Tujina

Posnetek Donalda Trumpa: 'Znebite se je, vseeno mi je. Jutri jo odpustite!'

Washington, 26. 01. 2020 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odvetnik je objavil skoraj 90-minutni posnetek predsednika Donalda Trumpa na večerji leta 2018, na katerem so bili tudi obtoženi poslovneži, za katere je Trump trdil, da jih ne pozna. A kar je bilo po poročanju ameriških medijev najbolj sporno, je Trumpova izjava, v kateri je živahno govoril o odstranitvi ameriške ambasadorke v Ukrajini: "Znebite se je!"

Posnetek je delil odvetnik Leva Parnasa, poslovneža, rojenega v Sovjetski zvezi, ki je skupaj z Rudyjem Giulianijem sodeloval pri odpoklicu veleposlanice Marie Yovanovitch aprila 2019. Posnetek naj bi naredil Igor Fruman, Parnasov znanec in nekdanji Trumpov sodelavec.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Jutri jo odpokličite. Vseeno mi je," pravi predsednik na večerji v hotelu Trump International v Washingtonu. "Jutri jo odpustite. Odpokličite jo. V redu? Naredite to," še doda. Novinarji CNN so poslušali celoten posnetek, a jim ni uspelo identificirati, razen Donalda Trumpa, vseh drugih govorcev na večerji. Posnetek podpira izjave Parnasa, ki jih je izrekel v zadnjih dneh, Donalda Trumpa pa znova postavlja na laž, saj je ta trdil, da se ne poznajo.

Odvetnik v seriji tvitov predstavi celotno zgodbo, v kateri se Trump z donatorji pogovarja tudi o možnosti Ukrajine, da zdrži pritiske sosednje Rusije. Na eni strani združba govori, da je Rusija dobila, kar je želela (Krim), druga stran pa da ima Kremelj v Ukrajini večje ambicije. "Kako dolgo bi zdržali v vojni z Rusijo," vpraša Trump in dobi odgovor, da brez podpore ZDA ne dolgo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot mu donatorji še povedo, ga imajo v Ukrajini radi, a da bi med prvimi njegovimi koraki morala biti odstranitev veleposlanice, ki jo je postavila prejšnja administracija. "Ona hodi naokrog in vsem razlaga, da bodo Trumpa odstavili," reče eden. "Znebite se je," v sekundi pove predsednik ZDA, to odločitev pa donatorji in svetovalci sprejmejo z odobravanjem. Trumpova administracija je trdila, da niso bili zadovoljni z delom veleposlanice, zato so jo zamenjali, pozneje pa dodali, da ne glede na razloge ima predsednik pravico odpoklicati ambasadorja.

Trumpovi odvetniki obtožili demokrate, da se vpletajo v ameriške volitve

Glavni pravnik Bele hiše Pat Cipollone je dejal, da želijo demokrati ameriškim volivcem odvzeti pravico do izražanja mnenja o Trumpu na volitvah 3. novembra letos, kar je zavajanje, saj bi lahko Trump gladko kandidiral znova, čeprav bi ga senat odstavil, kar ga ne bo, ker imajo v njem večino republikanci.

"Jutri jo odpokličite. Vseeno mi je," pravi predsednik na večerji v hotelu Trump International v Washingtonu.
"Jutri jo odpokličite. Vseeno mi je," pravi predsednik na večerji v hotelu Trump International v Washingtonu. FOTO: AP

Demokratski tožilci so tri dni do sobote predstavljali dokaze o Trumpovem pritiskanju na Ukrajino, da uvede preiskavo Josepha Bidna in njegovega sina Hunterja, ki je nekoč sedel v nadzornem odboru ukrajinskega energetskega podjetja Burisma. To je počel, da si pomaga pred letošnjimi volitvami proti najbolj nevarnemu demokratskemu predsedniškemu kandidatu.

Demokratska večina v predstavniškem domu kongresa je decembra potrdila šele tretjo ustavno obtožbo predsednika ZDA v zgodovini. Trump je obtožen zlorabe pooblastil in oviranja kongresa. Pooblastila je zlorabil, ko je tujo državo prosil za pomoč na volitvah proti Bidnu. Ukrajini je zadrževal pomoč, nato pa skušal vse skupaj skriti pred kongresom in javnostjo.

