Tujina

Johnson se je poslovil, kraljica sprejela novo britansko premierko

London, 06. 09. 2022 12.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K., STA, T. R. K.
Komentarji
7

Johnson, čigar nekaj več kot triletni mandat sta zaznamovala brexit in covid-19, predčasno pa ga je končal zaradi več škandalov, se je poslovil ob vzklikih in aplavzu podpornikov. Svoj govor je začel z besedami: "To je to." V zase značilnem, slikovitem izražanju se je primerjal z "eno tistih nosilnih raket, ki je izpolnila svojo funkcijo" in bo padla "v oddaljen in skrit kotiček Pacifika". Johnson se je po slovesu odpravil na Škotsko, kjer je kraljica Elizabeta II. sprejela njegov odstop, Liz Truss pa je tudi uradno postala nova britanska premierka.

Kraljica je na dvorcu Balmoral na Škotskem najprej sprejela dosedanjega premierja Borisa Johnsona, ki jo je obvestil o svojem odstopu. Sledil je sprejem Liz Truss, ki je s tem postala nova premierka, že petnajsta v 70-letni vladavini Elizabete II.

Na fotografijah je videti 96-letno kraljico, ki sega v roko 47-letni novi premierki. Elizabeta II., oblečena v sivo jopico in karirasto krilo, se je pri tem opirala na palico, ki jo zadnje čase uporablja zaradi težav pri hoji.

Nova premierka se bo zdaj vrnila v London in imela na Downing Streetu 10 krajšo izjavo za javnost. Že v ponedeljek je ob izvolitvi na čeli stranke napovedala oblikovanje drznega načrta za omejitev cen energentov in spodbuditev gospodarske rasti.

Nova premierka naj bi opravila tudi nekaj sprememb na ministrskih položajih. Novi finančni minister naj bi postal državni sekretar Kwasi Kwarteng, notranja ministrica Suella Braverman, zunanji minister pa James Cleverly.

Imenovanje premierja ni potekalo v Buckinghamski palači v Londonu kot običajno, temveč v dvorcu Balmoral, kjer je monarhinja na počitnicah. Ker ima nekaj težav z zdravjem, so ji prihranili pot v London in sta Boris Johnson in Liz Truss odpotovala na Škotsko. Iz varnostnih razlogov sta potovala z različnima letaloma.

Johnson je zjutraj v zadnji izjavi kot premier na Downing Streetu svoji naslednici obljubil vso podporo, kolege v konservativni stranki pa je pozval, naj enotno stojijo za novo premierko.

"Čas je, da vsi stopimo za Liz Truss in njeno ekipo," je ob odhodu s sedeža britanskega predsednika vlade še zadnjič v tej vlogi dejal Johnson in obljubil, da bo podpiral novo premierko in novo vlado "na vsakem koraku poti".

Johnson, čigar nekaj več kot triletni mandat sta zaznamovala brexit in covid-19, predčasno pa ga je končal zaradi več škandalov, se je poslovil ob vzklikih in aplavzu podpornikov. V zase značilnem, slikovitem izražanju se je primerjal z "eno tistih nosilnih raket, ki je izpolnila svojo funkcijo" in bo padla "v oddaljen in skrit kotiček Pacifika".

Svoje vladajoče konservativce je pozval, naj postavijo razlike na stran, da bi se lahko v celoti posvetili reševanju energetske krize, ki bo glede na trenutno dogajanje glavna tema prvega obdobja mandata Trussove. 

Poziv k enotnosti in razumevanju znotraj stranke je ponazoril kar na primeru svojega psa Dilyna in mačka, ki domuje na Downing Streetu, Larryja. "Če lahko Dilyn in Larry presežeta svoje občasne težave, jih lahko tudi konservativna stranka," je dejal.

Kaj napoveduje Trussova? 

Nova britanska premierka Liz Truss je v izjavi za javnost uvodoma dejala: "Pravkar sem sprejela prijazno povabilo njenega veličanstva, da sestavimo novo vlado. Boris Johnson je poskrbel za brexit, cepivo proti Covidu in se zoperstavil ruski agresiji. Zgodovina ga bo videla kot izjemno pomembnega predsednika vlade. V čast mi je, da lahko prevzamem to odgovornost v ključnem času za našo državo". Izpostavila je, da je Velika Britanija odlična zaradi temeljnega prepričanja v svobodo, podjetništvo in pošteno igro. Britanska javnost je vedno znova pokazala pogum, drznost in odločnost, zdaj pa se soočamo z globalnimi težavami, ki jih povzročata vojna v Ukrajini in Covid, dodaja.

Dejala je, da je zdaj čas, da se lotijo stvari, ki Veliko Britanijo zavirajo. Obljubila je več naložb v gradnjo cest in spodbujanje naložb. Pravi, da bo njena vlada preoblikovala Veliko Britanijo v ambiciozno državo z visoko plačanimi delovnimi mesti, varnimi ulicami in kjer ima vsakdo povsod priložnosti, ki si jih zasluži."Danes in vsak dan bom ukrepala, da se to zgodi."

Pravi, da bo da bo kot predsednica vlade sledila svojim prednostnim nalogam, kot je ponovna vzpostavitev delovne aktivnosti v Veliki Britaniji.

Pravi, da ima "drzen načrt" za rast gospodarstva z znižanjem davkov in reformami in da bo spodbujala reforme v okviru svojega poslanstva, da Združeno kraljestvo začne graditi in rasti.

Dodaja, da se namerava spopasti z energetsko krizo, ki jo je po njenih besedah povzročil Vladmir Putin.

Predsednica vlade pravi, da bo poskrbela, da bodo ljudje lahko prišli do zdravniških pregledov in storitev nacionalnega zdravstvenega sistema, ki jih potrebujejo.

"Naše zdravstvo bomo postavili na trdne temelje," pravi. Dodaja, da je "prepričana, da bomo skupaj prebrodili nevihto, obnovili naše gospodarstvo in postali sodobna in odlična Velika Britanija, za katero vem, da lahko postane".


 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mhri47
06. 09. 2022 15.32
+2
Pošten možakar je obiskal Slovenijo preden se je poslovil
nikhrast
06. 09. 2022 15.25
+0
Angleži imajo svoj protokol, temu tudi mi zavidamo.
biggie33
06. 09. 2022 14.50
+5
Tile angleži so pa prav odvratni..
crni jezdec
06. 09. 2022 13.59
+6
ta je isti k stipe mesic ko je prisel iz sestanka z anglezi in americani in je rekel moj zadatak je opravljen jugoslavija vise ne postoji to je bil njegov govor se preden se je jugoslavija raspadla
+6
Boris ti si bil prej balast na raketi, ki ni imel nobene funkcije in so ga odvrgli, da bo raketa hitreja šla gor...
EnKandidatDosmrtniMandat
06. 09. 2022 13.44
+8
Nosilna raketa, ki je izpolnila funkcijo?! Ameriški State department se mu bo osebno zahvalil za uničenje EU. Brexit in Ukrajina sta dva "uspešna" projekta.
Pantokrator
06. 09. 2022 13.29
+9
Raketo ti bo poslal Vladimir.