-1°C

Tetovirani moški z rogovi, ki je vdrl v Kapitol, za zapahi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Maruša Slana /
KOMENTARJI
320
V množici razjarjenih Trumpovih privržencev, ki so vdrli v Kapitol, je največ pozornosti pritegnil moški z razgaljenim trupom, tetovažami po telesu in krznenim pokrivalom na glavi, iz katerega štrlijo rogovi. Zaradi posebne oprave so ga policisti hitro izsledili in aretirali. Za zapahi sta tudi dva vidnejša obraza nasilnega vdora v ameriški kongres.

Jake Angeli v Kapitolu
Jake Angeli v KapitoluFOTO: Profimedia

Trumpovi podporniki, ki so v sredo napadli zvezni kongres, da bi preprečili formalno potrditev njegovega poraza na volitvah, so zveznemu preiskovalnemu uradu FBI in drugim policijskim agencijam po ZDA olajšali delo, saj so se med divjanjem in razgrajanjem v kongresu množično fotografirali in to objavljali na družbenih medijih.

Fotografija privrženca ameriškega predsednika Donalda Trumpa s krznenim pokrivalom na glavi, iz katerega štrlijo rogovi, se je hitro razširila po spletu, policija, ki ga je iskala zaradi nasilnega vdora v Kapitol, pa ga je tako hitro izsledila in aretirala. 

Jacob Anthony Chansleyoziroma Jake Angeli, kot se sam imenuje, je obtožen namernega nepooblaščenega vstopa v prepovedano območje poslopja, nasilnega vstopa in neprimernega obnašanja, kar je priljubljena točka ameriških tožilcev, ko ne morejo izpostaviti točno določenega zločina, pomeni pa lahko marsikaj.

PREBERI ŠE
Kdo je potetovirani moški z rogovi, ki je zmagoslavno vkorakal v Kapitol?

Chansley je veliko pozornosti vzbudil predvsem s svojo nenavadno opravo. Obraz je imel poslikan v barvah ameriške zastave, v rokah pa je držal megafon in ameriško zastavo. Gre za enega najbolj znanih skrajnodesničarskih aktivistov, ki je zaradi propagiranja teorije zarote QAnon znan tudi kot 'Q Šaman'. 

Policiji je uspelo izslediti tudi moškega, ki je obtožen kraje javne lastnine. Adama Christiana Johnsonaso aretirali v petek na Floridi. 36-letnika so hitro identificirali na družbenih omrežjih, časopis s Floride pa je nato ugotovil, da moški prihaja iz mesteca Parrish blizu Tampe. 

Adam Christian Johnson.
Adam Christian Johnson.FOTO: Profimedia

V priporu je tudi republikanski politik iz Zahodne Virginije Derrick Evans. 35-letnik je nasilni vdor v Kapitol predvajal v živo na Facebooku, posnetek pa je kasneje zbrisal. Prijeli so ga v petek, obtožnica pa je praktično identična kot tista zoper Chansleyja. 

Pravosodno ministrstvo ZDA je včeraj vložilo obtožnice proti 15 napadalcem na kongres. Nekaj napadalcev so že aretirali, med njimi moškega, ki je z nogami na mizi sedel v pisarni predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Kot smo včeraj poročali, gre za 60-letnega Richarda Barnetta iz zvezne države Arkansas. 

PREBERI ŠE
60-letni moški, ki je vdrl v pisarno Pelosijeve, aretiran

Koronavirus pasica november