Tujina

Povedali resnico o 'zlobnem in strupenem' vojaku, ki ga je Trump pomilostil

Washington, 28. 12. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Laura Štraser
Komentarji
361

Po nedavni pomilostitvi vodje specialnih operacij v elitni enoti ameriške mornarice Navy Seals, Edwarda Gallagherja, ameriškega predsednika Donalda Trumpa se je ameriškemu časopisu New York Times uspelo dokopati do še ne javno objavljenih videointervjujev članov njegove enote. Ti so svojega vodjo preiskovalcem opisali kot "zlobnega" in "strupenega" možakarja, ki mu je bilo ubijanje ljudi v Iraku nekaj povsem sprejemljivega.

Člani elitne enote ameriške mornarice Tjulnji (angl. Navy Seals) so prihajali drug za drugim, oblečeni v športne jope in majice, da bi preiskovalcem povedali, kaj so videli. Videti so bili živčni, si drgnili dlani in pritiskali pesti na čela. Na trenutke so se na sredi zaslišanja ustavili in bruhnili v solze. "Se opravičujem za to," je dejal eden najbolj izkušenih v ekipi Craig Miller, ko je strmel v prazno steno in skušal skriti, da mu po licih polzijo solze. "To je prvič, da sem se popolnoma zlomil zaradi tega," je dejal.

Vodja specialnih operacij v elitni enoti ameriške mornarice Navy Seals, Edward Gallagher, z ženo ob odhodu z vojaškega sodišča julija v San Diegu.
Vodja specialnih operacij v elitni enoti ameriške mornarice Navy Seals, Edward Gallagher, z ženo ob odhodu z vojaškega sodišča julija v San Diegu. FOTO: AP

Opisani trenutek je le eden od mnogih, ki jih prikazujejo videoposnetki intervjujev. Te je pridobil ameriški časopis New York Times in predstavljajo del preiskovalnega materiala o dejanjih vodje specialnih operacij Edwarda Gallagherja, ki mu je vojaško sodišče sodilo zaradi vojnih zločinov, vključno z umorom ujetnika med misijo v Iraku. Potem ko se je sojenje večinoma zaključilo njemu v prid (vojaška porota ga je julija oprostila skoraj vseh obtožb – spoznali so ga za krivega spornega fotografiranja s truplom ujetnika), pa ga je za njegova dejanja v celoti sredi novembra pomilostil ameriški predsednik Donald Trump, in sicer kljub nasprotovanjem nekaterih visokih predstavnikov Pentagona in vojske.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

New York Timesu pa se je zdaj uspelo dokopati do posnetkov intervjujev, ki so jih vojaški preiskovalci posneli s člani ekipe SEAL Team 7. Ti so svojega nadrejenega prijavili za kruta dejanja, katerim so bili priča med misijo v Iraku leta 2017.

"On je čudno zloben," je o svojem nekdanjem vodji povedal Craig Miller. "Ta možakar je bil strupen," pa je dejal Joshua Vriens, še eden od članov posebne enote ameriške mornarice, ki ji je Gallagher poveljeval. "Lahko bi rekli, da mu je bilo ubijanje kogarkoli, ki se je premikal, popolnoma sprejemljivo," pa je svojega vodjo opisal  Corey Scott, ki je v ekipi deloval kot zdravnik. Odločitev, da spregovorijo o ravnanju Gallagherja, je bila za člane elitne enote Navy Seals že sama po sebi mučna, še posebno ker so morali ob tem prekršiti tudi nenapisan kodeks, ki jih zavezuje k molčečnosti.

Tako strahotni opisi poveljnika Gallagherja, znanega tudi pod vzdevkom Blade (sl. rezilo), ki je v svoji karieri poveljeval v osmih bojnih misijah, so povsem v nasprotju s predstavo, ki jo ima o njem predsednik Trump – na nedavnem političnem shodu na Floridi ga je označil celo kot enega "naših velikih borcev".

Poleg več deset ur trajajočih posnetkov intervjujev pa sestavni del dokazov, ki so jih zbrali preiskovalci, in vpogled v dejansko dogajanje predstavlja tudi na tisoče kratkih sporočil, ki so si jih o posameznih dogodkih in pregonu Gallagherja medsebojno pošiljali člani enote. Kot izhaja iz videomateriala, so od blizu videli, kako je Gallagher streljal na civiliste in z lovskim nožem do smrti zabodel ranjenega ujetnika.

