Tujina

Tetovirani moški z rogovi, ki je vdrl v Kapitol, za zapahi

Washington, 09. 01. 2021 21.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
319

V množici razjarjenih Trumpovih privržencev, ki so vdrli v Kapitol, je največ pozornosti pritegnil moški z razgaljenim trupom, tetovažami po telesu in krznenim pokrivalom na glavi, iz katerega štrlijo rogovi. Zaradi posebne oprave so ga policisti hitro izsledili in aretirali. Za zapahi sta tudi dva vidnejša obraza nasilnega vdora v ameriški kongres.

Jake Angeli v Kapitolu
Jake Angeli v Kapitolu FOTO: Profimedia

Trumpovi podporniki, ki so v sredo napadli zvezni kongres, da bi preprečili formalno potrditev njegovega poraza na volitvah, so zveznemu preiskovalnemu uradu FBI in drugim policijskim agencijam po ZDA olajšali delo, saj so se med divjanjem in razgrajanjem v kongresu množično fotografirali in to objavljali na družbenih medijih.

Fotografija privrženca ameriškega predsednika Donalda Trumpa s krznenim pokrivalom na glavi, iz katerega štrlijo rogovi, se je hitro razširila po spletu, policija, ki ga je iskala zaradi nasilnega vdora v Kapitol, pa ga je tako hitro izsledila in aretirala. 

Jacob Anthony Chansley oziroma Jake Angeli, kot se sam imenuje, je obtožen namernega nepooblaščenega vstopa v prepovedano območje poslopja, nasilnega vstopa in neprimernega obnašanja, kar je priljubljena točka ameriških tožilcev, ko ne morejo izpostaviti točno določenega zločina, pomeni pa lahko marsikaj.

Chansley je veliko pozornosti vzbudil predvsem s svojo nenavadno opravo. Obraz je imel poslikan v barvah ameriške zastave, v rokah pa je držal megafon in ameriško zastavo. Gre za enega najbolj znanih skrajnodesničarskih aktivistov, ki je zaradi propagiranja teorije zarote QAnon znan tudi kot 'Q Šaman'. 

Policiji je uspelo izslediti tudi moškega, ki je obtožen kraje javne lastnine. Adama Christiana Johnsona so aretirali v petek na Floridi. 36-letnika so hitro identificirali na družbenih omrežjih, časopis s Floride pa je nato ugotovil, da moški prihaja iz mesteca Parrish blizu Tampe. 

Adam Christian Johnson.
Adam Christian Johnson. FOTO: Profimedia

V priporu je tudi republikanski politik iz Zahodne Virginije Derrick Evans. 35-letnik je nasilni vdor v Kapitol predvajal v živo na Facebooku, posnetek pa je kasneje zbrisal. Prijeli so ga v petek, obtožnica pa je praktično identična kot tista zoper Chansleyja. 

Pravosodno ministrstvo ZDA je včeraj vložilo obtožnice proti 15 napadalcem na kongres. Nekaj napadalcev so že aretirali, med njimi moškega, ki je z nogami na mizi sedel v pisarni predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Kot smo včeraj poročali, gre za 60-letnega Richarda Barnetta iz zvezne države Arkansas. 