Trumpovi odvetniki so demokratske obtožbe o vpletanju v volitve postavili na glavo in trdijo, da so demokrati tisti, ki posegajo v voljo volivcev z ustavno obtožbo. Predsednika so zagovarjali le dve uri, na voljo pa so jih imeli osem.

V ponedeljek bodo nadaljevali in morda še v torek. Potem sledijo vprašanja senatorjev obema stranema, kratka debata, glasovanje o dodatnih pričah, in če teh ne bo, bo zgodba končana že ob koncu prihodnjega tedna. Trump bo oproščen s 53 republikanskimi glasovi v svojo podporo in 47 proti.

Eden od demokratskih upraviteljev ustavne obtožbe predsednik odbora za pravosodje v predstavniškem domu Jerry Nadler iz New Yorka je dejal, da Trumpovi odvetniki nimajo argumentov in streljajo v prazno.
Eden od demokratskih upraviteljev ustavne obtožbe predsednik odbora za pravosodje v predstavniškem domu Jerry Nadler iz New Yorka je dejal, da Trumpovi odvetniki nimajo argumentov in streljajo v prazno. FOTO: AP

Trdijo, da ne smemo vložiti ustavne obtožbe in odstaviti predsednika, ker bi to zmotilo volitve. To pomeni, da trdijo, da ustavna obtožba ne sodi v ustavo," je dejal Nadler.

"Niti ne skušajo zanikati dejstev, tega, kar je počel Trump. Želijo preusmeriti pozornost in izkriviti resnico. To počnejo z zakrivanjem dejstev, blokado dokumentov in zavračanjem prič," je izjavil predsednik odbora za obveščanje Adam Schiff, na katerega se je kot na vodjo upraviteljev impeachmenta vsulo največ srda s Trumpovega Twitterja in odvetnikov v senatu.

"Vsaka poštena oseba, ki gleda senatno sojenje, lahko vidi, kako nepošteno delajo z menoj in da res gre za popolnoma strankarsko prevaro ustavne obtožbe, kar vedo vsi, vključno z demokrati. To se ne bi smelo nikoli več zgoditi," je bil eden od milejših Trumpovih tvitov.

Trumpov odvetnik Patrick Philbin je dejal, da so bili vsi nalogi izdani pričam med preiskavo pred ustavno obtožbo nelegitimni, sama preiskava ni bila legitimna, vse skupaj je bilo neveljavno in je jasno, zakaj se priče niso odzivale pozivom. Odzivale se niso, ker jim je Trump to prepovedal in ker priče, ki podpirajo predsednika, niso imele kaj reči njemu v bran.

"Ko je tvoja stranka kriva, potem nočeš govoriti o strani, ampak napadaš tožilce," je novinarjem povedal Schiff. Trumpovi odvetniki sicer presenetljivo niso vpletali Bidnovih, ampak so trdili tudi, da ni nobenih dokazov, da je predsednik pogojeval izplačilo vojaške pomoči Ukrajini z uvedbo preiskave Bidnovih. Trumpa naj bi res skrbela korupcija v Ukrajini, pomoč pa je bila tako ali tako nakazana.

Demokratska večina v predstavniškem domu kongresa je decembra potrdila šele tretjo ustavno obtožbo predsednika ZDA v zgodovini. 
Demokratska večina v predstavniškem domu kongresa je decembra potrdila šele tretjo ustavno obtožbo predsednika ZDA v zgodovini.  FOTO: AP

