K.
Komentarji
27

Kot razkrivajo dokumenti, so libanonski varnostni organi že prejšnji mesec opozorili premierja in predsednika na več kot 2750 ton amonijevega nitrata, ki je bil v skladišču bejrutskega pristanišča. Izpostavili so varnostno tveganje in možnost, da morebitna eksplozija uniči prestolnico. Na družbenih omrežjih še vedno krožijo pretresljivi videi eksplozije, med drugim tudi para, ki je posnel dogajanje z balkona le 600 metrov oddaljenega stanovanja. V prestolnici so se z minuto molka, natanko teden dni po uničujoči eksploziji, poklonili žrtvam tragičnega dogodka.

V Bejrutu se je danes več tisoč ljudi udeležilo shoda na prizorišču, kjer je pred tednom dni odjeknila silovita eksplozija, ki je razdejala libanonsko prestolnico. Ministrstvo za zdravje je medtem sporočilo, da je tragedija terjala 171 smrtnih žrtev.

Libanonci so na pohodu proti pristanišču nosili bele vrtnice, nekateri so bili zaviti v libanonske zastave. Na prizorišču so postavili ogromen ekran, brali so tudi imena smrtnih žrtev. Med udeleženci je bilo med drugim slišati vzklike "Naj živi Libanon".

Na območju so v spomin na mrtve doneli tudi cerkveni zvonov, medtem ko se je iz bližnje mošeje slišalo branje verzov iz Korana. Čeprav je od silovite eksplozije že en teden, se nadaljuje iskanje pogrešanih pod ruševinami. "Še vedno iščemo, vendar izgubljamo upanje," je dejal eden od reševalcev. Svojci pogrešanih jih namreč prosijo, naj skušajo najti vsaj posmrtne ostanke.

Po navedbah oblasti še vedno pogrešajo okoli 20 ljudi, za katere verjamejo, da so bili v bližini skladišča, ko je odjeknila eksplozija. Hkrati s shodom so nekateri protestniki metali kamenje v ograje in se spopadli s policijo v bližini parlamenta. Zaenkrat ne poročajo o ranjenih.

Žalovanje v Bejrutu
Žalovanje v Bejrutu FOTO: AP

Voditelje Libanona opozorili na nevarnost eksplozivov v pristanišču

Tiskovna agencija Reuters  pa je pridobila dokumente, ki razkrivajo, da so libanonski varnostni organi opozorili na možnost pogubne eksplozije, ki je naposled (dva tedna po poročilu) res prizadela Bejrut. Umrlo je vsaj 163 ljudi, poškodovanih je bilo več kot 6000, okoli 300.000 prebivalcev libanonske prestolnice pa je ostalo brez strehe nad glavo. 

Poročilo generalnega direktorata za državno varnost o dogajanju pred eksplozijo je med drugim vključevalo tudi omembo pisma, ki sta ga prejela predsednik Michel Aoun in premier Hassan Diab 20. julija. Čeprav natančna vsebina pisma ni bila v poročilu, ki ga je pridobil Reuters, je vir znotraj direktorata dejal, da je šlo za opozorilo, da morajo biti kemikalije nemudoma umaknjene oziroma zavarovane. 

"Obstajala je nevarnost, da bi material, če bi ga ukradli, uporabili za teroristični napad. Po koncu preiskave je generalni tožilec Ghassan Oweidat pripravil končno poročilo, ki so ga posredovali vodilnim. Posvarili smo jih, da bi Bejrut v primeru eksplozije lahko bil uničen," je dejal vir, ki je sodeloval pri pripravi pisma, a ni želel biti imenovan. Iz kabineta premierja in predsednika tega niso želeli komentirati, prav tako ne v pisarni generalnega tožilca.

To opozorilo bi lahko le še dodatno podžgalo bes Libanoncev, ki že dlje časa živijo v državi, zaznamovani s korupcijo in oblastjo, ki je državo pognala na rob ekonomskega kolapsa. Eksplozija je bila kaplja čez rob, zaradi katere je Diabova vlada tudi odstopila, a bodo še vedno na čelu države do oblikovanja nove vlade. 

Obnova Bejruta naj bi stala okoli 15 milijard dolarjev (kar je okoli 12,75 milijarde evrov), država pa je že zdaj popolnoma obubožana, z dolgovi, ki presegajo 100 milijard dolarjev (okoli 85 milijard evrov).

