Tujina

Posnetki aretacije 29-letnega Nicholsa razkrivajo policijsko brutalnost

Memphis , 28. 01. 2023 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
229

Oblasti v Memphisu so objavile videoposnetke aretacije 29-letnega Tyra Nicholsa, ki prikazujejo brutalno policijsko obravnavo in so polni nasilnih prizorov. Pet zdaj že nekdanjih policistov je mladeniča brcalo in teplo, medtem ko je ta v solzah klical svojo mamo. Iz posnetkov je tudi jasno vidno, da se Nichols, ki je tri dni pozneje v bolnišnici umrl, aretaciji 7. januarja ni upiral.

Kot smo že poročali, so policisti v mestu Memphis na jugu ZDA v državi Tennessee 7. januarja letos zaradi domnevne brezobzirne vožnje ustavili avtomobil, v katerem je bil 29-letni Tyre Nichols. Trdili so, da jim je skušal pobegniti, vendar so ga ujeli manj kot 100 metrov pred domačo hišo in ga pretepli. Zaradi poškodb ledvic in srca je tri dni pozneje v bolnišnici umrl. Nichols je bil temnopolt, prav tako tudi vseh pet policistov, proti katerim so že vložili obtožnice zaradi umora. 

Policija v Memphisu je v petek uresničila napovedi in objavila štiri zelo nazorne videoposnetke, skupaj dolge več kot eno uro. Prvi posnetek prikazuje policiste, ki Nicholsa vlečejo iz njegovega avtomobila in kričijo, naj se uleže na tla. "Nič nisem naredil!" jim ta odgovarja. A policisti kljub temu zahtevajo, da se uleže na tla. Eden mu ukaže, naj se uleže, drugi pa svojemu kolegu predlaga, naj ga strese s paralizatorjem. "Daj roke na hrbet, preden te polomim!" se sliši policista na posnetku. "Rad bi samo prišel domov," jih prosi Nichols. Eden od policistov ga strese s paralizatorjem, Nicholsu pa tedaj uspe pobegniti. 

Pozor, posnetki so nazorni! 

Drugi videoposnetek z nadzorne kamere, nameščene na drogu, prikazuje policiste, kako tečejo za njim, ko ga v stanovanjski soseski zadihani ujamejo, mu ukažejo, naj se uleže na tla in se pusti vkleniti. Nichols se z njimi prepira in ves čas ponavlja, da ni storil ničesar narobe, nakar ga začnejo neusmiljeno pretepati. 

Tretji in četrti videoposnetek sta iz policijskih telesnih kamer – policisti Nicholsa tiščijo k tlom, dva ga držita, medtem ko ga drugi izmenično brcajo in udarjajo s pendrekom, medtem ko on kriči: "Mama!". Večkrat ga poškropijo tudi s solzivcem. Vlečejo ga po tleh, ko se ne premika več, pa ga naslonijo na policijski avto in pustijo, da tam obleži. Do prihoda reševalnega vozila preteče več kot 20 minut. 

 Poleg petih policistov, ki ga pretepajo, jih okrog stoji še več, ki pa ne storijo ničesar.

Nekateri policisti v svojih zagovorih trdijo, da je Nichols "zamahnil" proti njim ali segel po njihovem orožju, čeprav nič od tega ni vidno na objavljenih posnetkih. Slišati je tudi, kako se policisti pogovarjajo med seboj, da v njegovem avtomobilu niso našli ničesar. 

Neprekinjeno pretepanje le 70 metrov od njegovega doma je trajalo tri minute

Nicholsova mati, RowVaughn Wells, je povedala, da je bil njen sin le približno 70 metrov od doma, ko so ga policisti iz Memphisa umorili. "Petim policistom, ki so umorili mojega sina, želim povedati, da ste osramotili lastne družine, ko ste to storili," je dejala na novinarski konferenci. "Do smrti so ga pretepli. Povsod je imel modrice. Njegova glava je bila otekla kot lubenica. Zaradi otekline mu je počil vrat. Vedela sem, da mojega sina ni več," je povedala za CNN.