Nerodno dejstvo za predsednika je, da je bila pomoč nakazana šele, ko so ga ujeli pri izsiljevanju Ukrajine za volilno pomoč. Trumpovi odvetniki se sklicujejo na izjave ukrajinskih državnih uradnikov s predsednikom Volodimirjem Zelenskim na čelu, da se niso nikoli počutili pod pritiskom Trumpa, kar je za demokrate simpatična pravljica za lahko noč, v katero bodo verjeli Trumpovi podporniki.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (238)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flamengo
24. 02. 2020 09.05
Bravo Trump!! Tako se dela
milan-hisan
18. 02. 2020 14.48
-1
Levičarji pa v zrak. Popolnoma prav je imel Trump.
Frane Šajn
03. 02. 2020 11.10
+2
Evo adijo moj apetit za danes!
Konrad Ajster
29. 01. 2020 10.05
+8
Ali je sedaj prišla Amerika do konca svoje rasti in so jo zato že znotraj pričeli razjedati njeni"črvi" pa se je s tem pričel njen razpad ter konec!? Združene države so po drugi svetovni vojni vse bolj rasle še posebej, ker so imele veliko gospodarsko priliko pri obnovi porušene Nemčije in drugo, je zato Amerik doživela velik gospodarski in politični razcvet, medtem ko pa Rusija s svojo skupnostjo, ki je bila detajlno porušena in je imela največ človeških žrtev sveta, njej ni nihče nič pomagal pa čeprav je bila ona največji zmagovalec te vojne pa je le s težavo dosega la svojo večjo gospodarsko rast, a Amerika v povezavi zahodne Evrope je gospodarsko in razvojno visoko zacvetela, toda v naravi je pač tako, da vse raste in ko pride do svoje višine se ustavi in prične odmirati, podobno je znano iz zgodovine če le omenim : Velika Grčija, veliki Rim, velika Nemčija in sedaj velika Amerika, ki je sedaj prišla do konca svoje rasti in so jo zato že znotraj pričeli razjedati njeni"črvi" pa se je s tem pričel njen razpad ter konec!?
Mojzess
27. 01. 2020 19.04
-6
Trump je kot Jankovič......oba kradeta vse povprek a tudi kaj dobrega naredita za tam kjer živita...in oba bosta zopet izvoljena.
Prinašalec
27. 01. 2020 21.29
+1
Damir Leljak
27. 01. 2020 18.02
-11
Najboljši predsednik kar so jih imele ZDA do zdaj..
Intimnanega3
27. 01. 2020 08.03
+35
Trump ma cel kup izdajalcev okol sebe. Kljub temu ga ne bodo uspeli odstranit, nasprotno, dobil bo še en mandat.To je napovedano že zdavnaj, zapomnite si to
Prinašalec
27. 01. 2020 21.36
-3
Deluje pa bolj ,...sama usta so ga. IQ nima ravno visok, pred Iranci je dal tem med noge, ubožec.
pa dobr no
27. 01. 2020 08.03
+20
okostjanki so kvecjemu v omari nekaterih lastnikov medijskih his, ko stalno narocajo objave traparij
MesniBurek
26. 01. 2020 21.59
+32
Precednik tako velike države s takim vplivom laže, okej, nič novega. Dobro vprašanje tu bi bilo, ali je sploh kdo na taki poziciji, ki je zmožen govoriti resnico? Ali so ljudje sploh pripravljeni slišat in prenest resnico?
Intimnanega3
27. 01. 2020 08.04
+20
Gorazd Petek
26. 01. 2020 21.47
+15
Samo tole upam le ,da boste na 24 plačali pogrebe za tiste ideološke preobremenjence tukaj,ki se bodo obesili ob Trumpovi ponovni izvolitvi.
Zmaga Ukrajini ...
26. 01. 2020 21.59
-3
🤣🤣🤣hahahahahaha,... ti si res en hudo in premočno obremenjen trumpljoljubec😂😂😂. Naj ti prišepnem, da mi gladko "dol visi" za USA. Dobili bodo predsednika, kakršnega si zaslužijo. Butast predsednik za "butast" narod. Morda se bodo pa tudi uresničile napovedi, da bo sicer ponovno izvoljen, vendar pa vnovičnega impeachmenta ne bo "preživel". Bomo videli. Ne obremenjuj se preveč, raje sanjaj rdečo zvezdico in Kučana.
