Tujina

Posnetki iz zraka: ruski 'konvoj smrti' na poti v Ukrajino

Moskva, 04. 10. 2022 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Posnetki iz zraka iz osrednje Rusije prikazujejo vlak z opremo, ki naj bi pripadala direktoratu ruskega ministrstva, pristojnemu za skladiščenje, vzdrževanje in prevoz jedrskega orožja. Vlak naj bi bil na poti v Ukrajino. Po mnenju obrambnega analitika posnetki 'ruskega konvoja smrti' niso bili objavljeni po naključju, lahko pa bi služili kot opozorilo Zahodu.

Na posnetkih je tovorni vlak, ki prevaža vojaška vozila in orožje na fronto v Ukrajino, poroča britanski portal Express. Neodvisni obrambni analitik Konrad Muzyka je pojasnil, da vlak verjetno prevaža opremo, ki pripada 12. glavnemu direktoratu ruskega obrambnega ministrstva, odgovornemu za skladiščenje, vzdrževanje in transport jedrskega orožja.

Posnetki vlaka so bili objavljeni na družbenih medijih, prvotno pa jih je delil proruski kanal Rybar Telegram. Muzyka meni, da video ni bil objavljen po naključju in služi kot opozorilo Zahodu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

12. direktorat ministrstva je odgovoren za dobavo tovrstnega orožja strateškim ruskim silam (RVSN), ki nadzorujejo medcelinske balistične rakete. Omenjene sile se običajno usposabljajo jeseni, po ocenah analitika pa bo morda Rusija že ta mesec izvedla vojaško vajo Grom. 

V evakuacijskih centrih v Kijevu medtem delijo jodove tablete v primeru jedrskega napada na prestolnico, poroča Telegraph. Tablete lahko pomagajo preprečiti absorpcijo škodljivega sevanja, če se jih vzame tik pred ali takoj po izpostavljenosti jedrskemu sevanju. 

Pojavljajo se tudi ugibanja, da naj bi Rusija v kratkem preizkusila svoje najnovejše strateško orožje Pozejdon, torpedo na jedrski pogon, ki je v javnosti znano tudi kot 'orožje apokalipse'.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po poročanju britanskega Timesa je Nato čez vikend opozoril članice in zaveznike na premik jedrske podmornice Belgorod, na katero bi lahko namestili torpede. Pentagon se je na poročanja odzval v ponedeljek in dejal, da ima ameriška vojska načrte za "široko paleto situacij in nepredvidljivih dogodkov".

Vladimir Putin je sicer v nagovoru septembra Zahod opozoril na jedrsko moč Rusije. Kot je dejal, imajo Rusi na voljo tudi sodobnejše orožje od Nata. "V primeru grožnje ozemeljski celovitosti naše države in za obrambo Rusije in naših ljudi bomo zagotovo uporabili vse oborožitvene sisteme, ki so nam na voljo. To ni blef," je opozoril Putin.

Svetovni voditelji so grožnje Kremlja z jedrsko vojno obsodili. Britanska premierka Liz Truss je ocenila, da so tovrstne Putinove izjave namenjene ustrahovanju držav, ki podpirajo Ukrajino, ameriški predsednik Joe Biden pa je ruske grožnje označil za nepremišljene.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3