Tujina

Požar ogroža priljubljeno Antalijo, zahteval že več življenj

Antalija, 29. 07. 2021 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA
Komentarji
8

Na jugozahodu Turčije so se razbesneli gozdni požari, ki ogrožajo priljubljena turistična središča. Pristojni so poročali, da je pri gašenju pomagalo tudi 15 helikopterjev, toda zaradi vetra se je požar hitro širil in ogrožal naseljena območja. Požari so zahtevali tri smrtne žrtve, še 122 ljudi pa je bilo poškodovanih. Od srede do danes je sicer v Turčiji izbruhnilo 41 požarov v 13 provincah, večino so že pogasili.

V Antaliji, priljubljeni turistični destinaciji v Turčiji, je izbruhnilo več gozdnih požarov. Pristojni poročajo, da piha tudi veter, ki ogenj nosi v smeri naseljenih območij. Po besedah Mustafe Yigita, mestnega uradnika v Manavgatu, so evakuirali tri mestna okrožja. Na obrobju mesta se dvigajo temni oblaki dima, plameni so visoki nekaj metrov. 

Požar se je vnel v gozdu v okrožju Manavgat in se je zaradi močnega vetra hitro razširil, zajel je poseljena območja in ogrožal hiše v okrožju Kalemler. Umrli so trije ljudje, tudi 82-letnik, ki je živel sam. 122 pa jih je bilo poškodovanih. "58 jih še vedno potrebuje zdravljenje," so sporočili iz turškega urada za katastrofe in izredne razmere.

Temeljito preiskavo in vso potrebno pomoč pa je obljubil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Zaradi hitrega širjenja požara so oblasti evakuirale štiri soseske v Manavgatu. S pomočjo 15 helikopterjev in gasilskih letal kanader so poskušali požar obvladovati. Pri gašenju požara so poleg gasilcev sodelovali tudi gozdni delavci.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Župan Antalije Muhittin Bocek je dejal, da območja, kjer bivajo turisti, niso ogrožena. Središče province Antalija je od Manavgata oddaljeno 66 kilometrov."Požar se je širil iz štirih različnih krajev, kar bi lahko kazalo na požig. Toda zaenkrat so to samo ugibanja," je dodal Bocek. Točen vzrok požara še ni znan. 

Od srede do danes je sicer v Turčiji izbruhnilo 41 požarov v 13 provincah, večino so doslej že pogasili, je sporočil turški minister za kmetijstvo in gozdarstvo Bekir Pakdemirli. Gašenje, pri katerem sodeluje 1800 pripadnikov civilne zaščite in 29 helikopterjev, se sicer danes nadaljuje.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boža18
29. 07. 2021 21.39
Kako niso turisti ogrozeni ce so jih evakuirali iz jotelov
TistoPravo
29. 07. 2021 12.51
+1
Terorizem malo drugače....smo na skrajni točki kot kaže. Žalostno!
OneEarth
29. 07. 2021 11.06
+4
kot sem že rekel smo čez točko brez povratka verožna reakcije kot bi sprožili domine samouničenja, vprašanje samo kako dolgo še bo lepo kot je
TistoPravo
29. 07. 2021 12.56
+1
Doug ne bo. Že samo posledice v ozračju bodo hude...na dolgi rok. Okušali bomo meje kar narava zmore, ki se rešuje po svojih zmožnostih iz tega. Veter, nalivi....strele...potresi, plazovi, suša...spet drugje vročina....mraz, sneg...vsega bo da bomo komej sprotal. Kot kaže je terorize poštekal, kje je svet najbolj ranljiv
Bonsa
29. 07. 2021 10.50
+4
Turčija, Brazilija, Avstralija, Sibirija, Britanska Kolumbija gorijo. Kaj mi delamo, da tega ne pogasimo? Kaj mi delamo, noro.
TistoPravo
29. 07. 2021 12.53
+2
Res, to bi mogli jit na polno v akcijo. Nato z zaveznicami, humanitarne organizacije kot suport. Gasilci iz celega sveta in civilne zaščite, vsi po svojih močen. Tisti, ki so tudi izkušeni z spopadanjem z tako situacijo, ostali suport tem ljudem
MucaNeGrize
29. 07. 2021 08.38
+11
Žalostno...V Sibiriji je še hujše ...še hujše pa v britanski Kolumbiji...tisoče hektarjev dnevno požre ogenj...
TistoPravo
29. 07. 2021 12.52
+2