Aligator11
27. 01. 2020 07.49
+14
Tvoj opis predsednika ter ljudstva še najbolj ustreza Slovencem.
Gorazd Petek
26. 01. 2020 21.41
-17
Hja,levi populisti se težko sprijaznjujejo z njih kruto usodo,ki se pač pri volilcih vedno meri v $$ ali EUR v žepu,seveda ne samo za njih vernike. Težava EU je ,da je zabredla zaradi lastne neumnosti,Briti pobrisali inše kdo,zakaj bi se ZDA ukvarjale z nečim propadlim in njim sovražnim? Ah ja mi bomo to drugače...................Ja kot vedno v zgodovini-z vojno. Kratka pamet je pa težava.
Saloreich
27. 01. 2020 08.49
+3
Hahaha. Situacija v svetu je ravno obratna. Ta je, da se nihče več ne ukvarja s ZDA. S tem pa se končno končujejo tudi EU težave.
Gorazd Petek
26. 01. 2020 21.25
+0
Večina ideološko preobremenjenih komentatorjev ne razume ,da ni Tromp kriv za njih za blode kot EU bruselj politikov,ki bi se skrivali za ZDA in kasirali,ko bi pa treba reskirati in se izpostaviti,pa bi zaribali. Hja ravno ta politika pelje Leve populiste,eko socialiste in anarholiberae na odpad zgodovine,ljudje ne živijo od golobov na strehi ampak tistega kar je v denarnici-kruto a realno.
M teorija
26. 01. 2020 21.12
+13
Sej ni vse slabo zaradi Trampa. Dobro je, da je izgubil in izgublja kr nekej vojn in posledično več ne morjo izvažat "demokracijo" ( beri, krajo naravnih bogastev in prodaja lastnih orožarskih produktov)!? Od Afganistana, Sirije, Iraka,...izgubljajo in pakirajo!?
Zmaga Ukrajini ...
26. 01. 2020 21.18
+8
kavbojci so od konca WW2 še vse vojne "popušili".
Gorazd Petek
26. 01. 2020 21.29
-8
Malce se vzdrži topoumnosti. Mac Arthur je z briljantno potezo v Koreji sesul tako Ruske,kot Kitajske pomočnike komunistom.In če ne bi bil ravno ZDApredsednik pos*** tedaj bi Moskvo danes merili še v Becqerelih,če je primerna za življenje.
Zmaga Ukrajini ...
26. 01. 2020 21.34
+6
ti si briljantno trapast.😂😂😂 Kako se je končala vojna? Ups, saj pravno formalno nikoli ni bila končana. Kaj so ZDA dosegle z intervencijo? NIČ!!!! Komunizem v Severni Koreji je še kako živ. Ko so najurišali Kitajci z milijonom vojakov, so kavbojci potegnili rep med noge in se umaknili. Meja je ostala na 38. vzporedniku. Teleban,.... eh, Petek, danes res ni tvoj dan.
Gorazd Petek
26. 01. 2020 21.45
-8
Glej ne nabijaj vemo ,da je Mac Arthur z briljantno potezo razsul Komuniste,ki so spušili v Koreji v namenih. Dokaz? Ptimerjava "vaše" S Koreje in J Koreje-Samsung proti čemu? Nič z Rusijo vred.
Dado57
27. 01. 2020 08.45
+3
Zato so pa zmagali v državljanski vojni,ki je bila pogoj za demokracijo kakršno pač imajo.
Gorazd Petek
26. 01. 2020 21.08
-3
Obup raznih levo populističnih komentatorjev je že naravnos smešen in patetičen in postaja naravnost histeričen. Večina ideoloških vernikov pač težko razume,da pač ZDA ne delujejo po slovenskem sistemu samo da ni ta ali ta in da očitno znajo bolje preceniti zadeve kot Slovenci.Žal.
Zmaga Ukrajini ...
26. 01. 2020 21.18
+9
Saj predvsem ti zveniš precej obupano.Zakaj tako besno cviliš in zagovarjaš trumpeljna?😂🤣😂🤣😂🤣
Gorazd Petek
26. 01. 2020 21.00
-6
