Tujina

Z ognjenimi zublji v Severni Makedoniji se borijo tudi slovenski gasilci

Mačevo / Budinarci, 09. 08. 2021 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
4

Požari po svetu ne prizanašajo, gori tako v Turčiji in Grčiji kot tudi v Kaliforniji in celo Sibiriji. Zagorelo je tudi v Severni Makedoniji, na pomoč je med drugim prihitela Slovenija. Slovenske gasilske enote skupaj z avstrijskimi in italijanskimi nadaljujejo gašenje na območju vasi Mačevo in Budinarci, iz zraka pri gašenju pomagajo hrvaški gasilci in helikopterji Severne Makedonije ter romunsko letalo.

Pristojni organ Severne Makedonije je 3. avgusta prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite zaprosil za reševalno pomoč pri obvladovanju požarov v naravnem okolju, ki so prizadeli več območij v Severni Makedoniji, še posebej pa vzhodni in severovzhodni del države. Na pomoč je priskočila tudi Slovenija, ki je enote na kraj poslala preteklo sredo. 

"Na kraj so bili napoteni za teden dni, vračajo se to sredo," so pojasnili na Upravi RS za zaščito in reševanje. Enoto, ki je trenutno na terenu, bo zamenjala nova enota, ki se na pot odpravlja v torek. Na terenu bodo ostali šest dni, so še pojasnili na upravi.

Gre za precej zahtevno intervencijo

"Gasilci smo vajeni takih akcij, posebnost je več logistične priprave, ker je Severna Makedonija daleč in običajno smo navajeni bližjih lokacij, ampak nam to predstavlja izziv, ki ga bomo, upam da, uspešno opravili," je pred odhodom na pot dejal operativni vodja Blaž Turk.

Gre za precej zahtevno intervencijo. Vremenske razmere so dobre za gorenje požarov. Dnevna temperatura je več kot 42 stopinj Celzija, ponoči pa se giblje okoli 30. Relativna vlaga je že zjutraj manj kot 30 odstotkov, vse to pa predstavlja idealne pogoje za širjenje požarov oziroma za nastajanje novih. Načrt so pripravili za delo v izmenah, v zmanjšani ekipi lahko na terenu delajo 24 ur. 

Na kraju 17 vozil in 48 pripadnikov enote

Operativno je na pot šlo 12 vozil in 42 operativnih gasilcev z vodstvom in spremstvom pa skupaj 17 vozil in 48 pripadnikov enote. Kadrovska sestava, skupaj z voznim parkom, je sestavljena iz pretežno severnoprimorske regije. 

Med drugim sodelujejo gasilci iz Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Nova Gorica, PGD Šempeter, PGD Dornberk, PGD Log pod Mangartom, PGD Bovec, PGD Tolmin, PGD Podbrdo, PGD Kobarid in PGD Kanal ob Soči. Nekaj pa jih je tudi iz južnoprimorske regije, in sicer PGD Pivka, PGD Postojna, PGD Komen, PGD Ilirska Bistrica, PGD Knežak, PGD Vrbovo, PGD Pobegi-Čežarji, PGD Babiči in PGD Hrvatini. 

Enoto sestavljajo tudi poklicni gasilci iz Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana ter Gasilske brigade Koper. En predstavnik prihaja tudi iz PGD Kočevje. Enota je sestavljana na način, da se z gasilci ne osiromaši regije, ki je tudi sicer požarno ogroženo območje Slovenije. Poleg mednarodnih sil se z ognjenimi zublji borijo tudi lokalni gasilci, prostovoljci, policija in vojska.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brabusednet
09. 08. 2021 13.18
-1
Bog nas obvaruj gozdnih požarov saj nimamo enega kanaderja za gašenje.Po vse pogostejših vročinskih valih bi ga rabili.Če se gozdni požar ne pogasi tekoj potem je to brez tehnike iz zraka nemogoče.
NotMe
09. 08. 2021 15.37
Vrednote?
09. 08. 2021 13.17
+0
Kako se vračajo- oziroma zamenjajo? Upam da jim bo omogocen letalski prevoz- tako kot avstrijcem
loeb
09. 08. 2021 14.25
-1