Tujina

'Madžarska vlada ogroža vrednote, institucije in sredstva Unije'

Bruselj, 18. 01. 2024 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
K.K., M.V.
Komentarji
98

Resolucija evropskega parlamenta o Madžarski je bila sprejeta z veliko večino. Poslanci, ki so jo podprli, pravijo, da Madžarska vlada ogroža vrednote, institucije in sredstva Unije ob tem pa med drugim pozivajo, da jih je treba zaščititi med prihajajočim madžarskim predsedovanjem Svetu EU. Preučili bodo tudi možnost vložitve tožbe v zvezi z odločitvijo Komisije o sprostitvi 10,2 milijarde evrov sredstev Madžarski.

Evropski parlament
Evropski parlament FOTO: AP

V resoluciji, sprejeti s 345 glasovi za, 104 proti in 29 vzdržanimi glasovi, so poslanke in poslanci izrazili veliko zaskrbljenost zaradi nadaljnjega spodkopavanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic na Madžarskem, zlasti z nedavno sprejetim tako imenovanim svežnjem za zaščito nacionalne suverenosti, ki se lahko primerja z ruskim "zakonom o tujih agentih", so sporočili iz slovenske pisarne Evropskega parlamenta. 

Slovenski predstavniki so sicer glasovali mešano. Čeprav je EPP glasovala za resolucijo, so trije glasovali proti, med njimi dva Slovenca: Romana Tomc in Milan Zver. Za je sicer glasovala Ljudmila Novak, Franc Bogovič pa se je vzdržal. 

Resolucijo sta prav tako podprla slovenska evroposlanca iz vrst socialistov in demokratov Milan Brglez in Matjaž Nemec (oba S&D/SD). Brglez se je za podporo odločil, ker parlament v njej zahteva, da Sodišče EU pregleda zakonitost sklepa komisije o odmrznitvi sredstev. V utemeljitvi je posvaril tudi pred tem, da bi lahko madžarski premier Viktor Orban začasno prevzel vodenje Evropskega sveta.

"Podprl sem resolucijo o Madžarski, saj zavračam igro izsiljevanja madžarskega premierja in popuščanja predsednice komisije (Ursule von der Leyen) v zameno za napredek Ukrajine na njeni evropski poti. Orban je za talko vzel celotno EU na zadnjem zasedanju voditeljev, od komisije pa je izsilil deblokado, ne da bi bili za to izpolnjeni pogoji," pa je sporočil Matjaž Nemec.

Podobno je svoj glas za utemeljil evropski poslanec iz vrst liberalcev Klemen Grošelj (Renew/Svoboda). Za podporo se je odločil, ker Evropska komisija sredstev ni sprostila na podlagi izboljšanja razmer na področju vladavine na Madžarskem, ampak je to naredila samovoljno in zaradi madžarskega izsiljevanja pri zunanjepolitičnih temah.

"Madžarska je pod vodstvom Viktorja Orbana postala avtoritarna država, kjer si je njegova vladajoča stranka politično povsem podredila vse veje oblasti, ob tem pa poskuša z represivnimi metodami utišati vse kritične glasove, s s korupcijo prepletenimi mrežami pa vzdržuje sistem, ki ugaša vse luči demokracije," je medtem zapisala Grošljeva strankarska kolegica Irena Joveva.

Poslanci, ki so podprli resolucijo pravijo, da Madžarska vlada ogroža vrednote, institucije in sredstva Unije. 

Zavzemajo se za sledeče:

- Institucije, vrednote in sredstva Unije je treba zaščititi med prihajajočim madžarskim predsedovanjem Svetu EU.
- Unija nikakor ne bo klonila pred izsiljevanjem ter zanemarila svojih vrednot in se tako odrekla svojim strateškim interesom in strateškim interesom zaveznic.
- Nobenih izplačil, dokler pomanjkljivosti ne bodo odpravljene.
- Poslanke in poslanci bodo preučili možnost vložitve tožbe v zvezi z odločitvijo Komisije o sprostitvi 10,2 milijarde evrov sredstev Madžarski.

Poslanci, ki so podprli resolucijo so poudarili, da Unija ne sme popuščati pred izsiljevanjem. Ob tem obsojajo madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki je decembra 2023 blokiral odločil dolgoročnega proračuna EU, ki je vseboval tudi pomoč za Ukrajino. Navedli so, da gre za "popolno nespoštovanje in kršenje strateških interesov EU" ter da je delovanje madžarske vlade "v nasprotju z načelom lojalnega sodelovanja"

Ob tem parlament obžaluje odločitev Komisije, ki je sprostila do 10,2 milijard evrov predhodno zamrznjenih sredstev za Madžarsko, kljub temu, da ta "ni izvedla reforme sodstva, in nedavno podaljšala uporabo ukrepov uredbe o pogojenosti".

