Tujina

Pospešen republikanski spopad z znanostjo

New York, 17. 06. 2020 05.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
48

Znamenito lansko čečkanje predsednika ZDA po meteorološki karti, da bi tako upravičil svoje izmišljevanje, katere dele države ogroža orkan Dorian, je dobilo nov zasuk. Preiskava je pokazala, da je politično vodstvo ameriške meteorološke organizacije kršilo etična načela, ko je podprlo trditve Donalda Trumpa in zavrnilo svojega strokovnjaka, ki je opozoril na njegove napačne izjave.

Donald Trump je svoje meteorološke napovedi  upravičeval z na roko popravljeno karto.
Donald Trump je svoje meteorološke napovedi upravičeval z na roko popravljeno karto. FOTO: AP

Mini afera, ki je v ZDA dobila ime "Sharpiegate", se je začela lani konec avgusta in v začetku septembra, ko se je vzhodni obali ZDA bližal orkan Dorian. Trump je takrat na Twitterju oznanil, da bo ta zadel Alabamo "(precej) huje, kot je pričakovano". Iz Birminghama v Alabami, kjer je eden od uradov Nacionalne vremenske službe (NWS), je nemudoma prišel odgovor, da "Alabama NE bo občutila udarov Doriana. Ponavljamo, v Alabami ne bomo občutili udarov orkana Dorian." Predsednik, ki ne prenaša, da mu kdo javno očita napake, je naročil velik zemljevid, na katerem je bila označena pot orkana, nanj pa je nekdo s polstenim peresom (Sharpie je najbolj znana znamka tovrstnih pisal) zarisal dodatno širjenje Doriana na Alabamo. 

Čečkanje Bele hiše po vremenski karti je sprožilo polemiko, ki jo je Uprava za oceane in atmosfero (NOAA), pod katero sodi meteorološka služba, po nekaj dneh skušala utišati s sporočilom, da sporočilo vremenarjev iz Birminghama "ni bilo skladno z verjetnostmi najboljših napovedi, ki so bile takrat na voljo". Alabama seveda ni občutila orkanskih sunkov, kasneje pa se je izkazalo, da je vrh NOAA strokovnost lastnih meteorologov povozil zaradi pritiska ministra za trgovino Wilburja Rossa (uprava sodi pod njegovo ministrstvo). Po pisanju New York Timesa je Ross zagrozil, da bo zamenjal politični vrh uprave, če ne bodo razrešili "težave" s sporočilom iz Birminghama, ki je zanikalo predsednikove vremenske napovedi.

Minister za trgovino Wilbur Ross naj bi z grožnjami dosegel, da so politično nastavljeni uradniki povozili opozorila meteorologov.
Minister za trgovino Wilbur Ross naj bi z grožnjami dosegel, da so politično nastavljeni uradniki povozili opozorila meteorologov. FOTO: AP

Zadnjo besedo je dobila Nacionalna akademija za javno upravo, nevladna organizacija, ki združuje več kot 850 strokovnjakov, poslovnežev in nekdanjih politikov, ki svetuje javni upravi. Njena porota je ugotovila, da sta takratni vodja NOAA Neil Jacobs in njegova namestnica Julie Kay Roberts kršila politiko uprave o neokrnjenosti znanstvenega dela, pri čemer naj bi to storila "namerno, zavestno ali z nepremišljenim neupoštevanjem" pravil. Oba sta sicer menila, da je takšen odziv NOAA na sporočilo meteorologov iz Alabame slaba ideja, a sta se uklonila "znatnemu zunanjemu pritisku", navaja poročilo. Sedaj trdita, da porota ni preverila znanstvene podlage za sporno sporočilo uprave in "konteksta, ki je vplivalo na sporočilo".

Samocenzura uradnikov

Upogibanje znanosti, da se prilega političnemu kopitu, ni Trumpova pogruntavščina, saj je republikanska stranka sredi osemdesetih še svarila, da "bo človeštvo zaradi nevednosti, brezbrižnosti ali obeh" za vedno ogrozilo obstoj življenja na planetu, sedaj pa s snežnimi kepami v kongresu dokazuje, da ni podnebnih sprememb. Zasuk je podmazal denar fosilne industrije in njena piarovska kampanja dezinformiranja in zavajanja. Sedanji predsednik in uradniki okoli njega so le višek tovrstne usmeritve. Kar skrbi, je širjenje takšne miselnosti, po analizi New York Timesa je okužila že srednji sloj državne uprave. 

