Tujina

Posnetki v črni skrinjici niso uničeni, reševalne ekipe našle prve posmrtne ostanke

Vuzhou, 24. 03. 2022 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
0

Pristojne službe, ki že tretji dan na težko dostopnem terenu iščejo ostanke letala boeing 737, ki je v ponedeljek strmoglavilo na Kitajskem, so sporočile, da so našli tudi prve posmrtne ostanke ljudi, ki so bili na krovu. Skupno jih je bilo na letalo 132 (123 potnikov in devet članov posadke). Čeprav še vedno ni jasno, kaj je vzrok tragične nesreče, pa obstaja upanje, da bo odgovore na to dala ena od dveh črnih skrinjic, ki so jo našli v sredo. Od zunaj je bila sicer močno poškodovana, a zvočni posnetki iz pilotske kabine naj bi bili dobro ohranjeni. Kaj se je torej dogajalo v zadnjih minutah pred strmoglavljenjem?

Kitajske oblasti še vedno niso sporočile, koliko žrtev je terjala ponedeljkova letalska nesreča na jugozahodu države, a doslej ni bilo znakov, da bi kdo od 132 oseb, ki so bile na krovu potniškega plovila boeing 737, lahko preživel.

Prav tako še vedno ni poročil o tem, zakaj je letalo nenadoma zavilo strmo navzdol in se le nekaj minut zatem raztreščilo v kitajskem gorovju. Na mestu, kjer je padlo, se je v hipu razvnel hud požar. Bodo pa odgovore na to morda dali zvočni posnetki iz pilotske kabine, ki se nahajajo v eni od črnih skrinjic, ta je bila včeraj najdena med razbitinami letala. "Črna skrinjica je bila od zunaj močno poškodovana, vendar kaže, da so njeni notranji zapisi v redu," so po poročanju lokalnih medijev povedali uradniki. Posnetki so že bili poslani v Peking na analizo.

Bližje kraja nesreče, v mesto Vuzhou, so medtem prispeli svojci in prijatelji pogrešanih potnikov in članov posadke. Večina je šla v spremstvu osebja sklonjenih glav mimo novinarjev, nekateri pa so v solzah pripovedovali o svojem obupu. Nek moški je za agencijo Reuters tako povedal, da čaka na informacije o svojem nečaku. "Nameravam ostati toliko časa, da se zadeva uredi in da bom lahko vzel njegov pepel," je dejal in dodal, da od države in pristojnih služb pričakuje, da bodo temeljito raziskali vzrok nesreče. "Upam, da bodo čim prej ugotovili, ali je kriv proizvajalec ali je bila kakšna napaka pri vzdrževanju," je še užaloščeno povedal. 

Na novinarski konferenci družbe China Airlines, ki je imela v lasti ponesrečeno letalo, pa so njihovi predstavniki razkrili, da so bili na boeingu 737 trije piloti. Kapitan je imel za sabo 6709 ur letenja, prvi in ​​drugi častnik pa 31769 ur in 556 ur. Kontrola zračnega prometa je imela vse do trenutka, ko je letalo začelo strmoglavljati, povsem običajno komunikaciji s piloti na krovu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.