Tujina

Vučić na srbsko-kosovski meji: Pripravljeno imam vojaško pižamo, težka noč bo

Priština, 28. 12. 2022 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Srbski predsednik Vučić se je v noči na četrtek znova podal ob mejo s Kosovim, kjer se sestaja s srbskimi vojaki in kosovskimi Srbi. Nekdanjega srbskega policista Dejana Pantića, čigar aretacija je v začetku decembra zaostrila razmere na severu Kosova, so po odločitvi vrhovnega sodišča premestili v hišni pripor. Kosovski Srbi so medtem na severu postavili nove barikade, njihove oblasti pa so na severu zaprle največji prehod s Srbijo Merdare.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić že drugo noč zapored preživlja ob meji s Kosovim. Znova se je namreč odpravil v Raško, kjer naj bi se do jutra pogovarjal s kosovskimi Srbi. V kraj je prispel v sredo okoli osme ure zvečer, ob tem pa dejal, da ga čaka težka noč. "Bomo videli, kako bo. Dan ni bil slab," je tudi povedal. 

Kot je nadaljeval upa, da bodo kosovski Srbi do njega pristopili z novimi predlogi in zahtevami ter poudaril, da je bil vedno na njihovi strani. "Vsi smo pripravljeni pomagati našim ljudem. Naš cilj ni ogroziti mir. Sprejeli pa bomo pomembne odločitve," je tudi povedal ob obisku. Obenem se je Rusiji in Kitajski zahvalil za podporo.

"Zame sta Kosovo in Metohija Srbija. Nikoli ne bosta nič drugega," je nadaljeval in dodal, da je, pripravljen na pogovore, s seboj prinesel pižamo.

Kraj je sicer obiskal že v torek zvečer, ko se je prav tako sestal s predstavniki Srbov na Kosovu in jih seznanil z vsem, kar Srbija počne za ohranitev miru in stabilnosti, oni pa so njega seznanili s stanjem na terenu. Objavil je skupno fotografijo z načelnikom generalštaba srbske vojske Milanom Mojsilovićem

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vučić se je v sredo sicer dogovoril tudi za izpust aretiranega Dejana Pantića. Nekdanji srbski policist se bo tako lahko obtožb glede organizacije terorističnega napada zagovarjal iz hišnega pripora, kjer naj bi ostal do 9. januarja. Njegova aretacija v začetku decembra je močno zaostrila razmere na severu Kosova. Urednica kosovskega portala KoSSev Tanja Lazarević je za N1 povedala, da ostaja tehnično vprašanje, kako ga bodo prepeljali do doma, saj je v priporu na mejnem prehodu Jarinje, domov pa ga mora pripeljati policija. Težava je v tudi v tem, da so ceste blokirane. Danes so namreč kosovske oblasti zaprle največji mejni prehod  s Srbijo Merdare, potem ko so ga protestniki s srbske strani blokirali v znak podpore kosovskim Srbom.

Direktor urada za Kosovo in Metohijo Petar Petković je izpustitev označil za 'dobro novico za konec' ter dodal, da izpustitev v hišni pripor razume kot potrdilo, da Pantić ni kriv organizacije terorističnega napada na prostore kosovske centralne volilne komisije v večinsko srbskem severnem delu Mitrovice, za katerega ga obtožuje Priština. Pantića so kasneje prijeli na mejnem prehodu Jarinje, ko se je s soprogo vračal iz Raške, volitve pa prestavili na april. 

Še pred domnevno organizacijo terorističnega napada, je Pantić petega novembra skladno s svojimi srbskimi kolegi zapustil policijske vrste zaradi odločitve Prištine, da zamenja srbske registrske tablice s kosovskimi.

S kamenjem nad avtomobil televizijske ekipe

V javnost je čez dan videoposnetek incidenta na severu Kosova, v katerem so bili znova napadeni novinarji. Napad se je zgodil v ponedeljek, po poročanju Radia Slobodna Evropa pa gre za že šesti takšen napad na severu Kosova od 10. decembra, ko so kosovski Srbi postavili barikade. Avtomobil televizijske ekipe Klan Kosova iz Prištine so zamaskirane osebe kamenjale v vasi Zupče na območju Zubinega Potoka. Dve osebi sta potrebovali zdravniško pomoč, saj jima je v obraz priletelo razbito steklo. 