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (319)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
10. 01. 2021 21.57
+2
Samo popolna prepoved desnih skrajnežev nas še odreši vojne.
borjac
10. 01. 2021 21.23
+1
Zelo žalostna slika Amerike, Trumpovi privrženci so polpismeni ljudje, ki komaj da znajo povezati dva smiselna stavka, ali pa še to ne.
WolfeWoof
10. 01. 2021 19.08
+1
Kollerik
10. 01. 2021 18.50
-1
Spet ena zguba iz mentalno sorodne druščine jovana ištbana....
kakafonijaprava
10. 01. 2021 14.38
+2
Enako kot v I. svetovni vojni, ko se je navaden folk boril za buržuje, kralje in cesarje!
kakafonijaprava
10. 01. 2021 14.38
+5
Tele protestniki bodo šli v arest, Trumpelj pa na Škotsko v azil v svoj hotel ob golf igrišču!
MasteRbee
10. 01. 2021 14.40
+1
ZDA pa v enoumje, kot China. Ja sem že davno rekel, da človek nikoli ne bo demokrat.
WolfeWoof
10. 01. 2021 19.08
-2
Ne bo mogu it. Če dobi tisto najhujo 25eto mu odpade usa penzija pa luksuz.
pepe bolcev XIV
10. 01. 2021 13.06
+5
Srce saj poznas tisto a ne... ko je sel prvi nisem nic rekel, ko so drugega odpeljali tudi nisem nic rekel, ko so prisli pome, ni bilo vec nikogar, ki bi kaj rekel...0
pepe bolcev XIV
10. 01. 2021 12.33
+5
Zilna opornica. Ce prav stekam me ti kao zmerjas z zensko? Tipicni butalski nacistek. Najprej rasist, na koncu se sovinist. Kdaj pridej otroc na vrsti ti branik pedofilije?
pepe bolcev XIV
10. 01. 2021 12.59
+7
Zilna ritnica. Prosim za en sam moj post v katerem podpiram bidna pedofilcek krscanski
pepe bolcev XIV
10. 01. 2021 13.13
+6
zilna ritnica. A to, da Trampl otipava svojo hcerko te pa ne moti?
ArkaMast
10. 01. 2021 15.01
+4
Žilna opornica, si pozabil da imate vi oziroma poslanci v SDS velike težave s pedofolijo (zbiranje in distribucija tovrstnih videjev) ... pa RKC npr. ... malo mešaš ti to :))
Erin Straus
11. 01. 2021 10.31
+1
pepe bolcev XIV
10. 01. 2021 12.32
+5
Tudi nas puklasti naci je lahko ponosen na svoje obozevalce. Izredna kapaciteta teh zilnih opornic!
pepe bolcev XIV
10. 01. 2021 12.30
+5
Srce. Ena sama opazka. Razlozi koliko razumevanja kazes pri rasistih, ksenofobih, homofobih itd? Je tudi to treba razumet? Pa nacizem? Fasizem? Taborisca? Gulage? Razlozi prosim se to korelacijo s humano druzbo in fasizmom. Me prav zanima!
1k2m4im
10. 01. 2021 12.55
-1
Najprej bi prosila, če lahko komentirate pod mojim komentarjem, ker ne berem vedno vsega, kar je napisano kasneje, sploh če je teh komentarjev veliko. Namreč, lahko se zgodi, da ne bom videla in bi potem lahko mislili, da ignoriram vaš komentar. Zato ta moja prošnja. Kar se pa tiče vaše opazke, bi pa na to odgovorila tako : vsa ta osnovna čustva, ki so v posamezniku/ci v milejši ali pa težji obliki, se "pridno" kažejo v vseh ideologijah...gre namreč po mojem mnenju za našo človeško naravo, ki pa ji potem pripisujemo različna imena....zato ne zagovarjam nobene ideologije, ker še vse so, po mojem mnenju nastale na podlagi našega razmišljanja in čutenja in so kot take tudi bolj ali manj pomanjkljive kar se tiče skupnega dobro...kot jaz vidim vso stvar, so to družbeni eksperimenti, za katere upamo, da bodo rešili situacijo...zato si po mojem mnenju lahko izmislimo še toliko novih ideologij, vendar dokler ne bomo razčistili tega, kar nosimo v nas samih, ne bo koraka na bolje...zato se jaz raje v svojih komentarjih osredotočam na ozadja, ki potem po mojem mnenju botrujejo takšnim in drugačnim dogodkom...upam, da sem sedaj malo bolje razložila to, kar sem s svojim komentarjem želela povedati...vseeno hvala za opazko in vašo pripravljenost, da o tem podebatirate ter lep dan še naprej.
pepe bolcev XIV
10. 01. 2021 13.01
+4
srce. Ce bi brala. Bi vedela. Ce bi zaupala, ne bi tezila. Ce bi bila humana bi se pac prilagodila a ne mojemu nacinu pisnaja? Ampak ne. Ti najprej zacnes z nekim pokroviteljstvom. Lej kot prvo, pisal bom tako kot meni pase. Kot drugi sem pa ze veckrat povedal, da pisem preko telefona, ter da je aplikacija zanic in odgovore frca kamor ji pase.