Aoun je prejšnji teden potrdil, da je vedel za obstoj materiala in naročil varnostnim organom, naj "storijo, kar je potrebno". Dodal je, da ni odgovoren, saj ni vedel, kje ga hranijo in kako nevaren pravzaprav je. "Nimam avtoritete, da upravljam s pristaniščem. Obstaja hierarhija in vsi tisti, ki so vedeli in so za to odgovorni, bi morali narediti, kar je treba," je dejal novinarjem. 

Še vedno se poraja veliko vprašanj, zakaj je v bejrutsko pristanišče konec leta 2013 prišla tako ogromna pošiljka amonijevega nitrata, predvsem pa zakaj je material, ki se ga lahko uporabi za izdelavo bomb, tam ostal tako dolgo. Skozi leta naj bi sicer carinski in varnostni organi pristanišča neprestano opozarjali na nevarnost in pozivali sodnike, naj naročijo premik materiala dlje stran od središča mesta oziroma ga predajo vojski. Libanonska vojska naj bi zavrnila prošnjo za prevzem materiala, domnevno zato, ker ga niso potrebovali. Zavrnilo ga je tudi podjetje Lebanese Explosives, saj niso želeli zaseženega materiala, češ da imajo svoje dobavitelje. 

Januarja 2020 je sodnik naročil uradno preiskavo, potem ko so ugotovili, da je hangar številka 12, kjer je bil shranjen material, nezavarovan, prav tako pa je bila v južni steni luknja, kar je predstavljalo možnost kraje materiala. Četrtega junija so na podlagi izsledkov preiskave in navodil začeli varovati hangar, prav tako pa bi morali popraviti luknjo v steni. 

Reutersov vir iz direktorata za državno varnost je dejal, da so v pristanišču najeli ekipo sirijskih delavcev, ki pa jih ni nihče nadzoroval med delom. Iskre med varjenjem so zanetile požar, ki je zajel tudi rakete, shranjene v istem hangarju. To je povzročilo še večji požar, ko pa je temperatura presegla 210 stopinj Celzija, je material eksplodiral. 

Oblasti so okrivile odgovorne v pristanišču, ker niso nadzorovali delavcev, pa tudi zaradi hrambe raket v bližini eksplozivov. Reuters ni pridobil informacij, kaj se je zgodilo z delavci, ki so popravljali hangar. 

"Sila eksplozije je bila zmanjšana samo zato, ker je hangar obrnjen proti morju. V nasprotnem primeru bi bil uničen ves Bejrut. Krivda leži v malomarnosti, neodgovornosti in slabi presoji," je še dejal Reutersov vir.  

