Tujina

Požar v češkem narodnem parku pod nadzorom

Praga, 02. 08. 2022 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, Maja Korošec
Komentarji
0

Gozdni požar, ki že več kot en teden divja na območju narodnega parka Češka Švica na severozahodu Češke, je pod nadzorom, je sporočil vodja gasilcev Vladimir Vlcek v Hrenskem. Na območju, ki meji na nemško zvezno deželo Saška, še vedno ostaja 1000 gasilcev s 350 vozili.

Vodja gasilcev Vladimir Vlcek je v ponedeljek zvečer naznanil, da je gasilcem uspelo spraviti pod nadzor ognjene zublje. Ker so se razmere izboljšale, se je skoraj 100 prebivalcev območja lahko vrnilo v domove, mnogi se še niso mogli. 

Domačini so vse bolj zaskrbljeni, kako bo opustošena pokrajina vplivala na lokalni turizem.
Domačini so vse bolj zaskrbljeni, kako bo opustošena pokrajina vplivala na lokalni turizem. FOTO: AP

Ker je gorelo na nedostopnem terenu, je bilo gasilcem na razpolago šest helikopterjev in pet letal za gašenje požarov, s helikopterji pa so na pomoč priskočili tudi z nemške strani meje, kjer prav tako poročajo o požaru v tamkajšnjem narodnem parku.

Na območju, ki meji na nemško zvezno deželo Saška, še vedno ostaja 1000 gasilcev.
Na območju, ki meji na nemško zvezno deželo Saška, še vedno ostaja 1000 gasilcev. FOTO: AP

Domačini so vse bolj zaskrbljeni, kako bodo negativni učinki požara vplivali na lokalni turizem. To regijo namreč med poletno turistično sezono obišče okoli 400.000 obiskovalcev, ki jih na severozahod Češke zvabijo ravno naravne lepote.

Požar v narodnem parku Češka Švica
Požar v narodnem parku Češka Švica FOTO: AP

Predstavniki Narodnega parka Češka Švica so na družbenem omrežju objavili fotografijo tal, ki jo je opustošil ogenj. Kot so zapisali, v prizadeti pokrajini zdaj prevladujejo temne, žalostne barve: "Pa vendar je bil prvi mali dež dovolj, da se je ponovno začela prebujati. Pet dni je trajalo, da so se na tem mestu pojavili prvi odtenki zelene barve. Prvi majhen korak k celjenju ran, ki jih je zasejal ogenj." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.