pepe bolcev XIV
10. 01. 2021 13.03
+3
In sedaj k temi srce. Tvoj odgovor je eno samo sprenevedanje.Prostodusni humanist je najslabse kar se lahko zgodi humanizmu. Humanizem je tudi obramba humanizma. Razumeti fasizem in ozadja fasizma, nima nic s humanizmom.
1k2m4im
10. 01. 2021 14.03
+0
O,k,,,greva lepo počasi : )...se opravičujem....ne komentiram iz telefona, zato ne vem, da meče komentarje in tudi tudi ne preberem, kot sem že napisala vsakič vseh komentarjev : )...drugo, lahko pišeš, kakor želiš...se ne spomnim, da bi ti kdaj očitala to : )....lahko to vidiš tudi kot pokroviteljstvo...se opravičujem za to, če si to tako doživel, ker tudi meni ni všeč, da me kdo pokroviteljsko obravnava in zato vem, kako zna biti neprijetno to...je pa tudi res, da sem že večkrat tukaj napisala, da imam napake in če bi bral : ))), oprosti, si nisem mogla pomagati, da te ne špiknem nazaj: ), bi lahko videl, da je temu tako : )))...na koncu upam, da mi vsega tega humorja ne boš zameril in da bova po tem o.k. : )...sedaj pa k sprenevedanju....če zagovarjam humanizem in zraven pri tem nisem vedno agresivna do tistih, ki mislijo drugače, pa mojem mnenju ni isto kot biti tiho...to je zelo podobno tisti zgodbici, ko se dva kregata in pride tretji, ki bi ju rad pomiril...epilog zgodbe je ta, da je na koncu kriv tisti, ki ju je skušal pobotati in ne tista dva, ki sta se kregala..se pravi, če to prenesem na naju, jaz pisem o tem, če se izrazim bolj preprosto, kako se ne kregati, ti pa o svojih pogledih...zato te bom vprašala naslednje...čigavo pisanje, moje ali tvoje, bo spodbudilo to, da fašizem ne bo več obstajal in to je hkrati tudi odgovor na tvoj zgornji komentar : )....hvala za drugačno razpravo ter lep pozdrav : )
1k2m4im
10. 01. 2021 14.04
+0
Se opravičujem za dvojni tudi tudi...hvala za razumevanje ter lep pozdrav.
pepe bolcev XIV
10. 01. 2021 17.57
+3
srce. Nisem zameril. Sem prebral potem dalje in videl, da si lepo razlozila to svojo opazko, na katero sem reagiral takoj. Greva naprej. Sem ti ze zgoraj napisal kaj se zgodi, ko so vsi tiho in leporecijo. Kot drugo. Se ti ne zdi, da tale vzpon fasizma in rasizma traja ze kar nekaj casa? Se ti ne zdi, da so ze zdavnaj prestopili mejo? Zgodovina nas uci kaj se se je zgodilo z nacizmom do katerega je bila vecina tako pacifisticno nastrojena? Bobu je treba reci bob. Sploh, ko gre za rasizem, ksenofobijo, homofobijo itd. In tukaj nisem pripravljen na kakrsnokoli toleranco, do teg oblik fasizma. Smo v 21. stoletju in se spet pogovarjamo o tem, da bi splav prepovedal. Dej prosim razloz kaj se mamo tle za pogovarjat? In da vrnem vprasanje. Kaj mislis, da bi hitler pobil toliko ljudi, ce bi ga odlocno ustavilo, ko je bil se cas?
1k2m4im
10. 01. 2021 19.47
Kar jaz vidim, je to, da narašča nestrpnost na obeh straneh in da se skuša prestopiti meja na obeh straneh, če sklepam po komentarjih na temu portalu...to, da je Hitlerju lahko uspel tak podvig, jaz pripisujem temu, da je bilo v samem ljudstvu preveč nezadovoljstva z samo življenjsko situacijo, v kateri so živeli...z propagando, ki je pihala na njihovo dušo so potem ustvarili iluzijo, da so pa oni tisti, ki lahko to rešijo in ker ni bilo nobene prave alternative, v sili pa še hudič muhe je, se je zgodilo, kar se je....od takrat so se dogodile v svetu določene spremembe in ljudje po mojem mnenju ne nasedajo več toliko obljubam politikov, povrhu pa se je zgodil tudi razcvet psihologije, ki je nam pomagal, da smo se začeli počasi zavedati naše lastne soodgovornosti, kar se tiče družbene klime...imamo pa tudi še neizkoriščen potencial v komunikaciji in če ga bomo znali uporabiti, se bomo sčasoma naučili tudi na odločen, vendar miren način sporočati, da to ne prinese za nobeno stran nobenih koristi, temveč kvečjemu težave...lep primer tega je bila narodna garda, ki je na