Tujina

Požar na italijanski strani meje pod nadzorom

Gorica, 22. 07. 2022 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
4

Gasilci se v Italiji na več območjih v bližini meje s Slovenijo še vedno borijo z ognjem. Gori v Reziji ter na območju občin Sovodnje in Praprotno, veter je nekoliko razpihal tudi tleča požarišča na italijanskem Krasu v bližini vasi Jamlje in Sabliči. Požari so v četrtek na italijanski strani meje terjali tudi prvo smrtno žrtev.

Italijanska tiskovna agencija Ansa poroča, da je od danes dopoldne železniška povezava med Trstom in Tržičem ponovno vzpostavljena v obe smeri, promet normalno poteka tudi na avtocesti Trst-Benetke.
Italijanska tiskovna agencija Ansa poroča, da je od danes dopoldne železniška povezava med Trstom in Tržičem ponovno vzpostavljena v obe smeri, promet normalno poteka tudi na avtocesti Trst-Benetke. FOTO: Civilna zaščita Gorica Italija

Gasilci in pripadniki civilne zaščite, ki jim iz zraka pomagata tudi dve letali kanader in en helikopter, se z ognjem še naprej borijo v Reziji, poroča Primorski dnevnik. Gasilci so še vedno na delu tudi v Praprotnu, kjer je v četrtek umrla tamkajšnja koordinatorka civilne zaščite Elena Lo Duca, na katero je med preverjanjem požarišča padlo drevo.

Veter je popoldne nekoliko razpihal tudi tleča požarišča na italijanskem Krasu v bližini vasi Jamlje in Sabliči nad Tržičem, zato se tamkajšnji prebivalci danes še ne smejo vrniti na svoje domove. Sabliči za zdaj ostajajo brez električne energije, ob tem še vedno gori ponekod na hribovitih območjih okrog Kremenjaka in Gorjupe kupe.

Župan Doberdoba Fabio Vizintin se je danes v Gorici sestal z goriškim prefektom Raffaelejem Ricciardijem in z gasilci. V soboto bodo ponovno preverili, če so razmere dovolj stabilne, da se krajani lahko vrnejo v Jamlje in Sabliče. Ogenj sicer ne ogroža naselij.

Zaradi požarov na Krasu se daleč naokoli širijo nevarni prašni delci PM10, njihova koncentracija čez dan pogosto preseže dovoljene vrednosti. V izogib zdravstvenim težavam lokalne oblasti v Trstu ta konec tedna prebivalcem priporočajo nošenje zaščitnih mask tipa FFP2 na prostem in zadrževanje v zaprtih prostorih, še poroča Primorski dnevnik.

Italijanska tiskovna agencija Ansa poroča, da je od danes dopoldne železniška povezava med Trstom in Tržičem ponovno vzpostavljena v obe smeri, promet normalno poteka tudi na avtocesti Trst-Benetke.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi ponoči so bili sicer gasilci in ostali prostovoljci na delu, skrbeli so namreč za bonifikacijo pogorišč in njihov nadzor. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oježeš
22. 07. 2022 13.33
+1
Da bi jim le končno uspelo dokončno pogasiti ogenj, da si lahko gasilci odpočijejo in zaživijo normalno življenje. Žalostno je le to, da so površine požara zelo odvisne od vetra. Proti temu je pa težko ukrepati. Paziti je treba tudi na svoje zdravje, kajti gasilce bomo potrebovali še potem, ko se bo tukaj situacija popolnoma umirila.
xoxotox6
22. 07. 2022 10.14
-4
ogenj meje ne pozna in za je kras naravna celota. je pa meja v glavah in v organizaciji gašenja. medtem ko na eni strani pošiljajo kot rusi na fronto kanonfuter,se tu pošilja množico prostovolcev na drugi strani pa CANADER ki nadomesti tejh 1000 revežev ki se v duhu socialističnih delovnih brigad izpostavljajo, da politiki in poveljnik pove da je delo opravljeno tako kot an"drugi strani" iz zraka z letalom?????
Ezav
22. 07. 2022 11.12
+4
Predvidevam, da še nikoli niste gasili, ker pišete take neumnosti. CANADER ni dovolj. Na drugi strani je sodelovalo 150 profecionalcev, ker nimajo takega sistem kot pri nas. In, med drugim tudi zaradi tega jim je "pobegnil" ogenj proti vzhodu. Predlagam, da se udeležite kakega tečaja o gašenju (varstvo pri delu ni dovolj) in se udeležite, aktivno ne kot zijalo, kakega gašenja. Sam povem.
Nino Jelenc
22. 07. 2022 12.05
+1
Ti zih nis gladk. Upam če kdaj pride do splišne mobilizacije da te srečam kdaj. Ampak nč bat ti se boš skril u prvo luknjo magar od zajca al pa poljske miši če bo treba.