Velja še omeniti eno zadevo;v Sloveniji trenutno v koaliciji vladajo levopopulistične stranke živeče na mitih,lažeh in pravljičnih prepričanjih,misleči ,da gre zadeva v nedogled-kam zadeve na tem nivoju pripeljejo smo videli v zbankrotirani diktatorski ječi narodov SFRJ in kaj se je dogajalo na to. Večina slovenskih (vladnih) levopopulističnih strank želi spraviti čim več ljudi na socialo in JS odvisnih od državne milostinje,seveda zadeva ekonomsko drži do točke,doklej si lahko za finančno zablodel(SFRJ) model,lahko kaj izposodiš,ko tega ni več sledi državljanska vojna,ki jo zaženejo ravno "junckeji" od proračuna.
Zmaga Ukrajini ...
26. 01. 2020 21.07
+4
Blebetaš tja v tri krasne. Naj te spomnim, da je bil prav tvoj Jajo rekorder v zadolževanju države. Naj te spomnim, da so se prav za časa Jajotove vladavine zgodili največji protesti v zgodovini samostojne Slovenije. Naj te spomnim, da so bili v Avstriji obsojeni za posredništvo pri korupciji oz. prenosu podkupnine za SDS, pri nas pa Jajota niso obsodili (kar pa za normalne seveda ne pomeni, da ni kriv kot presta), itd....
Mega100
26. 01. 2020 21.14
+1
Mesečnik levaki 75 let na oblasti...kontrolirajo 100% vse v Sloveniji...ampak, kriv je pa neki lolek Janša, ki je v opoziciji. Oprane možgane imaš, pojdi gledat CNN, mal da dobiš še več informacijske droge.
Gorazd Petek
26. 01. 2020 21.19
-5
Glej ne kracaj neumnosti vsi vemo kdo je v Sloveniji naslednik SFRJ politike in zakaj je crkknila SFRJ- povsem realno-ZDA NISO DALE VEČ CENTA PUFA ZA PROPADLO ZBANKROTIRANO TVORBO živečo na njih pufih. In sedaj odtavaj in odmagli ekonomski nepismenec.
Zmaga Ukrajini ...
26. 01. 2020 21.22
+4
mali,... CNN kar sam glej, ker itak nimaš nobene druge ideje. Pa še očitno neizobražen si - daj malo pogooglaj koliko je "stara" samostojna Slovenija. Ti si res en tumpast desnuh.
Ost1234
26. 01. 2020 21.26
+5
Mega100 - neki lolek Janša ... Zadel v polno😂😂😂😂😂
Gorazd Petek
26. 01. 2020 21.31
-7
Glej dete,tisti ,ki zadeve poznamo ,epčki podobni tebi ne moreje nadmudrit,veš vse smo videli ,doživeli,preživeli uinhala bogu ,da je uzel hudič vsaj 40 let prepozno.sedaj pa ajokaj.
Mega100
26. 01. 2020 20.57
+15
Levaki sovražijo Trumpa ker ni začel nobene vojne...če bi bili demokrati na oblasti, bi bile še vedno vojne vsepovsod Afganistanu, Iraku, Iranu,Siriji, Ukrajini, Libiji, Egiptu, Kosovu, Severni Koreji, Sudanu, Nigeriji, Jemenu...itd...pa sevada vojna z Rusijo, to bi jim bil jack pot.
Zmaga Ukrajini ...
26. 01. 2020 21.16
+7
Aja, zdaj pa jih ni več, ali kako? hahahahaha,... najbrž na noritv niso poročali. Prav ta hip je REKORDNIH 60.000 ameriških vojakov na Bližnjem vzhodu. Vsake 3 - 4 mesece večja tranša.
Mega100
26. 01. 2020 20.50
+9
Če bi o Titu tko pisali kot pišete o Trumpu....bi v bivši jugi vsi novinarji bili na Golem otoku, ali 2 metra pod zemljo. Tito pač ni imel opozicije, o njemu se je smelo le v hvalospevih. V vsaki vasi so bili komunisti, ki so vse nadzirali, če kdo je kaj ne lepega rekel...takoj problemi.
Intimnanega3
27. 01. 2020 08.05
+3
Mega100
26. 01. 2020 20.46
+7
Trump 2020...jokajte dalje.
BobbyP
26. 01. 2020 20.36
-6
Trump je klovn. Naš Šarec pa politik svetovnih in svetovljanskih razsežnosti. Medijsko sranje za bedake. 🥴😂😂😂
tir1A
26. 01. 2020 20.28
+7
Lahko ga nekateri hvalite, saj ni nič narobe. Očitno vam diktatorska poza paše. Američanom pa tudi. Saj demokrati tudi nimajo kaj dobrega ponudit verjetno... tako pa Trump zmaga. Da se demokracija dobro izkaže, je treba imeti pameten narod, saj vedno odloča večina...v Ameriki pa sploh, kjer je vse skrito v dveh strankah.... vmes pa veliko drugih "skritih" postopkov.