Črna kronika

V Splitu po 40 urah izsledili voznika golfa, v hišo vdrli specialci

Split, 01. 12. 2022 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Splitska policija je nazadnje izsledila voznika, ki je v noči na sredo namerno trčil v 20-letnega policista in ga pri tem huje poškodoval. V četrtek popoldne so ga našli v hiši v bližini nakupovalnega centra v Solinu. "Okoli 16.40 je bil najden in z uporabo prisilnih sredstev aretiran 29-letni moški, ki smo ga iskali od včeraj. Pridržane so bile še tri osebe, ki so bile takrat skupaj z njim," so sporočili dalmatinski policisti. K predaji ga je sicer javno pozival tudi njegov oče.

V Splitu in okolici je potekala obsežna iskalna akcija za 29-letnim voznikom, ki ga bremenijo, da je med rutinskim nadzorom cestnega prometa namerno trčil v 20-letnega policista in ga pri tem huje poškodoval. Promet v Splitu je bil blokiran, zaradi temeljitega pregledovanja vozil pa so nastale dolge kolone.

Iskanje pobeglega voznika v Splitu
Iskanje pobeglega voznika v Splitu FOTO: Hrvaška policija

Policija je sicer kmalu našla njegov avto, črni golf, povzročitelja pa jim še nekaj časa ni uspelo najti. Občanke in občane so prosili če opazijo moškega na fotografiji, naj se mu ne približujejo, ampak o tem nemudoma obvestijo policijo.

Kot poroča Slobodna Dalmacija, so policisti nazadnje z operativnim delom ugotovili, kje se skriva iskana oseba. Policijski pogajalci niso posredovali, saj pogajanj ni bilo, v hišo je vdrla specialna enota in prijela tako osumljenca kot trojico, ki je bila takrat z njim.

Voznika bi lahko ovadili za hudo kaznivo dejanje poskusa umora. Dodatno breme predstavlja tudi to, da je žrtev uradna oseba, ki je opravljala svojo dolžnost, vozniku pa ne gre v prid dejstvo, da je s kraja nesreče pobegnil, ne da bi oškodovancu vsaj poskušal pomagati. Zdravstveni strokovnjaki pa opozarjajo, da bo zaradi dolgega časa iskalne akcije težko dokazati, ali je bil v času incidenta na cesti prav tako od vplivom alkohola ali mamil.

Policijski sindikat poziva k strožjim kaznim ob tovrstnih napadih

Mladega policista so v bolnišnico prepeljali s hudimi notranjimi poškodbami, s krvavitvami v prsnem košu in poškodbo ledvice, zlomom vseh reber na desni strani ter lopatice in z ranami na glavi. Njegovo stanje je bilo sprva kritično, trenutno pa je stabilen, so sporočili iz splitskega kliničnega centra. 

O vsem skupaj se je oglasil tudi hrvaški policijski sindikat (SPH), ki je ostro obsodil ta brezčutni napad na policista.

"SPH vztrajno opozarja, da so kazni za napade na policiste preblage in nimajo želenega preventivnega učinka, da bi se število tovrstnih napadov še zmanjšalo. Ponovno pozivamo k strožjim kaznim za napade na policiste. Tudi napade z motornimi vozili, kot je ta, bi morali šteti za poskus umora, kar je razvidno iz resnosti poškodb. Poškodovanemu sodelavcu želimo čimprejšnje okrevanje, policistom, ki vodijo kriminalistično preiskavo, pa čimprejšnje odkritje storilca," so pozvali pri sindikatu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

K predaji ga je pozival tudi oče

Pobeglega voznika je k predaji sicer javno pozival tudi njegov oče. Ante Božić je za Slobodno Dalmacijo povedal, da naj bi Ivan čez dan kontaktiral svojo sestro in izrazil željo po predaji. O vsem je družina obvestila policijo in upala na pozitiven razplet.

"Sina pozivam, naj se preda, to je najpametnejša rešitev zanj," je dejal oče. "Boji se povračilnih ukrepov, to pa je tudi največja ovira pri njegovi predaji. Takoj je sestro vprašal, kako je s poškodovanim policistom, čeprav se je izgovarjal, da ga na cesti ni opazil."

"Trenutno je za vse nas najpomembnejše, da je s poškodovanim policistom vse v redu. Kontaktiral sem tudi njegovo družino, saj se nima smisla skrivati. Družina policista je bila med pogovorom z mano korektna, povedali so, da je mladi fant bolje, da ni v življenjski nevarnosti in da komunicira, kar nam je tudi najpomembnejše," je dodal Božić.

Iskanje voznika na Hrvaškem
Iskanje voznika na Hrvaškem FOTO: Hrvaška policija

Njegov sin mora odgovarjati za zločin, ki ga je zagrešil, je prepričan Božić. 29-letni Ivan je rojen z motnjo pozornosti in hiperaktivnosti, do sedaj pa ni nikoli pokazal nobenih znakov nasilja.