Ekipo so sestavljali voznik Esat Sinani, novinarka Kendresa Belagoši, snemalec Agon Bejtulahu in Trim Demiri. "Napadli so nas v vasi Zubce, od koder smo poročali in kjer so postavljene barikade. Po zdravniško pomoč smo se zatekli v bolnišnico v Mitrovici. Voznik je lažje poškodovan, zadet je bil v ramo, novinarka, ki je sedela na sovoznikovem sedežu, pa ima poškodovano oko. To so potrdili tudi zdravniki. Na vozilu je nastala materialna škoda – razbito steklo, skala, s katero je bila ekipa zadeta, pa je še vedno v vozilu," je povedal Demiri.

Policija je potrdila, da incident preiskuje.

Kosovska policija je potrdila, da so na mednarodnem letališču Adem Jashari prejeli grožnjo z bombo. Iz varnostnih razlogov so začasno zaprli letališče in evakuirali potnike ter osebje, a se je izkazalo, da gre za lažni preplah.


Kosovo po blokadi zaprlo osrednji mejni prehod s Srbijo

Danes kosovski in srbski mediji poročajo, da so kosovske oblasti zaprle največji mejni prehod s Srbijo Merdare. Blokada sledi podobnim ravnanjem kosovskih Srbov, ki so v začetku decembra začeli postavljati barikade z zahtevo po izpustitvi bivših policistov Dejana Pantića in Slađana Trajkovića ter še enega kosovskega Srba Miljana Adžića in umiku posebnih enot kosovske policije s severa države, poroča kosovski portal Kosovo Online. 

Blokada mejnega prehoda otežuje več tisoč državljanom Kosova, ki delajo v državah Evropske unije, da bi se vrnili domov. Kosovsko ministrstvo za zunanje zadeve in diasporo je na družbenem omrežju Facebook zapisalo, da so "srbske kriminalne skupine blokirale mejni prehod Merdare". Državljanom, ki so že vstopili v Srbijo, so sporočili, naj uporabljajo druge prehode ali vstopijo na Kosovo prek Severne Makedonije." 

Kosovo je zaradi stopnjevanja napetosti in barikad 10. decembra že zaprlo dva mejna prehoda.

Blokade na severu Kosova
Blokade na severu Kosova FOTO: AP

Poziv Evropi, naj ukrepa proti Srbiji

Kosovsko zunanje ministrstvo je članice Evropske unije pozvalo, naj ukrepajo proti Srbiji. V pismu, ki so ga naslovili na EU, so zapisali, da Srbija stalno poskuša destabilizirati sever Kosova, v zadnjem času tudi s postavljanjem barikad, poroča srbska tiskovna agencija Beta, ki povzema pisanje kosovske tiskovne agencije Telegrafi.

"Srbija v najboljšem primeru namerno poskuša destabilizirati Kosovo, da bi preprečili napredek dialoga, posebno v kontekstu predlaganega načrta EU (ki ga podpirata Francija in Nemčija) za normalizacijo odnosov," je zapisalo ministrstvo. "V najslabšem primeru sta namerno stopnjevanje napetosti in instrumentalizacija kriminalnih združb, ki spominjajo na način, na katerega je Srbija začenjala vojne v 90. letih prejšnjega stoletja, res slaba popotnica in uresničitev tega, o čemer že leta trobi vojni režim v Beogradu," so še zapisali v tristranskem pismu.

Spomnimo

Najnovejši protesti kosovskih Srbov in njihovih podpornikov na srbski strani sledijo odločitvi srbskega predsednika Vučića o odreditvi najvišje stopnje bojne pripravljenosti srbske vojske in vseh enot pod nadzorom notranjega ministrstva.

Napetosti med Beogradom in Prištino so se znova okrepile, potem ko se je v začetku novembra iztekel rok, ki ga je kosovska vlada določila za uresničitev odločitve o zamenjavi srbskih registrskih tablic, ki jih uporabljajo Srbi na Kosovu, za kosovske registrske tablice. Srbija ne priznava neodvisnega Kosova, Srbi na severu Kosova pa nasprotujejo odločitvi Prištine o preregistraciji vozil s srbskimi oznakami. 

V zadnjih tednih so se razmere zaostrile, potem ko je kosovska policija aretirala policista Pantića - enega od srbskih policistov, ki so novembra dali odpoved v kosovski policiji v skladu z odhodom kosovskih Srbov iz kosovskih institucij po zahtevi Prištine za zamenjavo registrskih tablic. Na to so se Srbi odzvali s postavitvijo barikad, pri katerih vztrajajo že 19 dni kljub pozivom iz Prištine, Bruslja in Washingtona, naj jih odstranijo.