Ameriški predsednik Joe Biden je po poročanju BBC dejal, da so ga "grozljivi posnetki globoko prizadeli". Ljudi je pozval k strpnosti in dejal, da je njihovo ogorčenje razumljivo, vendar nasilje ni nikoli sprejemljivo. Biden je tudi pozval kongres, naj sprejme zakon o pravičnosti pri policijskem delu, ki nosi ime po temnopoltem Georgeu Floydu, ki ga je leta 2020 v Minneapolisu ubil beli policist.

Odvetniki družine Nicholsa pa so napad primerjali s policijskim nasiljem nad temnopoltim voznikom Rodneyjem Kingom iz Los Angelesa leta 1991, ki je sprožilo hude nemire v mestu in drugje po ZDA. "Ta mladenič je bil po definiciji zakona v tej državi teroriziran. Bil je kot človeška pinjata," je videno opisal Antonio Romanucci, eden od odvetnikov, in dodal, da je neprekinjeno pretepanje trajalo okoli tri minute. 

Predstavniki družine so Nicholsa opisali kot očeta štiriletnega fantka in navdušenega rolkarja, ki se je pred kratkim vpisal na tečaj fotografije. Delal je za dostavno podjetje FedEx. 

Policistom grozi od 16 do 60 let zapora

Pet policistov – Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Desmond Mills mlajši, Emmitt Martin III in Justin Smith – je bilo prejšnji teden odpuščenih. Po hitri notranji preiskavi, v kateri je bilo ugotovljeno, da so uporabili prekomerno silo in da pretepenemu niso nudili pomoči, so jih v četrtek priprli. Vsi so obtoženi več kaznivih dejanj, poleg nenamernega umora še ugrabitve, fizičnega napada in zarote. Grozi jim od 16 do 60 let zapora. 

Štirje od petih so plačali varščino in so bili do petka zjutraj izpuščeni iz pripora. Preiskujejo tudi njihove kolege, ki so jim skušali pomagati pri prikrivanju dejstev. V preiskavo se je vpletlo tudi ministrstvo za pravosodje ZDA, ki v tem primeru policistov ne more obtožiti rasističnega zločina iz sovraštva, saj so vsi temnopolti, tako kot žrtev. 

Direktorica memphiške policije Cerelyn Davis je dejanja petih policistov opisala kot "gnusna, nepremišljena in nečloveška". Prebivalce pretežno temnopoltega mesta je pozvala, naj mirno protestirajo, ko bo posnetek objavljen. Zaradi pričakovanih protestov je medijem povedala, da so se odločili, da bodo videoposnetek objavili v petek zvečer, da bodo imeli šolarji in vozniki dovolj časa, da pridejo domov. 

Objava posnetkov je po ZDA res sprožila proteste, ki pa so minili mirno. Protestniki so se v petek zbrali v več mestih, med drugim v Memphisu, kjer so blokirali most čez avtocesto 55, po katerem poteka promet čez reko Mississippi proti Arkansasu. V Washingtonu se je več deset protestnikov zbralo v parku Lafayette, nasproti Bele hiše in v bližini trga Black Lives Matter Plaza.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (229)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