Vojaško sodišče je Gallagherja oprostilo večine krutih dejanj, za katera so mu sodili.
Vojaško sodišče je Gallagherja oprostilo večine krutih dejanj, za katera so mu sodili. FOTO: AP

Kako je nastala sporna fotografija s truplom ujetnika?

Poseben videoposnetek, ki ga je posnela kamera, vgrajena na čeladi enega od njih, prikazuje, kako so v štab maja 2017 pripeljali komaj zavestnega ujetnika, sicer najstniškega borca Islamske države, ki je bil tako suhljat, da mu je ura zlahka drsela navzgor in navzdol po roki. Nato je v nekem trenutku kamera kar naenkrat nehala snemati, slike, ki bi prikazovala kruto dogajanje, ki je sledilo, ni bilo več. Člani Navy Seals so v intervjujih razkrili, da je v nadaljevanju Gallagher brez razloga zabodel ujetnika, ki je bil pod vplivom pomirjeval, nato pa je opravil še improvizirano ceremonijo, kot da bi šlo za dobljeno trofejo. "Poslušal sem ga in ob tem razmišljal, da je to najbolj sramotna stvar, kar sem jih videl v življenju," je še razkril Miller. Kmalu zatem je nastala sporna fotografija, na kateri so se člani enote fotografirali skupaj s truplom. K fotografiranju jih je poklical poročnik Jacob Portier. Kot je dejal Miller, sam v tistem trenutku ni videl možnosti, da bi ga zavrnil. Fotografije, ki jih je pridobil New York Times, prikazujejo poveljnika Gallagherja, kako je obkrožen z drugimi Navy Seals, ob tem pa se oprijema las mrtvega ujetnika. Z druge fotografije je jasno razvidno, kako v rokah drži po meri izdelan lovski nož. "Mislim, da je bil Eddie na to ponosen in da je bilo del tega tudi zanj," je še povedal najizkušenejši član Gallagherjeve enote.

Gallagher: Njihove laži so okrepile mojo odločnost, da operem svoje ime

Na drugi strani je Timothy Parlatore, odvetnik obtoženega, videointervjuje članov ekipe SEAL Team 7 označil za polne nedoslednosti in neresnic, ki so ustvarile "jasen načrt poti do oprostilne sodbe". Vse od njegove aretacije pred skoraj letom dni je Gallagher vztrajal, da je obtožbe zaradi vojnih zločinov in umora zoper njega vložilo šest nezadovoljnih vojakov iz njegove ekipe, ki niso dosegali njegovih visokih standardov in so se ga poskušali na vsak način znebiti. V izjavi, ki jo je podal prek svojega odvetnika, je dejal: "Žal mi je za njih, da se jim je zdelo potrebno umazati moje ime, a nikoli niso dojeli, kakšne bodo posledice njihovih laži. Ob razburjenju, ki sem ga občutil, pa so mi ti videoposnetki vlivali samozavest, saj sem vedel, da njihove laži ne bodo zdržale resničnega zaslišanja, in porota bo to opazila. Njihove laži in zavračanje preiskovalcev, da postavljajo težka vprašanja ali potrdijo njihove zgodbe, so okrepili mojo odločnost, da grem na sojenje in operem svoje ime."