Ante je najprej objavil dolg, čustven zapis na Facebooku, v katerem je napisal: "Moj sin bo odgovarjal za to, čeprav nekatere informacije kažejo, da tega ni storil namerno, ampak naj o tem odloči sodstvo in pravosodje. Mladeniču želim hitro okrevanje. Moj Ivan zdaj polni črno kroniko, morda tako mora biti. Moji drugi trije otroci so še danes angelčki brez enega samega madeža v življenju. Danes je Ivan zagrenil življenje vsem, še posebej oškodovancu, njegovim staršem in moji družini."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amasakul
05. 12. 2022 09.23
Če je imel golfa, upam le, da ni bil še dizel...ker so ga pol našli po vonju nafte.
kol5
02. 12. 2022 14.17
+1
ne zagovarjam tega voznika a da je policaj sam kriv da je je le povozil, zakaj pa skače pred vozilo saj je videl da se le ta ne namerava ustavit. Policija bi se morala zavedati da ne more vedeti z kakšnimi barabami ima opravka, lastna varnost je na prvem mestu a kaj ko večina mladih policajev nastopi delo z opranimi možgani v Tacnu in mislijo da so nedotakljivi.
Brus123
25. 12. 2022 08.44
Kar se tega tiče imajo ameriški policisti precej boljše pristope, predvsem bolj varne za njih!
gasper111
02. 12. 2022 11.04
+2
Na podlagi prebranega bi rekel, da ima oče v glavi stvari pošlihtane tako kot je treba. Jaz svojemu, ki je trenutno ravno v fazi odraščanja tudi vedno pravim, da se mora zavedati, da ima vsako dejanje za seboj posledico. In, če to kar narediš ni prav potem moraš vedeti, da bo za posledice potrebno odgovarjati in zanje na koncu tudi prevzeti odgovornost.
funkytown
02. 12. 2022 09.24
-5
Ni čudno da ga je povozil, ko pa skačejo na cesto kot zajci...
daiči
02. 12. 2022 08.29
+7
Dj nevem a je tisle golf poškodovan sam od človeka kerga je povozu al se je še kam drgam zabil. Ker če je človk tkole streho pa vetrobran skrivu pol pa še dobr da je človek preživu. Jz bi voznika zapru za 100 let.
Peter Martic
01. 12. 2022 21.14
+1
mungus
01. 12. 2022 20.50
+6
ta povzročitelj že stari znanec policije.....in ni kej čudnega da si je tip privoščil kar si je....
McGregor---
01. 12. 2022 20.20
+3
Mulo verjetno tipkal po telefonu, ko so ga ustavljali in ko je počilo je sledil šok in panika, sploh ko se zavedal, da zbil policista 🤔
tutp
01. 12. 2022 19.57
+21
Tudi na Dolenjskem niso v zaostanku. Žal. @@En moški večkrat namerno trčil v policijsko vozilo, drugi policista napadel@@
tutp
01. 12. 2022 19.57
+48
UBOGI POŠTENI DOLENJCI...tem ljudem je potrebno pobrati vso podporo. 200 eur so dobili dodatka. V Novem mestu je kmet prejšnjo sredo dobil globo. Branil se je pred hišo z vilami. Mulci so ga posneli in prijavili policiji. Skrajno nedostojno. DO KDAJ ŠE??? Tako v vato zavit članek že sam pove kdo je bil storilec. Prišli smo celo tako daleč, da ni več niti opisa, kako je izgledala oseba, ki je pobegnila. Ker, če bi pisalo temnejše polti bi bilo to napad na manjšino tako, da kar naprej z dajanjem potuhe in klatenju po lastnem narodu daleč bomo prišli. Slovenci VSE DRAGO PLAČUJEMO IN DELAMO. Tile vse zastonj. Vrtec. Doklade. Elektrika. Neregistrirana vozila. Sramota. Začelo se je v vrtcu, nato s šolo, kjer so nas učili vsega po malem, od matematike do likovne vzgoje, naučili so nas strpnosti, spoštovanja, tole so včasih pomagali tudi starši, če ti ni šlo v uho. Potem odrasteš, si poiščeš službo, ustvariš družino, vzameš kredit za hišo, avto, šolanje otrok....v vsem tem času spoštuješ zakone, plačuješ davke na m2, ker imaš službo nimaš nobene pomoči, nobenega otroškega dodatka, subvencionirane hrane za otroke, nič....: Zakaj; zato ker smo se takšni naučili biti, ker nas je družba tako vzgojila, včasih nas tole malo tepe, ampak tako pač je v naši državi. Na drugi strani imamo pa ogrožene in zaščitene manjšine, ki s pridom izkoriščajo sistem, oziroma jim je to kar ponujeno, od otroških dodatkov, do pomoči, legalizacije "šotorov", zgradijo jim vrtce, napeljejo elektriko, vodo, asfalt, celo ponudijo jim delo, pa ga ne sprejmejo, in kaj dajejo v zahvalo našemu zgrešenemu sistemu, kradejo, ustrahujejo, ne plačujejo kazni, položnic, v nevarnost spravljajo vse po vrsti. Narod tega ne bo razumel nikoli, imajo pa zagotove nekateri nekaj od tega. DO KDAJ ŠE??????????
