Tujina

Pozivajo k 'pomladni revoluciji', vojska ubila najmanj pet ljudi

Naypyitaw, 02. 05. 2021 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, U.V.
Komentarji
3

V Mjanmaru se je na ulice znova podalo na tisoče protestnikov, ki po februarskem vojaškem udaru zahtevajo demokracijo in pozivajo k "pomladni revoluciji". Mjanmarske varnostne enote so znova streljale na protestnike in po poročanju tamkajšnjih medijev ubile najmanj pet ljudi.

Pozdrav s tremi prsti na demonstracijah v Tajvanu v podporo mjanmarskim protestnikom.
Pozdrav s tremi prsti na demonstracijah v Tajvanu v podporo mjanmarskim protestnikom. FOTO: AP

Kljub krvavi represiji Mjanmar že tri mesece pretresajo skorajda vsakodnevne demonstracije. Ulice številnih mest, med drugim v Mandalaya in Yangona, so tudi danes preplavili protestniki, ki vztrajajo pri nasprotovanju vladi vojaške hunte ter zahtevah po demokraciji in ponovni vzpostavitvi civilnih oblasti.

Združenje za pomoč političnim zapornikom je objavilo, da so varnostne enote doslej ubile najmanj 759 protestnikov, več kot 4500 so jih aretirali.

Shod v Tajvanu v podporo Mjanmarskim protestnikom.
Shod v Tajvanu v podporo Mjanmarskim protestnikom. FOTO: AP

Spopadi med mjanmarsko vojsko in oboroženimi uporniki so v zadnjih dneh z domov pregnali na stotine civilistov, ki so se zatekli čez mejo v sosednjo Tajsko. Do zdaj je svoj dom zapustilo že okoli 30.000 civilistov.

V Mjanmaru je vojska v začetku februarja z udarom prevzela oblast, zaprla politične voditelje in zaključila kratkotrajno obdobje demokracije. Vse odtlej v državi potekajo protesti, ki jih vojska nasilno zatira.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
03. 05. 2021 11.29
+3
Mislim da bo to leto revolucij
Cikomiko
02. 05. 2021 16.47
-2
Izgleda, da naši levaki prosijo za tak obračun. Običajno se klin z klinom izbija in prav je tako - vsak mora dobiti tisto za kar prosi!!
Rožice so zacvetele
02. 05. 2021 15.56
+7
Upam, da se ne bo našel zopet kakšen "pameten" in napisal, da bo pri nas kmalu tako, ker trpimo, kot oni. Le-ti imajo zelo tehten razlog za protest.