26°C

Gozdni požari zajeli Sibirijo po najtoplejšem juniju v 133 letih

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Urša Vrečar /
KOMENTARJI
4
Mesto Jakutsk velja za eno najhladnejših na svetu. A mesto je trenutno zavito v dim. Bližnje gozdove so po najbolj suhem juniju v zadnjih 133 letih zajeli obsežni požari, dim pa je poneslo celo do Aljaske. V ognjenih zubljih se je znašel tudi ameriški Oregon, požari divjajo še v Britanski Kolumbiji.

Požar v Sibiriji
Požar v SibirijiFOTO: AP

Ruska Sibirija je sicer vedno imela sezono požarov, a ta je bila zadnji dve leti še posebej intenzivna. Letošnji junij je bil po poročanju Sky News najtoplejši in najbolj suh od leta 1888. Tudi to je eden od razlogov, zakaj so se letošnji požari tako razbesneli. "Požari so se pojavili na severu Jakutije, na območju, kjer lani ni gorelo tam ni gorelo še nikoli," je za CNN dejal pilot Svjatoslav Kolesov, ki pa v oblaku dima, ki je zajel regijo, ne more leteti. 

Vidi pa iz prve roke to, na kar so znanstveniki opozarjali že leta – požari postajajo večji in intenzivnejši, zajeli so tudi območja, kjer požarov prej ni bilo. 

 K temu sicer prispeva več dejavnikov, a glavni so podnebne spremembe. Večina Evrope, zahod ZDA, jugozahodna Kanada ter predeli Južne Amerike so imeli junija izredno suhe vremenske razmere, kažejo podatki službe Copernicus za spremljanje podnebnih sprememb. Gozdni požari v Jakutiji so do sedaj zajeli območje, veliko za skorajda 5 milijonov nogometnih igrišč, še navaja CNN. 

Dim po Združenih državah Amerike.
Dim po Združenih državah Amerike. FOTO: NASA

V ognjenih zubljih so se znašle tudi ZDA. Najhuje je v Oregonu, kjer je požar Bootleg požgal že 1569 kvadratnih kilometrov površin. V kanadski provinci Britanska Kolumbija so našteli že 300 požarov, oblasti pa so v sredo razglasile izredne razmere.  Na zahodni obali ZDA divjajo številni požari, največji je še vedno požar Bootleg v Oregonu, oblak dima pa je veter prinesel vse do New Yorka. 

Požari v Kanadi in Sibiriji postajajo vedno pogostejši, je za CNN dejal Thomas Smith, docent okoljevarstva na Londonski šoli za ekonomijo. "Nekoč si imel požare na določenem območju vsakih sto let, kar pomeni, da se je gozd obnovil. V nekaterih predelih vzhodne Sibirije pa zdaj požare vidimo vsakih 10 do 30 let," je dejal. 

Koronavirus pasica nova