Tujina

Požar Dixie v manj kot tednu dni požgal območje, veliko kot polovica Chicaga

San Francisco, 20. 08. 2021 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
6

Požar Dixie v Kaliforniji, ki ga je zanetila iskra po padlem drevesu na električni daljnovod 13. julija, se širi izjemno hitro. V manj kot enem tednu je požgal površino, ki je velika za približno pol Chicaga, zaradi česar je na tisoče ljudi moralo zapustiti svoje domove. 12 aktivnih požarov v ZDA je sicer do zdaj zajelo več kot milijon hektarjev. Sušne razmere v Kaliforniji se še naprej zaostrujejo.

V okrožju El Dorado je požar, ki se je vnel v soboto, uničil okrog 10.000 hektarjev zemljišč na dan. Včeraj pa je bila statistika zoglenele površine 68.630 hektarjev, poroča CNN.

Požar se je sicer od ponedeljka do srede povečal za 24-krat, včeraj pa se je nekoliko umiril. "Ogenj se je zaradi močne inverzijske plasti v začetku dneva umiril, vendar je postal aktiven po 15. uri. Še naprej se širi s pomočjo velike količine mrtvega in odpadnega materiala," so po navedbah CNN pojasnili na Oddelku za gozdarstvo in zaščito pred požari Kalifornija (Cal Fire). 

Številna območja v okrožju El Dorado ostajajo pripravljena na evakuacijo

Po podatkih Guvernerjevega urada za nujne primere, ki jih navaja CNN, se je število evakuiranih oseb s 16.380 prejšnji dan včeraj povečalo na približno 23.000.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Spodbudili so tudi evakuacije v okrožju Lake v Kaliforniji, kjer je požar Cache uničil 75 hektarjev, poroča Cal Fire. Nekatere od evakuacij, ki so jih načrtovali, so preklicali, saj je gasilcem uspelo pogasiti 40 odstotkov ognja. 

Požar, približno 161 kilometrov severozahodno od Sacramenta, je uničil več kot 150 vozil in 137 objektov, od tega 81 gospodarskih poslopij, so po poročanju CNN na tiskovni konferenci v četrtek sporočili lokalni uradniki.

Sezona požarov v Kaliforniji letos uničujoča 

Po podatkih Nacionalnega medresorskega gasilskega centra je 12 aktivnih požarov v ZDA do zdaj zajelo več kot milijon hektarjev. 

Ameriška gozdna služba bo zaradi hitrega širjenja požarov od 23. avgusta do 6. septembra začasno zaprla devet nacionalnih gozdov. "Požari se tako hitro širijo zaradi sušnih razmer in vetra, kar otežuje začetni spopad z ognjem in njegovo zadrževanje. Vse je še bolj zahtevno zato, ker je število gasilcev omejeno, saj se borijo z več kot 100 velikimi požari po vsej državi," je včeraj v sporočilu za javnost pojasnila deželna gozdarka Jennifer Eberlien. "Začasne zapore so potrebne za zagotovitev javne in gasilske varnosti ter za zmanjšanje možnosti za nove požare," je poudarila po besedah CNN.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sušne razmere v severni Kaliforniji se zaostrujejo 

Ameriški nadzornik za suše je zatrdil, da so območja v ekstremnih sušnih razmerah, ki se še zaostrujejo. Pred tremi meseci je približno 16 odstotkov države zajela suša. Kot poroča CNN, pa je po podatkih ameriškega ministrstva za kmetijstvo in Nacionalne uprave za oceane in atmosfero zdaj v suši že 50 odstotkov države. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rene Jelinčič
20. 08. 2021 17.23
+1
Vse gre za vojsko in oboroževanje,da bi pa imeli malo več letal za gašenje je pa že strošek,zato ko jih je..e.
Janez Novak 1
20. 08. 2021 15.49
+1
sem šel prdnit, sem dal prdcu ime Trixie.
TistoPravo
20. 08. 2021 15.36
-1
Kriza, od 13.julija gori pa samo eden izmed...kaj mora vse mati narava sprejet, še dobro da je hobotnica. Po ta zadnji bo pa nas, samo še ne vemo kdaj in kje
AlternativeFacts
20. 08. 2021 14.22
Dixie je najbolj znan wc...Na jugi ZDA pa imajo najbolj znan Dixieland :))
popameti
20. 08. 2021 14.15
+0
Tudi tukaj velja.Kar seješ to žanješ.
3cela13o
20. 08. 2021 14.09
+1
Ja fajn, ker vsi vemo kolikem je Čikago!