Dodatne napetosti so v ponedeljek podžgale domneve, da ima kosovska vlada pripravljen operativni načrt za odstranitev barikad na severu Kosova in da za izvedbo tega pričakujejo pomoč misije zveze Nato na Kosovu (Kfor).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

02. 01. 2023 12.11
+1
Naredili so veliko napako ker jim dovolili drzavo ki se je in se se vedno financira z kriminalom. Od trga z organi, tihotapljenja drog in se cesa
Mambo
29. 12. 2022 10.32
Prvič slišim, da obstaja vojaška pižama.
Jožajoža
28. 12. 2022 19.26
+6
Vojne so postale popularne.ta je pa blizu nas.smo kar udeleženi,saj v sloveniji źivi polovica kosovski albancevm
vlahov
28. 12. 2022 18.51
+0
Srbsko Albanska posla dddddddddddddddddddd
Samo-ne-rdeci
28. 12. 2022 17.58
+7
Kosovo je avronomna pokrajina v srbiji. Pa ne navijam za srbe!
puspan
28. 12. 2022 19.00
-3
Če bi bila res avtonomna, bi bila še danes v okrilju Srbije. Zakaj so se Albanci odločili za odcepitev, Srbi najbolje vedo.
Schnitzel
29. 12. 2022 09.38
Zajaj so se v Donbasu odločili za odcepitev, Ukrajinci najbolje vedo. Zakaj se hočejo Baski odcepiti, Španci najbolje vedo itd.....
jaz77
28. 12. 2022 17.57
+0
Nevem zakaj kr zida ne potrgnejo po meji.
setisfekšn
28. 12. 2022 17.10
+13
Zakaj zda podpirajo albance in jim tam gradijo oporišce in ceste a vi to razumete kaj tam delajo ameri in kfor!!???že 30 let!!najbolje da jih aneei še v slovenijo pridejo podpirat !!
Posteni
28. 12. 2022 18.52
-4
Setisfeksn..premlad si ti da bi vedu... To je....
steki007
28. 12. 2022 16.27
-10
Misika1967
28. 12. 2022 16.25
+26
Kosovo je vedno bilo SRBSKO in vedno bo. Z❤za SRBIJO.
nikhrast
28. 12. 2022 17.44
-7
Pa Trieste in Klagenfurt slovenska. V EU naj gredo, meje bodo odprte, živiš pa lahko na kateri strani hočeš.
Veles_zaš?itnik
28. 12. 2022 17.55
+14
Hrast, Trieste in Klagenfurt imata lepa slovenska imena Trst in Celovec,... in kot taki obe slovenski obliki imen mest sta starejši od nemškega Klagenfurt kakor italijanskega Trieste, ki sta le izpeljanki izvorno slovenskih imen za ti dve mesti. Celovec- Cvilovec/Cvelovec oz. češko Želanec,...,kar v češkem in tudi slovaškem jeziku pomeni tožba, kar pa je tudi nemški pomen "Klage" oz. tožba. Trst pa izvira iz Tergeste, kar naj bi pomenilo tržišče, tržnica,... Ampak to tebi itak nič ne pomeni, ker ti slovenstvo zaničuješ.
sapphireitaly
28. 12. 2022 16.13
-7
V Sloveniji je veliko Srbov, zato pa tako velika albanofobija. Pa nimam nič proti enim ali drugim, samo se mi zdi, da so Albanci bolj tiho, Srbi pa bolj agresivni. Nam Slovencem pa dol pade za neko pokrajno.
puspan
28. 12. 2022 16.11
-19
UBOGI SRBI. Samo še Vojvodina jim je ostala in še njo bodo izgubili.
Potouceni kramoh
28. 12. 2022 16.15
-9
Tocn tko na koncu jim bo ostal beogradski pasaluk in smederevski sandzak.
Curie
28. 12. 2022 21.01
+2
Kaj bo pa tebi ostalo,ko se bo Slo razdelila na Avstrijo in Italijo?
sapphireitaly
28. 12. 2022 16.08
+0
Đorđe Martinović si je maja 1985 v anus vtaknil steklenico, ki se je kasneje razbila in mu povzročila analne poškodbe. Ko je prišel na urgenco je obtožil dva Albanca, da sta mu potisnila steklenico v anus. Kasneje so trije zdravniški preiskovalci (med njimi slovenski doktor iz UKC LJ) potrdili, da se je incident zgodil med mastrubacijo. Incident je sprožil večje upore med kosovskimi Srbi in prispeval k etničnim konfliktom na tem ozemlju.
Ernest
28. 12. 2022 17.06
+7
In kakšne veze ima ta dogodek, z konfliktom ki traja že 600 let. Če bi lahko flaša v riti rešila ta spor bi si vrjeto že kdo prej nekam kaj vtaknil