odločen, vendar miren način pospremila ljudi iz Kapitola...tukaj jaz vidim tudi prve zametke zdravega odzivanja na provokacije...srčno si želim, da bomo temu sledili in se sproti učili, kako še bolj utrditi ta mir, ki ga trenutno imamo in da bo temu sledila tudi večina ljudi...tretja stvar, ki jo vidim kot vodo na ta mlin pa je razvoj čustvene inteligence, ki nas uči o tem, da v vsakem človeku, če lahko uporabim to besedno vezo, tako dobro kot slabo in da je tisto, kar je v človeku dobrega, treba pohvaliti ( s tem mu vzamemo tudi možnost maščevanja, ker ne more trditi, da z njim delamo slabo), hkrati pa ga spodbuditi, da izboljša v sebi tisto, kar je slabega...in če bomo vse to uporabljali, bo zmeraj manj ljudi, ki bi si želeli vojne in zmeraj več ljudi, ki bo za trajni mir...je pa to samo moje mnenje in glede na to, kako zna življenje samo poskrbeti za nepredvidljivost, se lahko tudi motim...zato bom, dokler bo mir, zagovarjala mir z vso mojo dušo in srcem, ne glede na to, kaj se bo zgodilo...kajti tudi če se bo zgodilo drugače, bom vsaj vedela, da sem se trudila po najboljših močeh, da bi z svojim mnenjem, ki sem ga zapisala na javni portal, podpirala to možnost, da ohranimo ta mir še naprej...na koncu bi se ti rada zahvalila za to, ker mi nisi zameril in ker si mi dal še eno šanso, da objasnim svoje razmišljanje...torej hvala za vse in lep večer še naprej.
Apostol1
10. 01. 2021 12.07
+1
V bistvu je tale bratovščina s Trumpom in Melanijo vsa zrela za zapahe.
Svalbard
10. 01. 2021 15.24
-3
Si bil kdaj v Idriji na griču in v Begunjah pod njem?
Apostol1
10. 01. 2021 17.44
+2
Svalbard ..... V teh krajih , ki so tvoj najljubši spomin še nisem bil , verjamem pa da se rad vračaš tja nazaj , ker drugače tudi ne gre.
komarec
10. 01. 2021 12.05
+1
Teli so vzorniki SDS-ovcev.
Jacek123
10. 01. 2021 12.05
+1
Ko gledam tele modele se spomnim na film Deliverance.
Heretik1
10. 01. 2021 12.45
-2
Reto
10. 01. 2021 12.00
+4
Burleska je tale Amerika. Prej so imeli 4 leta predsednika, ki Bele hiše nebi smel videti niti iz pločnika, sedaj ga bo zamenjal človek, ki Bele hiše nebi smel videti niti na razglednici!
1k2m4im
10. 01. 2021 11.34
+2
Kar sem se v življenju naučila, je to, da je večvrednostni kompleks ali pa po domače egotrip tisti, ki ovira humanost v družbi. Takega mnenja sem zato, ker ga ponavadi spremlja prezir, ki pa je lahko izražen direktno kot žaljivka ali z besedami zavitimi v celofan, kjer s sofisticiranimi besedami damo človeku vedeti, da je nevreden. Žal je to vključeno v čisto vse pore družabnega življenja. Najprej sem to videla v tem, da se imamo izobraženi za nekaj več od neizobraženih. Obsojali smo njihove žaljivke, nismo pa videli naše vzvišenosti, ki je izvirala iz razmišljanja, da smo zaradi izobrazbe bolj razgledani in zato tudi več vemo. Potem sem na to naletela v določenih krogih, ki se ukvarjajo z duhovnostjo. Tam so bili ljudje, ki se ne ukvarjajo z duhovnostjo, označeni za zombije, ker si ne želijo razsvetljenja in so jim mar samo posvetne stvari. Nato sem prišla na ta portal, ki je bolj naklonjen znanosti, kjer pa se je zgodba ponovila in tukaj sem lahko brala obsodbe, kdo ni etičen in zakaj. Vse to skupaj je povzročilo, da sem začela razmišljati, kaj sočutje in biti človek v resnici pomeni. Če pogledam definicijo sočutja, ta ne pozna delitve na take in drugačne, temveč se po mojem mnenju ukvarja s tem, kako razumeti vse vidike raznolikosti, ki jih ustvarja življenja. Zaradi takega razmišljanja sem prišla do zaključka, da se gremo v naši družbi in v družbah po svetu, če lahko temu rečem polovično sočutje, ki je izključno namenjeno samo tistim, ki se z nami strinjajo ali pa nam prikimavajo, ostale pa doleti takšen ali drugačen prezir. Drugo, o čemer sem razmišljala, je besedna zveza biti človek. To po mojem mnenju pomeni biti človeški, kar pa v praksi pomeni, poznati svoje tako dobre kot tudi slabe stvari. Kajti šele ko