Tujina

Požari znotraj arktičnega kroga letos povzročili rekordne izpuste CO2

Bruselj, 03. 09. 2020 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Požari, ki so se letos razplamteli v arktičnem krogu, pri čemer nekateri še vedno niso povsem ukročeni, so že povzročili rekordne izpuste ogljikovega dioksida (CO2), s čimer so dodatno prispevali k ogljičnemu onesnaženju, ki ga mora človeštvo nujno zajeziti, opozarjajo pristojni v EU.

Požari
Požari FOTO: AP

Po satelitskih podatkih se je ob nenadzorovanih gozdnih požarih v eni najhladnejših regij na svetu v ozračje v letošnjem letu doslej sprostilo 250 milijonov ton ogljikovega dioksida, kar je tretjino več od celotne lanske količine, ki je bila prav tako rekordna.

Večina požarov je izbruhnila v Rusiji, sta v skupnem sporočilu navedla evropski sistem nadzora ozračja Cams in evropski center za srednjeročne vremenske napovedi.

Satelitske slike sicer ne razkrivajo vzrokov za požare, mnogi, ki so se pojavili poleti, pa naj bi tleli že pozimi.

Plamene naj bi obsežnih v predelih Sibirije spodbudilo nenavadno toplo vreme v kombinaciji z nizko vlago v tleh, kar je verjetno posledica globalnega segrevanja, pravi stroka.

V okoljevarstveni organizaciji Greenpeace ob tem opozarjajo, da večine požarov v Sibiriji sploh ne gasijo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
03. 09. 2020 20.22
Analiza Julijine fotografije (Julie Petrenko), prikazuje, da gozdni požari v Rusiji niso tako problematični. Vzameš layer požara v kaliforniji in ga z opacity naložiš na layer tajge. Rezultat je zimzeleni gozd, ki je zelen tudi po požaru, hehe. Vse za propagando, samo photoshop se mora Julija še naučiti, hehe.
ni_mi_vse_eno
03. 09. 2020 20.17
+1
Hehe, večina požarov je bilo v Rusiji, deževni pragozd, ki se že leta krči baje ni problem. Prav tako niso problem požari v Kaliforniji. Samo Rusi so krivi za CO2 izpuste. Ta propaganda je tako očitna, da je že smešna.
dannyer
03. 09. 2020 19.25
+2
Grenpis ni kredibilna organizacija saj večk krat zavaja in sama ne verjame v znanost. tak oda bi moral imediji kot vir vzeti kaj drugega kot pa aktivizem.
Roxy79
03. 09. 2020 15.45
+1
ali pa imamo samo kavčvarstvenike....
Roxy79
03. 09. 2020 15.44
+1
nej se okoljevarstveniki sveta zberejo.. in odidejo v sibirijo.