King Kralj
31. 01. 2023 09.44
+2
Zda, najbolj demokratićna država? Malo morgen. Najbolj policijska, to že.
User1538643
29. 01. 2023 08.42
+2
V redu je, da so posnetki nazorni, in takšnih bi bilo treba prenehati cenzurirati. Naš svet je takšen in ne kašnega cenzurirani prispevki prikazujejo. Spoznajmo ga, lažje bomo ukrepali.
User1538643
29. 01. 2023 08.36
-3
Ne mislite, da bo vlada glede tega naredila kaj na zmanjševanju takšnih dogodkov. Kvečjemu, takšno policijo potrebujejo in jo bodo potrebovali še več. Enote različnega izvora, kot je tukaj bil nekašem poseben tim specijalcev, ki so se morda vrnili s kakšnega bojišča, kjer so lahko počeli, karkoli so hoteli, in bili za to predobro plačani, bodo napotene v civilno okolje. Prihaja NWO, ki ga usmerjajo UN, WHO, WEF, močne mednarodne korporacije... Obetajo se enostranske obtožbe iz ministrstva resnice, in sicer terorizma (vir WEF) zaradi izražanja drugačnega ali zgolj čisto lastnega, lahko tudi povsem strokovnega mnenja na družbenih omrežjih in podobno, ki ni v skladu z uradnim, okvalificirano kot neresnica, teorija zarote, dezinformacija. Vse slabše je in še bolj slabo bo. Naj ugibam, odgovornost bo zatrta ali zelo blago uveljavljena, morda le laži za javnost. To se širi po vsem svetu, tuddi k nam prihaja.
Mirko41
28. 01. 2023 21.53
+7
Ne vem kakšne rime bi ob tej tregediji zložil Tupac. Je pa srhljivo kako nevarni so lahko zakompleksani ljudje, oblečeni v uniformo.
ap100
28. 01. 2023 21.36
+6
če bi bil samo en policaj druge barve bi bile v ameriki večdnevne razbijaške demonstracije
Nace Štremljasti
28. 01. 2023 21.17
+1
to je pa lepa zelo opevana ameriška demokracija ane
Perrun
28. 01. 2023 21.37
+3
Saj se sliši noro, a ravno obtožba in prikaz posnetka, kažeta da demokracija in institucije delujejo. V nedemokratičnih državah, bi oblasti to zadevo prekrile.
patogen
28. 01. 2023 20.16
-2
Bravo Američani. kako ste zaprli usta BLM in levičarjem ter Antifovcem. Šefica policije v Mestu da pojasnilo, črnka. Šef policijske postaje da pojasnilo, črnec. Pet policistov suspendiranih, črncev. BLM in levičarji nimajo kaj več protestirati. V kaj se bodo pa zaganjali slovenski levičarji?
Perrun
28. 01. 2023 21.37
+2
Kaj je sploh smisel tvojega histeričnega posta?
albis
29. 01. 2023 08.10
+1
Perrun, vsakemu s trohico inteligence bi moral biti jasen ta normalen post. Opozarja na hinavsko početje teh terorističnih organizacij. V primeru, da bi bil le en bel policaj vmes, bi gorele stavbe, kot so zadnjič. Sedaj pa so se sprehodili 100m po ulici in nato potuhnili.
Salting
29. 01. 2023 11.14
+2
Razlika je, da če bi bili policisti beli, ne bi bili suspendirani in donald bi jim podelil twitter odlikovanja
AlexReal
28. 01. 2023 20.04
-4
Zanimivo ! Ko so belopolti policaji pred časom na podoben način ubili črnopoltega na ulici, so se preiskave vlekle kar nekaj časa , vmes se je že skoraj vse pozabilo, ko pa so temnopolti policaji ubili temnopoltega človeka, so oblasti odreagirali takoj in odpustili vseh 5 policajev.
Strunjan
28. 01. 2023 19.21
+7
To niso ljudje. Fant, pocivaj v miru.
JanezBos.
28. 01. 2023 18.49
-5
Ok...ne morem verjeti,da nekateri ne razumete,da če bi dal takoj roke na hrbet bi preživel. Sploh v Ameriki imaš velike možnosti dobiti odškodnino,če so ravnali nestrokovno.Njemu to sedaj ne pomaga,ker je umrl...
AlexReal
28. 01. 2023 20.05
+6
Še enkrat si poglej posnetek, očitno nisi dobro gledal.
