Posnetek iz epicentra potresa, ki je prizadel Hrvaško: Vse je uničeno

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
N.Š./STA
KOMENTARJI
85
V hrvaškem Markuševcu in sosednjih naseljih, kjer je bil epicenter potresa, ki je konec tedna prizadel Zagreb, čutili pa smo ga tudi pri nas, ni ene same hiše, ki bi jo tresenje tal pustilo nepoškodovano, razkrivajo posnetki drona.

Po potresu v Zagrebu so svet obšli prizori katedrale z odkrušenim zvonikom, vsi so videli avtomobile, uničene pod kosi fasade, opeke in delov ostrešij, razpokane stavbe v mestnem središču. A nekoliko bolj je ostalo skrito uničenje v samem epicentru.

PREBERI ŠE
Tla v Zagrebu so se v večernih urah znova stresla

Tega zdaj razkriva posnetek, ki ga je objavil portal 24sata, z dronom pa ga je posnel fotograf Igor Vignjević. Skoraj vsaka streha ima luknjo, uničene so fasade, na stavbah so razpoke, poškodovana je cerkev. Pred potresom idilični kraji imajo zdaj povsem drugačno podobo.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Obupanim domačinom so na pomoč priskočili gasilci, ki skušajo luknje v strehah zakrpati vsaj toliko, da ne nastaja nova škoda, a jih pri tem ovira vreme, tudi pri sosedih so bile namreč v zadnjih dneh padavine.

Med tistimi, ki so izgubili dom, je Vid Budek, ki je že več kot 70 let prebivalec Markuševca. "Soba se je kar prepolovila. Obstaja velika verjetnost, da se bo vse skupaj samo porušilo. Z ženo naju je zbudil glasen pok. Kako bo naprej, pa ne vem. Ne vem, kje bomo spali - ali nam bo kdo pomagal," je dejal za 24sata.hr.

PREBERI ŠE
Med potresom v Zagrebu za las ušel smrti

Hrvaške oblasti so po potresu napovedale pomoč prebivalcem, a vprašanje je, kako hitro bo prišla. Na Hrvaškem namreč sočasno bijejo dve bitki - odpravljajo tako posledice potresa in skušajo zajeziti izbruh novega koronavirusa.

Potres, ki je prizadel Hrvaško, je za seboj pustil veliko razdejanje.
Potres, ki je prizadel Hrvaško, je za seboj pustil veliko razdejanje.FOTO: Bobo

Gmotna škoda bi lahko dosegla 270 milijonov evrov

Medtem so se pojavile prve ocene škode. Ta bi po grobih in neuradnih ocenah lahko dosegla kar 270 miljonov evrov.  Pregled poškodovanih poslopij sicer še poteka, med drugim so bile poškodovane tudi šole, vrtci, bolnišnice ter politične, kulturne in znanstvene ustanove.

V Banskih dvorih sicer še ne vedo, kako bodo krili stroške potresa, ki je v nedeljo približno deset sekund tresel Zagreb z magnitudo 5,5.

Veliko pa menda sosedje pričakujejo tako od Evropske unije kot tudi od prostovoljnih prispevkov na posebnem računu Skupaj za Zagreb, na katerem bodo zbirali denar za sanacijo posledic potresa, piše Jutarnji list.

Ministri v hrvaški vladi so se sicer odpovedali svojim plačam za marec, kar bo na poseben račun prispevalo med 47.200 in 54.000 evrov. Temu zgledu so sledili tudi nekateri drugi politiki.

Tudi veleposlanik ZDA na Hrvaškem Robert Kohorst je danes na Twitterju potrdil, da bo prispeval svojo marčevsko plačo za pomoč prizadetim s koronavirusom in v potresu v Zagrebu.

V mestu Zagreb so ocenili, da je približno 100 vrtcev, šol in dijaških domov tako poškodovanih, da so začasno neuporabni. Večinoma gre za objekte v središču mesta, kjer so mnoga poslopja starejša od 100 let. Skrbi jih tudi, da morda nekaterih od teh objektov sploh ne bo mogoče sanirati.

V potresu so poškodovane tudi številne bolnišnice, fakultete, inštituti, muzeji, gledališča in podobne institucije. Poškodovano je tudi poslopje hrvaškega sabora, tako da so se poslanci danes preselili v poslopje družbe Ina, v katerem so na zgodovinski seji 8. oktobra 1991 razglasili prekinitev vseh pravnih vezi z nekdanjo Jugoslavijo.

Več kot 180 prebivalcev Zagreba so namestili v enega od študentskih domov, potem ko so bili njihovi domovi močno poškodovani v prvem nedeljskem potresu. V potresu je umrla ena oseba, še 26 pa je bilo poškodovanih, med katerimi 17 hujše.

Zagreb je tudi sinoči okrog 21. ure stresel potres z magnitudo 3,2, ki so ga čutili na mnogih koncih mesta. Do danes zjutraj pa je sledila vrsta šibkejših popotresnih sunkov.