Tujina

Posrednika pri umoru novinarja Kuciaka obsodili na 15 let zapora

Bratislava, 30. 12. 2019 16.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.S. / STA
Komentarji
6

Slovaško sodišče je posrednika pri umoru slovaškega novinarja Jana Kuciaka, Zoltana Andruska obsodilo na 15 let zapora. Andrusko je edini od petih obtoženih, ki je priznal krivdo. Sojenje preostali četverici se bo nadaljevalo januarja.

Zoltan Andrusko je s tožilstvom sklenil dogovor o priznanju krivde, v skladu s katerim, so se dogovorili za desetletno zaporno kazen. A sodišče je zavrnilo ta dogovor in predlagalo 15 let, kar je posrednik pri umoru novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke Martine Kušnirove sprejel. Sodba je dokončna.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sojenje se je začelo 19. decembra, nadaljevalo pa se bo z glavno obravnavo 13. januarja. Sodijo domnevnemu naročniku umora, podjetniku Marianu Kočnerju, domnevni organizatorki Aleni Zsuzsovi ter domnevnima morilcema Tomašu Szabu in Miroslavu Marčku. Grozi jim najmanj 25 let zapora, lahko pa bi bili obsojeni tudi na dosmrtni zapor.

Podjetniku Marianu Kočnerju tožilstvo očita, da je naročil umor novinarja. Grozi mu najmanj 25 let zapora, lahko pa ga obsodijo tudi na dosmrtni zapor.
Podjetniku Marianu Kočnerju tožilstvo očita, da je naročil umor novinarja. Grozi mu najmanj 25 let zapora, lahko pa ga obsodijo tudi na dosmrtni zapor. FOTO: AP

Preiskovalni novinar Kuciak in Kušnirova sta bila februarja 2018 ustreljena na svojem domu. Kuciak je med drugim preiskoval povezave med italijansko mafijo in slovaškimi politiki, njegov umor pa je vrgel temno senco na vlado in sprožil množične proteste, kakršnim v državi niso bili priča od padca komunizma. Privedli so do odstopa premierja Roberta Fica.

Kuciak je pred umorom preiskoval nepregledne posle Kočnerja. V okviru preiskave so še odkrili, da je Kočner domnevno oblikoval korupcijsko mrežo, v okviru katere, je nadzoroval sodnike, tožilce in politike. Tako je lahko leta ostal skrit pred roko pravice. Dodatno je vohunil za novinarji, ki so bili kritični do njega, med njimi je bil tudi Kuciak.

Umorjena Jan Kuciak in njegova zaročenka Martina.
Umorjena Jan Kuciak in njegova zaročenka Martina. FOTO: AP
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miran Vovk
31. 12. 2019 09.48
Tudi pokojni Jure Cekuta je priznal. Za nagrado je dobil zapor, vsi drugi pa bodo nagrajeni z davkoplačevalskim denarjem ker so bili trpinčeni vse do zastaranja sodnega postopka.
Frigo
30. 12. 2019 18.49
+2
prinas bi se smejal pa poulici setal
1pero
03. 09. 2020 13.13
kolbek460
30. 12. 2019 17.35
+8
Mal vlečemo vzporednice ,,,Jamnik je na parkirišču naredil samomor ker je zagledal joviča ,na kolesu ,
luzarf@arcor.de
30. 12. 2019 17.31
+21
zamislite si da bi pri nas pobili tiste ki vedo gdo je korupten, nam zmanjka novinarjev
Sortegilio
30. 12. 2019 17.28
+12
Jan je bil nevarnost za koruptivne ljudi, ker je preveč vedel in so ga ubili. Katastrofa.