Tujina

Požar opostošil zgodovinsko mestece iz časa kalifornijske zlate mrzlice

Greenville, 05. 08. 2021 17.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
5

Požar, ki po ZDA divja že tri tedne, je zajel tudi manjše gorsko mestece v severni Kaliforniji. V divjanju ognja se je v prah in pepel spremenilo več zgodovinskih zgradb, ki segajo v obdobje kalifornijske zlate mrzlice. "Naredili smo vse, kar smo lahko, vendar pa včasih to preprosto ni dovolj," je ob opustošenju dejal predstavnik gasilcev Mitch Matlow.

Požar Dixie, ki ga krepijo suho rastje in močni sunki vetra, je v sredo zvečer zajel majhno gorsko mestece Greenville na severu Sierre Nevade, poroča AP News. "Izgubili smo Greenville," je v čustvenem videu dejal predstavnik opustošenega območja Doug LaMalfa. "Preprosto nimam besed."

Poleg številnih domov je požar z obličja Zemlje izbrisal tudi več zgodovinskih zgradb, ki segajo v obdobje kalifornijske zlate mrzlice. Med njimi so bencinska črpalka, hotel in bar. Trenutno sicer še ni znano, koliko zgradb je bilo uničenih, vendar pa fotografije in videoposnetki kažejo, da je opustošenje, ki ga je za sabo pustil požar Dixie, ogromno. "Naredili smo vse, kar smo lahko," je povedal predstavnik gasilcev Mitch Matlow. "Včasih to preprosto ni dovolj," je še žalostno dodal.

Oblasti so potrdile, da je približno 160 kilometrov južneje v hitro rastočem požaru, ki je v sredo izbruhnil v bližini Colfaxa, zagorelo od 35 do 40 hiš ter drugih zgradb. V le nekaj urah je požar uničil več kot pet kvadratnih kilometrov suhega grmičevja in dreves. Po podatkih kalifornijskega ministrstva za gozdarstvo in zaščito so pred požarom evakuirali okoli 6000 ljudi.

V začetku tedna je približno 5000 gasilcev že napredovalo pri gašenju požara Dixie, rešili so tudi nekaj ogroženih domov, z buldožerji pa so uničili preostalo rastlinje in ustvarili zaščitno območje, da se požar ne bi širil. Matlow je dejal, da so za okrepitev v boju proti požaru vpoklicali še več gasilskih vozil in buldožerjev. V sredo se je ogenj nato okrepil, evakuirali pa so še dodatnih 4000 ljudi.

Vremenske razmere so še vedno precej neugodne. Kalifornijo namreč trenutno pestijo visoke temperature, nizka raven vlažnosti ter sunkoviti vetrovi, kar še spodbuja širjenje požara. "Drevesa, trava in grmičevje vse je tako suho, da bo zagotovo vzplamtel nov požar, če bo tam pristal kakšen kos žerjavice," je dejal Matlow.

Dixie se je širil vzporedno s kanjonom, ki je ognju služil kot dimnik, zato je bilo tako vroče, da je ustvaril ogromne 'pirokumulusne' stebre dima.

Vročinski valovi in ​​zgodovinska suša, povezani s podnebnimi spremembami, so otežili boj proti požarom na zahodu Amerike. Znanstveniki pravijo, da podnebne spremembe v zadnjih 30 letih povzročajo precej višje temperature in večjo sušo, zato bo vreme še toliko bolj ekstremno, požari pa pogostejši in bolj uničujoči.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Theluckyone18
05. 08. 2021 19.55
+1
Nikjer na slikah ne vidim da bi se kdo trudil gasiti ta požar
Veronika Rudolf 1
07. 08. 2021 20.47
Poglej si kako iz mickenega ognja v hiši, zgori cela hiša.Tako se gasi v ZDA!
flojdi
05. 08. 2021 19.19
+1
.le kaka je razlika med opostošenjem in U
dante
05. 08. 2021 19.09
+2
Uničujejo planet za osebni dobiček
Mr.Cat
05. 08. 2021 17.51
+6
gugl translejt..kekci