človek pozna svoje šibke plati, se zave svojega lastnega večvrednostnega kompleksa oziroma egotripa. In tak človek bo težko obsojal kar povprek, ker se bo zavedal tega, da čeprav določene svoje slabe lastnosti izraža manj intenzivno kot kakšen drug, jih še zmeraj ima in tako nima samo tisti drugi dolžnost, da nekaj naredi v zvezi s tem, temveč tudi on/a sam/a. Zadnjič je bil na portalu članek o tem, kako večina ljudi o sebi misli, da so dobri in v katerem je bilo tudi fajn opisano, zakaj in kako ni temu tako. Drug tak primer je ženska v Kapitolu. Če na situacijo pogledamo skozi oči tega, kar sem napisala, jo ima pravico obsojati samo tisti/a, ki ima resnično razrešene pojme s svojo lastno jezo in da se ne sme spregledati to, od kod ta jeza. V članku včeraj je bila tudi izjava brata, kjer se je videlo, da je ženska doživela razočaranje nad demokrati in da je bil to eden od razlogov, zakaj se je pri njej razvila miselnost kot se je. In če se navežem še na definicijo sočutja, je ta ženska doživljala stisko, ki jo je res kompenzirala z jezo, ki ni bila konstruktivna za ostale, vendar to še zmeraj ne pomeni, da ni čutila bolečine in ob tem trpela. in če to povežem še s stanjem v naši družbi, dobim občutek, da nas je večina aktivno ali pa pasivno agresivna, kajti čustva kot so prezir, obsojanje, zaničevanje, poniževanje in še nekatera, so agresivna do nasprotno mislečih, ne glede na to, kakšen izgovor imamo za to, da jih izražamo. Čustva kot so pa ljubezen, spoštovanje ter sočutje se pa kažejo skozi nežnost, milino, razumevanje, sprejemanje ter čustvo, da nam je mar za druge in še nekatera druga. Razlika je, kot lahko vidimo, očitna. Na tem mestu ne bom sodila, koliko česa je v kakšni/em posameznici/ku, kajti iz vsega napisanega bi bilo prav, da se raje poglobim vase in pogledam, kje pa jaz sama stojim glede svojega lastnega večvrednostnega kompleksa oziroma egotripa. In kakor se sedaj nakazuje, bom iskreno povedano, imela opravka s tem do konca svojega življenja. Zato tudi razmišljam v tem smislu, da je za humano družbo, katero bi radi imeli, potrebno to, da vsak/a posameznik/ca sam/a pri sebi začne razvijati samorefleksijo in da na tak način spozna svoj delež dobrega ali pa slabega, ki ga daje družbi. Pot ni enostavna, k
1k2m4im
10. 01. 2021 11.38
+2
Pot ni enostavna, kajti prevetriti svoj prekomeren ego v zdravega zahteva trud, vztrajnost, odločnost, potrpežljivost ter sočutni odnos do samega sebe, da na tej poti ne omaga. Je pa hkrati to tudi pot, po kateri lahko dosežemo to, da bo naša družba postala bolj sočutna in s tem tudi humana. Zato je po svoje tako dobrodošlo, večplastno razmišljanje ali bolj po domače videti širšo sliko, ker nam ravno ta pomaga, da lažje obvladujemo intenzivnost čutenja, kadar gre za tako močna čustva kot so na primer prezir in pa jeza. Hvala, ker ste mi prisluhnili ter mirno nedeljo še naprej.
Uti caput meum
10. 01. 2021 11.44
+2
1k2m4im
10. 01. 2021 12.07
+1
BenQurer24
10. 01. 2021 11.07
+0
Pelosijeva je glavni član Pink Panterjev....
BenQurer24
10. 01. 2021 11.08
+0
amedeo
10. 01. 2021 11.05
+2
Komu je že čestital nas Dr.Alban???
pepe bolcev XIV
10. 01. 2021 11.00
-3
Bele podgane na kupu
madras
10. 01. 2021 10.56
+0
Toliko Janšotovega lezenja v Trumpovo zadnjico in nič od tega.Trump se je sestal s Šarcem.
korošc
10. 01. 2021 10.49
+2
Bolfenk2! Trumpovi privrženci so desni! Ne poslušajte vašega velikega voditelja v vsaki nebulozi... svet se drugače vrti....
pepe bolcev XIV
10. 01. 2021 10.59
-1
Ritna opornica. Ne bo drzalo. Zgodovina se zacne malo prej. Tudi tokrat je bilo tako. Vrstni red dogodkov je sprozil proteste. Blebetalo domobransko.
Blokiran Drugi Človek
10. 01. 2021 11.01
-3
Žile... desni pa vedno obračajo besede do te mere da jim ugaja... je tako? Je, ker je tvoj komentar živ dokaz
Blokiran Drugi Človek
10. 01. 2021 11.12
-3
Niti ne. V tem prepoznam samo zbirališče obračalcev besed... nova 24