Tujina

Požar pogoltnil zgornja nadstropja nebotičnika v nakupovalni četrti

Hongkong, 03. 03. 2023 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi večjega požara, ki je zajel hongkonški nebotičnik, so morali dve osebi prepeljati v bolnišnico. Vendar pa tam nista končali zaradi poškodb. Gasilci so se sicer z ognjem borili kar devet ur, preden so ga uspešno spravili pod nadzor in nato pogasili. Dnevna svetloba pa je razkrila uničenje, ki so ga plameni pustili za seboj.

V četrtek zvečer je v Hongkongu izbruhnil velik požar. Plameni so goltali zgornja nadstropja stolpnice v priljubljeni nakupovalni četrti, poročajo tuji mediji. Nebotičnik je bil še v izgradnji, zato je ob nadstropjih zagorel tudi gradbeni oder. V zraku so lebdeli goreči ostanki.

Zaradi požara so morali iz sosednjih stavb evakuirati 170 oseb, dve pa so prepeljali v lokalno bolnišnico. Kot pojasnjujejo oblasti, ne gre za poškodbe, ki bi jih osebi utrpeli v požaru, temveč ju je zaradi dogodkov obšla slabost.

Ogenj so sicer pogasili v jutranjih urah, je povedal namestnik glavnega gasilskega častnika Keung Sai-ming. Gasilci so se z ognjem borili približno devet ur. Povedal je, da so gasilci v četrtek zvečer, ko so prispeli na kraj nesreče, plamene videli v več nadstropjih stolpnice, a da so imeli takrat na voljo le začasno opremo za gašenje.

"Ker je stavba še v gradnji, gasilske opreme, ki jo običajno najdemo v že dokončanih stavbah, tokrat še ni bilo," je pojasnil in dodal, da so se morali zaradi tega soočiti s številnimi izzivi. Ob tem je gasilcem premikanje oteževal tudi gradbeni material, vključno z lesenimi deskami in kovinskimi palicami. Pri gašenju je sicer sodelovalo okoli 250 gasilcev in reševalcev.

"Noč je bila precej vetrovna. Po naši oceni je goreče ruševine odneslo proti petim stavbam," je dejal Keung. V dveh stavbah – hotelu in gospodarski stavbi – je zagorel del balkonov. "A k sreči so bili gasilci v pripravljenosti in so jih tako hitro pogasili," je dodal.

V okolici stavbe se sicer nahaja več nakupovalnih centrov, hotelov in tudi nekaj stanovanjskih ter poslovnih stavb. Ob divjanju plamenov so se tako na nočnih ulicah zbrale množice opazovalcev. Z umikanjem noči pa so počasi usihali tudi plameni. Dnevna svetloba je nato razkrila škodo na stavbi. Zunanje stene zgradbe so počrnele, deli gradbenih odrov pa so majavi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.