Kot navaja New York Times, omenjeni intervjuji in zbrana zbirka zasebnih sporočil govorijo prav nasprotno, daleč od tega, da bi prikazovali kakršnokoli usklajeno prevaro pripadnikov posebne enote. Na njih je v prvi vrsti mogoče videti moške, ki so se obotavljali že glede samega izpostavljanja, pri čemer so drug drugega ves čas spodbujali k temu, da se morajo upreti zunanjim pritiskom in grožnjam z nasiljem ter da naj bodo predvsem pošteni. "Povej resnico, ne laži in ne olepšuj," je v enem od kratkih sporočil, ki so si jih medsebojno izmenjavali, zapisal eden od njih. Ko so ga drugi povprašali o morebitnih posledicah, ki bodo sledile v primeru prijave Gallagherja nadrejenim za njegova kruta dejanja, pa se je oglasil tretji in zapisal: "To je njihova odločitev. Mi moramo le povedati resnico." 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (361)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sputnik
29. 12. 2019 11.28
+3
trump ga je pomilostil samo zato da gre kontra ljudem ki so mu rekli naj tega ne počne. pač ni predsednik ampak en najstniški upornik. če bi mu nekdo rekel renoviraj belo hišo bi jo on podrl samo zato da dokaže da on ne posluša nobenega
LazniviZares
29. 12. 2019 11.19
-5
Vojska ni za mamine in atekove sincke ,vojska je za resne moske. En ali dva taka nujno rabimo v vrho slo vojeske da nadomestita to zvecilno gumico ki jo imamo sedaj.
Tretja Švica
29. 12. 2019 11.08
+2
Pa še simpatično in lepo ženo ima!
Tretja Švica
29. 12. 2019 11.07
-5
Bravo, Edward, Bravo Trump!
peresni
29. 12. 2019 10.47
+6
amijski zločini nimajo meja......izvozniki smrti in gorja. FUUUJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ. Naj se na svojih ulicah pobijajo do onemoglosti...kot to počnejo povsod.
pravisprehajalec
29. 12. 2019 10.53
+2
In to izjavi pripadnik naroda, ki niti svojih mrtvih sonarodnjakov, ni sposoben pokopati...
Kollerik
29. 12. 2019 10.21
+10
Trumpy je samo še eden pisihopatskih občudovalcev morilcev. Svoj k svojim...
scorpion23
29. 12. 2019 10.17
+13
Americani so pokvarjen narod do amena.. Napumpani napihnjeni.. Samega sebe polni.. Zivijo kot da je vse njihovo, v resnici pa se bojijo samega sebe.. Skupaj smo bili na mirovnih misijah. Ko smo imeli tekmovanje v takticnih nalogah so bili med zadnjimi udeleženci mi "taborniki" pa na 4 mestu..
pravisprehajalec
29. 12. 2019 10.54
-1
LazniviZares
29. 12. 2019 11.21
+1
Scorpio so di dali kaksno zvecilko pa skornje ? Da si vsaj na zunaj izgledal vojak ,ce ze znotraj ni nic.
Quercus
29. 12. 2019 10.08
+13
Vsi ti mladoletni pripadniki islamske države so pravzaprav samo uboga bitja z opranimi možgani, praktično brez možnosti da bi se lahko kdaj dostojno preživljali. Takšnih res ni težko nanovačiti z raznimi obljubami. Zato vse te Slovence na tem portalu, ki bi kar vse vprek pobijali vsakogar ki nosi oznako islamski X pozivam, da se malce oz. kar konkretno zamislijo nad svojimi izjavami. Sploh glede na to, da so Američani eden glavnih krivcev za vznik islamske države in podobnih do Zahoda sovražnih skupin. Žalostno je videti, da celo pripadniki Tjulnjev zmorejo pokazati več sočutja do svojega nasprotnika od povprečnega Slovenca. Hvalabogu, da se vojaki znajo zaustaviti, če se že njihovi nadrejeni ne znajo. V nasprotnem primeru bi prišlo do izživljanja neslutenih razsežnosti.
brddd
29. 12. 2019 10.26
+2
Takšni ljudi ki so povabljeni od strani politikov da pridejo k nam nas ne vidijo v taki luči kot vidiš ti njih .Vse naše njim ne pomeni nič za njih smo sovražniki in neverniki čeprav jim je tu lepo .Mogoče si kje iz Ljubljane pa ne vidiš kakšno štalo in škodo puščajo za sabo ob meji .Verjemi drugače bi razmišljal .
Mirko Igor
29. 12. 2019 09.38
+10