Koleraba14
28. 12. 2022 15.46
+7
Posteni
28. 12. 2022 15.41
-17
Mene to spominja na krajino 90 ga ko je bilo potrebno zascitit krajisnike in donbas 2014 ko so rusi zaceli scititi svoje pred ukrajinskim "terorjem "... Tole vse smrdi na ta njihov modus operandi... S tem da rusom uspelo sprovocirat , njim bo pa malo tezje
1918
28. 12. 2022 15.17
-11
torej kdo povzroča zdrahe
Posteni
28. 12. 2022 16.11
+5
Rains
28. 12. 2022 15.00
-21
Rusi in Srbi. Vedno isti povzročajo sranje v Evropi.
c00kies
28. 12. 2022 15.03
+21
@Rains, zgleda še nisi obiskal enega kotička Evrope, razen Slovenije. Sanja se ti ne, kaj se dogaja.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
28. 12. 2022 15.07
+12
Rains dovolj imamo ljudi kot si ti kjer ne glede na izjave, dokaze.... vi ker sovražite Srbe in Ruse pridete ven z dirtekt lažjo in vedno obrnete zgodbo in čakate kateri Srbofob bo tudi požrl načela in začel lagati kot vi.
Posteni
28. 12. 2022 15.33
-8
Strajk.. Js mam pa poln kufr vas ka nam vsiljujete svojo "resnico" svoja pravila in nas prepricujete v nekaj kar ponavadi niti ni res...
Anonymus2562
29. 12. 2022 12.41
Rains mislim ,da so tvoji kavbojci povzrocili vec vojn kot cela rusija in ostali svet skupaj.
Feraltribune
28. 12. 2022 14.50
-15
Na Kosovu živi 99 odstotkov Albancev zato je Kosovo albansko. Prej bodo Srbi to dejstvo sprejeli boje za njih. Ko se bodo nehali ukvarjati z mitologijo in mitomanijo in se soočili s sedanjostjo, prej bodo napredovali. Trenutno so druga najbolj revna evropska država. Kdor je hodil po vaseh južne Srbije ve o čem govorim.
Na pol ovca
28. 12. 2022 14.59
+14
Na Krimu in v Donvbasu živi 99% Rusov... kdaj boste nehal z mitomanijo?
1918
28. 12. 2022 15.18
-4
Posteni
28. 12. 2022 15.44
-9
Sori..krim dobili rusi na "uporabo" ob pogajanjih z ukrajino.. In niti niso v taki vecini...in se zanimivo od kdaj so rusi tam.. Mal se pozanimaj bos mogoce presenecen...
Koleraba14
28. 12. 2022 15.46
+12
MrtvoPijan
28. 12. 2022 15.56
+1
Ernest
28. 12. 2022 16.21
+6
Kake ti buče prodajaš.Kot prvo ni bilo vedno na Kosovu 99% albancev, to je zelo važen podatek, ker se ta spor ni začel včeraj!Kot drugo Srbija ima gospodarsko rast v letošnejm letu 3,3% EU pa 2,6%. Seveda ne gre pozabit da jim je EU in NATO v 90-ih z sankcijami in bombami popolnoma uničil gospodarstvo....pa imajo kljub temu višjo gospodarsko rast kot EU. Revni so pa točno toliko, kot vasi, ki jih vidiš na periferiji Češke, Slovaške, da Romunije in Bolgarije sploh ne omenjam....kdor se je zapeljal iz Prage 100km vzhodno, bo videl točno iste scene. Zato ne bluzi z manipulacijami
oježeš
28. 12. 2022 14.46
-9
Mislim, da je kar prispodoba stanju Rusija-Ukrajina. Le da tukaj še niso šli tako daleč kot Rusi.
Posteni
28. 12. 2022 15.46
-4
Niti ne... Rusi imajo v donbasu bistveno manj zgodovine kot srbi in albanci na kosovem...sam nasi putinofofili ti tega tukaj ne bodo povedali....
Anonymus2562
29. 12. 2022 12.44
O cem ti govoris Posteni? Kako je nastalo ime Odessa? Ali so ga Ukrajinci poimenovali? Koliko Ukrajincev je umrlo na Krimu ko so ga Rusi osvobodili izpod nacistov? Pojma nimas pa idi raje za knjige malo potem pa pridi nazaj komentirat.
Anonymus2562
29. 12. 2022 12.45
Ukrajinci so se raje obremenjevali z izseljevanjem in ubijanjem Poljakov, Lviv itd…
Mambo
28. 12. 2022 14.46
+0
Sedaj vem, kako dobite v Sparu postrežno meso! Sem pogledal video!
STRIKE-ONE 333 V.I.P
28. 12. 2022 14.45
+17
Pol bo pa spet kričanje "help nato".