3°C

Po potresu se udorne jame širijo, dodatna škoda na objektih

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
Anja Kralj /STA /
KOMENTARJI
23
Nov močan potresni sunek, ki je območje siško-moslavške županije stresel v sredo zvečer, je prestrašil prebivalce na območju, na katerem se tla tresejo že deset dni. Nekateri so zato spali v šotorih namesto v svojih stanovanjih. Potres je povzročil dodatno škodo na objektih, ki so bili poškodovani v potresu prejšnji teden. V Sloveniji pa potekajo številne akcije v pomoč prizadetim v potresih.

Iz Mestne občine Ljubljana so sporočili, da so po potresu na Hrvaškem, ki je najbolj prizadel mesti Petrinja in Glina, obema mestoma namenili finančno pomoč iz sklada proračunske rezerve Mestne občine Ljubljana. Mestu Petrinja so namenili 20.000 evrov, Glini pa 10.000. "S tem izkazujemo solidarnost in podporo prebivalcem območja, ki ga je prizadel potres, z željo, da bi tako lažje odpravili posledice te naravne katastrofe", so zapisali na MOL.

Pomagajo tudi posamezna društva: več ton hrane in izdelkov

Takoj po uničujočem potresu na Hrvaškem so tudi posamezna društva Zveze hrvaških društev v Sloveniji začela zbirati humanitarno pomoč za rojake. Pod imenom Potres Hrvaška so organizirali akcije v Piranu, Ljubljani, Velenju, Škofji Loki, Mariboru, Novem mestu in Lendavi.

Pomoč po potresu na Hrvaškem.
Pomoč po potresu na Hrvaškem.FOTO: Slovenska karitas

Kot je za STA povedal predsednik Zveze hrvaških društev v Sloveniji in predsednik Hrvaškega kulturnega društva(HKD) Pomurje s sedežem v Lendavi Đanino Kutnjak, je bil odziv izjemen, saj so na pomoč priskočili državljani Slovenije z vseh koncev.

Tako so že zadnji dan leta oziroma dva dneva po potresu prvo pomoč v skupnem slovenskem konvoju vozil za potrebe bolnišnice v Sisku in Petrinji odpeljali z desetimi kombiji, na novo leto pa so v Petrinjo odpeljali štirje kombiji humanitarne pomoči.

Ta ponedeljek so z več vozili v osrednje zbirališče pomoči iz tujine v zbirni center na zagrebškem velesejmu odpeljali okoli šest ton različnih izdelkov, v sredo pa v drugem slovenskem konvoju 10 ton hrane v občini Lekenik in Sunja.

Za pomoč sta se predstavnikom zveze zahvalila tudi podpredsednik hrvaške vlade Tomo Medved in župan občine Sunja Grga Dragičević.

Posebno dober odziv v Pomurju

Posebno dober odziv pa je bil v Pomurju, kjer so pod okriljem HKD Pomurje zbirali pomoč v lendavskem Hrvaškem domu. Po besedah Kutnjaka si je njihov poziv na pomoč na Facebooku v dveh dneh ogledalo in ga delilo 35.000 ljudi.

V dveh dneh so z odejami, spalnimi vrečami, oblačili, nepokvarljivo hrano in higienskimi pripomočki povsem zapolnili Hrvaški dom v Lendavi. Akciji so se pridružila vsa prostovoljna gasilska društva lendavske gasilske zveze, številni gasilci iz drugih pomurskih krajev, različna društva, organizacije, navijaške skupine, trgovine, prevozniki, mnogi prostovoljci.

Hrvaška po potresu
Hrvaška po potresuFOTO: AP

Tako so zbrali okoli 14 ton humanitarne pomoči in tudi preko 2500 evrov ter odprli račun za nakazila prizadetim. S tem denarjem bodo kupili gradbeni material, pohištvo in druge nujne potrebščine.

Po besedah predsednika HKD Pomurje, ki ne vključuje le v Pomurju živečih Hrvatov, ampak tudi druge domačine, so prebivalci s prizadetih območij za pomoč izjemno hvaležni.

Udorne jame se širijo

V Mečenčanih, naselju na Hrvaškem v siško-moslavški županiji, so se na začetku januarja po potresu pričela posedati tla, pojavljajo se udorne jame.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Jame so se v bližini hiš v naselju pojavile že po decembrskem potresu, a se zdaj širijo: "Ena izmed njih obsega že okoli 20 metrov in se še širi, policija je prepovedala dostop", poroča N1. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Dodatna škoda na mnogih objektih

Žarišče sredinega potresa je bilo sicer pri Petrinji, približno 48 kilometrov jugovzhodno od Zagreba. V potresu ni bi poškodovan nihče, a so mnogi v strahu znova zbežali na prosto. Sunek je povzročil dodatno škodo na številnih objektih, ki jih bodo morali strokovnjaki znova pregledati in oceniti dodatno škodo.

Med drugim so manjšo gmotno škodo zabeležili na poslopju policijske postaje v Petrinji, pa tudi na objektu pri vhodu v petrinjsko vojašnico. V vojašnici so namestili več sto prebivalcev, ki so ostali brez strehe nad glavo v potresu z magnitudo 6,2, ki je prizadel območje 29. decembra.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

V Petrinji izpostavljajo srečno okoliščino, da je sredin potres stresel območje v večernih urah, ko niso izvajali del pregledovanja in saniranja že prej poškodovanih objektov. Prebivalci vasi ob žarišču potresa so noč preživeli v šotorih, ker so se bali spati v svojih hišah.

PREBERI ŠE
Območje Petrinje znova streslo, iz središča mesta bodo evakuirali prebivalce

Nedaleč od Gline so morali ustaviti promet, ker se je ena stanovanjska hiša nagnila in je grozilo, da se bo zrušila na cesto. Iz štaba civilne zaščite so sporočili, da bodo hišo čim prej porušili, da bi zagotovili varnost prometa. Med drugim so zaprli promet tudi v središču Petrinje, da bi voznike in mimoidoče zavarovali pred morebitnim rušenjem že prej v potresu močno poškodovanih objektov. 

Sredin potres z magnitudo 5 je bil eden močnejših izmed tistih, ki so stresli območje siško-moslavške županije po 28. decembru, ko so se tla prvič močneje stresla na tem območju. Začutili so ga tudi prebivalci v drugih delih Hrvaške, pa tudi v Sloveniji in Bosni in Hercegovini.

Koronavirus pasica november