Lauren Kurtz iz Sklada za pravno obrambo podnebne znanosti opozarja pred širjenjem političnega odnosa do znanosti med uradništvom.
Lauren Kurtz iz Sklada za pravno obrambo podnebne znanosti opozarja pred širjenjem političnega odnosa do znanosti med uradništvom. FOTO: Twitter

Strah pred izgubo položajev ali celo delovnih mest in pred rezanjem finančnih sredstev je mnoge karierne uradnike prisilil, da zanemarjajo znanstvene izsledke. Primerov je več, od prilagajanja izsledkov o avtomobilski varnosti, da so lahko upravičili preklic strožjih meril za avtomobilske izpuste, do popolnega izgona omenjanja podnebnih sprememb iz vladnih študij in poročil. "Če vodilni v javni upravi izda jasno javno navodilo, to sproži razburjenje in odpor, s tem se je lažje spopasti. Proti takšnemu delovanju uradnikov na ravni srednje uprave pa se je precej težje boriti," ugotavlja Lauren Kurtz, izvršna direktorica Sklada za pravno obrambo podnebne znanosti.

Študija generalnega inšpektorja v ameriški okoljski agenciji EPA je pokazala, da več kot 60 odstotkov od 400 zaposlenih skrbi vmešavanje nadrejenih v znanstveno delo. Skoraj polovica jih je dejala, da med to sodi "prikrivanje ali zadrževanje znanstvenih poročil in podatkov". Vrh agencije je sprožil ostre odzive in več kot 600.000 komentarjev, ko so skušali prepovedati uporabo znanstvenih študij, ki ne razkrijejo vseh podatkov, na katerih temeljijo. Slednje je posebej nevarno za javne zdravstvene študije, saj ne smejo razriti podatkov o pacientih, ki so zajeti v njih.

