Tujina

V Šibeniku preiskujejo vzroke požara, v Bosni ogenj ogroža naselja

Šibenik/Neum, 03. 08. 2022 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Danica Jovanović
Komentarji
1

Požari, ki so v torek izbruhnili v okolici Šibenika, so pod nadzorom. Gasilski poveljnik je prebivalce opozoril, naj so pozorni na kakršna koli sumljiva dejanja, saj policija preiskuje možnost namernih požigov. Še zmeraj gori tudi v Bosni. V občini Neum se požar širi proti hišam, bosanski gasilci so v pričakovanju pomoči vojaških helikopterjev in hrvaškega kanaderja.

Medtem ko so požari v okolici Šibenika pod nadzorom, ognjeni zublji grozijo prebivalcem bosanskega mesta Neum. Gasilci se s požarom ob Neumskem zalivu  borijo od torka zjutraj. "Požarna linija je ogromna, gašenje pa nam otežuje močan veter," je dejal predstavnik civilne zaščite hercegovsko-neretvanskega oddelka Pero Pavlović. 

Požar še zmeraj ni obvladan, razširil se je proti Prapratnici, Gradcu in Zerlenikovcu, kjer ogroža prebivalstvo ter zasebne in gospodarske objekte, poroča portal Klix.ba. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lokalnim gasilcem so v torek prispele na pomoč ekipe iz Slanega, Stona, Mostarja in Čapljine. Gasilci so zaprosili za pomoč tudi vojsko, ki bi jim pri gašenju lahko pomagala s helikopterji. "Prosili smo za helikopter oboroženih sil in za hrvaški kanader. A za zadnjega nismo prepričani, če bo na voljo - vse je odvisno od požarov, ki bdijo tudi nad Hrvaško. Včeraj niso bili dostopni, saj so gasili požare v okolici Šibenika," je povedal župan Neuma Dragan Jurković.

Stanje v okolici Šibenika pod nadzorom

Spomnimo, požari, ki so v torek izbruhnili v okolici Šibenika, so pod nadzorom. Zdaj hrvaški policisti preiskujejo vzroke požarov. Poveljnik gasilcev Slavko Tucaković je za HRT povedal, da so požari verjetno podtaknjeni. "Sklepamo, da je sta bila požara podtaknjena, saj sta drug od drugega oddaljena le 50 metrov," poroča časnik 24 sata. Požare zato preiskuje policija, občane in obiskovalce pa je poveljnik pozval, naj bodo pozorni na vse sumljive aktivnosti. "Če opazite koga, ki se igra z ognjem ali kar koli prižiga, o tem obvestite policijo ali gasilce," je dejal. 

Požari so bili v torek zvečer pod nadzorom, umaknile so se zračne sile, na terenu so ostali gasilci, ki so gasili obrobne dele požara. "Čeprav je požar pod nadzorom, je še zmeraj aktiven, zato bomo na terenu ostali tudi ponoči. V obzir je potrebno vzeti, da je celotno požarišče veliko okoli 400 hektarjev, nevarnost predstavlja tudi možnost burje," je dejal gasilski poveljnik Darko Dukić, poroča Večernji list.  

Na terenu so bile v torek čez dan vse razpoložljive gasilske enote: več kot 100 gasilcev, štirje kanaderji in tri letala Air Tractor. Težave pri gašenju jim je povzročal tudi veter.

Kot smo poročali že včeraj, je pri gašenju požarov v Zatonu tragično umrl gasilec. Gasilski kolegi vseh gasilskih društev so se mu poklonili s prižigom siren in minuto molka. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oblasti so pozvale prebivalce, naj imajo zaprta okna, pozorni naj bodo tudi na otroke in starostnike. Zaradi gašenja požarov so prepovedali plovbo od šibeniškega mostu do pristanišča in prosili občane, naj premaknejo svoja plovila, kajti prostor so želeli narediti za kanaderje. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uleda
03. 08. 2022 08.58
+1
A Bosancem pa ne bodo z kanaderji pomagali.