Tujina

Dixie drugi največji požar v zgodovini Kalifornije

San Francisco, 09. 08. 2021 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ma.Ko., STA
Komentarji
4

Požar Dixie, ki divja po kalifornijskih okrožjih Plumas, Butte, Lassen in Tehama, je v nedeljo uradno postal drugi največji požar v zgodovini te ameriške zvezne države. Smrtih žrtev za zdaj ni, v soboto so se poškodovali trije gasilci, pet ljudi pogrešajo, več tisoč pa so jih morali evakuirati. Dixie je doslej uničil 4.040 zgradb.

Dixie opustošil mestece Greenville z okrog 800 prebivalci.
Dixie opustošil mestece Greenville z okrog 800 prebivalci. FOTO: AP

Požar od 13. julija, ko ga je zanetila iskra po padlem drevesu na električni daljnovod, divja v redko naseljenem območju Kalifornije, vendar je doslej uspel uničiti gorsko mestece Greenville v severni Kaliforniji z okrog 800 prebivalci. Tam pogrešajo pet oseb. Poleg številnih domov so ognjeni zublji z obličja Zemlje izbrisali tudi več zgodovinskih zgradb, ki segajo v obdobje kalifornijske zlate mrzlice, o čemer smo prav tako poročali.


 Dixie prehitel požar iz leta 2018

Požar Dixie je doslej uničil več kot 187.000 hektarjev površin in tako prehitel požar Mendocino Complex iz leta 2018 ter postal drugi največji v zgodovini Kalifornije za požarom August Complex, ki je lani avgusta uničil dvakrat več površin ter zahteval eno smrtno žrtev.

Dixie, ki je doslej uničil 4040 zgradb, je trenutno največji od več deset velikih požarov v naravi po ZDA.
Dixie, ki je doslej uničil 4040 zgradb, je trenutno največji od več deset velikih požarov v naravi po ZDA. FOTO: AP

Dixie, ki je doslej uničil 4.040 zgradb, je trenutno največji od več deset velikih požarov v naravi po ZDA, od katerih jih 11 gori v Kaliforniji. Doslej so ga omejili le 21-odstotno, vendar pa so v nedeljo gasilci lahko bolje napredovali, ker je gost dim od požara zakril sončno svetlobo in znižal temperature. Malce so pojenjali tudi vetrovi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

S požarom se bori okrog 5000 ljudi 

Sredi tedna bodo z njim imeli spet več dela, saj se obeta dvig temperature zraka na okrog 40 stopinj Celzija. Po uničenju Greenvilla se gasilci osredotočajo na zavarovanje mestec Crescent Mills in Hunt Valley.

V Kaliforniji je zaradi požarov v naravi do konca julija letos zgorelo 250 odstotkov več površin kot v enakem obdobju lani.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ćurkl
09. 08. 2021 15.05
-1
Požar v naravi je tako naravno, kot je naravna Narava sama. Ampak Človek hoče graditi sredi narave ...
AntiMarksist
09. 08. 2021 14.13
+2
To se pa zgodi, ce desetletja ne odstranjujes podrasti.. ko zacne goreti tega ne pogasi vec niti bog sam. Samo, vazno je, da so se eko/bio dobro pocutili, ko so "zascitili okolje" ko so prepovedali ciscenje, ane..
KrTakoNeki
09. 08. 2021 11.57
+6
...za takšne grozljivke bi morali imeti rešitev... Namesto astronomskih zneskov, ki jih pogoltne en sam vojaški lovec, bi lahko ustanovili neko svetovno ali pa Evropsko eskadriljo letal za gašenje (50, 100...), ki bi v primeru takih razsežnosti posredovali kjerkoli na svetu... Finančno bi bila to kaplja v morje v primerjavi z vojaškimi letali...
AntiMarksist
09. 08. 2021 14.22
+1
Ni stvar v denarju. Stvar je v metrih suhega lesa, ki se je nabiral in nabiral in nabiral in nabiral.. prepovedano je bilo odstranjevanje, ker je to "unicevanje narave". Demokrati so taglavni v Kaliforniji in potem sprejemajo pravila, za katera so glasovali... sedaj pa gori. Ups..