Tujina

Poslovil se je od otrok in ju zaupal neznanki. Natalia ju je varno rešila iz Ukrajine

Beregsurany, 27. 02. 2022 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
0

Zgodbe ljudi, ki jih piše vojna v Ukrajini, so srce parajoče, za nekatere celo nepojmljive. Ena takšnih prihaja iz ukrajinsko-madžarske meje, kjer se je oče moral ločiti od svojih dveh otrok, saj je ukrajinska vlada izdala odlok za mobilizacijo moških, starih med 18 in 60 let. Svoja malčka je zaupal popolni neznanki, ki ju je varno spravila čez mejo, kjer jih je čakala njuna mama.

V roki je držala številko mobilnega telefona ženske, ki je nikoli ni videla. Natalia Ableyjeva je v soboto ukrajinsko-madžarsko mejo prestopila z dvema prestrašenima malčkoma, ki ju je moral oče zapustiti. Med čakanjem na mejnem prehodu na ukrajinski strani je namreč Ableyjeva srečala obupanega 38-letnega Ukrajinca in njegova otroka, hčerko in sina. Mejni policisti ga niso spustili čez mejo, saj je Ukrajina vsem moškim, starim od 18 do 60 let, prepovedala, da zapustijo državo in jih poklicala, naj varujejo svojo državo. Tudi Ableyjeva je poznala ta občutek, saj je morala v Ukrajini za sabo pustiti dva odrasla otroka. Njen sin je policist, hči pa medicinska sestra, ki prav tako ne more zapustiti države.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Oče mi je izročil svoja dva otroka in njuna potna lista ter me prosil, naj ju odpeljem na drugo stran meje," je povedala 58-letnica. Tesno je objela malčka in mu obljubila, da ju bo prepeljala na varno. Njuna mama je bila na poti iz Italije, dogovorjeni so bili, da se srečajo na madžarski strani. Oče malčkov se je moral vrniti domov, Ableyjevi je dal telefonsko številko njune matere in se poslovil od svojih otrok.  

Prijela je za roke malčka in skupaj so prestopili mejo. Na madžarski strani so se v Beregsuranyju usedli na klop in opazovali neskončno kolono beguncev, ki se je vila čez mejo. V nekem trenutku je zazvonil mobilni telefon in deček je zajokal. Vedel je, da kliče njegova mama in da je na poti.  

Ko se je pojavila 33-letna Ana Semjuk, svetlih las, spetih v čop, je objela sina in odšla do hčerke, ki je izčrpana spala na zadnjem sedežu avtomobila, zavita v rožnato odejo. Ženski, ki je rešila njena otroka, se je iskreno zahvalila, objela jo je in zajokala. "Vse, kar lahko zdaj rečem svojim otrokom, je, da bo vse v redu," je dejala Semjukova. "En ali dva tedna in gremo domov."

Po zadnjih podatkih je Ukrajino zapustilo okoli 200.000 ljudi. Na Slovaško je v zadnjih 24 urah vstopilo okoli 10.000 ljudi, več kot 43.000 Ukrajincev je v treh dneh pobegnilo v Romunijo, na Poljsko pa je vstopilo več kot 150.000 ljudi. Prav tako je več tisoč Ukrajincev varno zavetje našlo na Madžarskem in v Moldaviji. 

pasica vojna v Ukrajini
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni