Tujina

Potres z magnitudo 7,5 povzročil manjši cunami

Anchorage, 20. 10. 2020 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Aljasko je ponoči po našem času stresel potres z magnitudo 7,5, ki mu je sledila še vrsta močnih popotresnih sunkov. Izdali so tudi opozorilo pred cunamiji, številni prebivalci so se zato zatekli na višje ležeča območja. Na srečo se je izkazalo, da nevarnosti ni, obalo sta dosegla le dva manjša popotresna vala.

Aljasko je v ponedeljek zgodaj popoldne po njihovem času (opolnoči po našem) stresel potres z magnitudo 7,5. Epicenter je bil v morju, tik ob Aleutskih otokih, tresenje pa je dodobra prestrašilo potresov sicer vajene prebivalce najsevernejše ameriške zvezne države. 

Epicenter je bil v bližini Sand Pointa.
Epicenter je bil v bližini Sand Pointa. FOTO: Shutterstock

Številni prebivalci so se ob opozorilu zatekli na višje ležeča območja, proč od vodPo potresu so se oglasile sirene, ki so opozarjale na nevarnost cunamijev, a so opozorilo kmalu umaknili. Kar pa ne pomeni, da popotresni valovi niso dosegli tamkajšnjih obal. Dosegla sta jih dva, oba visoka 130 centimetrov, ki pa škode nista povzročila, je po poročanju CNN povedal Scott Langley z Nacionalnega centra za opozarjanje pred cunamiji. Ljudje, ki so dogajanje opazovali v živo na plaži, tega sicer niso potrdili. Po njihovih ocenah sta bila vala precej nižja: prvi je meril okoli pol metra, drugi pa kakšnih deset centimetrov več. 

Številni prebivalci so se sicer ob opozorilu zatekli na višje ležeča območja, proč od vode. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvemu sunku jih je sledilo še več, kar nekaj z magnitudo nad pet. 

Smo pa tresenje tal na Aljaski zaznali tudi v Sloveniji. Agencija za okolje (Arso) je tako na Twitterju delila "uro in pol dolg zapis potresa" na opazovalnici v Ljubljani. Ta je od žarišča potresa oddaljena 8690 kilometrov, primarni potresni valovi so do nje potovali približno 12 minut. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.