albis
29. 01. 2023 08.13
+1
Saj to ... a je folk tako neumen, al že tako opran? Če ti morajo policaji v ameriki 10x reči, da se uleži na trebuh in bodi pri miru in še posebej, če zbežiš in te morajo loviti, se ti ne obeta nič dobrega ... to še evropejci vemo, bi pričakoval da je tam to bolj jasno.
doma?in 1
28. 01. 2023 18.39
+5
Zat.ucan narod do konca..... Mi pa še bolj, ko nas oni vodijo
kleinek
28. 01. 2023 18.29
+9
Vsaj na rasizem se zdaj ne morejo zgovarjat.
NisteResni
28. 01. 2023 17.40
+16
Vsi tisti ki pametujete da se je upiral aretaciji, si poglejte še kak drug posnetek, jih obstaja več... Modela so zvlekl iz avta našprical s solzivcem in prebil do smrti... Pa model je biu zaposlen pr FedEx in ne kot eni nabijate težek kriminalc
Strunjan
28. 01. 2023 19.22
+6
Niste resni, tocno tako. Ljidje nocejo videti resnice, zal.
tornadotex
28. 01. 2023 17.14
+17
Očitno imajo probleme tudi temnopolti policaji....Gre za sindrom napada v krdelu, kar je še en dokaz,da je človek žival samo malo mora biti,da se sproži ta nagon...
Jocomb
28. 01. 2023 17.05
+17
V novicah po radiu so danes omenili, da so policisti pretepli temnopoltega fanta do smrti, niti z besedo pa niso omenili barvo kože policistov. bravo 24ur, da ste vi to napisali.
Dark Knight
28. 01. 2023 18.34
+0
Srečko
28. 01. 2023 16.22
+4
"stolcek" ne bluzi. V ZDA imajo že par let uniformiranci neoznacene avtomobile. Pri njih krim policija ne ustavlja kršiteljev cestnih predpisov.
tutp
28. 01. 2023 15.43
+12
Bedniki policijski. Tekel je k njemu. Tole so bila 2 kriminalistična avta. Krim policija. On je bil peš. Domov šel. Mislili so, da je preprodajalec. Pretepli ga. Bedniki eni !!! Ljubljana...pol Ljubljane Vam dela kokain. Podhodi. Vse.balkanske ste izpustili na prostost. Sramota !!! Vsi bojevniki kao brezposelni in oproščeni plačila stroškov.Torej mi, ki delamo tem barabam, ki se valjajo v denarju plačamo sodne in vse ostale stroške, ki so šli v milijone.Tožilki pa tako srečni, kot da bi zadeli milijon dolarjev in bili njuni oboževalki. Ja kam je ta Slovenija prišla ne moreš verjet.
tutp
28. 01. 2023 15.35
+0
Groza. Včeraj so na Dunaju zvlekli iz avta Slovenca. Ni ustavil. Napisal sem...imel je srečo. V Ameriki zadušijo ali ustrelijo. Dokaz: članek. Enega so zadušili v Ameriki zaradi ponarejenih 20 dolarjev. Niso gladki !!! Policijsko nasillje 👎👎👎
extradeluxe
28. 01. 2023 15.04
+1
policija stopnjuje prisilna sredstva dokler osumljenec stopnjuje odpor. vsak se odloči zase kolko batin bo dobil, tolko kot se upira.
User1553709
28. 01. 2023 15.21
+12
Če gremo po črki zakona lahko opaziš ubistvu nekompetenco policistov in nestrokovne prijeme, ki so dejansko pripeljali do vsega te eskalacije. 5 policistov ni sposobnih s strokovnimi prijemi in prisilnimi sredstvi obvladovati enega posameznika.. v 3minutah. Krivda v policiji. Vsak se ima pravico upirati, policija ima pravico s strokovnimi prijemi stopnjevati represijo. Ampak če so ti prijemi dejansko strokovni do takega izida ne more pridt. Še enkrat. Nesposobnost policistov da niso obvladali pridržanega.. je kriva za njegovo smrt.
VenZsajvestekdo
28. 01. 2023 15.04
+11
Prvo kot prvo imajo v ameriki policisti le 6 mesecev šolo za policaje. Drugo kot drugo mešanje "ras" ne gre... Najbolje vidimo to v ZDA. Največ kriminala kot je le možno... Skratka pa še mediji in njihov idiotizem vse poslabša..