Poleg okoljske agencije naj bi bile najbolj na udaru Uprava za hrano in zdravila (FDA), NOAA in notranje ministrstvo (ki ima v ZDA povsem drugačno vlogo, kot v Evropi, saj se ukvarja z upravljanjem zveznih državnih zemljišč, naravnih virov in programi pomoči prvotnim prebivalcem ZDA). Po študiji Zveze zaskrbljenih znanstvenikov, ki je anketirala kar 63.000 zveznih uslužbencev, jih je polovica poročala o "vplivu političnih funkcionarjev" in "pomanjkanju vodij s potrebnimi znanstvenimi izkušnjami" kot največjima ovirama za odločanje na podlagi znanosti. Petina jih je priznala, da se izogibajo delu v zvezi s podnebnimi spremembami ali celo uporabi izraza podnebne spremembe, tudi če jim tega niso izrecno naročili.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
17. 06. 2020 17.31
+1
Mentalno fizičnim hlodom Boga, meni zlata.
amedeo
17. 06. 2020 17.19
+0
Pri nas imamo našega Janeza, ki ve stran več kot v knjigi piše...
nikhrast
17. 06. 2020 16.31
+5
Trumpu se smejimo ker je takšen narcis, baha se da je kar smešno, ta teden pa še parodije kako dviguje kozarec vode. Pa tudi če ima zdravstvene težave, lagal bo da je zdrav.
Millady
17. 06. 2020 16.51
+0
Maxx365
17. 06. 2020 16.17
+2
Ja, trumpelj je res največji doktor znanosti na planetu, vrhunski ekolog, pravnik, doktor biomedicine (posebej s področja koronavirusov in razkuževanja organizmov z varikino), varstva okolja, teologije (mahanje s svetim pismom), ekonomskih in poslovnih ved (najbolj obvlada področja osebnih stečajev in davčnih mahinacij), humanistike sploh do črne populacije, v prostem času pa ljubiteljski vremenar in ljubitelj krajnskih čebelic, izstopa pa z doktoratom iz računalništva in spletnega trolanja po twitterju...pa še kaj bi se našlo.
Bigbadjohn
17. 06. 2020 13.53
+2
50 oddtenkov sežiganja na grmadi. Dobro, da še kdo udari po mizi in pove- "Eppur si muove!"...
Zmaga Ukrajini ...
17. 06. 2020 13.24
+3
Meni je najbolj žal, ker ni uresničil napovedi, da bo z atomsko bombo uničil orkan. Tako bi bil še danes tako zaposlen z drugimi zadevami, da bi mu zmanjkalo časa za druge neumnosti in haranje po drugih državah.
MSM fake news
17. 06. 2020 13.14
+2
Znameniti nateg skorumpiranih genocidnih globalistov uničuje cel svet ... Trump pač pravi NE!
Grunf TNT
17. 06. 2020 12.36
+1
Največja traparija je primerjati JJ ja z Trumpom. Trump je borec proti kabali kateri pripada tudi naša kompletna medijska in politična scena vključno z JJ.
Zmaga Ukrajini ...
17. 06. 2020 13.24
+5
Trumpeljn je borec proti mesnim cmočkom, Jajo pa borec proti paradižnikovi mezgi.
A si ti mal bogi
17. 06. 2020 10.29
-6
Vsak članek poskuša diskreditirati Trumpa. Ko vsi pavijo da je nekaj slabo, pomisli, ce je to res
Zmaga Ukrajini ...
17. 06. 2020 13.26
+0
Ko Trumplja vidiš "v živo" govoriti, gestikulirati, pripovedovati,... se vprašaj ali je vse to kar govori res, ali mu je to nekdo "naštimal".
FilipGrozni
17. 06. 2020 13.34
+1
Si pa res bogi ti bi verjetno v drugi svetovni v nemcijo lezel
Bigbadjohn
17. 06. 2020 13.55
+1
Se kar sam uspešno diskreditira, ima pač srečo, da je toliko raje enako ali še bolj "mal boge", kot je on...
EntityOne Gala
17. 06. 2020 10.04
+20
Lahko se Trump na trepalnice postavi, a ciklon se vedno obrne v smer, kamor Chuck Norris izdihuje. ..🤪
Millady
17. 06. 2020 10.03
-11
Vse kar je napisano v tekstu glede težav strokovnih služb in znanstvenikov nima nikakršne neposredne zveze s Trumpom
Pravicaje
17. 06. 2020 09.42
+16
Pa kaj vsak dan moramo poslušati nebuloze tega Jokerja ? Očitno pa po obnašanju nekaterih naših politikov vzgledi vlečejo ,ker sankcij in posledic enostavno ne bo !
jured100
17. 06. 2020 09.33
-9
O ne, nekaj "dobrega" smo morali napisati o Trumpu (tisto o policijski reformi - ki je v resnici obupna ideja, naj gre une živali ("protestnike") lovit, ne poslušat) - hitro, dajmo napisat še en slab članek.
jured100
17. 06. 2020 11.45
-1
Ok, tistega članka zdaj sploh ne najdem več... pa to ni normalno...
Gorazd Petek
17. 06. 2020 09.23
-2
24 kdaj bo kaj kakšen članek o sodnih in drugih preizkavah zoper vodilne Demokrate ,zaradi ponarejanja dokumentacije zoper Trumpa o vmešavanju Rusov v volitve. Precej globoko naj bi zabredli Shiff,Pelossijeva,Cklintonova,Biden in še nekaj vodilnih Demokratov,ki so z potvorjenimi dokumenti izvajali lažnogonjo po kongresu. Čakanmo.