travc
02. 12. 2022 08.20
+8
gasper111
02. 12. 2022 11.08
+4
100x👍tudi iz moje strani...tudi sam se ne bi mogel bolje izraziti.
Zdravko Lajh 1
05. 12. 2022 20.05
Moj odgovor je zelo enostaven - dokler bo svoboda, bo tako..
tutp
01. 12. 2022 19.46
+22
Blizu je imel mejo z Bosno. Da zbeži. Težko, da pride živ in cel iz zapora. Maščevanje policije. Napad na policista ali drugega organa pregona, je napad na varnost države, to si je treba zapomniti in takšnim pacientom dati ustrezno kazen! Brez debate !!! Če bi pa povozil kakšnega otroka ali babico pa ZAGOTOVO policija ne bi obkolila pol mesta. Zato bi morala policija reagirati v vsakem primeru ne samo, ko nekdo povozi policaja. Vsakič znova !!!
Styria
01. 12. 2022 19.44
+11
... mamica samohranilka iz Maribora, Kopra, Celja, Ljubljane, Črne na Koroškem, Murske Sobote... ne more svojemu otroku privoščiti kosila v šoli, majhne pozornosti/darila za Božič...to so problemi, ki jih imamo vsaki dan v Sloveniji v vsak 1/3 hiši/stanovanju a vi novinarji se ukvarjati s Hrvati ?!?
tutp
01. 12. 2022 19.40
+7
Nespametno početje in ravnanje. Vozniki na mobitelih ali na drogah. Sledi kehica oziroma zapor. Dolgoletni !
Brus123
25. 12. 2022 08.49
+1
Sledi izpopolnjevanje v zaporu in ob lepem obnašanju je baraba čez dve leti spet na delu!!
daiči
01. 12. 2022 19.32
+2
mulc neumn, tolk cajta zavlačvov da morjo specjalci pridet, kaj je mislu da ga bojo prosil da se jav. Ta da ma iqja več k kura sava prke austriji teče.
peT99
01. 12. 2022 19.24
-10
Policist se s podpisom pogodbe strinja z rizikom ki ga sluzba prinese - navaden drzavljan tega ne podpise. Torej bi morale hujse sankcije (ce ze ni za vse enako) veljati v primeru ko je oskodovanec navadna civilna oseba. Dejansko pa razlik v kazni ne bi smelo biti.
MojsterSplinter
01. 12. 2022 19.31
+13
Policist se s problematičnimi tipi srečuje NA DNEVNI RAVNI, zato ima dosti večjo možnost, da postane žrtev. Treba jih je zaščititi, v okviru zakona.
Rodion Raskolnikov
01. 12. 2022 19.37
+1
Slovenski policisti se bolj malo srečujejo z nevarnostmi, v povorečju predremajo večino časa v pisarnah, nekateri pa po avtih skritih pa gozdovih in za skednji.
travc
02. 12. 2022 08.23
+2
RODION Bolje to kot pa da na vsakem koraku nadlegujejo poštene državljane.
jutri_pa_res
01. 12. 2022 19.11
+28
Tudi naši stari znanci iz okolice NM se pogosto radi zaletavajo v policiste, ko jih ti zaustavljajo. Vsako namerno zaletavanje z avtomobilom bi morali obravnavati kot napad s smrtonosnim orožjem in policistom popolnoma priznati pravico oz. kar obveznost uporabe strelnega orožja.
bodi
01. 12. 2022 19.10
-5
Hah a če bi bil navadni občan a bi se tudi tako zavzeli? Mislim da ne.
romantika umira
01. 12. 2022 19.08
+3
usaj 7 let zapora
Stajerc22
01. 12. 2022 19.05
+4
To je pri nas kje ali zakaj ima ta novica toliko pozornosti?
JAZsemTI
01. 12. 2022 19.08
+6
Ker je blizu. Kar zna Ivica zna tudi Janezek🤔
Naj bi
01. 12. 2022 19.04
+4
Pa obstaja kakšna "snimka" tega dogodka? Tam čez lužo imajo kamere, mogoče celo rikverc snemajo.
Antena
01. 12. 2022 19.04
+8
Bravo Policija. Sedaj pa naj ga sodniki zaprejo za 20 let