Vsem voščim lepo novo leto in veliko medsebojnega razumevanja. Rad imam tako svojo desno kot levo roko, nogo, pljuča. Cenim vse dobre ljudi neglede na prepričanje. Tistim, ki si upajo dvigniti glas proti nasilju tudi v lastnih vrstah poklon. Poklon vojakom. Mir z njimi.
wolfterier
29. 12. 2019 09.56
+4
Dobrega vojaka Švejka nihče ne rabi.Nikoli ne veš,kaj se skriva pod burko,ženska z bombo ali moški s Kalašnikom.Torej burke v zrak pognat,bravo,mornar !!!
Mirko Igor
29. 12. 2019 09.32
+3
Prav zaradi tega mora biti do sovražnega govora ničelna toleranca. Če je ni, meje nasilja ni, ampak mejo določa interes in prepričanje. Da smo jasni, tudi fašisti in povojni morilci so imeli svoje prepričanje in so med drugim UPORABLJALI ŽIVALSKA IMENA za sočloveka. Po drugi strani so ga poslali v boje. Sodimo ga, ne da bi vedeli kako to vpliva na človeka. Nadrejeni so videli zagnanost in ga kot predsednik imeli za heroja, podrejeni za zlo vmes pa....on z močjo puške...Še enkrat zato ničelna toleranca do sovražnega govora. In kot vedno odločajo šefi.
Cervantes Saavedra
29. 12. 2019 10.05
+1
ZA Mirko Igor: Ne gre le za sovražni govor. Ničelna toleranca mora biti predvsem do ubijanja neoboroženih ljudi. Vojak na sovražnega vojaka v boju se mora boriti. In vedno ne odločajo šefi, lahko zavrneš sodelovanje v umorih, masakrih, genocidu... Zločinec iz tega članka pa ni ubil le nekega ujetnika, ampak je zanj po navedbi enega od podrejenih vojakov "ubijanje kogarkoli, ki se je premikal, popolnoma sprejemljivo" Kaj reči o komentatorjih, ki jim je to očitno tudi sprejemljivo!?
Mirko Igor
29. 12. 2019 10.08
+2
Se strinjam. Nasilje so kot stopnice. Prvih nekaj so sovražni govor.
Kliko7
29. 12. 2019 09.22
+10
Ja, ti so Sealsi, nimas kaj, solani da cistijo
hondica
29. 12. 2019 09.04
+3
Pričakoval bi, da vsakega pripadnika islamske države takoj pošljejo k devicam. NYT bi jih pa še ujčkal? Dvoličneži!
lumpimonster
29. 12. 2019 08.26
-3
Ubijansje nekaj spemenljivega....celo življenje se je urio za to....zdj jim pa ni vsec da je to kar so ga naredili....oni raje da vojak pride nazaj ceu bogi,prestrasnen, neuporaben sam se za b norisnco...
felixkp
29. 12. 2019 08.59
-2
Lump.... daj človek zavedaj se, da se Trump bori proti točno takšnim kot si ti.... priseljencem. In “ mojster” iz prispevka nima nobenih težav, da pospravi take. Zberi se in malo premisli.
Neutrin
29. 12. 2019 07.46
+9
Upajmo, da bo doživel enako usodo kot njegove žrtve.!
Mauzahecmauzares
29. 12. 2019 07.20
+16
10 descev nad enim otrokom, čeprav je glavorezec ne izpade to slikanje nič kaj junaško. Asocira mi na ulične pretepe, ko skupina-tolpa brca eno žrtev.
ivan res grozni
29. 12. 2019 08.05
+7
Ni nujno, da je bil glavorezec. V Iraku so se Američani, enako kot Rusi v Afganistanu stavili za gajbo pira,l kdo bo ubil več civilstov.
wolfterier
29. 12. 2019 10.01
-3
Tam ni nihče civilist.Orožje pod kiklo,bombe pod burko,ni civilistov.Vsak cunjar je potencijalni sovražnik.In vojska je zato,da sovražnika eliminira.
murate
29. 12. 2019 07.18
-8
Pr rusih se nebi zgodilo,da bi na 24 ur pisal o tem američane je pač treba za vsako ceno umazat.Glede tjulnčkov ki so jokcal je pa tako da je igranje različnih vlog ena od njihovih specijalnosti,tako kot ubijanje vsega kar bi lahko -ne bo -pišem kar bi lahko oviralo izvedbo njihove naloge.Vsi so navadni morilci in zločinci ,ki so se očitno želeli maščevati svojemu povelniku ,ki morda ni dovolil ,da junaki posiljujejo kakšno ujeto deklico ali fantka...
ivan res grozni
29. 12. 2019 08.22
+10
Glede na mnenja kolegov, je prej zahteval, da MORAJO posiliti deklico ali fantka. Med Rusi in Američani ni velike razllike. Trenutno Rusi v Sie+riji bombardirajo kolone beguncev, šole in bolnice; vojaški cilji jih ne zanimajo. Prej Američani, zdaj Rusi, sprožajo begunski val. EU je potrebno destabilizirati.
