Tujina

Povratnico iz Sirije na Danskem obsodili spodbujanja terorizma

Esbjerg, 18. 11. 2022 20.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, T. R. K.
Komentarji
7

Prvo od treh danskih državljank, ki so jih lani na Dansko pripeljali iz centra za pridržanje v Siriji, so na podlagi obtožnice o spodbujanju terorizma obsodili na zaporno kazen. Na sodišču v Esbjergu so 35-letni materi izrekli kazen triletnega zapora, so sporočili iz danske policije. Izmed treh žensk je bila edina, ki je krivdo priznala.

Vse tri povratnice so obtožili spodbujanja terorizma (fotografija je simbolična).
Vse tri povratnice so obtožili spodbujanja terorizma (fotografija je simbolična). FOTO: AP

Obsodili so jo "zaradi potovanja na sirsko konfliktno območje brez dovoljenja danske države" in ker je spodbujala dejavnosti skrajne islamistične organizacije Islamska država kot gospodinja in soproga moškega, ki je bil aktiven v tej organizaciji. "Tudi če aktivno niste sodelovali v spopadih, lahko teroristično organizacijo podpirate tudi tako, da skrbite za otroke in ste gospodinja,"  je po poročanju Euronewsa dejala tožilka Trine Schjødt Fogh.

Tožilstvo se lahko v 14 dneh pritoži na obsodbo. Tri ženske in njihovih 14 otrok so oktobra 2021 pripeljali nazaj na Dansko iz kurdskega centra za pridržanje na severovzhodu Sirije. Vse tri povratnice so obtožili spodbujanja terorizma. 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MladInPerspektiven
19. 11. 2022 11.41
No me ne zanima te bedarije o Isis, bolj me zanima ali bo to prišlo v prakso in bo eden v družini nekakšen zločinec in bomo potem vsi obsojeni..????
za naše
18. 11. 2022 21.54
+4
Tri leta?? Za vedno zapret ,hrano si pa zaslužit , saj so tam ženske celo življenje zaprte v hišah ,to ji je bila želja
konc
18. 11. 2022 20.49
+8
3 ženske in 14 otrok? Kaj takšni osebki sploh delajo v Evropi? Kdo jih bo zdaj preživljal? Delale sigurno ne bodo, torej? Za to bodo neverniki pa dobri? Teraj teroristične neveste nazaj v puščavo, v njihov kalifat, pa se naj znajdejo kakor vejo in znajo.
Zmaga Ukrajini ...
18. 11. 2022 21.00
-5
konc
18. 11. 2022 21.07
+6
Ne vem, vprašaj krščane, jaz glede tega nisem pravi naslov. Za moje pojme si ne zaslužijo ničesar. Še najmanj pa zastonjkarsko življenje, na plečih svojih "sovražnikov".
Zmaga Ukrajini ...
18. 11. 2022 21.21
-9
Odslužila bo svoj dolg družbi, nč bat. Ne vem pa zakaj bi morali njene napake plačevat otroci. Morda je bila prisiljena, morda ni imela druge izbire,.... skratka ne obsojaj na prvo žogo.
konc
18. 11. 2022 21.30
+9
Odslužile bodo kaj? Ne bodi hecen. Ko bi vsaj zaslužile za svoje riti in svoje pamže. To bi bil že dosežek. Vsi vemo, da iz tega ne bo nič. Prisiljene? Ja to bo. Priznala je samo ena, kaj pa ostale dve? Še vedno enaka mentaliteta v glavi, kar bodo nedvomno prenesle na svoje pamže, ko se ti tako smilijo. Nazaj rinejo pa zato, ker je konec žurke dol in jih tudi ne bo nobeden živel na tuje stroške. Zakaj bi jih Danska oz. katerakoli druga država v Evropi? Naj grejo v Katar, tam bo kmalu na stotine zabojnikov praznih.