Viktor Orban
Viktor Orban FOTO: AP

Omenili so tudi "sistemske diskriminatorne prakse do akademskih krogov, novinarjev, političnih strank in civilne družbe pri dodeljevanju sredstev". Prav tako po njihovem mnenju vlada porablja evropska sredstva za "obogatitev vladnih političnih zaveznikov".

Parlament bo preučil, ali bi bilo treba vložiti tožbo za razveljavitev odločitve o delni odmrznitvi sredstev, in opozarja, da lahko uporabi vrsto pravnih in političnih ukrepov, če Komisija krši svoje dolžnosti varuhinje Pogodb za zaščito finančnih interesov EU.

Parlament ima tudi pomisleke glede madžarskega predsedovanja v drugi polovici leta 2024. Opozarjajo, da bi v primeru nezasedenosti položaja predsednika sveta, te naloge med predsedovanjem EU prevzel Orban. "Poslanke in poslanci pozivajo Svet, naj poišče ustrezne rešitve za ublažitev teh tveganj, in poziva k reformam postopka odločanja v Svetu, da bi odpravili zlorabo pravice veta in izsiljevanja," so še zapisali v izjavi za javnost.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

OvcjiPastir
19. 01. 2024 11.55
-2
Madžarska je za EU samo privesek, odvečna teža, ki jo treba čimprej izključit iz evropske zveze, saj gre popolnoma skupaj z Rusiji.
Ki zombi
19. 01. 2024 10.38
+0
Madžarska naj se priključi Rusiji, ki ji je zelo podobna. Pa saj je že bila na silo, pa jim to ni bilo všeč. Kaj sploh išče Orba v demokratični Evropi, ve se denar , veliki denarja, ki jih spravi v žep s svojimi kolegi.
mario49
19. 01. 2024 10.12
+3
Mađarska vlada in njen predsednik ORBAN NE OGROŽATA NIKOGAR, predvsem v "imperiju ZLA EU imenovanem",ta je že zdavnaj ogrožen ,predvsem s strani "birokratov "iz Bruslja ,ter "stricev iz ZDA"!
Cervantes Saavedra
19. 01. 2024 11.45
-1
za Mario: Predvsem s svojo avtoritarno koruptivno vladavino Orban ogroža svoje prebivalce. Taki ne sodijo v EU, ampak v nebirokratsko neimperialistično miroljubno Rusijo, kjer so domači strici pokradli vso energetsko industrijo Rusije. Velika Rusija dala svetu visokotehnološke izdelke kot so vodka, kalašnikov, kaviar, sibirske logorje, novičuk... Letenje skozi okna nebotičnikov pa je še v razvojni fazi.
Jon Bacek
19. 01. 2024 09.29
+3
Ko koruptivni Bruselj odloča...
Cervantes Saavedra
19. 01. 2024 11.47
-1
za Jon: In ko nekoruptivni Orban ne bo mogel več odločati sam, kaj bo s toliko zaželjenimi koruptivnimi milijardami evrov iz Bruslja.
Jon Bacek
19. 01. 2024 09.05
+1
Napačno! Bruselj ogroža vrednote držav članic in njenih državljanov. Na referendumu so se Madžari večinsko odločili, da ne pustijo lgbtq lobijem, da bi učili njihove otroke. Zdaj Madžarski žuga lgbtq Bruselj.
MladInPerspektiven
19. 01. 2024 10.27
+0
Naj izstopijo iz EU v čem je problem. Kdor se ne strinja z ureditvijo v EU naj lepo gre zakaj cuza EU dudiko a neprestano GODRNJA?
Cervantes Saavedra
19. 01. 2024 11.53
-1
za Jon: Res so v Bruslju policaji ponoči vdrli v neko zatemnjeno hišo, polno diplomatov brez hlač. Desna roka Orbana je brez gat celo bežal po žlebu navzdol , a so ga tam policaji prestregli. In tako so ogrozili vrednote madžarskih lgbtq diplomatov. - A ti meniš, da madžarski državljani hrepenijo po koruptivni avtoritarni Orbanovi vladavini kot svojo vrednoto!!!? Uboga para.
sabro4
19. 01. 2024 08.43
+4
ker Mađarska ogroža transgenderski lobi, je pogrom nad njimi tudi Irci, bi vedeli kaj povedat na to temo
Cervantes Saavedra
19. 01. 2024 12.00
-1