Eksplozijo preživel par, ki je dogajanje snemal le 600 metrov stran

Zakonski par Imad Khalil in Lina Alameh sta z balkona snemala manjši požar, ki se je začel v pristanišču. Kmalu se je ta požar razširil, nato pa je eksplodiralo. Oba sta bila poškodovana – Lina je na operacijski mizi bila tri ure, medtem ko so Imada, ki je bil huje poškodovan, morali po eksploziji prenesti v pritličje iz 10. nadstropja. Za nosila so uporabili kar vrata. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na posnetku je razvidno, kako Lina svojega moža poziva, naj pride noter, a preden ga je uspela prepričati, ju je eksplozija že vrgla v zrak. Oba sta padla v nezavest, Imad pa je bil po vsem svojem telesu porezan s steklom, prav tako je močno krvavel. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravisprehajalec
11. 08. 2020 20.14
-5
Obetajo se težave. Pri poročilih je bilo navedeno, da se zbirajo mladci na uničevalnem pohodu. Naslednja poročila na Hanzi Dnevniku so bila o težavah na belgijski plaži, kjer so mladci nabijali muziko, na prošnjo, naj prenehajo, pa so odgovorili agresivno. Policija je zaprla plaže, nanje bo spuščala le na osnovi predhodnega pregleda, kar je pri levičarjih že sprožilo krik, češ na rasni osnovi. Po pogledanih posnetkih in belgijske plaže in poročil iz Libanona, imam občutek, da gre za isto kategorijo mladcev....
Tone 12345
11. 08. 2020 19.15
+4
Tale libanon je že vso zgodovino poden 50 letno razbijanje mesta v nulo tako da ta eksplozija ni nič presenetljivega!pa še raketa se vidi iz posnetka je priletela direkt v zacetni požar gotov izraelska!!to je bilo vse načrtovano!!
Tone 12345
11. 08. 2020 19.11
+4
Dejte no prejšnji mesec so opozoril varnostni organi po 6 letih!!!!torej je bila vse skup sabotaza!!!
Tomvojo
11. 08. 2020 16.16
+2
To je bilo pripravljeno za ilegalni transport v €U k migrantom da bodo lahko pokali po €U, pa so jih €pejci prečital in predčasno naredil veliki pok kar v skladiščih.
tomazbodner
11. 08. 2020 14.48
+13
Zgornji video je ziv dokaz, zakaj zenske zivijo dlje od moskih...
Praškovarit
11. 08. 2020 14.45
+1
dober zoom mata za na 600 metrov
Praškovarit
11. 08. 2020 14.45
+8
to je pa to k se decu ne da nč dopovedat
Nikdar več
11. 08. 2020 15.12
+6
Role je redek pojav. Ponavadi je tako, da ženska moškega nekaj vpraša, nato na vprašanje odgovori sama, ker mu ne pusti do besede, in na koncu ga še, glede na odgovor, zmerja kako glupo razmišlja...
Lumpe?ka
11. 08. 2020 14.17
+13
Žalostno da morjo zarad lakomnosti in sebičnosti nastradat navadni ljudje.
EEgon
11. 08. 2020 13.27
+18
Po 6-ih letih so prvič obvestili PV o nevarnosti eksplozije, 1 mesec kasneje pa bum??? Pa nismo več naivni.
Wahl
11. 08. 2020 13.19
+25
že od eksplozije pišem, da bodo pozaprli nepomembne uradnike, vodilne, ki so vedeli, da ne gre za ogromno količino amonijevega nitrata za izdelavo gnojila, ampak nitrata z visoko gostoto, namenjenega mozambiški firmi, ki izdeluje eksploziv in so opozorila o preselitvi gladko ignorirali. Najbolj odgovorni za tragedijo bodo sedaj pregnjali tiste, ki so v pristanišču opozarjali.
User1538643
11. 08. 2020 13.35
+8
Saj, slednji so javno priznali, da so vedli za nevarnost... 😉
Wahl
11. 08. 2020 14.18
+5
Jatkotoje
11. 08. 2020 12.28
-15
Se prav bojim, da če odstopi celotna libanonska vlada zaradi tega (groznega) dogodka, da bodo tudi naši levaki dobili novo idejo kako lahko vržejo današnjo vlado. Sploh če jim ne uspe z računi Pivčeve.
Wahl
11. 08. 2020 13.23
+17
Jatkotoje
11. 08. 2020 13.29
+9
eurosapiens
11. 08. 2020 12.15
+10
spet polno teorij zarot tistih ki nimajo kaj bolj pametnega za počet in protestirajo ob petkih :)
BenQurer24
11. 08. 2020 11.48
-22
še kar se vstraja na tej zgodbi z nitratom...
BenQurer24
11. 08. 2020 12.15
-16
Matjaž ?renc
11. 08. 2020 12.27
+25
Za kaj oz. koga je bil nitrat vžigalnik???? Ne govori neumnosti, če je že kaj bilo vžigalnika so bile potem takem pirotehnika, katera je bila hranjena v istem skladišču in ne obratno. kalijev nitrat potrebuje nek sprožilec, da se začne proces in pride do eksplozije.
Daichi Sawamura
11. 08. 2020 18.38
+1
Amonijev. Je pa res. Potrebuje tarderje za vzig. Ker v osnovi je zelo stabilna zadeva.
RamzesII
11. 08. 2020 11.40
-5
Dvoumen naslov.
medus
11. 08. 2020 11.26
+4
Dobro je to Izraelcem uspelo. Večina ljudi jih niti sumi ne.
GRoman
11. 08. 2020 11.25
+5
Čudno je, da se zgodi nesreča, potem pa EU (Lenarčič in Macron) zahtevata strukturne spremembe v državi..
kenjalo
11. 08. 2020 11.19
-1
Hhahha napad z dronom pa nben ne omenja
Janez0606b
11. 08. 2020 11.16
+11
Smrdi kar nekaj stvari zelo tukaj.
Praškovarit
11. 08. 2020 14.46
-3