murate
29. 12. 2019 08.59
+1
Mnenje ali dogovorjeno laganje,moraš vedeti, da je eno od zahtev za tjulne,da detektor laži ,,nategneš,, če nisi rojen lažnivec tam nimaš kaj iskati ...Pa ne da koga želim braniti ,to so ljudje najslabše vrste plačani za ubijanje morebitnih nasprotnikov režima ,ki jih plača in to zelo dobro plačani
Kollerik
29. 12. 2019 10.23
+1
ivan ++++++, EU JE TREBA DESTABILIZIRAT, ...na tem delajo tako ameri, kot tudi kitajci in rusi
Uporabnik1552103
28. 12. 2019 21.20
+2
Seveda, ce se pa turki umirijo,potem takih res ne rabimo in jih unaknemo. Ko bo pa raj na zemlji za vse bo pa on sam zamenjal noz za pipo miru..
LOS - T
28. 12. 2019 21.18
-1
Sori, ampak osebek ki prisega na človekove pravice in je sposoben strelat na ljudi samo s pol kilometra stran, v nobeni resni državi ne more bit niti navaden vojak, kaj šele tjuln v najbolj strupeni vojski na svetu, ameriški. Te tjulne ki so se zjokcal bi pa jaz dal v kuhno delat ne pa še na kako resno misijo poslal.
ivan res grozni
29. 12. 2019 08.26
+3
Vas bi bili veseli v Islamski državi. Te resne misije so krščanski terorizem. Začelo se je z versko vojno proti muslimanom. Bush mlajši je trdil in še danes trdi, da mu je Bog, krščanski seveda, ukazal napad na Irak. Preverite na spletu pod "God told me."
Uporabnik1552103
28. 12. 2019 21.18
+3
Samo malo, koako bi pa vi s takimi? Oni svoje castijo,vec kot mucijo in koljejo bolj so spostovani. Lahko recemo samo, takih kot ta seal ne rabimo in cakamo kaj oz do kod bodo prisli ti turki. Kaj bodo delali tako vemo. Se 1000x bolj mesarili civiliste... Zato se ne sprenevedajte...
ivan res grozni
29. 12. 2019 08.31
+4
Do zahodnih agresij ni ni bilo ne Islamske državer in ne islamskega terorizma. V Iraku npr. do prvega ameriškega napada niso poznali samomorilskih napadalcev in nobena krščanska cerkev ni bila napadena. Osama bin Laden, ki so ga izurili ameriški specialisti, je izjavil: "Če bi mi imeli bombnike in drugo vaše orožje, samomorilskih napadalcev ne bi potrebovali."
Mario71
28. 12. 2019 20.24
-4
Trump bo 2020 zmagal, pa karkoli pišete nesposoni socialistični levičarji
Armonia
28. 12. 2019 20.58
+10
Važno da si ti sposoben. Ti si naše upanje. Sicer si komaj končal osemletko, toda vseeno si jo. To je velik uspeh Nario, zato verjamemo vate
murate
29. 12. 2019 07.22
-1
Očitno sta z osnovno šolo oba imela težave ,saj nič hudega -namen, da se vaju izobrazi je bil dober...
ivan res grozni
29. 12. 2019 08.33
+5
Še vedno niste preboleli, da vaša stran ni zmagala v 2. svetovni vojni? Zakaj tako sovražite demokracijo in človekove pravice?
wolfterier
29. 12. 2019 10.06
-2
Kje je že 2.vojna ! Mi smo zmagali v naši in bomo še enkrat,če bo treba. Dražgoških maškar se ne bojimo,jih steramo na Menino !!!
Cervantes Saavedra
29. 12. 2019 10.13
+1
ZA mario71: Je leta 1933 rekel Hitler. In nato pozaprl vse nesposobne socialistične levičarje. Ob ploskanju sposobnega radodarnega velikega kapitala.
Kollerik
29. 12. 2019 10.24
Res je... Ko se spraviš iz socialca, kar povej, delo te čaka.... v gospodarstvu rabimo čistilke in drekopucarje... in ti Mario, si ravno pravi.
Cervantes Saavedra
29. 12. 2019 10.40
+1
ZA wolf...: Tisti, ki ste sterali dražgoške maškare na Menino, ste od prav teh in takih na koncu bili sterani v rog. Skupaj z domačimi plačanimi pomožnimi slugami. Tudi 2. svetovna vojna je bila naša (slovenska), saj smo bili napadeni in okupirani od sosedov. In bo žal tudi še kakšna naslednja, če nas spet kdo napade (se javno sluti, kdo bi lahko bil lačen na našo zemljo) - in spet se bodo našle domače sluge. Se slutijo, tudi na tem portalu.