za sabro: Odlična poanta. Irci so skoraj čez noč postali ena najmanj vernih držav Evrope, ko so jeli odkopavati množična grobišča novorojenčkov okoli katoliških samostanov. Farski lobi je s tem jel razpadati. - Orban pa ima probleme z Brusljem, ker se noče odpovedati pravici do nastavljanja in odstavljanja sodnikov, da ne bi proučevali njegovih koruptivnih dejanj. To je pravi Orbanov problem, zato maha ovcam naokrog s transgenderstvom. Ovce kot si ti pa so nesrečne, ker bo Orban težje koruptivno deloval, in si tiščijo ušesa in oči.
borjac
18. 01. 2024 21.20
+8
'Madžarska vlada ogroža vrednote, institucije in sredstva Unije', kakšne pa sploh so te vrednote EU, mogoče je to vrednota, da omogočajo Židom pobijanje civilistov v Gazi, 24.000 civilistov, in 10.000 umorjenih otrok, ali so to Evropske vrednote ?? Ukrajina je pa res polna demokracije, ali veste to novico , ki je bila objavljena te dni, Rusi prodajajo luksuzne vile ob Jadranskem morju, cca 10 milijonov na objekt, ali veste kdo sedaj kupuje te luksuzne vile ??? Ukrajinci, verjetno ni potrebno dosti ugibati, da te vile kupujejo z Milijardami, ki smo jim mi iz Eu poslali kot pomoč v vojni, aleluja, Evropska vrednota.
Jon Bacek
19. 01. 2024 09.07
+0
Čestitam za odličen zapis! Dolgo ne bo obstal, verjemi !
Cervantes Saavedra
19. 01. 2024 12.07
-2
za borjac: Počasi pišem, da boš lahko razumel. Večina EU je zoper židovske zločine v Gazi in zoper ruskih agresorjev v Ukrajini. Imaš kaj problemovs takimi vrednotami. Odkod za Boga pa Rusom toliko denarja, da imajo takšne vile, se gotovo na tihem sprašuješ. Vidim, da ne ceniš (upravičeno) demokracije v Ukrajini, kako ti je šele ob demokraciji v Rusiji (Sibirija, novičuk, letalci skozi okna nebotičnikov, zatrtje neodvisnih medijev v Rusiji, oligarhi pokradli državo...). To šele moraš trpeti ob ruskih "vrednotah"!!! - In kaj praviš, kdo ima daljše jahte, ruski ali ukrajinski oligarhi? Mmm? Muu?
Cervantes Saavedra
18. 01. 2024 20.42
+0
Celo desničarska stranka EPP je v Bruslju glasovala za resolucijo. Proti so v njej bili le trije poslanci, od tega dva Janševa. Je treba še kaj dodati!?
Sixten Malmerfelt
18. 01. 2024 20.29
+7
NIKOLI več ne glasujem pri evropskih volitvah za SD, ali svobodo, ali jovovo, NSI- NIKOLI!
marre
18. 01. 2024 20.36
-2
Cervantes Saavedra
18. 01. 2024 20.38
-1
za Sixt: Tudi jaz nikoli ne glasujem za avtoritarne in diktatorske režime. Tega na Madžarskem celo vodi ex-komunist in Sorosov štipendist Orban. On in njegov krog sodijo med najbogatejše Madžare, kar so si pridobili na račun pridnih rok madžarskih kmetov in delavcev tradicionalnih vrednot. - Eni psihomazohisti pa radi volijo ravno takšne.
Ki zombi
18. 01. 2024 19.25
-2
Janševi sds poslanci, ki so povezani z madžarskim kapitalom so sramota za Slovenijo
Jon Bacek
19. 01. 2024 09.11
+3
dannyer
18. 01. 2024 18.42
+7
obistvu eu ogroža evropske vrednote. tako da eu je problem
Cervantes Saavedra
18. 01. 2024 20.47
-2
za dann: Halo, a si robot!? Evropska vrednota je demokracija, ne diktatura. Orban si je podredil sodstvo in tako preprečil, da bi sodniki preiskovali njegova velika koruptivna dejanja. Tudi iz evropskih sredstev. A ti tudi to podpiraš!? Si pa dokaz, da je enim ubogim dušam korupcija večja evropska vrednota kot demokracija.
SREBRNIBREG.
18. 01. 2024 17.58
+15