crazy but true
17. 06. 2020 09.27
-4
Nikoli. Imajo samo "novice", ki jih lahko obrnejo proti Trumpu in "ekstremni desnici"..
beowulfsam
17. 06. 2020 09.33
+15
Lepo lepo, spodbijanje članka, z napadom na nekaj povsem nepovezanega. Bravo, 5/7 trolanje. Drgač pa: Republikanci so mel predsednika, dom, senat, ustavno sodišče, itd...a se ti ne zdi, da bi že kej nardil, če bi ble tvoje nebuloze resnične???
Gorazd Petek
17. 06. 2020 11.16
+3
Ni trrolanja po vložitve začetka preiskav proti Demokrastskim velikim glavam se jim je Trump javno režal in povedal"no sedaj vas bomo pa mi malce preizkovali" in vodilni demokrati so obtoženi ponarejanja listin,zavajanja,laganja in zlorabe kongresa-Pelossijeva je ves čas vedela ,da so dokumenti ponareti in dovoljevbala,da se je zadeva vlačila v kongres,kar je kaznivo sedaj sta s Shiffom v greznici do vratu,povezana pa staše Clintonova,Biden in Barackar ter nekaj drugih Demokratov ,ki bi jih zadeve lahko poslale v zapor ali uničile kariero zato se je zgodil Floyd,nato so skušali narediti še emo afero ,ko se je prezadolženi prepečeni sam zagugal v parku in nato še oni agresivni pijanček zopet z kartoteko na policiji. Kajti,Demokratom se slaba piše in vidijo uspeh le še v ulici,kajti vedo da jim dementni Biden,ki ga vse bolj zapušča razum ne more prinesti zmage ulično razbijanje,kurjenje itd pa je Demokratom odgnalo veliko volilcev tudi temnopoltih,ki so bili žrtev tega uličnega primitivizma,tolpaštva,horde in nizkotnosti. Demokrati izgubljajo zato so vse bolj agresivni kot slovenski levičarji,financirajo ekstremistične skupine in računajo na rušenje oblasti z nezakonitimi sredstvi kot v Sloveniji-a to se jim vrača kot bumerang.
resslovenka
17. 06. 2020 09.04
+20
Multi Donald. Zdej bo še tok narave laufal po njegovem. Sej človek ne more verjet. 😁🤣
Smrekar1
17. 06. 2020 08.52
+43
Saj pri nas je podobno. Celo doktor Bačovnikova je v intervuju javno izjavila, da je Janez prej kot ona ugotovil, da Covid-19 ni navadna gripa.
Banion
17. 06. 2020 09.09
+39
Vprašanje je: ali je zanič zdravnica ali je Janez prerok
resslovenka
17. 06. 2020 09.11
+27
Ja Janez se spozna na vse. Slišala v oddaji Faktor, ko je nek komentator izjavil, da je dejstvo, da je JJ najintiligentnejsi politik pri nas. Sem mislila, da ne slišim prav. 😄. No ne bom trdila, da ni. Kako bi sicer lahko obvladoval to slovensko zmešano politično sceno. Sam ne vem...pol pa drugi niso. 😎
Berdem
17. 06. 2020 09.40
+2
JohannDoe
17. 06. 2020 10.08
+2
@res Ja že po definiciji je najinteligentnejši ponavadi samo eden. Kot tudi najlepši ali najlepša, naj.... za miss izberejo tri, ampak tudi tam je ena lepša od ostalih dveh.
batom@pinkponk.com
17. 06. 2020 10.55
usi skupi tam so eni pofl astrologi. polne riti enih izjav, pa usi pametni za nazaj.
brat od pepetovga brata
17. 06. 2020 08.42
+45
Jansa nam pove kdaj je konec korone
BobbyP
17. 06. 2020 08.36
-52
To ni nič. Trump je nula. Napovedovanje vremena? Tito je baje vodo spreminjal v vino in Jugoslavija so bila nebesa. 😂😂😂
resslovenka
17. 06. 2020 09.13
+23
Napram zdej, ja. Jugoslavija so bila nebesa. Tudi za JJ in ostale prefarbane komuniste. 😁😎
korintos25
17. 06. 2020 09.18
+4
Njegov učenec Janša pa spreminja vodo v vino. Boš en špricar?
tečnež
17. 06. 2020 09.22
+3
User300173
17. 06. 2020 08.34
+49
Kaj bo na to komentiral "naš" poslanec-meteorolog Grims?
resslovenka
17. 06. 2020 09.15
+10
Grims.. vse ve in se na vse spozna. Sem mislila, da bo eden ministrov Janševe vlade. Očitno je bila v prerivanju za te položaje, tam res velika gneča. Pa bo moral še mal čakat. 😊😎
Kaj?mo
17. 06. 2020 08.29
+93
Tako kot reče Trump, tako mora biti. Tako kot reče Kim Jong Un, tako mora biti. Tako kot reče Erdogan, tako mora biti. Tako kot reče Orban, tako mora biti. Tako mot reče Janša, tako mora biti. Vse bolj vodijo ta svet vase zagledani in nezmotljivi moški, ki ne premorejo ne morale, ne inteligence.
Banion
17. 06. 2020 09.08
+19
Inteligence nekaj že premorejo le morale ne in za to vidijo edino rešitev v diktaturi