Pustili bi podpisati Carigrajski sporazum iz aprila 2022 katerega sta potrdila oba parlamenta Rusije in Ukrajine, če se že sporazuma iz Minska niste držali pa Evropa ne bi bila sesuta po ekonomski plati in ne Ukrajina pa še ogromno življenj bi rešili. Toda to ni bilo kapitalistom ter njihovim vojaškim sponzorjem všeč.
nikhrast
18. 01. 2024 18.25
-12
apy, kdo pa je kapitalist, ne vidiš da je eden največjih Putin. Uf, kako ste nekateri zavoženi, samo poglej kako uživamo kapitalizem tu na zahodu, sposobni, ambiciozni in še kar pošteni, ne pa takšni kot Putin.
Cervantes Saavedra
18. 01. 2024 20.50
-6
Enim tu ubogim dušam se zdijo ruske jahte (najdaljše na svetu) plod trdega dela ruskih delavcev in ne tajkunska kapitalistična kraja.
Jon Bacek
19. 01. 2024 09.16
+9
ZDA ne želijo miru in nič dobrega EU. Ker so naši dobri zavezniki, so EU-ju uničili severni plinski tok. Hvala zaveznica ZDA.
rdeča petokraka
18. 01. 2024 17.58
+9
EU demokracija je taka : Živimo v demokraciji, zato imaš pravico glasu, ampak če ne glasuješ kot zahtevamo mi, ti ogrožaš demokracijo. Razumi če moreš!!!
SREBRNIBREG.
18. 01. 2024 18.03
+12
V demokraciji lahko dela vsak vse, če gospodarju to odgovarja. Tako se razume EU demonkracija.
Cervantes Saavedra
18. 01. 2024 20.54
-3
za rdeča: A si z Marsa? A ti glasuješ kot od tebe zahtevajo slovenski kapitalisti!!!!!!? Kako so ti to sporočili? Zakaj torej pri nas serijsko izgublja volitve naš Veliki (b)luzer, čeravno so desničarske stranke predstavnice velikega kapitala. So za zasebno šolstvo, zdravstvo ipd, tj. za veliki kapital.
Aleš Hartner
18. 01. 2024 17.42
+6
Spada morda podpiranje izraelskega genocida v Gazi med evropske vrednote? Spada morda odsotnost diplomatskih prizadevanj do Rusije in rožljanje z orožjem na vzhodnih mejah EU med evropske vrednote?
Cervantes Saavedra
18. 01. 2024 20.57
In ali spada vojna agresija velesile na manjšo državo med evropske vrednote? Pri nas pa izraelski genocid seveda podpira desničarska stranka SDS, ki po tvoje gotovo ne zastopa evropskih vrednot.
Koroški Slovenec
18. 01. 2024 17.32
+3
To je prava demokracija, kdor misli s svojo glavo in ni pristaš črednega nagona, ta ogroža vrednote?
OvcjiPastir
18. 01. 2024 17.51
-1
Marsikateri ruski oligarh in novinar ni bil pristaš črednega nagona pa je zadnja stvar, ki jo je videl, bil trd asfalt preden ga je poljubil.
JAZsemTI
18. 01. 2024 17.23
+7
EU meče milijarde v obrambo Ukrajinske demokracije, ki ni nikoli obstajala. Vsak Ukrajinec vam bo to potrdil.
Cervantes Saavedra
18. 01. 2024 21.01
za Jaz: V Ukrajini ne gre za obrambo demokracije, ampak za obrambo napadene države s strani velesile. Po tvoje očitno nihče ne bi smel pomagati Madžarski, če je kdo napade, saj tam več kot očitno ni demokracije.
poper00
18. 01. 2024 17.23
-1
Rusi so Madžare vzgajali 40 let od zadaj pa Madžarom zgleda še ni zadosti.Zgleda ,da se resnično radi drajsajo nagi po žlebovih.
SlobodaNE
18. 01. 2024 17.18
+2
Ven iz EU k Putinu !
SREBRNIBREG.
18. 01. 2024 17.25
+4
To je rešitev za Evropo in Balkan ne samo Hungariji.
JAZsemTI
18. 01. 2024 17.15
+7
Imperialistom, ki vladajo EU gredo na jetra vzhodnjaški drugorazredniki, ki trmoglavijo in delajo po svoje. 😏 Poglejte naše kako so pridni. Kaj jim pa drugega preoatane, ko s(m)o pa razprodali vse kar je bilo vrednega in smo zdaj odvisni zahodnih korporacij. Slovenija ni več samostojna država!!!
RRfreak
18. 01. 2024 17.12
-3
Itak. Že od nekdaj. Mini diktatorček pa vleče vse niti. Vsakemu diktatorju se čas enkrat tudi izteče. Njemu se bo zelo hitro ...
SREBRNIBREG.
18. 01. 2024 17.26
+12